Semnele vremii

Motto:Dar şi iu tsu este profet! /iu tsu, parafrază/
Nu este puţin lucru să dai o caracteristică succintă /nu sucită!/ a vremii în care trăieşti. Să fii, vorba lui Mi Emi «Semnelor vremii profet».
PLEBE CONSUMÎNDU-SE CONSUMÎND. Acesta e verdictul motivat al lui iu tsu pentru lumea noastră, pentru TIMPUL nostru. Asta e lumea noastră de sus în jos şi invers. Plebe sus, plebe jos. Şi deviza ei este: CONSUM ERGO SUM /parafrază tot de iu tsu/. Şi sus şi jos.
Iar în Saturnalii acest lucru se evidenţiază, este vorba lui Beaudelaire delirul înjosirii la apogeu (Sătui eram şi ne-am umplut/Şi făr de sete am băut/ Întrun delir al înjosirii).
Şi Saturnaliile la moldoveni sunt mai lungi — pă vechi şi pă nou. Şi chiar cei de sus, PDL in corpore, vor face consum pă nou, la partid, şi tradiţional în familie. Vom ieşi, dată fiind starea de lucruri, vreodată din acest cerc al înjosirii prin îmbuibare? Unul eu cred că nu, ar însemna să ne schimbăm părul, firea chiar.
Trec în revistă acum o serie de evenimente care m-au scîrbit ultima vreme.
1) Gazatăriţa Raisa,dispărută de la Jurnalul negrilor apare foarte sus. Spre bucuria plebei /era să zic canaliei de uliţi — ar fi fost plagiat/. Unul la VB zicea «n-o cumperi nici cu un boţ de aur» – vorbă curat moldovenească. Iu tsu ar fi de acord, cu adaosul: «fiindcă e deja vîndută». Faima şi-a făcuto cu simularea lustraţiei. De fapt a lustruit plebea ajunsă la putere acum /ruşii zic «iz greazi da v kneazi/. După cercetări de rigoare, spovedanii la ureche, s-a decis: Nici chiar Diacov nu a fost kgb-ist, nici şefu Val Botnare! Nici un colesnic nu a colaborat cu securitatea. Unu, doar veneticu Klizmenko; şi acela a recunoscut de bună voie.
2)Filosofu-poet Dumitru /nu am reţinut numele de familie/. În zona asta nu se cade să fii mono. Simplu poet, politician etc. Dacă poet apoi şi politician /m-a-are/, ca Hadîrcă, să zicem. Sau ca Laie Daibîja cu zeci de funcţii, pe lîngă cea de versificator. Iată şi Dima nu este doar un poet diletant, mai e şi filosof. Ultima carte Centrul cercului ar putea fi suspectată că e tratat de geometrie. Surprinderea mea: omul l-a răsturnat cu degetul pe însăşi papa Karlo Marx. Adică ceea ce crede el că e Marx. Or, Marx rămîne mare economist, recunoscut mondial şi care, apropo, a prezis anume astfel de crize ca cea actuală. Marx-filosofu însă nu are aceiaşi valoare şi lucrurile sunt la fel de bine ştiute. Ceeea ce Dima a studiat la Diamat nu este original,este în fond teoria lui Hegel, trecută prin ciurul ideologic marxist. Spirala pe care Dima o înlocueşte cu circumferinţa /aici e miezul!/ este nu de la Marx. Şi nu poate fi răsturnată nicidecum. Propun filosofului neaoş, de la coada vacii adică, să ridice ochii la cer, să contemple «armonia din Pleiade» /Mi Emi/, dar şi /prin telescop desigur/ galaxiile a căror formă este de regulă spirala «marxist-leninistă». Ar fi cazul să se înţeleagă: filosofia are sens doar ca o metafizică (ceea ce urmează după fizcă, matematică etc). Protofizica este o aiurealăparaştiinţifică, dovada unei educaţii incomlecte. Ar putea citi omul vreo carte de istorie a ştiinţei, pentru a înţelege: cercul/sfera ca element al paradigmei pitagoreene a fost spart de către Kepler la 1600.
Şi vocabular pe măsură are «poetul». O mostră doar: «Nimic nu se întîmplă întîmplător». (La Radio Moldova am avut plăcerea să audiez acest mic curs de filosofie antimarxistă. Mulţumesc redactoriţelor, deştepte şi ele…)
3) Cine mi-a mai trecut cu deşertul? Ah, da, liberal-idealista Corina, care a ieşit victorioasă din lupta cu moara de vînt din dealul cu spini /era să zic ghimpi, păcatele mele/. Ştim ce se macină acolo de mulţi ani, zeci de ani. Şi pă timpul cînd Corina era acolo morăriţă, tot nu plăcinte /Iu Filip/ ieşeau pe poarta respectivă. Tot mani-pula-re era. Mai cu mintea, mai cu degetul/ limba. Efectul electoral — ţinta demersului — va fi nul. «Prăjitorii» Mu-1 vor trece la alte canale, dacă nu li se vor da filme sovietice şi alte şouri de acest gen. Cei mai subţiri vor rămîne la canalele bune cu care nu va putea concura mu niciodată, oricît s-ar primeni.
Iurie Ţurcanu
Pis. Pare să fie potrivită pentru moment traducerea lui iu tsu a unui vestit dicton latin:
Prima — mîncare
Secundo — defecare
La naiba filosofare
Că la cap /prost/ doare.
Piis. Scuze pentru ton — asta-i dispoziţia mea în Saturnalii.
Piis. Referitor la lustraţie. Mă repet: C. Tănase a refuzat să se spovedească la Raia, sub motivul că are omul gazeta sa, acolo va face lustraţie, se va autolustrui /un fel de masturbaţie — nu?/. Dar nu a făcuto. Şi o întrebare, dacă e voie: Azi cînd ai noştri sunt la putere de ce nu facem o lege a deconspirării KGB-ului? Aşa zic, fiindcă nu e reală la noi lustraţia.


Sursa
2009-12-24 14:35:54Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

21:50:24Reacții din UE cu privire la situația din Republica Moldova —» Elena Robu
20:37:56Anka Moldovan, prima româncă aleasă în Parlamentul Madridului —» Elena Robu
20:03:04Critica unei soluții negândite și nedrepte a CCR referitoare la modificările Legii dării în plată —» Drept MD
18:51:57Criză politică peste Prut, a picat Guvernul #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
18:47:06Hora Științei a poposit la grădiniță —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
17:28:38Şi-a organizat ”biserică” acasă —» Curaj.TV | Media alternativă
15:36:47Vă invităm la o seară duhovnicească cu scriitorul Ion Bradu —» Tineretul Ortodox
15:25:07Top vânzări carte pentru copii, octombrie 2019. Librăriile Cartier —» Gheorghe Erizanu
15:08:47#viațădefamilie —» lolamajeure | sex. intimitate. discuţii nocturne
14:20:50Cum să-ți dezvolți răbdarea [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
14:00:00A New Way to Earn Money on WordPress.com —» Blogul Alinei Godzin
12:31:32Reacția lui Iohannis după demiterea guvernului Sandu: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat” —» Corlateni official blog
11:32:14Inevitabilul s-a produs: Maia Sandu și Andrei Năstase au pierdut tot —» Elena Robu
11:10:09S-a întâmplat: Guvernul Sandu a căzut —» Elena Robu
11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:45:02Știința care te inspiră! —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
04:09:19Iordania din nou —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
17:26:55©️ Uneori —» Licurici de suflet