Ceauşescu a fost prostit de sfătuitorii săi, afirmă fiul său

Ultimul dictator comunist Nicolae Ceauşescu a fost indus în eroare de sfătuitorii săi şi încă credea că românii îl adorau cu câteva ore înainte de a-l înlătura, a declarat miercuri singurul său copil în viaţă, într-un rar interviu la două decenii după prăbuşirea regimului, transmite Associated Press.Valentin Ceauşescu afirmă că tatăl său îşi pierduse simţul realităţii cu câteva ore înainte de un miting organizat pentru a exprima sprijinul faţă de liderul stalinist şi care s-a întors împotriva sa forţându-l să fugă din capitală.
Valentin Ceauşescu sugerează că sfătuitorii tatălui său i-au ascuns adevărul şi că el nu înţelegea supărarea populară produsă de proasta sa conducere. În schimb, tatăl său învinovăţea Uniunea Sovietică de dorinţa de a-l răsturna, potrivit lui Valentin.

"El nu a fost informat despre motivul nemulţumirii", a declarat Valentin pentru AP. "Lucruri care nu i-ar fi plăcut erau ţinute departe de el", adaugă Valentin.

Aproximativ 1.100 de persoane au fost ucise în timpul revoltei din decembrie 1989 care a pus capăt conducerii de 25 de ani a lui Ceauşescu. Cei mai mulţi morţi s-au înregistrat între 22 decembrie când liderul comunist a fugit după miting şi ziua de Crăciun, când el şi soţia sa, Elena, au fost executaţi după un proces improvizat, aminteşte AP.

Valentin Ceauşescu afirmă că el ar fi preferat să îl vadă pe tatal său omorât imediat decât să fie ucise sute de vieţi nevinovate în acest timp.

În timp ce alte regimuri comuniste au căzut în Europa de Est, românii, tradiţional toleranţi, s-au răsculat, mâniaţi după mai mulţi ani de raţionalizări draconice când dictatorul încerca să plătească datoria externa a ţării. Carnea, uleiul şi untul erau limitate sever şi întreruperile de curent erau obişnuite. În timpul iernii, Bucureştiul era cea mai lugubră capitală a blocului comunist, străzile sale pline de gropi acoperite de gheaţă şi în întuneric, aminteşte AP.

Când Nicolae Ceauşescu a auzit că revolta care a început la Timişoara la 16 decembrie s-a răspândit în Bucureşti, el a crezut că a fost instigată de 'ruşi', supăraţi pentru atitudinea sa liber independentă în interiorul Pactului de la Varşovia împotriva Moscovei, mai ales critica sa a invadării Cehoslovaciei în 1968.

"Ştiam că nu erau numai ruşii", afirmă Valentin. "Era o răzvrătire împotriva lui Ceauşescu".

Valentin, 61 de ani, a lucrat timp de două decenii ca fizician la Institutul de Fizică Atomică din afara Bucureştiului. El spune că a urmărit procesul părinţilor săi la televizor când era arestat pentru subminarea economiei naţionale.

"Mă uitam şi am simţit că îmi era ruşine că sunt român. Nu simţeam că erau părinţii mei", spune el cu o voce moale despre proces şi consecinţele sale, inclusiv imaginile televizate alb-negru ale părinţilor săi omorâţi de un pluton de execuţie.

"Ar fi trebuit să îl ucidă şi gata" după ce a fost capturat la 22 decembrie, "ei nu aveau nevoie de un proces", mai afirmă Valentin Ceauşescu.

"Nu a fost o revoluţie într-un sens normal. S-a transformat într-o mizerie... Oamenii au sperat să obţină ceva în urma acestei revoluţii, însă nu s-au ales cu nimic în realitate", mai susţine Valentin Ceauşescu, fumând Lucky Strikes ţigară după ţigară şi sorbind dintr-un espresso fără zahăr într-un bar de hotel.
sursa: adevarul.ro

Sursa
2009-12-24 14:57:14Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:31:32Reacția lui Iohannis după demiterea guvernului Sandu: „Sprijinul financiar din partea României va fi strict condiționat” —» Corlateni official blog
11:00:35Восстановление экологии населённых пунктов руками самих жителей на примере села Копчак —» Заметки Начинающего Журналиста
10:31:12Inexpensive Kitchen Sinks —» Andrei Fornea
10:21:16Se laudă că a fost la vot, dar încalcă legea —» Curaj.TV | Media alternativă
09:03:37Cum se Naște Sărăcia la Moldoveni? —» Curaj.TV | Media alternativă
07:25:40Affordable Sectional Couch —» Andrei Fornea
04:22:12Asta ești tu pentru mine: o întindere fără sfârșit —» Taaleex's Blog
22:34:37Swiss Parking —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
21:57:48Alina Șerban a țipat la avanpremiera filmului ei de debut —» Curaj.TV | Media alternativă
17:26:55©️ Uneori —» Licurici de suflet
16:37:36Copiii nu au nevoie de darurile noastre, ci de timp petrecut cu noi! —» Sunt MAMĂ!
15:29:40Imposibila coaliție. Uroborus, noua eră —» Gheorghe Erizanu
15:03:57Felicitări echipei de robotică! —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:54:02Pentru un mediu mai curat… —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
14:51:04Curtea Internațională de Justiție și-a recunoscut competența de a examina cererea Ucrainei împotriva Rusiei —» ACUM ÎN UCRAINA
14:45:00Călătorie în lumea științei —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
14:12:34După vot —» Primul meu blog
12:57:24O nouă gafă a Maiei de dragul ambasadorilor… —» un alt blog
12:20:11Petre Crăciun – un scriitor de poveste —» BiblioCity
11:44:53Natura spirituală şi umană, separate şi distincte —» adevaruri biblice
11:17:56Aventură spațială la Disneyland(vlog) —» Cojocari Vitalie
11:17:28Liftmaster Garage —» Andrei Fornea
11:08:45Red And Black Throw Pillows —» Andrei Fornea
11:02:53Închisorile sunt business, spălare de bani, lichidare a disidenților —» Curaj.TV | Media alternativă
10:41:17Rectangular Light Fixtures For Dining Rooms —» Andrei Fornea