Un rus în România sau DE CE ROMÂNII VĂD ÎN RUSIA DUŞMANUL NUMĂRUL 1?

Mai curând, titlul trebuia să fie - o rusoiacă în România. Este vorba de Daria Aslamova, reporter la “Komsomolskaia Pravda”, în traducere liberă, “Adevărul Comsomolist”. Reporteriţa a stat câteva zile în România. Impresiile ei sunt interesante, părerile pline de stereotipuri. Citind, la un moment dat, îmi venea să mă întreb, de unde stereotipuri despre români la ruşi? Ruşii nu au habar despre România. Dar, să vedeţi ce scrie femeia. Are dreptate, mai exagerează - aşa-s jurnaliştii. Traducerea îmi aparţine.

 

- Îi urâm pe ruşi, şi, hai să vorbim deschis, noi v-am urât mereu!” O cafenea micuţă în Bucureşti. Discut cu o jurnalistă frumoasă, nu pare trecută de 30 de ani. Discuţia este privată, iar Elena, redactorul departamentului politic al unui ziar foarte cunoscut din România, îşi permite să recunoască această ură.

- Ura este iraţională şi ne distruge, spune Elena, ne otrăveşte. Nu e nimic personal: ca rus nu o să ai nicio problemă în România, oamenii de aici sunt chiar prietenoşi cu străinii. Duşmanul nostru este îndepărtata Rusie, care ni se asociază cu cele mai mari terori ale secolului 20: totalitarism, comunism, teroarea roşie, ocuparea Basarabiei. În toate aceste lucruri noi vă învinuim.

- Dar şi noi avem dreptul să va învinuim de terori din secolul 20, mă opun eu. Ţinem minte armata românească, alături de Hitler, lângă Stalingrad, şi pe soldaţii români, omorând mii de cetăţeni sovietici. Chiar şi aşa, crede-mă, ruşii au o atitudine liniştită faţă de români. Nu sunteţi nici prieteni, nici duşmani.

- Poate pentru că ruşii ştiu să ierte, se întreabă Elena?

 

România, o ţară mare, cu o populaţie de peste 22 milioane de oameni. A reuşit să-şi facă loc în tortul mare al UE în calitate de membru cu drepturi depline. De atunci exporta continuu forţă de muncă ieftină în bogatele ţări europene. 3 milioane de oameni muncesc permanent peste graniţa ţării. Primul semn al acestui fenomen – nenumăratele schimburi valutare de pe străzile capitalei. Salariul mediu în România este de 300 de euro, chiar dacă preţurile în magazine sunt „foarte europene”. Majoritatea supravieţuieşte din resurse misterioase, probabil, trimise de cei care muncesc în afară. Gluma preferată a românilor: Ce face un român când i se termină banii? Schimbă o sută de euro.

 

Capitala, Bucureşti, cu reputaţia sa de micul Paris (aici, în continuare li se săruta mâinile doamnelor) – este un briliant în mizerie. Baruri, cafenele fastuoase şi minunăţii arhitecturale aflate în moarte clinică se împletesc cu gropile din asfalt şi tarabele, în care vând ţigănci gheboase, în fustele lor pestriţe, ciorapi şi periuţe de dinţi. România este unica ţară latină din lume, care este ortodoxă, ci nu catolică. Dar, chiar şi o aşa religie, miloasă, nu a putut lega două ţări străine – Rusia şi România. Istoricii români au numărat 13 ocupaţii ale patriei lor (inclusiv chiar şi atunci când armata rusă era în trecere spre războaiele cu turcii sau fraţii ortodocşi bulgari). România contemporană bea vodcă cu un nume sado mazo: Stalinskaia şi Stalingrad (anume la Stalingrad a fost decimată armata românească).

 

În continuare, reporteriţa povesteşte despre maleficul Soros, care a devenit un fel de rege neîncoronat al Europei de Est şi care prin fundaţiile sale, tinerii la patru ace, dogmatizaţi a cucerit practic această parte a Europei. Mai puţin, Rusia, desigur. De ce? Pentru că ruşii sunt mai imuni la propagandă americănoasă, trage concluzia pripit ziarista. Bre, ruşii sunt cei mai deschişi spre propagandă. Numai propaganda lui Putin cât face. Ei nu vor să li se spună adevărul, ei, ruşii, vor să fie minţiţi frumos. Românii, dimpotrivă, sunt sceptici, prea sceptici. Românii nu cred pe nimeni şi aproape în nimic. Teoria conspiraţiei este cea mai dezvoltată şi bine înfiptă în această ţară latină. Un exemplu viu şi actual: nimeni nu crede în vaccinul contra gripei porcine. Extrem de mulţi cred sincer că Guvernul vrea să-şi omoare, otrăvească poporul.

 

Cam atât mi s-a părut interesant. Dacă ştiţi rusa şi vreţi să citiţi restul materialului, prima parte a lui, iată linkul: http://obzormd.com/2010/01/13/pochemu-rumyny-schitayut-rossiyu-vragom-1-a-moldaviyu-svoej-territoriej-ch-1/


Sursa
2010-01-13 14:08:44Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:23:29Amman in imagini —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:41:38Pe cât de important poate fi adevărul? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
19:23:08Ucraina în limba română 28: Bugetul 2020 – priorități sociale, de apărare și diplomație —» Curaj.TV | Media alternativă
18:15:44Lipsa creșterii spirituale te siacalifica de la slujirea in Evanghelie —» Moldova Creștină
16:59:01Imagini apocaliptice: 90% din Veneţia, înghiţită de apă de până la doi metri —» Elena Robu
16:35:20Am susținut un briefing în cadrul căruia am comunicat decizia oficială —» Igor Dodon
16:12:13eBook Cartier. Top vânzări octombrie 2019 —» Gheorghe Erizanu
16:09:30Ion Chicu, premierul desemnat de Igor Dodon —» Elena Robu
15:42:57©️ Învață să fii fericit aici și acum… —» Licurici de suflet
15:09:47Vor discotecă în sat, dar distrug scaunele —» Curaj.TV | Media alternativă
15:01:26Essencial Home Office Interior Design Tips —» ajna-blogging-press
14:59:29Amman —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
14:06:50Am avut discuții separate cu toate fracțiunile din Parlamentul Republicii Moldova —» Igor Dodon
12:04:34Învățarea alfabetului la preșcolari: căutăm literele cu pensula —» Planeta Mami
11:58:19Light Up Air Jordans —» Andrei Fornea
11:40:08Majoritatea critică socialiștii, dar tot aceștia câștigă alegerile. Cum e posibil? —» Elena Robu
10:06:43Avertizarea MAIB privind e-mailurile virusate care pretind a fi trimise din numele bănci —» edufin.md
09:23:32Fur Blanket King Size —» Andrei Fornea
09:21:23„Degustare de butoaie” la Castel Mimi —» Fine Wine
09:19:22Moldova, grație performanței lui Radu Albot, s-a calificat la prima ediție a ATP Cup! —» un alt blog
07:28:27E plină țara de proști —» Primul meu blog
07:26:28Scandal uriaș în Marea Britanie privind implicarea Rusiei în alegeri —» Elena Robu
06:42:53Walmart Landscaping Rocks —» Andrei Fornea
03:00:16Let’s go —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:50:24Reacții din UE cu privire la situația din Republica Moldova —» Elena Robu