Mitropolitul Vladimir, ofiţer mare

Mitropolitul Vladimir Cantarean al Chişinăului şi “al întregii Moldove” poartă epoleţi grei, cu multe stele, pe sub sutană. Am mai scris cu alte ocazii că Biserica ortodoxă, cultele religioase în general, trebuie să fie supuse lustraţiei, astfel încât aceste aşezăminte spirituale să-şi recapete credibilitatea şi respectul care li se cuvin. Nu o singură dată am interpelat factorii responsabili din stat asupra situaţiei şi angajamentelor militare sau echivalente ale şefilor cultelor din Republica Moldova. Doar de două ori am reuşit să obţin şi nişte răspunsuri la acele interpelări.
Multă lume s-a dedat comentariilor şi de multe ori speculaţiilor privind gradul militar deţinut de mitropolitul Vladimir. Ministerul Apărării Naţionale al Republicii Moldova ne-a confirmat oficial că anterior delegării sale de către Patriarhia Moscovei în Republica Moldova (sovietică pe atunci!), mitropolitul Vladimir Cantarean deţinea gradul de căpitan sovietic (probabil de securitate) şi că, începând cu 1996, acesta a fost avansat anual cu câte un grad, deci până la cel de colonel în 1998. Mitropolitul Vladimir putea obţine gradul de căpitan sovietic doar: a) în armată, ceea ce nu a fost cazul, întrucât nu s-a demobilizat ca ofiţer din Flota Maritimă Sovietică odată cu încheierea stagiului militar în termen; b) în miliţia sovietică, ceea ce, de asemenea, nu a fost cazul şi c) în organele securităţii statului (KGB). Potrivit biografiei sale oficiale, după demobilizare, tânărul Nicolae Cantarean a îmbrăţişat cariera monahală, iar studiile teologice pe care le-a urmat nu se făceau în instituţii care să fi avut catedră militară. Aşa sau altfel, la absolvirea unei facultăţi civile, cel care urma cursurile catedrei militare putea obţine, cel mult, gradul de locotenent inferior (mladşi leitenant), nicidecum de căpitan. Mitropolitul Vladimir nu a absolvit însa nici o facultate laică.

Unii au vehiculat la un moment dat şi un nume de cod, BUCOVINEANUL. Nu putem şti dacă acesta este unul adevărat sau doar rodul imaginaţiei bogate a celor care l-au invocat.

După anul 1998 nu am mai putut obţine alte informaţii oficiale privind acest subiect, dar nu excludem faptul că şi între 1998 şi 2009 mitropolitul Vladimir a mai fost avansat în grade militare, lucru de absolută inutilitate pentru orice monah, dar mai cu seamă pentru pentru ierarhi, care sunt conducătorii întregului cin monahal din eparhia lor. Dacă ritmul cu care a început promovarea mitropolitului Vladimir în grade militare (câte o treaptă anual) s-a menţinut în ultimul deceniu, acum acesta ar trebui să aibă cel mai înalt grad printre toţi ofiţerii înrezervă din ţară.

Vă rog să găsiţi mai jos textul şi imaginea celor două scrisori de confirmare a deţinerii gradelor militare de către mitropolitul Vladimir Cantarean până şi după sosirea lui în Republica Moldova.

I.

MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA

MD 2021, or. Chişinău, şos. Hînceşti, 84

Tel. 78.11.56

Nr. 11/89 din 12.02.1999

Domnului Vlad Cubreacov,

Preşedinte al Subcomisiei pentru Culte,

Secretar al Comisiei pentru drepturile omului, culte,

minorităţi naţionale şi comunităţi externe

Domnule deputat Vlad Cubreacov,

La interpelarea Dumneavoastră nr. 440 din 30 octombrie 1998 Vă informez cp în conformitate cu prevederile art. 4 al Capitolului I şi Capitolului VII din Legea Republicii Moldova „Despre obligaţiunea militară şi serviciul militar al cetăţenilor Republicii Moldova” şi în baza Regulamentului cu privire la satisfacerea serviciului militar de către corpul soldaţilor, sergenţilor şi ofiţerilor Forţelor Armate, aprobat prin Hotărîrea Guvernului Republicii Moldova nr. 925 din 21 decembrie 1994, a fost acordat gradul militar următor „colonel în rezervă”, cetăţeanului Republicii Moldova Nicolae Cantarean. Deci, gradul militar nu a fost acordat postului de Mitropolit al Chişinăului şi al întregii Moldove, ci unui cetăţean concret al statului nostru, care anterior deţinea gradul militar de „locotenent colonel în rezervă”.

De asemenea, Vă comunic că legislaţia în vigoare a Republicii Moldova nu prevede echivalarea unor funcţii şi ranguri spirituale cu anumite grade militare.

Cu respect,

Ministru Valeriu PASAT

II.

MINISTERUL APĂRĂRII AL REPUBLICII MOLDOVA

MD 2021, mun. Chişinău, şos. Hînceşti, 84

Fax 23-27-28, tel 79-99-07

Nr. 11/878 din 11.07.02

Domnului Vlad Cubreacov,

Deputat în Parlamentul Republicii Moldova

Stimate domnule deputat,

Ministerul Apărării al Republicii Moldova a examinat interpelarea Dumneavoastră referitor la conferirea gradelor militare domnului Nicolae CANTAREAN şi Vă comunică următoarele.

Gradele militare pînă la gradul de căpitan domnului N. CANTAREAN i-au fost coferite de către instanţele militare ierarhice din Armata Sovietică.

În Armata Naţională dumnealui i-au fost conferite următoarele grade militare:

„maior” – ordinul Ministrului Apărării al Republicii Moldova nr. 051 din 29 februarie 1996;

„locotenent colonel” – ordinul Ministrului Apărării al Republicii Moldova nr. 0144 din 10 septembrie 1997;

„colonel” – ordinul Ministrului Apărării al Republicii Moldova nr. 098 din 28 august 1998.

În conformitate cu prevederile Regulamentului privind satisfacerea serviciului militar de către corpul de ofiţeri (capitolul IX, satisfacerea serviciului în rezervă) Ministrul apărării este abilitat cu dreptul de a conferi ofiţerilor în rezervă, în dependenţă de funcţiile ocupate şi experienţa acumulată, grade militare mai înalte cu una-trei trepte decât cele avute, indiferent de termenul aflării în gradul precedent.

Cu respect,

Ministru Victor GAICIUCSursa: Blogul lui Vlad Cubreacov

Sursa
2010-01-09 18:05:16Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog