Să alegem între gazele naturale ruseşti şi demnitatea noastră

Concernul rus „Gazprom” a majorat, de la 1 ianuarie, cu 20%, preţul gazelor naturale pentru Republica Moldova. Unii analişti cred că această scumpire substanţială are legătură cu venirea la putere a liberal-democraţilor neagreaţi de Moscova. Premierul moldovean Vlad Filat a declarat că preferă ca Chişinăul să plătească pentru gazele ruseşti conform preţului mediu european, decât să fie şantajat în permanenţă de Rusia. Anul nou a venit în Republica Moldova cu un val de scumpiri. Accizele la benzină şi motorină au crescut cu 50%. Aceasta a condus la majorarea preţului la produsele petroliere pentru consumatorii finali cu 7%, urmând ca preţul să fie ajustat periodic. Taxele vamale la importul maşinilor de lux vor fi de două ori mai mari faţă de anul trecut, iar accizele la parfumuri, bijuterii şi produsele cosmetice vor creşte de trei ori. Cota accizelor la bere a crescut în Republica Moldova cu 25 la sută, iar premierul Vlad Filat a anunţat că băutorii de vodcă vor trebui să plătească, de acum încolo, minimum 4 euro pentru un litru. Tot cam atât vor trebui să plătească sub formă de amendă şi cei care vor călători în troleibuz sau autobuz fără bilet. Autorităţile de la Chişinău susţin că majorările au fost operate pentru acoperirea deficitului bugetar.

Aceste scumpiri sunt, însă, incomparabil mai mici faţă de cele care vor deriva din majorarea preţului de vânzare a gazelor naturale de către Gazprom. De la 1 ianuarie, concernul rus a stabilit pentru Republica Moldova preţul de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale consumate. Aceasta înseamnă că moldovenii vor plăti cu 40 de dolari mai mult pentru o mie de metri cubi de gaze naturale importate din Rusia. Creşterea este de 20 la sută. Ministrul moldovean al Economiei, Valeriu Lazăr, a declarat că Guvernul va aplica anumite măsuri compensatorii menite să amortizeze impactul scumpirii gazelor, dar a precizat că aceste măsuri vizează doar familiile sărace:
„Această majorare – de la 192 dolari mia de metri cubi în trimestrul patru 2009 – la 233 de dolari… vă daţi seama…. sunt 40 de dolari la mia de metri cubi, este o creştere destul de sensibilă, este un factor extern pe care noi, din păcate, nu-l putem gestiona. Suntem preocupaţi de elaborarea anumitor acţiuni pe intern care ar veni cel puţin să diminueze impactul acestor majorări, care sunt, apropo, inevitabile. Încercăm, pentru categoriile defavorizate, acum facem estimări şi căutăm instrumentariul necesar, pentru a diminua efectul acestor majorări”.
Majorarea tarifelor la gazele naturale nu înseamnă, însă, doar creşterea preţului în factura pentru consumul de gaze. Toate centralele termo-electrice din Republica Moldova funcţionează pe baza gazelor naturale, iar majorarea tarifelor la gaze va conduce, inevitabil, la scumpirea energiei electrice şi a căldurii furnizate de aceste centrale. Preşedintele Comisiei parlamentare pentru economie, Veaceslav Ioniţă, a declarat că povara scumpirii gazelor va fi pusă pe seama centralelor termo-electrice, iar impactul aspra populaţiei să fie diminuat din contul supra-profitului acumulat în anii precedenţi de SA „Moldova-Gaz”
„Cred că cea mai mare povară va cădea peste agenţii economici, de aceea risc să presupun că tariful pentru populaţie nu se va modifica sau se va majora foarte puţin. Să nu uităm că tariful actual a fost calculat reieşind din cursul valutar de 12,2 lei pentru 1 dolar, iar datorită acestui fapt SA „Moldova-Gaz” a înregistrat supraprofituri de peste 600 milioane lei anual”.
Reamintim în acest context că „Gazprom” deţine pachetul majoritar de acţiuni al companiei „Moldova-Gaz”.
Din 2008, tarifele la gazele naturale livrate Republicii Moldova de către „Gazprom” sunt revizuite odată la trei luni. Premierul Vlad Filat a menţionat că o nouă majorare a preţului la gazele naturale peste trei luni nu este exclusă. El a precizat, în cadrul unei emisiuni televizate, că preferă ca Chişinăul să plătească pentru gazele ruseşti conform preţului mediu european, decât să fie şantajat în permanenţă, politic, de Rusia.
Tariful de 233 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale fixat acum de “Gazprom” pentru Moldova este cu o cincime mai mic decât cel aplicat Ucrainei. Mai favorizată rămâne şi anul acesta Belarus care plăteşte 170 de dolari pentru 1000 de metri cubi de gaze naturale ruseşti.

Autor: Vitalie Călugăreanu, DW-Chişinău


Sursa
2010-01-10 12:26:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:19:17Cum vor fi judecați soțul cu soția? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă