De ce Voroninii ramin intacti?

2thumbs_15233Am citit in presa o gramada de materiale legate de “matrapazlicurile de milioane” – pe 0_0_2010putin spus – ale regimului Voronin, care a terorizat populatia timp de zece ani. Ca deputat, am facut un numar imens de interpelari, in legislatura 2001-2005, care atacau direct implicarile “familiei prezidentiale” in afaceri, care, de fapt, au insemnat acaparari de tot ce se poate in Moldova, prin santajarea oamenilor de afaceri si deturnarea unor sume enorme de bani publici.

Insa, oricit ma chinuiam – fie ca era vorba de creditul dat de BEM pentru sediul PCRM, de banii publici cheltuiti pentru cladirile din gestiunea Guvernului, de tendere/licitatii, dupa care banii publici se scurgeau spre societati controlate de fiul Presedintelui, de procese judiciare cu implicarea acelorasi societati pe la vami, de banii de la Capriana, de alte tertipuri de imbogatire a clanului de la putere – nu puteai, in acel regim, sa primesti un raspuns adecvat, desi unele au fost exacte si concrete, pe ultima suta de metri, de la Cancelaria Guvernului privind cheltuirea banilor publici, ministrii demisi, invinuiti, parca, de multe rele, dar ramasi in afara vizorului organelor competente controlate de potentatii deceniului.

Acum, insa, dupa 5 aprilie si 29 iulie, timpurile, parca, s-au schimbat. Dar asta e – pe alocuri e doar parca. Centrul de Combatere a Coruptiei nu se ocupa de trebusoarele lui Voronin, nici de Procuratura Generala nu am auzit “sa pacatuiasca” in fata “fostilor”. Cheltuielile efectuate de la cardurile personale, cind fiul lui Voronin era si mare magnat bancar, cu banii intreprinderilor de stat, ar trebui sa fie un fir care sa conduca direct spre ghemul lui Oleg si al labirintului sau oligarchic inca nepedepsit. De ce, insa, nu se intimpla asta?

Am ascultat astazi o emisiune pe http://www.jurnaltv.md/ro/start/, la rubrica “topuri”, ceva mai dosita pe site, cu participarea lui Petru Bogatu si a Corneliei Cozonac, intitulata “Oleg Voronin. De ce tace Procuratura?” Se incerca un raspuns la intrebarea din titlu, dar si la intrebarea “cine putea transmite presei asemenea date?”

Eu cred ca nu conteaza cine le-a transmis. Conteaza ca spre presa deja se scurg asemenea date, iar presa are dreptul sa devanseze lucrurile si sa nu fie intrebata de justitie de unde le-a luat, ci struturile competente sa cerceteze daca ele corespund realitatii. Nu conteaza ca o fi vorba de reglari de conturi prin presa. Ar conta ca – odata si odata – sa fie trasi la raspundere capii regimului Voronin pentru genocide antiromanesc.

Si nu exgarez – pentru ca si economic, si social, si politic, si spiritual, si cultural, romanii din Basarabia au fost supusi metodic exterminarii in acesti 10 ani de guvernare comunista. Din 1999, cind a fost rasturnata Alianta pentru Democratie si Reforma, si pina la 5 aprilie 2009. Sa nu uitam ce spunea un preot la care s-au confesat tinerii ce au cunoscut ororile coridoarelor mortii de la politie – ca erau batuti cu bocancii peste organele genitale spunindu-li-se sa nu apuce sa faca “pui de romani”.

Mie, la un moment dat, mi s-a facut mila de protagonistii de la jurnaltv.md, pentru ca se aflau parca in ipostaza sa justifice, de fapt, de ce tac structurile competente, in loc sa le ceara cu tarie sa se implice.

Ce cred eu? Eu cred ca cineva nu le permite acestor structuri sa isi faca treaba. Poate ca acei cineva negociaza ceva cu “fostii”. Unii au aruncat si ideea ca i s-a avansat Clanului Voronin “pretul tacerii” si el acum mediteaza. Bine, sa zicem ca in joc sint milioanele de care e nevoie ca democratii sa cumpere alte voturi, in alte alegeri anticipate. Parca ar fi o justificare, nu? Eu cred, insa, ca acestia sint bani publici si ei nu trebuie sa treaca de la o mafia veche la una sau la mai multe mai noute.

Si-apoi, banul e ochiul dracului si nu e niciodata in plus. Dar cum ramine cu imaginea noii guvernari, care a pus niste persoane noi in fruntea CCCEC si PG, dupa care ar rezulta ca e vorba de “brinza buna in burduf de ciine”. E ceea ce spunea un editorialist – “invingem noi sistemul ori ne invinge sistemul pe noi?”

Dar cum ramine cu tinerii maltratati pe si dupa 7 aprilie? Spuneam, intr-o alta postare, si regret ca am uitat sa o sugerez la Vocea Basarabiei, de aceea o afirm aici. Daca persoane din actualul arc de guvernare nu sint legate de clanul Voronin, inseamna ca nu trebuie sa fie impiedicate CCCEC si PG, alte structuri sa isi faca treaba.

Daca nu sint la mijloc niste mismasuri de sute de milioane, consider ca liderii AIE ar trebui sa convoace, la Palatal National, o adunare nationala cu toti tinerii maltratati, caliciti pe 7-8 aprilie si pina la 29 iulie. Sa fie invitati toti cei din evidenta politiei, terorizati intre doua campanii electorale. Sa fie invitati si parintii lor, pentru a li se cere iertare in numele Republicii Moldova. Iar cei care au suferit de pe urma politiei, care a actionat la indicatia tkaciucilor si voroninilor, sa ceara pedepsirea capilor calai ai regimului comunist pentru crima savirsita impotriva propriului popor, nationalizarea tuturor averilor familiei criminale si pedepsirea criminalilor intr-un proces public. Asta e pozitia mea.

Vitalia PAVLICENCO


Sursa
2010-01-03 18:33:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină