Comunismul se “condamnă” cu uşile închise


Membrii comisiei pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar din Republica Moldova, constituită, printr-un decret prezidenţial, la 14 ianuarie, s-au întrunit astăzi în prima şedinţă de lucru. Aceştia au apreciat importanţa cunoaşterii adevărului istoric de către societate, pentru a nu admite pe viitor instaurarea unor regimuri similare. Pînă la 1 iunie 2010, comisia va prezenta Preşedintelui interimar al RM, Mihai Ghimpu, un raport ştiinţific care va conţine datele colectate în procesul de muncă şi propuneri în problema de studiu.

La finele şedinţei, desfăşurate fără accesul presei, preşedintele comisiei, Gheorghe Cojocaru, doctor în istorie, a menţionat că comisia, prin autoritatea sa, nu are prerogative de a condamna regimul comunist totalitar, această prerogativă ar aparţine unei instituţii legitimate public sau politic. “Noi vom formula nişte puncte de vedere, nişte propuneri şi recomandări, dar comisia nu are autoritatea să se pronunţe asupra condamnării sau necondamnării regimului comunist totalitar”, a menţionat Cojocaru.

Potrivit lui, sarcina comisiei este de a studia activitatea instituţiilor implicate în instaurarea şi menţinerea regimului comunist totalitar în perioada anilor 1917-1991. “Nu este secret pentru nimeni faptul că regimul totalitar sovietic a comis crime împotriva populaţiei. Vom analiza aceste crime, care sînt efectele şi consecinţele lor asupra sănătăţii spirituale şi fizice a societăţii. De asemenea, vom studia politicile, ideologia şi repercusiunile acestui fenomen în ansamblu”, a mai declarat preşedintele comisiei.

Întrebat dacă va fi studiată şi activitatea Partidului Comuniştilor din Republica Moldova, Gheorghe Cojocaru a declarat că, “spre regret, regimul comunist de care ne-am despărţit cu cîteva luni în urmă nu se încadrează în această categorie, deoarece acest regim comunist a fost instalat prin alegeri democratice”.

Însă membrul comisiei, scriitorul Vladimir Beşleagă, la rîndul său, a menţionat că în programul de lucru există şi un punct care să includă examinarea activităţii PCRM timp de 8 ani. “Acest regim nu a făcut altceva decît să perpetueze ceea ce părea că gata, s-a dus în trecut. Chiar dacă nu a fost un regim totalitar, el a fot unul autoritar, care mărginea cu totalitarismul. El a preluat anumite idei şi diversiuni ale sistemului totalitar sovietic”.

Comisia pentru studierea şi aprecierea regimului comunist totalitar a fost constituită la 14 ianuarie curent, printr-un decret al Preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu. Pe parcursul următoarelor luni, cei 30 de membri ai comisiei, istorici, scriitori, filosofi etc., împărţiţi în 7 grupuri de muncă, vor studia documente şi materiale de arhivă şi vor informa societatea despre activitatea acesteia.


Sursa
2010-01-17 22:35:11Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog