Arta care uneşte vizitatorii cinematografelor Patria


Am citit azi poziţia oficială a reţelei de cinematografe Patria referitor la traducerea filmelor în Română. În comunicat se spune că “Patria uneşte oamenii indiferent de naţionalitate, religie şi cunoaşterea limbilor, uneşte prin dragostea pentru film şi tendinţa oamenilor de a se relaxa într-un mod civilizat”. Dacă aţi fost măcar odată la Patria şi dacă va-ţi concentrat măcar pentru o secundă asupra publicului din jur, veţi observa că acel public puţin ce ştie despre un film bun şi vin doar fiindcă Patria oferă o careva comoditate de a te relaxa cu prietena/prietenii sau fiindcă “la noi în sat aşa ceva nu există”. Despre care dragoste de film să vorbim când pentru premiera la “Adrenalin 2″ (pe care eu nu l-aş pute numi film) stă lumea la codă ca să ia bilete. Cică uneşte oamenii indiferent de naţionalitate religie şi de cunoaşterea limbilor, pe dracu. Cu câţiva ani în urma un prieten de al meu m-a rugat să plec cu el la Transformers, împreună cu verişorul său de vreo 10 ani care venise în Moldova din Italia căci acolo trăieşte cu părinţii săi de ani buni. După ce sa terminat filmul l-am întrebat pe băiat dacă ia plăcut filmul şi mi-a răspuns! Mi-a plăcut numai că nu am înţeles nimic din ce sa vorbit. Patria uneşte rusofoni şi moldoveni care privesc filme numai în rusă, şi mă îndoiesc că cineva o să vină la Patria necunoscând limba rusă. Mai vin şi oameni care ştiu ce este un film bun, însă filme bune la Patria vezi rar şi oamenii vin din simplu motiv ca nu au alte opţiuni.

“Pe parcursul a mai mult de 10 ani în Republica Moldova s-au menţinut cele mai reduse preţuri la bilete din Europa, însă, din păcate, de acest beneficiu spectatorii noştri nu vor mai avea parte”.

O altă minciună gogonată. În Arad, un bilet la cinematogarf costă între 8 şi 15 roni, ceea ce este cu mult mai ieftin ca la Patria plus că filmul e în original cu subtitrări. La noi biletul într-un loc mai îndepărtat de ecran te costă 150 de lei.

“Este inacceptabilă deasemenea şi decizia de a dubla filmele, deoarece aceasta va duce la majorarea repetată a preţului biletelor, eşuarea premierelor mondiale.”

Da cum de în România şi în alte ţări care titrează filmele nu eşuează premierele mondiale? Chiar şi dublarea în rusă ocupă ceva timp, nu mai puţin timp decât să faci subtitrările, aşă că lăsaţi poveştile astea pentru altcineva.

“Vizitînd cinematograful, spectatorul se bucură de imaginea şi sunetul peliculei, capătă emoţii, iar limbajul filmului se determină din priceperea şi dorinţa de a aduna într-o sală a unui număr cît mai mare de cunoscători de artă”. Fraza aceasta ma pus la pământ. Ce ţine de calitatea filmului şi a sunetului nu am nici o pretenţie, nota 10 din partea mea, însă să spui că “limbajul filmului se determină din priceperea şi dorinţa de a aduna într-o sală a unui număr cît mai mare de cunoscători de artă” este o nebunie. Un cunoscător de arta vrea să audă vocea adevarată a lui Johnny Depp într-un film ci nu una dublată de Galustean, un cunoscător de artă pe lîngă faptul că vede actorul pe ecran mai trebuie să şi-l audă cum vorbeşte şi care este intonaţia pusă pe fraze. Patria nu adună nici 10 la sută din cunoscătorii de artă fiindcă 90 la sută din filmele pe care le prezintă sânt filme comerciale care e pe placul publicului larg, cunoscătorii de artă de care vouă cică vă e pasă se inghesuie la Odeon şi îngheaţă pentru a vedea un film bun cu subtitrări în Română.


Sursa
2010-01-14 10:59:20Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

03:00:16Let’s go —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:50:24Reacții din UE cu privire la situația din Republica Moldova —» Elena Robu
20:37:56Anka Moldovan, prima româncă aleasă în Parlamentul Madridului —» Elena Robu
20:03:04Critica unei soluții negândite și nedrepte a CCR referitoare la modificările Legii dării în plată —» Drept MD
18:51:57Criză politică peste Prut, a picat Guvernul #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:47:06Hora Științei a poposit la grădiniță —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:28:38Şi-a organizat ”biserică” acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
16:18:00Aparențe —» Primul meu blog
15:36:47Vă invităm la o seară duhovnicească cu scriitorul Ion Bradu —» Tineretul Ortodox
15:25:07Top vânzări carte pentru copii, octombrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:08:47#viațădefamilie —» lolamajeure | sex. intimitate. discuţii nocturne
14:20:50Cum să-ți dezvolți răbdarea [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:00:00A New Way to Earn Money on WordPress.com —» Blogul Alinei Godzin
12:31:32Reacția lui Iohannis după demiterea guvernului Sandu: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat” —» Corlateni official blog
11:32:14Inevitabilul s-a produs: Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut tot —» Elena Robu
11:10:09S-a întâmplat: Guvernul Sandu a căzut —» Elena Robu
11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:02Știința care te inspiră! —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
04:09:19Iordania din nou —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag