Minuni în politica de la Chisinău…„stick and carrot”


Am avut parte de cîteva zile minunate pentru politica ţării noastre…În timp ce Partidul Comunist se destramă puţin cîte puţin altă minune se întîmplă pe extern.Vorbesc despre solicitarea lansată de vicepremierul Victor Osipov prin care cere anularea condiţionată a interdicţiei de circulaţie în spaţiul european pentru liderii de la Tiraspol.

De ce Chisinaul face asta?

Chisinaul spera sa determine astfel partea transnistreana sa revina la masa de negocieri.”Această iniţiativă a Chişinăului ar trebui să ne ajute să găsim soluţii la multe probleme existente. Este o posibilitate de a demonstra o abordare pozitiva în contextul politicilor pe care noi incercăm să le aplicăm, pentru a mişca din loc reglementarea transnistreană”, a declarat vicepremierul moldovean, Victor Osipov.

Ce spun cei de la tiraspol?

“Noi suntem sceptici în privinţa reuşitei unei astfel de strategii, dar sesizăm o anumita logica in gestul Chisinaului.”

Ce spun experţii?

Expertul,în problema transnistriană,Oazu Antoi a declarat pentru Unimedia că negocierile cu liderul separatist de la tiraspol,Igor Smirnov, sunt inutile.„Rusia este perfect conştientă de faptul că dacă Ucraina doreşte – regimul de la Tiraspol dispare timp de o săptămână”. Pentru aceasta, spune Nantoi, trebuia să se aplice exact inversul gestului mărinimos al Chişinăului de a le permite liderilor transnistreni să circule liber în Europa. „Foarte simplu: Ucraina se asociază la interdicţia de circulaţie introdusă de UE şi SUA pentru un grup de persoane de la Tiraspol. Şi gata! Igor Smirnov nu poate pleca nicăieri, deoarece el circulă la Moscova împreună cu Evghenii Şevciuk şi toată gaşca, care acum se ceartă în intre ei, prin Odesa”

Ce cred eu?

Eu cred că acum Chisinăul trebuie să scoata în lumină faptul că are o putere externă mai mare decît Traspolul, ba mai mult trebuie să arăte Tiraspolului că ei au nevoie de Chisinău pentru a-şi rezolva poblemele esenţiale (cel puţin),care evident că se vor rezolva atunci cînd UE sau S.U.A. o să decidă.

Cum să obţină Chisinăul acest rezultat?combinînd aceste două strategii despre care să vorbit mai sus.Cred că gestul Chisinăului este absolut corect,acest gest presupune o încercare de a rezolva aceste probleme prin soluţii cu efect pozitiv pentru populaţia transnistrană,acest gest este un pas în întîmpinare pe care Chisinăul îl face cu speranţa că Tiraspolul va recţiona cu aceeaşi monedă.Constat că oficialii de la Bruxelles nu au reaţionat,deocamdată, la această iniţiativă dar dacă Uniunea Europeană va da curs solicitării autorităţilor Republicii Moldova, partea transnistreană va avea la dispoziţie 6 luni ca să demonstreze progrese în eliminarea unor probleme stringente, inclusiv, a celor care au motivat sancţiunile aplicate de Consiliul UE. Vorbesc de reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu predare în baza grafiei latine din stanga Nistrului şi eliminarea obstacolelor din calea liberei circulatii a oficialilor, diplomaţilor, dar şi a oamenilor simpli.Dar ce facem dacă UE suspendează interdicţia dar cei de la Tiraspol nu reacţianează?Cred că anume aici trebuie pusă în aplicare a 2-a metodă,adică una exact inversă acesteea.După părerea mea atunci Chisinăul ar trebui să ceară de la UE impunerea unor interdicţii mult mai dure,astfel din nou arătînd Tiraspolului că are nevoie de Chisinău. O asemenea abordare dură ar fi mult mai motivată atunci,după eşurea acestei încercări.


Posted in Reflectări Tagged: Integritate, Tiraspol

Sursa
2009-12-19 17:42:40Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă