Personalitatea Duhului Sfânt în V.T. şi N.T.


Întrebare: “Unde in vechiul testament exista versete clare care vorbeşte despre Duhul Sfânt ca personalitate. Mă interesează in vechiul testament pentru ca de ex. eu in vechiul testament nu prea am întâlnit aşa ceva.”
Biblia ne vorbeşte despre personalitatea Duhului Sfânt, încă din prima carte – Geneza (Facerea). El este prezentat ca participant la creaţia lui Dumnezeu, ca o personalitate distinctă.
Genesa 1:2 Pamantul era pustiu si gol; peste fata adancului de ape era intuneric, si Duhul lui Dumnezeu se misca pe deasupra apelor.
Tot în prima carte a Bibliei, când este crea omul, Dumnezeu spune:
Genesa 1:26 Apoi Dumnezeu a zis: „Sa facem om dupa chipul Nostru, dupa asemanarea Noastra; el sa stapaneasca peste pestii marii, peste pasarile cerului, peste vite, peste tot pamantul si peste toate taratoarele care se misca pe pamant.“


Merge vorba de un plural. Aici trebuie de specificat cuvântul folosit pentru Dumnezeu. Numele ELOHIM – El este dumnezeire, iar Him este terminaţia ce arată pluralul în limba ebraică. Unii au sugerat că acestea sunt plurale ale maistăţii, un mod de vorbire folosit de un rege care, de exemplu ar afirma: “Suntem bucuroşi să-şi îndeplinim cerinţa”.  Totuşi în ebraica V.T. nu există alte exemple de monarh care să folosească verbe sau pronume la plural ca să se refere la el însuşi prin această formulă de “plural al maiestăţii”. Alţii sugerează că Dumnezeu ar vorbi unor îngeri. Dar îngerii n-au participat la actul  de creare a omului, iar omul n-a fost creat după chipul şi asemănarea îngerilor, aşa că nici  această opinie nu este veridică. Este clar că sunt implicate mai multe persoane. Acelaşi lucru poate fi afirmat şi despre
Genesa 3.22  Iată că omul a ajuns ca unul din Noi, cunoscând binele şi răul. Genesa 11.7 “Haidem! Să Ne coborâm şi să le încurcăm acolo limba” Isaia 6.8 “Pe cine să trimit şi vine va merge pentru Noi?” (Observă combinaţia dintre singular şi plural care există în aceeaşi propoziţie a ultimului pasaj.)
Personalitatea Duhului Sfânt se vede lămurit în mai multe texte din V.T. Duhul Sfânt poate fi întristat
Isaia 63:10 Dar ei au fost neascultatori si au intristat pe Duhul Lui cel sfant; iar El li s-a facut vrajmas si a luptat impotriva lor.
O putere nu poate fi întristată. Doar o personalitate poate fi întristată şi poate fi vrăjmaş pentru cineva. De asemenea doar cu o personalitate poţi lupta. Duhul Sfânt este atotprezent
Psalmul 139:7-10 Unde ma voi duce departe de Duhul Tau, si unde voi fugi departe de Fata Ta?  Daca ma voi sui in cer, Tu esti acolo; daca ma voi culca in locuinta mortilor, iata-Te si acolo;  Daca voi lua aripile zorilor, si ma voi duce sa locuiesc la marginea marii, si acolo mana Ta ma va calauzi, si dreapta Ta ma va apuca.
Pe lângă dovezile V.T. , personalitatea şi Dumnezeirea Duhului Sfânt este clar văzută în Noul Testment.
Fapte 5.3-4 Petru i-a zis: „Anania, pentru ce ti-a umplut Satana inima ca sa minti pe Duhul Sfant, si sa ascunzi o parte din pretul mosioarei? Daca n-o vindeai, nu ramanea ea a ta? Si, dupa ce ai vandut-o, nu puteai sa faci ce vrei cu pretul ei? Cum s-a putut naste un astfel de gand in inima ta? N-ai mintit pe oameni, ci pe Dumnezeu.“
Este clar vădit că Duhul Sfânt este Dumnezeu. Petru zice că “ai minţit pe Duhul sfânt” şi continuă “nu ai minţit pe oameni ci pe Dumnezeu”.
1Corinteni 6:19-20 Nu stiti ca trupul vostru este Templul Duhului Sfant, care locuieste in voi, si pe care L-ati primit de la Dumnezeu? Si ca voi nu sunteti ai vostri? Caci ati fost cumparati cu un pret. Proslaviti dar pe Dumnezeu in trupul si in duhul vostru, care sunt ale lui Dumnezeu.
Este clar că în ochii apostolului Pavel, Duhul Sfânt este Dumnezeu. Trupul nostru este Templul Duhului Sfânt, trupul nostru este a lui Dumnezeu spune Pavel mai apoi.
1Corinteni  2:10-11 Noua insa Dumnezeu ni le-a descoperit prin Duhul Sau. Caci Duhul cerceteaza totul, chiar si lucrurile adanci ale lui Dumnezeu. In adevar, cine dintre oameni cunoaste lucrurile omului, afara de duhul omului, care este in el? Tot asa: nimeni nu cunoaste lucrurile lui Dumnezeu afara de Duhul lui Dumnezeu.
Duhul Sânt, vedem din acest text, este Atotştiutor. Cunoaşte totul.
Evrei 9:14 cu cat mai mult sangele lui Hristos, care, prin Duhul cel vesnic, S-a adus pe Sine insusi jertfa fara pata lui Dumnezeu, va va curati cugetul vostru de faptele moarte, ca sa slujiti Dumnezeului cel viu!
Duhul Sfânt este veşnic. În Noul şi Vechiul Testament sunt încă multe dovezi. Vreau să închei cu versetul din Matei şi 1Corinteni:
Matei 28:19 Duceti-va si faceti ucenici din toate neamurile, botezandu-i in Numele Tatalui si al Fiului si al Sfantului Duh. 1Co 12:4-6 Sunt felurite daruri, dar este acelasi Duh; sunt felurite slujbe, dar este acelasi Domn;  sunt felurite lucrari, dar este acelasi Dumnezeu, care lucreaza totul in toti.
Duhul Sfânt este o personalitate, şi nu o putere. Posted in Duhul Sfânt, Martorii lui Iehova

Sursa
2009-12-31 11:44:04Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi