E NEVOIE DE SACRIFICIUL ANEI ?


Despre drumurile noastre- fie ca e vorba de strazi sau bulevarde din toate orasele, mai mari sau mai mici din scumpa Romanie, sosele judetene sau nationale, autostrazi mai vechi sau in construtie- cred ca s-a dus veste-poveste in intreaga Europa. Ce se construieste vara, dupa sosirea primei zapezi , iarna ele  devin adevarate capcane pentru soferii care incearca zadarnic sa evite gropile si” sleaurile ” create pe aceste drumuri asfaltate cu mari eforturi si bani grei.

Ce se intampla? Aparent, totul pare in regula. Licitatii la care participa antreprize – unele dintre ele cu “firma”- faimoase pentru lucrarile de acest gen facute peste hotare. E drept, poate parea suspecta castigarea acestor licitatii , mai cu seama in Capitala, de mereu aceleasi companii. Nu condamn, ma marginesc doar sa constat. Si sa intreb: oare lucrarile nu au o garantie de macar cativa ani, trei, cinci, sau atat cat prevad normativele ?

Prin profesiunea de publicist, am fost martor – inante de 1989- la ridicarea unor mari constructii, a unor orase intregi, a unor baraje care au rezistat la seisme care treceau si de 7 grade. La cutremurul din martie 1977 nu s-au prabusit decat cladiri vechi, o singura scara dintr-un bloc nou a cazut , blocurile “ceausiste”- urate, adapostesc si azi milioane de oameni, nu toti ceatenii tarii- in vremea boom-ului imobiliar – si-au putut constri vile in cartiere rezidentiale.

Si in anii aceea, stazile sau soselele, putine cum erau, se mai stricau in timpul iernii. Dar nu in asemenea proportii, si nu doar la cateva luni de la construirea sau reararea lor. Nu mai avem mesteri si ingineri priceputi, balastrul, cimentul, asfaltul sa se fi degenerat in asa hal, incat sa se “topeasca” la prima incercare ? Nu mai exista Institute de control al calitatii? Banuiesc ce vor spune unii: “In Italia sau Spania, clima e blanda, de aceea soselele rezista mai bine .” Oare ? Iata ca iarna aceasta, cel putin pana acum, a fost mai aspra in Occident sau in SUA decat la noi, si n-am observat ca drumurile lor sa fi suferit cine stie cat, dupa trecerea viscolului si inlaturarea zapezii. Ce sa mai spunem de Germania sau tarile scandinave, in care iarna e , deobicei, mai lunga. Drumurile se prezinta la fel de bine, pe orice vreme.

Nu sunt specialist in constructie, dar ca simplu traitor de cateva zeci de ani pe meleagurile noastre, imi vine sa cred ca ceva e putred..nu. nu in Danemarca, ci la noi, in Romania. Si-mi vin in minte versurile din cunoscuta Balada a mesterului Manole care- pentru a termina mandra Manastire a Argesului a caror ziduri ridicate ziua se prabuseau naoaptea- a visat ca trebue sa -si zideasca sotioara, pe Ana,  in aceste ziduri.

“Manoli turba si mereu lucra. Zidul se suia si o cuprindea pin’ la costisoare, pin’ la titisoare, pin’ la buzisoare, pin’ la ochisori, incit , vai de ea, nu se mai videa, ci se auzea din zid ca zicea:- Manoli, Manoli, mestere Manoli! Zidul rau ma stringe, viata mi se stinge!…”

Sa fie nevoie de sacrificiul Anei pentru a salva drumurile noastre? Sau mai degraba sa “ingopam”in asfaltul soselei pe antreprenorii cei priceputi, laolalta cu aceea care au incasat dividendele pentru aprobarea lucrarilor de mantuiala?

In rest, sa auzim numai de bine !

Nicolae Holban


Sursa
2010-01-16 15:00:24Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:16:20Poluare masivă cu poliția lângă ei —» Curaj.TV | Media alternativă
21:36:15A New Kind of Tyranny: The Global State’s War on Those Who Speak Truth to Power —» ajna-blogging-press
14:08:31Valoarea banilor. Cât poți consuma cu 1mln €? Și ce are de spus Planeta? —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
14:01:58Volumul de poezie ”Roua sufletului” lansat la biserica USM —» Tineretul Ortodox
13:46:26(in)Justiția românească mă împinge spre CtEDO —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:19Diy Bedroom Organization —» Andrei Fornea
11:52:02Google Home Mini условно бесплатно —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:06:01Cum se face performanță în vinificație? —» Fine Wine
10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:49Pelmeni ca la Ural —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:37:28Beauty news: linia de produse bio de la Avon perfecte pentru tenul meu —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR