Gripa pandemică, panica şi procesele electorale - mână în mânăLaboratorul din Chişinău care confirmă prezenţa virusului gripal de tip nou A/H1N1 în organismul uman nu mai face faţă numărului mare solicitări. Ca să stopeze infecţia, Ministerul moldovean al Sănătăţii a decis să administreze gratuit preparate pentru tratamentul bolii tuturor persoanelor care prezintă simptome de gripă.
 În general, în Republica Moldova situaţia în ceea ce priveşte expansiunea virusului gripal de tip nou este mai gravă decât în România, dar mai puţin gravă comparativ cu Ucraina. Până acum, în Republica Moldova, gripa de tip nou a răpit viaţa a 4 persoane, dintre care trei au importat virusul din Federaţia Rusă. Numărul total al bolnavilor depăşeşte cifra de 400. Aceasta înseamnă că Moldova se află în situaţie de pre-epidemie.

Pentru a evita răspândirea virusului, Ministerul Sănătăţii de la Chişinău a dispus ca toate persoanele suspecte de gripă să fie tratate la domiciliu de către medicul de familie. Medicamentele sunt eliberate gratuit şi sunt administrate la primele semne de boală tuturor pacienţilor chiar şi în lipsa unei confirmări de laborator a viruslui gripal de tip nou. Ministrul moldovean al Sănătăţii, Vladimir Hotineanu:

„La etapa actuală avem tratamente pentru fiecare suspect de infecţie gripală, inclusiv pandemică, cu atât mai mult pentru cazurile confirmate. Până acum aplicam tratamentul doar în cazurile confirmate, iar acum am trecut la altă etapă – o să indicăm tratamentul la toţi care sunt suspecţi de gripă”.

Oficialul moldovean a făcut o legătură directă dintre panica provocată de expansiunea virusului în Moldova, Ucraina şi România şi procesele electorale din aceste ţări: „Ne-a vizitat expertul OMS, specialistul principal al Franţei şi consultantul Guvernului Franţei, Christopher Beron. Dumnealui a spus aşa – că în Europa, din toate ţările care au intrat în circuitul gripei pandemice, doar România, Moldova şi Ucraina dau dovadă de panică în societate. Doar aceste ţări sunt încă în proces electoral”.

Mai multe farmacii din Chişinău au încercat să profite de panica din societate şi au majorat nejustificat preţurile la preparatele antivirale. Nu le-a mers, însă! S-au pomenit cu inspectorii Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi a Corupţiei la uşă: „Ocsolina a fost... n-aş mai spune că 6 lei. A fost 8 lei... Acuma costă 12 lei şi 45 de bani”.

În lupta cu virusul gripal de tip nou, Guvernul de la Chişinău a dispus prelungirea vacanţei de toamnă a elevilor, a instituit carantină în grădiniţe, a întrerupt procesul de studii în instituţiile de învăţământ superior şi i-a trimis acasă pe studenţii din cămine.

Ministrul Sănătăţii Vladimir Hotineanu se aşteaptă ca virusul gripal de tip nou să lovească Moldova în trei valuri: „E pandemie. Este primul val... Al doilea val, mai greu, va fi în aprilie. Ultimul val, al treilea, va fi în octombrie 2010”.
Sursa
2010-01-03 21:33:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:19:17Cum vor fi judecați soțul cu soția? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:12Visătoarea cu ochii de culoarea cerului... —» BiblioCity
11:57:30Dialog în miez de toamnă cu Doina Postolachi —» BiblioCity
11:41:42Large Bedroom Mirror —» Andrei Fornea
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă