Fiule, dă-mi inima ta…


Argumentam aici că nu e corect față de adevăr și față de noi să credem că Isus se poate naște în vreun fel metaforic în inima cuiva și nici că noi ar trebui să-i dăruim inimile noastre lui Isus - aceasta fiind, spun unii, un simbol al nașterii din nou.

Cineva mi-a trimis într-o după-amiază un bilețel, și apoi altcineva un comentariu, cu o referință biblică, asta urmând să-mi demonteze toată teoria mea că formulele acestea sunt superstițioase și chiar oculte – o evanghelie ușoară, subțire, diluată și falsă:

Fiule dă-mi inima ta, și să găsească plăcere ochii tăi în căile Mele.

Proverbe 23:26

Cred că problema se poate rezolva relativ ușor dacă ne uităm în context și aplicăm câteva reguli de interpretare de bun simț.

  1. Să presupunem că aceste cuvinte ar fi spuse de Domnul Isus (cu toate că nu sunt) și tot am avea următoarea problemă: nu putem construi pe un singur verset al Scripturii o doctrină crucială în creștinism.
  2. Încă păstrăm presupoziția de la nr 1 și ajungem la următoarea problemă: nu putem face o doctrină pe un text din cartea Proverbelor care se interpretează într-un anume fel. Nu-i trebuie nimănui studii superioare ca să-și dea seama că nu e potrivit să faci doctrină pe zicători.
  3. Păstrând încă premiza de la nr.1 se poate observa clar că textul se adresează unui fiu, în familie. Acest verset este ca și versetul din Apocalipsa 3:20 care este adresat unei Biserici dar despre care evangheliștii moderni spun că se potrivește și necredincioșilor. aberant.
  4. Dar acest verset nu a fost citat și nici folosit nici de Domnul Isus și nici de vreunul din apostoli sau ucenici de-ai lor. Nicăieri în Biblie acest concept nu a fost legat de convertire sau naștere din nou. Nicăieri această formulare simplă nu a fost folosită în evanghelizare de către Hristos sau apostoli.
  5. Mi se pare nepotrivit să ne credem mai deștepți ca ei sau decât Duhul Sfânt, care a inspirat Scripturile, dar care nu a știut că această formulă va avea în sec 21 un succes inimaginabil și inegalabil. Nici dacă s-ar epuiza toate metodele biblice de evanghelizare nu ar trebui să apelăm la așa ceva.
  6. Contextul ne va lămuri la ce se referă acest verset din Proverbe 23. Dacă ne depărtăm de context putem scormoni fiecare cum vrem. Contextul imediat este acesta (versetul următor 27) căci curva este o groapă adâncă - este vorba despre un avertisment pentru a-și feri fiul de femeile stricate și nu îl invită nicidecum să se predea sau se pocăiască. Este un avertisment și atât.
  7. Tot contextul urmează și prezintă câteva caracteristici ale femeii străine (și nu ale unui om care nu i-a dat inima lui Isus) și repercursiunile unui om care nu a ținut cont de avertizari și a căzut în plasa unei femei stricate.

Sursa
2010-01-09 23:06:23Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu