Fiecare îşi merită soarta

De Viorel Roman

Suntem un popor care de 20 de ani tot se plânge că trăieşte rău, are conducători de rahat, concetăţeni de rahat, vecini şi aliaţi de rahat, ba chiar şi duşmani din aceeaşi tagmă. Scheunatul a devenit o boală naţională. Şi ştiţi ceva --- mi se pare că ne mertiăm soarta.
Strâmbi din nas? Crezi că meriţi mai mult decât ai în ţara asta? Serios, pe bune? Atunci mai gândeşte-te încă o dată. Ce a făcut acest popor ca să merite altceva?
Ai noştri pleacă pe-un cap peste hotare şi nu pentru a ridica propria ţară, ci pentru a-şi alina prostia când vor veni înapoi. Ia priveşte în jur --- unde se duc banii pe care îi trimit ``sârguincioşii şi muncitorii'' moldoveni? Statistica zice că doar 5 la sută din cei veniţi de peste hotare bagă banii în afaceri. Da-da, doar 1 din 20. Restul ca idioţii cumpără apartamente în Chişinău, deşi nu trăiesc în ele.

Din cauza mediocrilor (vorba lui Becali --- ``nu, nu-i zic prost, e mediocru'') ăstora acum avem nişte preţuri la imobil straniu de mari, preţuri la produse făcute special pentru ei etc.. Da, ne merităm soarta ca popor.

În loc să ridicăm ţara asta, noi ne gândim fiecare la ziua noastră personală de mâine. Nu la săptămâna, nu la luna, nu la anul ce vine, ci anume la ziua. Suntem în totalitate lipsiţi de gândire strategică. Din cauza asta cerem cu fernezie ca împrumuturile internaţionale să fie în primul rând folosite pentru asigurarea pensiilor şi salariilor, nu pentru dezvoltarea infrastructurii din ţară.

Noi nu avem cine ştie ce multe întreprinderi serioase, care într-adevăr să producă ceva. Ele sunt doar câteva --- fabrica de ciment de la Rezina, uzina metalurgică de la Râbniţa, fabricile de zahăr şi conserve de la nord, nişte vinării tot un pic mai la nord de centru. Atât. Şi ia ghiciţi ce are să se întâmple cu producţia lor, dacă drumurile vor continua să degradeze? Pe linia Orhei --- Rezina --- Râbniţa deja e dezastru, spre Soroca la fel nu e prea bine... Producţia fabricilor nu va mai fi solicitată, pentru că transportarea ei va deveni problematică, va dura mult şi va costa mai scump.

Noi nu avem specialişti cu adevărat calificaţi. De ce sperăm la un salariu bun, dacă o bună parte din noi dau mită în universităţi şi în realitate nu ştiu o boabă din ceea ce trebuie? De ce profesorii se plâng de salariul lor mic (plătit din buget, apropo), dacă iau mită şi nu învaţă nişte specialişti buni, care să ridice economia şi să facă bugetul (şi salariul lor) mai mare?

Noi nu avem nişte politicieni care măcar să mimeze normal onestitatea şi grija de popor. Şi de ce i-am avea, dacă ei nu simt necesitatea să devină astfel? Câte 4 ani stăm şi scuipăm în televizor, ne enervăm că toţi politicienii sunt nişte ocnaşi, dar de fiecare dată plecăm la alegeri şi votăm. Zice-se că o facem pentru a alege răul cel mai mic. Nu, stimabililor, nu mai merge aşa! De ce trebuie să votez ceva rău, fie acest rău şi cel mai mic? Eu vreau să votez ceva bun. Plătesc impozitele nu pentru a fi condus de nişte oameni care nu se gândesc la mine şi-şi văd de propriile afaceri. E timpul să le dăm în cap ăstora, să înţeleagă că aşa nu mai merge şi e timpul să schimbăm ceva în politică.

Meriţi ceva mai bun? Demonstreaz-o, schimbă ceva!


Sursa
2010-01-17 18:29:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:44:04The Only Shrubs You Need to Grow —» ajna-blogging-press
15:29:47Fii un om cu duh înalt [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:22:05Manifestul Femeilor Rome din Republica Moldova (conferință) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:24:18(VIDEO) Patru cetățeni afgani urmau să achite două mii de euro fiecare, pentru a ajunge ilegal în România, iar de acolo în Germania —» Elena Robu
10:33:11Анонс: ДДТ выступит в Кишиневе с концертной программой "История звука" —» Заметки Начинающего Журналиста