Grupul Untila adera la Miscarea Actiunea Europeana care devine partid parlamentar


Este oficial, astazi grupul Untila a declarat ca paraseste AMN si adera la Miscarea Actiunea Europeana.
Domnul Untila  a apreciat pozitiv activitatea anterioara a MAE declarind ca in fosta campanie electorala Mae a pus mai sus interesul national decit interesul de partid, a parasit cursa si a indemnat electoratul sa voteze partidele liberale, contribuind la victoria AIE.
E adevarat, Mae a facut o figura frumoasa la alegerile parlamentare din 29 iulie , demonstrind ca nu este un partid condus din umbra de comunisti, asa cum a incercat sa insinueze o parte a presei angajata politic. Inchipuiti-va ca MAE acumula circa 2%, cit ii acordau unele sondaje ceia ce inseamna cam 3 deputati prin redistribuire si atunci Voronin putea sa ramina si astazi la guvernare.
La 23 ianuarie va avea loc Congresul extraordinar al MAE la care va participa si grupul Untila .  Acest congres va deschide o noua etapa in evolutia cimpului politic moldovenesc. Odata cu aderarea grupului Untila, MAE se va fortifica si va deveni al treilea partid ca marime pe segmentul de centru-dreapta dupa PLDM si PL. Este adevarat ca aderarea grupului Untila nu insemna ca MAE automat va depasi pragul la viitoarele alegeri parlamentare. Untila a fost marginalizat in AMN si nu a putut sa-si dezvolte pe deplin potentialul de care dispune. Acest grup vine din corabia naufragiata a AMN care in ultimul sondaj IPP este cotat cu 1,2% iar MAE cu 0,5%, deci este mult de lucru. Noul MAE trebuie sa devina atractiv pentru electorat, in special pentru tineri, sa-si fortifice organizatiile primare, dar si sa foloseasca oportunitatile AIE unde va avea doi deputati.
AMN a fost o incercare de coabitare pasnica centru-dreapta/centru-stinga, o strutocamila ce reunea diferite curente politice, incepind de la cei care doreau unirea cu Romania si terminind cu cei care doreau o reapropiere de Rusia, scopul a fost sa dea o lupta comunistilor si sa cistige alegerile parlamentare din 2005.   In preajma parlamentarelor din 2005 a fost creat megablocul BMD cu PSL si PD plus AMN care parea ca  nu avea cum sa nu cistige alegerile.
Istoria o cunoastem, PD si PSL, dupa accederea in Parlament au votat cu Voronin. AMN spre cinstea lui a ramas pe pozitii anticomuniste, insa procesul de descompunere odata inceput a continuat cu plecarea grupului Braghis apoi au fost eliminati Pavlicenco si Taranu. In sfirsit la congresul din decembrie 2009 a fost marginalizat si  inlaturat si ultimul grup de centru-dreapta Untila- Colesnic. De fapt limpezirea apelor in AMN era necesara, pentru ca confruntarea intre polul liberal reprezentat de Untila si cel social reprezentat de Urechean era nefast pentru partid, dovada fiind rezultatele slabe de la alegerile parlamentare din 2009 .
In concluzie AMN fara grupul Untila inseamna un partid de centru/centru-stinga care sustine raminerea RM in CSI, contra NATO,  pentru neutralitatea constitutionala  si poate fi asemanat usor doctrinar cu PD si PSD. Odata cu plecarea grupului Untila  spre MAE lucrurile s-au clarificat definitiv iar gruparea Urechean care a ramas sa conduca AMN ar trebui sa fie multumita ca si-a inlaturat toti rivalii din partid , o coabitare cu grupul Untila dupa Congres fiind imposibila in continuare. Astfel s-a vazut ca aliantele si blocurile gen CDM, AMN si BMD nu rezista mult timp.

Odata cu aderarea grupului Untila MAE are sansa sa devina un partid popular puternic care sa intruneasca voturile electoratului de la centru la dreapta. Doamne ajuta si mult succes!

Posted in Uncategorized

Sursa
2010-01-12 13:34:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:34:18Vrea test poligraf în direct, la TV —» Curaj.TV | Media alternativă
18:58:23Au evacuat ghereta MoldPresa cu tot cu… ţigări —» Curaj.TV | Media alternativă
16:58:13POEZIA ȘI PISTOLUL —» Leo Butnaru
16:27:47Cuvintele pot mângâia, dar pot și dărâma / Între cer și pământ / Jon Kalman Stefansson —» Frinturi din suflet de femeie
15:52:0373 scientists study French Polynesia’s coral reefs – dive into what they find —» ajna-blogging-press
15:38:29Muzeul Literaturii Române e închis. Nu deranjați —» Gheorghe Erizanu
15:06:1599 reasons to cry —» turn up the silence
14:18:39VIDEO / FOTO / Start sărbătorilor de iarnă la bibliotecă —» BPR Ungheni's Blog
13:48:57Condorii Negri prezintă: ”DACII”, cântec-manifest în cinstea eroilor —» Nicolae Federiuc
12:34:15Poliţist, reţinut cu focuri de armă de CNA la Chișinău —» Elena Robu
12:06:29Trăiască schimbarea —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:56:50Lowes Wallpaper Border —» Andrei Fornea
09:23:30Poliţia se preface că face ordine pe Armenească —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:11Top 10 vinuri ale anului 2019 —» Fine Wine
07:22:40Rezultatele alegerilor din Marea Britanie. Victorie uriașă pentru Brexit —» Elena Robu
07:00:54Vai, sărmanul Vladic Musteață… prigonit de Plahotniuc :0 —» un alt blog
07:00:48Dezvoltarea colecțiilor în lumina Legii cu privire la biblioteci, 2017 —» Blog de biblioteconomie şi ştiinţa informării
06:07:38Family Room Furniture Ideas —» Andrei Fornea
04:04:13Despre frica moldovenilor de a vorbi și cum învățăm încă în școală să fim călcați în picioare… —» un alt blog
20:20:10Ziua Națională a Actorului —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:50:01Doi ani de cand cancerul a venit în familia noastră —» Sunt MAMĂ!
17:36:12Au împrăştiat comercianţii stradali, chiar şi rulota cu carne —» Curaj.TV | Media alternativă
15:53:09Școala. O anchetă —» Gheorghe Erizanu
15:44:53Magia apare atunci când singuri ne creăm atmosferă —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
15:26:45Курортное — наш молдавский рай —» Бессарабские хроники