De ce lui Ghimpu îi este frică de anticipate?

Această săptămînă a început cu şedinţa Comisiei pentru reforma Constituţională, care s-a arătat a pleda pentru pentru revizuirea şi nu înlocuirea integrală a Legii Supreme. De asemenea, tot luni spicherul Parlamentului, Mihai Ghimpu a participat la un talk-show consacrat acestei probleme.
De atunci în presă şi în tîrg se vehiculează ideea că vom fi lipsiţi deplăcerea de a mai merge într-o miercuri spre urna de vot. Cică totul se va rezolva într-o joi, atunci cînd vom ieşi la referendumul naţional. Însă membrii Comisiei pentru reforma Constituţională, afară de spicherul Mihai Ghimpu, tac molcom cu privire la mult prea retorica întrebare „a fi sau a nu fi alegerilor anticipate?”.
Pentru că Legea Supremă a ţării nu este o jucărică, iar referendum-uri nu se organizează în fiece zi, experţii constituţionali nu se grăbesc de a apărea în presă cu declaraţii, fapt ce nu i se atribuie şi liderului liberal.
Se vede de la o poştă că spicherul doreşte cu tot dinadinsul să evite alegerile anticipate. Chiar muşamalizînd fapta cu „criza constituţională” (şi nu „politică” cum aveam a crede pînă acum), sau cu„nealegerea preşedintelui Lupu în contextul crizei economice mondiale”– se vede cu ochiul liber şi urechea trează că Ghimpu are o mare frică de anticipate. Nu o are PD sau PLDM, sau mai bine-zis AIE fără corabia naufragiată a AMN-iştilor, ci anume Partidul Liberal.

Motivele dorinţei evitării alegerilor anticipate prin modificare constituţională din partea liberalilor, sînt multe şi evidente. Primul din ele, pe cît de direct, pe atît şi de indirect prin subtilităţile sale, este că faptul că Alianţei nu i-a reuşit să aleagă şeful statului. Evident că vina o poartă toţi în egală măsură, însă aşa e de cînd lumea că atunci cînd o echipă sportivă (în cazul dat o alianţă politică) ratează calificările la un campionat, sau atunci cînd o corabie (Legislativul) se loveşte de un gheţar şi începe a naufragia – vinovat de toate acestea se face căpitanul, fără ca să mai pese cuiva că vinovat de mingile din poartă se face goal-chiperul, iar la timonă se afla în acel moment se afla un alt marinar. (Notă informativă: a spune lui Mihai Ghimpu„căpitan”, nu este deloc o insinuare că el ar fi căpitanul AIE. Am spus-o pentru că el, era atunci direct responsabil buna desfăşurare a acestui scrutin).

Un alt motiv al fricii anticipatelor care evident nu o să-l vedem la TV, este lozinca PL „Schimbarea în bine cu PL vine” şi asta deoarece nici la televizor şi nici în practică nu se vede nici o schimbare concretă în viaţa omului simplu. Ci din contra majorări la gaze, energie, petrol, produse alimentare, şi aici lista poate continua…

Altul, care prin esenţa sa este la fel atît direct, cît şi indirect, este motivul participării în două scrutine electorale a nepotului Dorin Chirtoacă, ştiind de bună seamă că nu va rămîne în Parlament şi se va întoarce la Primărie.

Nu şi fără ajutorul edilului capitalei, Partidul Liberal a obţinut în capitală peste 88 de mii de voturi, ceea ce constituie 23,14% din toate voturile date în Chişinău. Pentru capitală, acestă cifră reprezintăo încredere mai mare decît i-a fost oferită oricărui alt partid politic din actuala Alianţă pentru Integrare Europeană.

Totodată, efectuînd nişte calcule matematice simple 88 718 voturi valabile oferite PL în municipiul Chişinău la alegerile din 29 iulie reprezintă circa 5,61 la sută din totalul voturilor valabile oferite de cetăţenii RM în cadrul acestui scrutin. (Notă informativă: De menţionat că partidele care nu au trecut pragul electoral la scrutinul din 29 iulie au obţinut în total 4,18% din voturi).

Votanţii tineri care au susţinut PL pentru prezenţa în liste a candidatului Dorin Chirtoacă, mai ales clasa indecisă, ar putea să aibă o altă opţiune în cazul desfăşurării unor eventuale alegeri anticipate, sau şi-ar putea rezerva votul pentru viitoarele alegeri locale – fapt înţeles de echipa liberală.

Iar votanţii de vîrstele a doua şi-a treia (vîrste care se ştie că participă conştiincios la alegeri) locatari ai capitalei, în cazul unui nou tur de scrutin  nu ar vota „schimbarea liberală” şi din motivul lipsirilor de gratuităţi şi majorări a tarifelor.

Cu toate spuse, este evident că liberalul Mihai Ghimpu are numai de pierdut în cazul că admite un nou tur de anticipate, iar fiind spicher de Parlament şi avînd pîrghiile necesare, este evident că se va opune vădit acestora. Iar modificarea Constituţională sau mai corect spus„cvasi-înlocuirea” ei (deoarece se vorbeşte de modificarea şi chiar înlocuirea a 69 din totalul de 143 articole, iar majoritatea celor nemodificate privesc principiile şi dispoziţiile generale ale drepturilor, libertăţilor şi îndatoririlor fundamentale care nu are rost să fie modificate) este doar o tărăgănare de timp.

Părerea mea de cetăţean cu drept de vot al Rep. of Moldova, este că odată ales într-un cadru legal bine-definit, preşedintele Parlamentului trebuie să se conformeze legii „vechi”, de a semna dispoziţia de dizolvare a Parlamentului pînă la 16 iunie 2010, dar pînă atunci să organizeze referendumul. În aşa caz, deputaţii noi-aleşi vor pentru a putea alege şeful statului într-un cadru legal nou, modificat anume pentru evitarea crizei politice.

Mai ales că la un nou scrutin electoral influenţa PCRM pe arena politică autohtonă ar mai scade în mandate, iar pe eşichierul politic de centru-stînga ar avea şanse să apară un concurent politic nou, anti-comunist în esenţă (dacă numai nu este vre-un joc de-al lui Tcaciukproaspăt gîndit), care deja a declarat că va fi un partid de stînga moderat şi va vota cu alianţa democrată în cazul în care proiectele de legi propuse nu vor contraveni poziţiei partidului lor.

Aşa sau nu, este cert că nici „titanii” AIE, PD şi PLDM, nu prea vor fi de acord cu fără anticipate, asta deoarece a eşuat doar scimbarea în bine, dar războiul politic se pare că a fost oprit şi parcă suntem împreună, pentru Moldova…


Sursa
2010-01-14 19:30:34Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre