De ce există Radical

De Viorel Roman.

Ziarele din Moldova mint. Adică poate nu chiar mint, ci spun doar semiadevăruri, dar pentru noi, cititorii, e cam acelaşi lucru. Din acest motiv în ţara noastră, daca vrei să fii informat, nu e suficient să citeşti un singur ziar, să priveşti un singur post de televiziune, să asculţi un singur post de radio.
Aşa că am hotărât să adun informaţia din mai multe locuri pentru a face o imagine mai exactă a realităţii.
De ce se numeşte Radical? Pentru că cei de sus ne mint şi nu ne vor binele. Nici un partid. Nici măcar un singur om dintre ei. Politicienii trebuiesc taxaţi, pentru că altfel uită cine i-a pus în frunte şi cui trebuie să-i slujească. În mod normal, această funcţie o are presa. Iar presa la noi linge funduri --- fie unora, fie altora. De aceea trebuie să fim radicali --- să-i ascultăm pe toţi şi să nu credem pe nimeni.

Nu pretind ca acest ziar să fie sau să devină obiectiv, pentru că imposibil apriori --- toţi suntem oameni şi toţi avem opinii, simpatii şi antipatii. Unicul lucru pe care îl promit este corectitudine maximă în alegerea şi prezentare informaţiei. Dacă va fi vorba de opinii subiective, acest lucru va fi indicat explicit, iar articolul va fi semnat, pentru a fi clar cui aparţine opinia.

În selectarea informaţiei nu se va da prioritate nici uneia dintre publicaţiile existente pe piaţă. Am să încerc, în măsura posibilităţilor, să fie prezente şi articole din presa comunistă (în cazul în care vor binevoi, în sfârşit, să publice ceva acătări în acest an, pentru că de la 1 ianuarie nu au nici un articol de actualitate).

A, da, să nu uit, capoi apar presupuneri ce jivină e sigla publicaţiei: câinele de lângă denumirea ziarului e pitbullul Bulli. El e furios şi hotărât să facă ceva singur, pentru că cei care ar trebui să se ocupe de ceva în ţara asta, nu o fac. Cred că ne reprezintă pe fiecare.

Nu planific să întreţin prea mult timp acest proiect (probabil în jur de 2 săptămâni). Principalul scop pe care îl urmăresc făcând acest ziar, e să ghiontesc măcar câţiva oameni să pună mintea în mişcare şi să compare lucrurile care apar în diferite ziare. Posibil unora le va rămâne această necesitate, iar pe viitor vor căuta singuri mai multe surse de informare şi nu se vor limita la opinia unei singure publicaţii.

Pe bune, într-o zi mi-am dat seama că ceea ce-mi oferă ziarele pe care le citesc şi posturile de televiziune la care am acces, mi-i insuficient. Atunci îmi venise în cap să fac un program care va strânge singur de pe internet ştirile şi mi le va oferi la sfârşitul zilei. Chestia s-a dovedit destul de utilă, dar strică toată bucuria faptul că la noi nu prea este pluralism de opinii în presă. De fapt sunt, în linii mari, doar două --- ``Wow, ce guvern bun avem!'' şi ``Lua-l-ar dracu' de guvern!''.

În fine, am ajuns la concluzia că şi altora, probabil, le-ar plăcea să primească cele mai interesante şi relevante articole, fără să citească toate ziarele din scoarţă-n-scoarţă. Aşa că am început ziarul ăsta. Dacă se mai găsesc oameni care vor fi gata să scrie pentru chestia asta sau să selecteze ştiri, atunci cred că putem s-o întreţinem şi pe viitor, nu doar aceste 2 săptămâni.


Sursa
2010-01-14 23:38:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:44:04The Only Shrubs You Need to Grow —» ajna-blogging-press
15:29:47Fii un om cu duh înalt [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:22:05Manifestul Femeilor Rome din Republica Moldova (conferință) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:24:18(VIDEO) Patru cetățeni afgani urmau să achite două mii de euro fiecare, pentru a ajunge ilegal în România, iar de acolo în Germania —» Elena Robu
10:33:11Анонс: ДДТ выступит в Кишиневе с концертной программой "История звука" —» Заметки Начинающего Журналиста