ONG-uri de drepturile omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar

Organizaţiile neguvernamentale pentru drepturilor omului regretă lipsa de transparenţă în procesul de numire a candidaturii la postul de avocat parlamentar. „Reiterăm că practica actuală de numire a avocaţilor parlamentari contravine principiilor de bună guvernare şi subminează independenţa instituţiei de ombudsman”, se spune întro-o Declaraţie difuzată presei.

Potrivit documentului, la 14 ianuarie 2010, a expirat termenul de numire în funcţie a unui nou avocat parlamentar, postul a devenit vacant în urmă cu 2 luni. Parlamentul, Preşedinţia, Centrul pentru Drepturile Omului nu oferă informaţii privitor la derularea procedurilor de selectare şi numire a candidaturii pentru postul devenit vacant. De asemenea, prezintă îngrijorare ignorarea prevederilor legii cu privire la avocaţii parlamentari, conform căreia numirea avocaţilor parlamentari noi se efectuează nu mai târziu decît la 2 luni după expirarea mandatului.

În acelaşi timp, selectarea candidatului este insuficient de transparentă, nu implică cercurile profesionale de drepturile omului. Comisia parlamentară de drepturile omului ar trebui să elaboreze un aviz asupra candidaturilor propuse, comisia juridică a Parlamentului ar trebui să discute candidatura propusă. Toate instituţiile menţionate au evitat discuţiile publice asupra candidaturilor propuse. Situaţia dată nu se conformează practicii ţărilor europene şi recomandărilor ONU şi ale Consiliului Europei.

Organizaţiile de drepturile omului semnalează în mod repetat despre calitatea nesatisfăcătoare a procedurilor de numire a avocaţilor parlamentari şi a altor posturi publice. În perioada guvernărilor precedente, societatea civilă specializată şi organismele internaţionale au semnalat deficienţe în procesul de selectare şi numire. Pe 16 septembrie 2008, ONG-urile de drepturile omului s-au expus asupra lipsei de transparenţă în procesul de numire avocaţilor. Pe 23 octombrie 2008, ele au făcut un apel pentru reformarea procedurii de numire a avocaţilor parlamentari.

Potrivit lui Sergiu Ostaf, directorul Centrul de Resurse pentru Drepturile Omului „procedura de selectare a candidaţilor necesită o îmbunătăţire în esenţă. Introducerea practicii internaţionale prin care rolul organizaţiilor şi grupurilor profesionale să fie substanţa şi nominalizarea candidaţilor care să reflecte un pluralism mai mare sunt doar câteva din principiile ce trebuie introduse în procedura de selectare a candidaţilor la funcţia de avocat parlamentar. Propunem crearea unui grup de lucru, cu participarea reprezentanţilor societăţii civile specializate, pentru a elabora recomandări de îmbunătăţire a procesului de selectare a avocaţilor parlamentari”.

Vanu Jereghi, preşedintele Institutul pentru Drepturile Omului, a declarat că „lipsa de transparenţă şi procedurile nedemocratice în domeniul selectării avocaţilor parlamentari pot conduce la ineficienţa Centrului pentru Drepturile Omului. Avem nevoie de un dialog constructiv, audieri publice cu societatea civilă şi transparenţa selectării avocaţilor parlamentari. Acestea vor contribui la consolidarea Centrului şi credibilităţii instituţiei ombudsman”.

Nicolae Rădiţa, preşedintele Centrului Naţional al Romilor, susţine că „situaţia cu numirea avocatului parlamentar subminează garantarea respectării Drepturilor Omului si minimizează aspiraţiile si încrederea cetăţenilor cu privire la angajamentele statului si de respectare a standardelor internaţionale”.

Organizaţiile semnare formulează şi alte recomandări adresate autorităţilor abilitate cu soluţionarea problemelor abordate.

Centrul pentru Drepturile Omului a fost creat cu suportul PNUD ca instituţie independentă şi autonomă în 1998 cu misiunea de a promova drepturile omului. În Centru vor activa 4 avocaţi parlamentari cu un personal de 27 de funcţii şi cu un buget anual de 3,22 mln lei.

ştire de la Info Prim NEO


Sursa
2010-01-16 18:17:32Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:47:33Faceți cunoștință: ion cebanu, un liberast pitecantrop ancorat în Evul Mediu —» un alt blog
08:32:47Acordul La minor | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă
05:39:29BALAURI/ DRAGONES* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu