Petru Bogatu: Cine bruiază Radio „Vocea Basarabiei”?

petru bogatuVă propun spre lectură un articol semnat de reputatul jurnalist Petru Bogatu, care ar merita o dezbatere publică mai largă şi ar trebui să pună pe gânduri breasla jurnaliştilor de la noi.

Zece jurnalişti ai anului 2009 şi-au primit, marţi, premiile. M-am bucurat pentru colegii de breaslă care au fost remarcaţi. Ziariştii de la „Jurnal Trust Media”, TIMPUL, „Ziarul de Gardă”, PRO TV, „Unimedia”, „Imedia”, „SP” şi alţii s-au impus într-un an crucial pentru destinele mass-media şi ale democraţiei moldoveneşti. Nu întâmplător, evenimentele din 7 aprilie, bunăoară, au fost evocate de-a lungul tradiţionalei gale de decernare a premiilor, organizate pentru a 15-a oară de Centrul de Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei.

A fost onorat şi subsemnatul să înmâneze un premiu. Nu mică mi-a fost mirarea să constat că printre laureaţi nu se numără şi Radio „Vocea Basarabiei”. Departe de mine gândul că un premiu, oricât de mare şi credibil, ar fi măsura absolută a profesionismului în mass-media. De aceea, tratez astfel de evenimente cu multă filosofie şi umor. Totuşi, de data aceasta am rămas cu un gust amar. N-aş vrea să creez impresia de persoană cicălitoare şi anostă, dar desconsiderarea postului de Radio „Vocea Basarabiei”, delicat vorbind, m-a nedumerit.

Am convingerea că, până şi în situaţia în care în joc erau să fie nu zece mere pentru cei mai buni jurnalişti, ci doar unul, acesta urma să fie împărţit şi cu Radio „Vocea Basarabiei”. Dacă în loc de şapte premii speciale, era să fie doar unul singur, el trebuia împărţit frăţeşte şi cu Radio „Vocea Basarabiei”. Faptul că asta nu s-a întâmplat îl consider pur şi simplu scandalos.

Iată doar câteva motive pentru care Radio „Vocea Basarabiei” nu trebuia trecut cu vederea.

1. A fost singurul post de radio de la Chişinău care a oferit anul împrejur o platformă de dezbateri politice.

2. A contribuit enorm la diminuarea monopolului mediatic, impus de PCRM, oferind tuturor partidelor de opoziţie, de la stânga la dreapta, posibilitatea de a-şi exprima liber punctul de vedere.

3. A fost în repetate rânduri bruiat, şantajat, reprimat şi ameninţat cu închiderea de autorităţile comuniste şi, cu toate acestea, n-a cedat.

4. În toiul manifestaţiilor din 6 şi 7 aprilie, a fost singurul post de radio care a transmis în direct evenimentele derulate în Piaţa Marii Adunări Naţionale şi în faţa Palatului Prezidenţial.

5. A jucat un rol important în demolarea blocadei informaţionale, instituite de regimul Voronin, fiind, mai cu seamă în cea de-a doua campanie electorală a anului, una dintre cele mai citate instituţii de presă de la Chişinău pe plan internaţional.

6. Prin directorul său fondator, a organizat în fiecare duminică în faţa Teatrului de Operă proteste împotriva cenzurii şi partizanatului la pretinsa radioteleviziune publică.

Ar fi şi o mulţime de alte argumente. Dar cred că-i destul.

Aş vrea să fiu bine înţeles. Toţi laureaţii din anul acesta îşi merită, neîndoielnic, distincţia, dar neglijarea Postului de radio „Vocea Basarabiei” pare să fie picul de fiere care strică multă miere.

P.S. Subsemnatul nu este nici acţionar, nici angajat la Radio „Vocea Basarabiei” şi, implicit, nu se află în solda acestei instituţii de presă.

SURSA: Timpul


Sursa
2009-12-24 01:43:23
Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

10:30:43Învățăm să fim sănătoși la bibliotecă —» BiblioCity
09:54:50Industrial Dining Room Table —» Andrei Fornea
09:46:53Moldtelecom, cind ați făcut ultima inventariere? —» Curaj.TV | Media alternativă
08:57:21Mobelprogramm Uno —» Andrei Fornea
08:09:21Vinde marfa expirata cu mucegai vizavi de Judecatorie, Politie si Camera de Comert —» Curaj.TV | Media alternativă
05:39:29BALAURI/ DRAGONES* —» Andrei LANGA. Blogul personal
23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !