De vorbă cu părinele Gheorghe Calciu Dumitreasa (I)

Articolul de mai jos este stenograma unui fragment dintr-o emisiune la canalul românesc N24. Invitatul emisiunii este părintele Gheorghe Calciu Dumitreasa. Acesta răspunde întrebărilor jurnalistului. Impresionează mult felul în care părintele Calciu îşi exprimă ideile, bărbăţia cu care spune lucrurilor pe nume. Cred cp se pot învăţa multe din vorbele părintelui, ideile sale fiind absolut geniale. 

- Care este, după părerea d-stră răul cel mai mare al societăţii comuniste? Care a fost răul cel mai mare care nu trebuie uitat, tocmai pentru a nu fi repetat?

- Pentru că sînt preot, răul cel mai mare a fost lupta împotriva Bisericii şi distrugerea duhului Bisericii, subordonarea Bisericii începînd de la Sinod şi pînă l aultimul preot. Toţi făceau plecăciune în faţa comunismului, de aceea eu am apărut ca un singular cînd m-am ridicat şi am protestat împotriva comunismului, împotriva încercării de a introduce materialismul în Biserică, împotriva chemării preoţilor la armată, şi mai ales împotriva distrugerii Bisericilor.

- Dar aţi fost un revoltat şi înainte de a îmbrăca haina preoţiei.

- Da, bine înţeles că am fost.

- Şi atunci, care era răul de atunci?

- Atunci se încerca să se facă o prăpastie între vechea generaţie şi noua generaţie, adică între generaţie de dinainte de instalarea comunismului şi şi generaţia ce a urmat comunismului. Această pauză, această prăpastie eram noi, generaţia tînără, studenţii, încît, făcîndu-se această prăpastie, şi lipsind orice punct de comunicare între vechea şi noua generaţie, aceştia trebuiau să devină fără nici un fel de opoziţie constructorii comunismului.

- Şi d-stră aţi simţit că se încerca o manipulare?

- Toţi am simţit. De multe ori am avut sentimentul de protest, revoltă cînd eram în medicină, şi chiar de sechestararea Securităţii cînd au venit să-l aresteze pe profesorul Grigorie Popa.

- Nu mai reţin exact spusele Papei Ioan Paul al II-lea, dar sensul, cred că şi d-stră l-aţi priceput, are că comunismul a fost totuşi o experienţă benefică pentru societatea umană. Cum comentaţi aceasta?

- Comunismul a fost o experienţă benefică pentru noi, în sensul că el a despărţit foarte net binele de rău, adică în perioada aceasta a comunismului cine avea o înţelegere a lucrurilor putea vedea foarte bine, să desluşească albul de negru. În momentul de faţă, toată experienţa aceea trebuie schimbată, astăzi lucruri au atîtea spaţii gri, unde amestecă binele cu răul, şi de exemplu sub aspectul civilizaţiei şi al bunului trai din Occident, noi nu mai distingem satanismul Occidentului. Toată această mişelie, ascundere a adevărului, indroducerea în lume al acestui element materialist al plăcerii şi al nedistingerii dintre bine şi rău. Toate sînt bune, toate sînt adevărate, toate sînt permise, începînd de la satanism şi pînă la ultima decadenţă a moralei umane.

- D-stră spuneaţi că în comunism religia şi Biserica în special era folosită pentru „idealurile” comuniste. Cum comentaţi că astăzi marii oameni politici ai lumii folosesc cuvîntul Domnului şi se consideră chiar trimişii, purtutorii de cuvînt ai lui Dumnezeu. Să luăm exemplul concret al preşedintelui Bush. Citeam că pentru prima oară în istoria Casei Albe, în fiecare dimineaţă se face rugăciune şi Bush considră că el este un trimis…

- Au fost mulţi trimişi ai Domnului… Sînt forme de greşită înţelegere, sînt forme poate de dominaţie demonică, pentru că nu poţi să faci rugăciuni şi în acelaşi timp să ucizi oamneni. Şi Dumnezeu pedepseşte. Aţi văzut că America a fost pedepsită în timpul războiului din Serbia foarte greu, au fost furtuni, au fost accidente. Şi acuma Dumnezeu pedepseşte.

- Credeţi că este ca un semn de la Dumnezeu?

- Absolut. Totdeauna. Sigur că da. America va trebui să răspundă în faţa lui Dumnezeu pentru că ea foloseşte numele lui Dumnezeu şi practică lucrurile satanei.

(De pe http://stefanbolocan.wordpress.com/)


Sursa
2009-12-22 19:04:37Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu
08:44:58Nou: Malbec de Purcari 2018 —» Fine Wine
08:31:14Microfiber Couch Reviews —» Andrei Fornea
07:54:22Menards Wood Stoves —» Andrei Fornea
07:30:58The Gospel & Social Media —» Erik and Elena Brewer's Weblog
21:23:53Ucraina în limba română 29: Libertatea de exprimare și a presei în Ucraina —» Curaj.TV | Media alternativă
18:31:40Bobocii din clasele a X-a au devenit liceeni cu actele în regulă.. —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi
17:45:53Arhitectura – muzica încremenită. 110 ani de la naşterea arhitectului Valentin Voiţehovschi —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
16:44:35Test: află ce spune despre tine poziția în care dormi —» Divers Media
15:47:53Gaudeamus 2019. Lansările Editurii Cartier —» Gheorghe Erizanu