Software-ul liber pe înţelesul tuturor, partea I
Software-ul liber este un software ce respectă libertăţile utilizatorilor: libertatea de a folosi programul pentru orice scop, studia codul sursă şi modifica, libertatea de a copia software-ul, libertatea de a redistribui copii în formă modificată sau în original.
Astăzi, multă lume foloseşte software-ul proprietar, software cum este Windows, Mac, MS Office, Explorer, Photoshop, etc. Software-ul proprietar refuză utilizatorilor aceste libertăţi. Dacă dumneavoastră aţi acceptat ceea ce este scris( cu litere mici ) în acordul de licenţă al software-ului proprietar, aţi cedat aceste libertăţi pe care le-aţi fi putut avea. Atunci cânt dvs. veţi dori să ştiţi cum funcţionează programul “în interior”( să studiaţi codul sursă), când veţi dori să faceţi o copie a software-ului pe care l-aţi cumpărat şi să vă împarteţi cu un prieten, atunci cânt în propria casă veţi înstala o copie pe mai multe din calculataorele ce vă aparţin, aţi putea fi prins şi amendat sau pus la închisoare. Deci, iată ce acceptă utilizatorul atunci cânt semnează acordul de licenţă al unui software proprietar. Evident, mulţi consideră acest act firesc şi nu văd în asta o problemă, nu văd o problemă în a avea mai puţine drepturi şi libertăţi…
Mulţi azi folosesc sau au auzit de software ca browserul Mozilla Firefox sau suita birotică OpenOffice.org, GNU/Linux şi alte programe, dar nimeni nu se întreabă de ce ele exsită şi cine le dezvoltă. Oamenii se bucură că le pot obţie practic gratis( doar la preţul traficului pe interent ce-l plateşte zi de zi), pot liber face copii şi da oricui, liber le foloses la lucru, acasă, în business, la scoală, dar nu se întrebă dece nimeni nu le înterzice asta? Nimeni nu şi-a pus întrebarea de unde atâta libertate?… Oamenii nu-şi dau seama că în acest caz ei folosesc software-ul liber, că aceste programe sunt software libere, că fac uz de drepturile şi libertăţile sale ca utilizator. Ei nu-şi dau seama că folosind aceste software libere sunt în favoarea libertăţii şi au făcut o decizie etică şi politică, contribuind la crearea unei societăţi libere în era digitală.

Sursa
2010-01-17 15:23:41