De ziua poliţiei moldave


Am protestat azi cu organizaţia Hyde Park împotriva abuzurilor poliţieneşti nepenalizate până în prezent, deşi au trecut ani buni de când semnalăm nereguli şi grave abateri în activitatea organelor de forţă, care ne-au hăituit fără încetare pe toată perioda guvernării comuniste îndeplinind comenzi politice. Totuşi, deşi guvernarea s-a schimbat, personajele sinistre şi hăituitoare din comisariatele MAI şi-au păstrat funcţiile, iar alţii chiar au fost avansaţi. Unul din ei este Serghei Cociorvă, care a fost avansat în funcţia de comisar al or. Chişinău, deşi societatea civilă îl acuză de implicare în represiunea revoltei din 7 aprilie. A aprobat şi maltratarea participanţilor la proteste, în speţă a lui Anatol Mătăsaru care a declarat că a fost bătut şi ameninţat de proaspătul avansat, a făcut propagandă electorală în favoarea comuniştilor într-o funcţie care nu-i permitea partizanatul politic şi încă multe alte nelegiuiri care i s-au trecut cu vederea.

Aş mai aminti  în acest context şi de percheziţia ilegală din 9 aprilie curent, când poliţiştii au descins în sediul Hyde Park fără vreun temei legal, au sechestrat practic tot patrimoniul organizaţiei pe care nici acum nu l-au returnat în întregime.

În ultimii ani, au fost sistate numeroase acţiuni de protest ale ACI Hyde Park, iar unor membri li s-au fabricat dosare penale, în special lui Ghenadie Brega, care abia acum o lună a fost scos de sub urmărire penală, hăituit în diverse procese,  legate evident cu aţă albă, în care grotescul poliţienesc a căpătat dimensiuni ubuesciene.

Cu părere de rău, noua guvernare n-a făcut mare lucru în vederea remedierii situaţiei, penalizării vinovaţilor perpetuând astfel starea de lucruri instituită de guvernarea comunistă. Mulţi dintre tinerii care s-au ales cu dosare penale după evenimentele din aprilie continuă să fie şantajaţi riscând să se pomenească oricând după gratii, iar torţionarii, după cum spuneam şi mai sus, şi-au păstrat funcţiile sau chiar au fost avansaţi.

Ceva s-a schimbat totuşi. N-am fost arestaţi şi închişi în unul din comisariatele de poliţie, de regulă Buiucani, de unde am fi fost transmişi judecătorului de instrucţie abia  peste câteva zile, pentru că în week-end instanţele de judecată nu sunt deschise, iar judecătorul de instrucţie ne-ar fi declarat vinovaţi, ca până la urmă dosarul să ajungă la CEDO, unde ni se dădea câştig de cauză. Azi nu ne-au mai hărţuit, n-am mai simţit în ceafă respiraţia poliţiştilor în civil gata oricând să ne înşface la ordinul superiorilor. E o mică schimbare în bine, dar insuficientă totuşi.


Sursa
2009-12-18 16:15:15Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog