Eu mă însor, indiferent de sexul partenerului. Dar voi?


Se pare că se profilează încă o confruntare pe un site rusesc vizavi de subcultura gay, de slang-ul specific unor grupuri gay care se consideră diferiţi şi vor să fie consideraţi ca atare. De data aceasta, disputa se va axa probabil pe folosirea termenilor legaţi de căsătorie. Autorul unui text ne relatează încântat că Eamonn Farrell se mărită şi îl va avea alături pe celebrul său frate Colin Farrell. Miza articolului a fost cu siguranţă alta decât problema folosirii unor termeni, şi anume comportamentul nobil şi civilizat al unei vedete, care nu se ruşinează de homosexualitatea fratelui săi şi este alături de el la bine şi la rău. Totuşi, cred că felul în care utilizează unii homosexuali, ziarişti ori activişti gay limbajul este destul de supărător, aducând mai multe prejudicii mişcării gay decât pretinsa eliberare.

În limba rusă, ca şi în română, există un cuvânt separat pentru actul căsătoriei în funcţie de sexul persoanei: bărbatul se însoară, iar femeia se mărită. Numai că în rusă precizarea e cumva mai exactă. Pentru însurătoare, la ei este folosit echivalentul vâhoditi zamuj, în traducere mot-a-mot ar fi aproximativ a merge după bărbat (muj = bărbat, soţ), iar pentru măritiş se foloseşte jenitsa, aici e mai greu să fac o traducere mot-a-mot, dar cuvântul provine de la cuvântul jena – soţie (înrudit cu jenşcina – femeie).

Deci, am remarcat că homosexualii ruşi folosesc destul de ciudat, probabil original în opinia lor, cuvintele a se însura, a se mărita, adică exact pe dos. În versiunea lor, homosexualii se mărită, deoarece în limba lor a se mărita ar însemna să mergi după/cu un bărbat, iar femeile lesbiene, respectiv, se însoară deoarece însoţesc o altă femeie (jeneatsa).

Tipul ăsta de exprimare l-am auzit uneori şi la organizaţia LGBT din Chişinău (atunci când folosesc rusa, căci în română confuzia e imposibilă), care are drept model cultural LGBT-urile ruseşti. Personal, cred că este deplasat să foloseşti aiurea limbajul creat pe parcurs de secole sau chiar milenii, şi să te crezi mare inovator al lui. În realitate, folosind cuvântul însurătoare pentru căsatoria lesbienelor şi măritiş – pentru a gay-lor, se întâmplă exact ce îmi displace cel mai mult: se întăresc şi aprofundează clişeele de care nu pot scăpa nicidecum homosexualii, se confundă orientarea sexuală cu identitatea sexuală. Problema ar fi fost valabilă dacă era vorba de transsexuali ori travestiţi, în niciun caz de homosexuali sau lesbiene.

Însă, la urma urmei, fiecare e liber să folosească cum doreşte limbajul. Cu condiţia să nu mă implice şi pe mine în proiecte fanteziste. Acum, cu siguranţă, am încă un motiv să detest cu pasiune subcultura gay.


Sursa
2009-12-26 13:06:45Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi