Internetul este un avantaj sau un dezavantaj?


Una dintre marile probleme cu care se confrunta societatea din ziua de azi, este mania internetului. Sigur, ca de fiecare data cand spunem acest cuvant, ne gandim la efectele pozitive ale acestuia , fara sa ne dam seama defapt, ca are si unele efecte negative de care nu suntem, sau nu vrem sa fim constienti.

Majoritatea tinerilor din ziua de azi, au posibilitatea sa acceseze pagini de internet oricand au placere sau nevoie.

Studiile realizate de Asociatia Euro 26 Romania, arata ca tinerii aloca cel mai mult timp internetului in defavoarea unor activitati caracteristice varstei lor.  O categorie de tinerii care au participat la acest studiu au spus ca petrec pe internet intre 1-3 ore pe zi, iar ceilalti intre 4-6 ore pe zi, cerecetatorii calificand aceast fapt ca fiind un exces in raport cu activitatile pe care le mai au tinerii in viata de zi cu zi.

Internetul este una dintre sursele care ne ofera informatii necenzurate. Acesta este unul dintre factorii negativi ai internetului. Pe langa aceste fapt, internetul este o cale foarte usoara de obtinere a informatiilor, dar de multe ori aceste informatii s-ar putea sa nu corespunda realitatii.

Datorita, sau mai bine spus, din cauza internetului multi dintre tineri uita ca fac parte dintr-o lume frumoasa, de care ar trebui sa profite. Unii dintre ei uita ce inseamna sa citeasca o carte, sa iasa la o plimbare in parc, sau pur si simplu sa se intalneasca cu prietenii.

Totusi, internetul reprezinta o mica parte a lumii din care facem parte. Aceatsa idee o sustine si Sociologul Bruno Ştefan, Preşedintele Biroului de Cercetări Sociale din Bucureşti: “Este un spatiu in care ei se exprimă si isi postează lucrurile in care cred. Cei din generatia mai varstnică lucrează mai putin cu internetul si atunci valorile generatiilor varstnice sunt in alte “spatii”, sunt in presa scrisa, televiziuni sau alte parti, si nu pun mare pret pe acele lucruri. Pentru tineri este un refuz al valorilor care au fost traditionale in aceasta perioada de tranzitie in care a dominat o ideologie colectivista si acum tinerii au tendinta de a refuza aceasta lume in care ei au trait. Practic doresc sa-si construiasca alta lume si cum ei nu au alte locuri, internetul este o lume in care ei se exprima.”

Un alt studiu realizat in Bucuresti, Constanta, Cluj, Timisoara, Iasi, Craiova, de catre Leo Burnett, in campania LeoYouth, arata ca 61 % dintre tineri navigheaza pe inernet in timpul liber si doar 27 % , ar prefera sa citeasca o carte.

Plimbandu-ma pe net, am gasit un site care are la categoria “adolescenti” urmatoare intrebare: “Cat timp petreceti in fata calculatorului zilnic?” Si ce credeti ca au raspuns tinerii? Cei mai multi dintre ei  isi petrec peste 10 ore in fata calculatorului in vacanta si in timpul zilelor de studiu in jur de 4 ore. Multi dintre ei stau pe mess, altii vad un film si orele se pierd fara sa realizeze.

Internetul este un mare ajutor pentru fiecare dintre noi si  ne bucuram de fiecare data cand gasim ceea ce am cautat, dar ar trebui din cand in cand  sa ne intrebam: este oare reala aceasta informatie?…sau mai bine am cauta prin carti?


Sursa
2010-01-03 17:56:01Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:52:02Google Home Mini условно бесплатно —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:06:01Cum se face performanță în vinificație? —» Fine Wine
10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:49Pelmeni ca la Ural —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:37:28Beauty news: linia de produse bio de la Avon perfecte pentru tenul meu —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR
10:55:30Când politicienii… – completează cu ce vrei —» apostu
10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:50:09Frightening Frequencies: The Dangers of 5G —» ajna-blogging-press
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
09:28:01Viața la feminin - Cincizeci plus. Mama —» Frinturi din suflet de femeie