A. Cioroianu: “Nu poţi să obligi un om să treacă Prutul, dacă vrea să rămână pe un mal al incertitudinii”

adrian cioroianu blog stela popaFostul ministru de externe al României, Adrian Cioroianu, mi-a acordat astăzi un interviu, în exclusivitate, pentru  “Mai aproape de Europa”.  Aflaţi cum vede domnia sa situaţia Republicii Moldova în 2010, drumul european şi relaţia acesteia cu Bruxelless-ul, dar şi cu Bucureştiul.  

Adrian Cioroianu spune la acest început de an că 2009 nu a fost un an bun nici pentru relaţiile R. Moldova cu UE, nici pentru relaţiile cu România, dar nici pe plan politic. Iată de ce, domnia sa crede că „din toate aceste puncte de vedere 2010 are cel puţin germenii unei speranţe”. Chiar dacă relaţiile cu România s-au normalizat, istoricul atrage atenţia că mai rămâne această “piedică de politică internă”. Adrian Cioroianu spune că este foarte important ca în următoarele luni ale anului 2010 să se ajungă la o clarificare politică.   Profesorul Cioroianu este de părere că, deşi în presa de la Chişinău şi în mediul politic se vorbeşte deja despre viitoarele alegeri, „trebuie să plecăm de la ideea că soarta democraţiei în R. Moldova încă nu este pe deplin consolidată, încă nu este o partidă câştigată”.     Democraţia se clădeşte zi de zi, spune fostul ministru, prin orice act, iată de ce, domnia sa este de părere că „este necesar ca toate actele politice să fie responsabile în viitoarele luni”. „Ar fi păcat ca acele victorii pro-europene şi  pro-democratice de la sfârşitul anului 2009 să fie risipite în 2010 tocmai acum când, iată, pentru prima dată după atâţia ani avem speranţa că R. Moldova poate să devină un reper cert în privinţa politicii est-europene a Uniunii Europene, a Bruxelless-ului”, spune Adrian Cioroianu. Şi continuă: “Trebuie să ţinem pumnii tuturor celor care cred în această bătălie (n.n. – din RM) şi în şansele acesteia”.

Vorbind despre ciza economică, fostul ministru de externe spune că este foarte important pentru cei care conduc acum R. Moldova să ştie ce să ceară României. „Să ceară şi României, şi altor vecini, să ceară şi Bruxelles-ului”, este de părere Cioroianu, care mai spune că iniţiativele nu trebuie să vină neapărat dinspre Bucureşti, aşa cum nu trebuie să vină neapărat nici dinspre Bruxelles.

 Despre invitaţia preşedintelui Mihai Ghimpu către preşedintele Traian Băsescu de a întreprindere o vizită la Chişinău în această iarnă, Adrian Cioroianu spune că este o una bună, dar şi firească „pentru că între doi şefi de state învecinate relaţiile nu pot să fie cele pe care le dorea fostul preşedinte Voronin”.

În privinţa ajutorului pe care România îl va da R. Moldova pentru apropierea de UE, Adrian Cirooianu spune că aici lucrurile sunt clare, deoarece România, în mod constant, l-a repetat de ani de zile, doar că „trebuie să dorească şi Chişinăul acest lucru”.

Aceasta a fost diferenţa fundamentală din timpul regimului Voronin, explică istoricul. „Nu poţi să obligi pe un om să treacă strada dacă el stă şi admiră culoarea semaforului“, sau “Nu poţi să obligi un om să treacă Prutul, dacă vrea să rămână pe un mal al incertitudinii“.

Ascultaţi mai jos interviul, care este parte a unor discuţii purtate, la aceeaşi temă, cu mai multe personalităţi din România. Zilele următoare veţi putea asculta şi alte păreri exprimate de la Bucureşti, la fel de interesante.


Sursa
2010-01-06 20:45:43
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press