Replica la o profanare a Craciunului


Motto:

„Cu cât mai mare va fi numărul reprezentanţilor burgheziei reacţionare şi ai clerului reacţionar pe care vom reuşi să-i împuşcăm cu atât va fi mai bine. Trebuie ca anume acum să-i dăm acestui public o astfel de lecţie, încât pentru câteva decenii nici să nu îndrăznească să gândească la niciun fel de rezistenţă.”

V.I. Lenin

Stimată conducere a ziarului Adevărul,

Spre surprinderea noastră, dar şi a altor colegi, români basarabeni aflaţi la studii în Bucureşti, în data de 8 ianuarie am regasit in paginile ziarului Adevărul de seară un articol care se referea la serbarea Crăciunului pe stil vechi de către un grup de studenţi originari din Republica Moldova.

Apreciem drept pozitivă iniţiativa autoarei de a publica un material care vizează românii din jurul graniţelor, dar nu putem rămâne indiferenţi în privinţa anumitor aspecte şi a modului în care au fost prezentate acestea.

Pornind de la premisa că intenţiile autoarei de a mediatiza o acţiune a basarabenilor nu au fost rău-voitoare ne exprimăm, totuşi, dezacordul unele elemente ale articolului. Este prezentat cazul unora dintre studenţii basarabeni care au chefuit de Crăciun, cu muzică şi dansuri ruseşti, cu mâncare rusească „tradiţionala şubă”, cum se menţionează în articol, cu beţie şi alai, toate petrecute în clubul Leningrad (oraş denumit astfel în cinstea ideologului comunist V.I.Lenin, cel care a iniţiat distrugerea credinţei în Dumnezeu, deci însăşi esenţa Crăciunului). Titlul articolului este unul generalizant şi tendenţios, respectiv se foloseşte expresia „studenţii basarabeni”, şi nu „un grup de studenţi”, după cum ar fi fost normal/corect. Aceştia sunt prezentaţi, practic, prin intermediul unor expresii de genul „e minunat să bei”, drept profanatori ai unei sărbători creştine calificată exclusiv drept „motiv de a chefui”, prin beţiile  colective şi „animatoarele Crăciuniţe”. Basarabenilor li se atribuie caracteristicile unei culturi străine, neromâneşti. Considerăm că asocierea românilor moldoveni din stânga Prutului cu elementele tipice ale unei culturi suprapuse forţat, prin politici colonizatoare, încă din vremea ţarului Alexandru I asupra culturii noastre naţionale este dăunătoare pentru o mai bună înţelegere a specificului identităţii noastre etnice româneşti, dar şi a identităţii regionale moldovene.

Mizăm pe deschiderea autoarei respectivului material şi a întregii redacţii a ziarului Adevărul şi vă solicităm respectuos, în virtutea respectării dreptului la replică, publicarea acestui text în paginile ziarului.

Dan Nicu,

Nicu Ţîbrigan,

Tudor Cojocaru -

Liga Studenţilor Basarabeni din Bucureşti


Sursa
2010-01-11 20:17:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet