Guvernul Filat, avocatul lui Smirnov la Uniunea Europeană


Chişinăul le dă undă verde separatiştilor transnistreni in Uniunea Europeană

Sergiu Praporşcic

O ştire trăsnet ne vine de la Guvern: Cabinetul Filat îi cere Uniunii Europene să renunţe la interdicţia impusă de Bruxelles căpeteniilor regimului separatist şi criminal de la Tiraspol de a călători în ţările membre UE, de la Prut la Atlatic. Joi, 17 decembrie, viceprim-ministrul pentru Reintegrarea Ţării, Victor Osipov, i-a convocat pe reprezentaţii misiunilor diplomatice ale statelor membre UE acreditate la Chişinău şi i-a anunţat că autorităţile moldovene cer ca UE să renunţe pe un termen de 6 luni la interdicţia impusă separatiştilor transnistreni în frunte Igor Smirnov.Victor Osipov a justificat cererea Guvernului Filat prin faptul că acesta ar fi înregistrat „o anumită tendinţă pozitivă în comportamentul reprezentanţilor transnistreni: relansarea întrevederilor informale în formatul „5+2” pe 6 noiembrie la Viena şi la 9 noiembrie la Tiraspol; reluarea dialogului bilateral la nivel de reprezentanţi politici în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă populaţia de pe ambele maluri ale Nistrului”. Printre argumentele invocate de Victor Osipov unul este chiar caraghios: „s-a ţinut cont şi de faptul că reprezentanţii miliţiei transnistrene au participat împreună cu cei ai poliţiei moldoveneşti la un seminar organizat pe 7-9 noiembrie de către Misiunea OSCE în Moldova, dând dovadă de un spirit cooperant, de înţelegerea asupra continuării activităţii grupurilor de lucru pentru întărirea încrederii, de abordarea constructivă a asigurării accesului ţăranilor la terenurile lor agricole de după traseul Râbniţa-Tiraspol”.

Potrivit poziţiei exprimate de viceprim-ministrul Victor Osipov, „dacă nu vor fi obţinute efectele scontate, în particular, reluarea negocierilor politice, progresul în soluţionarea problemelor şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină, eliminarea obstacolelor din calea liberei circulaţii a oficialilor şi diplomaţilor, interdicţia de călătorie ar urma să fie reactivată”.

Acest demers făcut în faţa Uniunii Europene plasează autorităţile moldovene în poziţia de avocat al regimului separatist al lui Igor Smirnov. Mai ales că Guvernul Filat nu a condiţionat renunţarea la interdicţia de călătorie impusă de UE liderilor transnistreni cu soluţionarea problemelor reale cu care se confruntă cetăţenii moldoveni din stânga Nistrului. Guvernul pomeneşte aici de problema „şcolilor moldoveneşti cu studiere în grafie latină”, făcându-se a uita că 40 la sută din populaţia transnistreană este de origine română, iar majoritatea copiilor de origine etnică română (circa 50 de mii) sunt impuşi de regimul criminal al lui Smirnov unui sălbatic proces de deznaţionalizare, ei fiind obligaţi să studieze în „limba moldovenească”cu litere ruseşti. Sau dacă Guvernul Filat cere ridicarea interdicţiilor de circulaţie în Uniunea Europeană a liderilor separatişti, de ce nu a condiţionat acest pas cu ridicarea din partea Tiraspolului a tuturor posturilor de control instalate de-a lungul Nistrului ca cetăţenii moldoveni să poartă circula liber la ei acasă, în ţara lor, nu în statele membre ale Uniunii Europene!

Acum este greu de presupus ce se află îndărătul acestui gest al guvernării AIE, care vor fi consecinţele lui pe termen mediu şi lung. Dar este clar că AIE, Guvernul Filat devin complicele regimului separatist de la Tiraspol. Asemenea cadouri generoase nu le-a făcut separatiştilor transnistreni nici chiar ex-preşedintele Vladimir Voronin, cel pe care Vladimir Filat şi Mihai Ghimpu îl acuzau că ar conspira cu Moscova împotriva intereselor naţionale ale Republicii Moldova.

În comunicatul de presă emis de Guvern, se arată că „diplomaţii europeni au notat iniţiativa Guvernului moldovean şi au făcut o serie de precizări de rigoare, promiţând că vor examina atent şi operativ acest demers”. Să nu uităm că printre cele 27 de state membre ale UE este şi România, şi că decizia pe care o va lua Bruxellesul depinde şi de cea a Bucureştilor. Să sperăm că autorităţile române nu vor ridica interdicţia impusă liderilor separatişti de la Tiraspol de călătorie în spaţiul Uniunii Europene, menţinându-şi solidaritatea cu populaţia Republicii Moldova, nu cu clasa guvernantă aflată în siajul Moscovei.

Sergiu PRAPORŞCIC, FLUX


Sursa
2009-12-18 12:37:30Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
17:24:51CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
16:31:58©️ Să ai alături omul cu care îți va fi comod să vorbești despre lucrurile incomode.. —» Licurici de suflet
15:54:01Jurnal de tată: Ilinca a făcut primii pași —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
14:19:08Diaspora —» Primul meu blog
12:34:14Cât tupeu: Socialiștii românofobi cer ajutor României —» Elena Robu
11:56:46Best Ergo Chair —» Andrei Fornea
11:54:25Angela Stafii într-un VIDEO pentru diaspora: Cum facem față schimbărilor și cum ne adaptăm într-o nouă societate —» Elena Robu