Cum să combatem piratarea ebooks

Într-un articol de investigaţie remarcabil, New York Times descoperă indicii ale extinderii fenomenului de piratare a cărţilor digitale/ebooks. Nu este singurul articol pe această temă al ziarului.

Cu toate că ziarul excelează iar și iar în semnalarea, investigarea fenomenului piratării, acesta nu reușește să exploreze motivațiile reale ale consumatorilor de media digitală.

Randall Stross, cunoscutul jurnalist al NYT, presupune că disponibilitatea unui număr din ce în ce mai mare de cărți digitale/ebooks piratate, combinată cu creșterea volumului de e-readere cumpărate ar putea conduce la un val de piraterie comparabil cu cel prin care a trecut industria muzicală în timpul perioadei Napster. Aparent, e doar o problemă de timp până când “piraţii” proprietari de Kindle să-şi dea seama că pot economisi 10 dolari downloadând ebook-uri de pe RapidShare, în loc să le cumpere direct de pe site-ul Amazon.

Scenariul ar putea părea plauzibil dacă habar n-aveai despre RapidShare sau Kindle. Să ne oprim un moment pentru a compara procesul de achiziţionare a cărţilor digitale din ambele surse:

Kindle:

  1. Găseşti cartea dorită căutând în magazinul virtual integrat în dispozitivul tău Kindle.
  2. Apeși pe butonul „cumpără”. Da, tocmai ai cheltuit 9.99$. Fără dureri de cap, nu?
  3. Te-apuci de citit.

RapidShare:

  1. Găseşti cartea pe care o vrei căutând pe…Stai un moment…Se pare că RapidShare nu are un motor de căutare pe site.
  2. Te întorci pe Google sau pe un alt motor de căutare pentru a găsi URL-ul exact al cărţii pe care vrei s-o descarci. Ar putea dura cam mult, dar din fericire, piraţii au o grămadă de timp liber.
  3. Odată ce ai găsit URL-ul exact, vei descoperi că nu poţi să downloadezi fişierul imediat. În loc de asta, ţi se va spune că toate canalele (sloturile) pentru descărcare gratuită sunt folosite în acel moment. Va trebui să încerci din nou peste două minute. Repetă acest pas până găseşti un canal liber (ar putea dura câteva ore…sau câteva zile).
  4. Ca o alternativă, ai putea să te gândeşti să plăteşti pentru acces imediat. Pentru doar 6.99€ poţi downloada de pe RapidShare fără să aştepţi. Asta înseamnă 20 de cenţi peste preţul cărţii digitale/ebook pe care te pregăteşti să o furi.
  5. Odată cartea descărcată, trebuie să găseşti o modalitate să muţi fişierul pe Kindle (Whispersync ar putea fi convenabil, dar nu merge piratat).
  6. Pregăteşte-te pentru eventualitatea unor mici probleme de formatare cu noua ta carte. În majoritatea cazurilor, probabil vei putea să descifrezi sensul textului care se vede foarte prost. Şi pur şi simplu va trebui să te obişnuieşti cu numerotarea paginilor de la mijlocul paginii.
Există un lucru foarte important pe care editorii îl pot învăţa de la alte forme de media digitală – importanţa unei experienţe de calitate pentru consumator. Consumatorii pun pe primul loc comoditatea şi uşurinţa folosirii atunci când interacționează cu media digitală (fie muzică, film, aplicații, cumpărături online, ebooks). Ca rezultat, gratuitatea nu e mereu primul criteriu.

Cea mai bună modalitate de a preveni pirateria este să faci mai uşor procesul de cumpărare a produsului decât efortul descărcării ilegale. Ușurința utilizării produsului, calitatea excelentă a acestuia sunt alte două condiții care trebuie luate în calcul.
În ciuda rezervelor pe care multă lume le-a avut cu privire la DRM-ul celor de la Kindle, Amazon a transformat experienţa cumpărării unei cărţi într-un proces fără cusur.

Sursa
2010-01-05 12:00:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:52:02Google Home Mini условно бесплатно —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:06:01Cum se face performanță în vinificație? —» Fine Wine
10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:49Pelmeni ca la Ural —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:37:28Beauty news: linia de produse bio de la Avon perfecte pentru tenul meu —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie