Intrebarea anului 2009


Anul acesta iar a fost organizat concursul „Întrebarea anului”, la care fiecare doritorii puteau să trimită trei întrebări de „Ce? Unde? Când?” care le păreau mai bune din acele jucate în 2009. Eu din întrebările mele am ales 12 care-mi plăceau tare, și a fost dificil să selectez din ele trei. Iată acele 12 întrebări:

Conform site-ului www.digg.com, această poză combate teoria Lor, arătându-le originea. Numiți-i, vă rog, pe Ei.Răspuns: adepții teoriei creaționiste, se acceptă după cuvântul cheie creaționist.Comentariu: se face referință la obișnuitul refuz a majorității adepților acestei teorii de a examina fapte și argumente.

Sceptic la capacitățile paranormale a oamenilor, Kurt Vonnegul a spus o dată: ”Those who believe in telekinetics, raise (cuvânt omis) hand”. (În română: ”Acei care credeți în telekineză, ridicați mâna (cuvânt omis)). Scrieți cuvântul omis.Răspuns: my (mea). Se acceptă numai răspunsul exact.

Atenție, citat din romanul Fraților Strugațkii „Miez de zi. Secolul XXI”: „Liniște, a spus Atos. Nu vă grăbiți așa. Asta a fost pre-am-bu-lul. Iar acum va începe ...”. Va începe ce?Răspuns: ambululSursa: Frații Strugațkii, „Miez de zi. Secolul XXI”.

În una dintre povestirile scriitorului francez bizar și suprarealist Boris Vian, putem găsi următorul fragment: „Foluber Sansonne, emoționat, se opri în fața ușii lui Leobil și a vârât degetul arătător în micuța vizuină a (cuvânt omis), care dormea într-un colțișor. Foluber o trezi brusc. (Cuvânt omis) s-a răsucit, l-a mușcat dureros pe Foluber de deget, și Foluber a țipat strident. Sora lui Leobil, care aștepta oaspeții în antreu, imediat a deschis ușa și Foluber a intrat.”Scrieți cuvântul omis.Răspuns: sonerieTextul integral: „Foluber Sansonne, emoționat, se opri în fața ușii lui Leobil și a vârât degetul arătător în micuța vizuină a soneriei, care dormea într-un colțișor. Foluber o trezi brusc. Soneria s-a răsucit, l-a mușcat dureros pe Foluber de deget, și Foluber a țipat strident. Sora lui Leobil, care aștepta oaspeții în antreu, imediat a deschis ușa și Foluber a intrat.”Sursa: Boris Vian, „Petrecerea la Leobil”.

În Mexic s-a păstrat predilecția maiașilor pentru hamacuri. Astfel, în casele indienilor practic lipsesc paturile, ei dormind numai în hamacuri. La întrebarea care natural ar putea să vă apară, indienii ar putea să vă dea o carte, care se numește „Hamac ...”. Continuați denumirea cărții cu un cuvânt indian.Răspuns: „sutra”.Sursa: http://www.mayanlegacy.com.au/about%20Mexican%20Hammocks.htm


Unul dintre coautorii acestei creații, apărute în 1970, povestea: „Am scris cu dragoste, timp de trei luni, într-o pădure... Ne obișnuisem atât de mut cu silabisitul, încât începusem să vorbim între noi pe silabe.” Nu vă întrebăm autorii, numiți rezultatul final.Răspuns: AbecedarComentariu: autori ai abecedarului moldovenesc au fost Grigore Vieru și Spiridon Vangheli. Sursa: Grigore Vieru, „Taina care mă apără”.


Acest semn de demarcație a fost instalat de guvernul rus la finele secolului XVIII pe tractul între Ecaterinburg și Tiumeni. Gălătorul George F. Kennan într-o carte din 1891 spunea: „Nici o piatră de hotar din lume nu a văzut atâtea inimi frânte. Deținuții înlănțuiți când erau duși pe lângă ea, obișnuiau să îngenuncheze și să ia cu ei puțin pâmănt...”. Dar ce fel de pământ era acesta?Răspuns: EuropeanEra piatra de hotar între Europa și Asia. Anterior se considera că frontiera între ele trece pe râul Don.Sursa: Peter Norman, Istoria Europei


Atenție, în întrebare unii icși și toți zed sunt substituiri.„Am un zed de-acelaDin strămoși lăsat,Are ics într-însulCe-i de minunat!
Când mă uit o datăZedul s-a oprit.Icsulică, scoală... Icsul a murit.
Zedul nu mai bateOra-i doispriși fixDoamne, ce înseamnăOare semnul X?
Dacă icsul știeOri, să zic, știaCa să-i cânte icsulCred că nu murea.”Icsul menționat de autorul acestor versuri nu este unul adevărat. Ca, de altfel, și icsul la care facem referință cel mai des noi, acei prezenți aici. Cum se descifrează icsul nostru?Răspuns: „Ce? Unde? Când?”Comentariu: în text cu „zed” a fost substituit „ceas”, iar cu „ics” - „cuc”. Cuc-ul la care noi facem cel mai des referință este jocul.Sursa: Pavel Stratan, Cucu o murit.

În anul 4 e. n., Octavian Augustul a decis să continuie ceea ce-a inceput Iulius Cezar și le-a schimbat denumirea acelor numite „Quintilis” și „Sextilis”. Dar ce a făcut Cezar?Răspuns: a introdus lunile Ianuarie și Februarie la începutul anului.Comentariu: Octavian a schimbat denumirile fostelor luni a 5 și a 6 în Iulie și August.

Frederic fon Shtaufen este cunoscut ca rege al Germaniei, rege al Italiei și nu numai. Deși toată viața sa și-a petrecut-o în campanii militare, el a murit prin înnecare. O legendă germană spune, însă, că el nu a murit, ci doarme într-o peșteră în munții Thuringiei și atunci când renumita lui unghie neagră nu va mai avea loc în peșteră, el se va trezi și va readuce măreția Germaniei.Ce am înlocuit prin „unghie neagră”.Răspuns: barbă roșieComentariu: Frederic Barbarosa, Imperatorul Sfântului Imperiu German de origine Romană, era renumit pentru barba sa roșcată, de unde i s-a tras și porecla.Sursa: http://en.wikipedia.org/wiki/Frederick_I,_Holy_Roman_Emperor

Există clone simple, există anti clone, și există și clone B. Primele și cele de-a doilea sunt caracterizate de mișcări în sens opus și caracteristici diferite. Clona B a fost creată de Franz Haber, laureatul premiului nobel pentru chimie din 1918. Deși clonele și anticlonele pot de la caz la caz să cauzerea moartea oamenilor, cea mai periculoasă a fost clona B, care a cauzat moartea a peste 1,2 milioane de oameni. Ce cuvânt mai neutru l-am substituit prin cuvântul „clonă”.Răspuns: CiclonComentariu: Ciclon B este preparatul chimic folosit la gazarea deținuților în lagărele de concentrare naziste.

Cântecul „Stars and Stripes Forever” (Stele și dungi pentru totdeauna) este un cântec patriotic american, compus de John Philip Sousa în 1896, care a fost declarat marș național al Statelor Unite. Însă într-un anumit gen de instituții, la intonarea acestui marș, angajații știu că vizitatorii lor se află în primejdie și urmează a fi evacuați. Intonarea acestui marș este unul dintre puținele cazuri când în acest tip de instituții se încalcă renumitul principiu. Enunțați principiul în română sau engleză.Răspuns: „Spectacolul trebuie să continuie” sau „The show must go on”.Comentariu: acest marș este intonat în circuri și teatre doar în cazurile când viețile spectatorilor sunt în primejdie și angajații urmează să asigure evacuarea fără apariția panicii a publicului din sală. Este unicul caz când angajații acestor instituții încalcă renumitul lor principiu.
În fine, am ales întrebările cu abecedarul, cu pământul european și cu spectacolul care trebuie să continuie. Locul întâi în concurs a fost luat de întrebarea cu abecedarul. Încă o dată, respect lui Grigo Vieru.

Sursa
2010-01-05 20:50:07Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:44:04The Only Shrubs You Need to Grow —» ajna-blogging-press
15:29:47Fii un om cu duh înalt [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:22:05Manifestul Femeilor Rome din Republica Moldova (conferință) —» Curaj.TV | Media alternativă
12:24:18(VIDEO) Patru cetățeni afgani urmau să achite două mii de euro fiecare, pentru a ajunge ilegal în România, iar de acolo în Germania —» Elena Robu
10:33:11Анонс: ДДТ выступит в Кишиневе с концертной программой "История звука" —» Заметки Начинающего Журналиста