O luare de atitudine demnă de respect

Cu toţii probabil am aflat despre evenimentele din 13 decembrie din centrul Chişinăului, aşa că nu mai face să relatez ceea ce s-a întîmplat. Aşa cum şi este normal să se întîmple după un asemenea eveniment, reacţiile au urmat cu duiumul. Dat fiind că în societatea nostră prevalează două curente principale, şi anume conservatorismul şi progresismul, societatea s-a scindat între două tabere. Una apreciază gestul credincioşilor, aducînd şi argumente  (nevalabile doar pentru orbi), iar cealaltă tabără - critică gestul, considerîndu-l ”antisemit”.

 

   Din analiza amanunţită a ideilor contradictorii care persistă, am ajuns la concluzia că am fost martorii unei luări de atitudine demne de laudă. În primul rînd, amplasarea unui obiect religios străin în centul cultural al unui stat cu o cu totul altă religie este o confesiune. Nimeni nu ar fi fost revoltat daca menora în cauză era amplasată în vreo sinagogă oarecare din Chişinău, sau în alt spaţiu privat. Amplasarea ei în centrul Chişinăului este o provocare. Asta ca să nu mai vorbim de relaţiile mai mult decît tensionate care predomină între cele două religii (cei care cunosc cîtuşi de puţin realităţile, ştiu că între noi şi ei cu mare greu va fi linişte).

   Consider acţiunea părintelui A. Cibric ca fiind cît se poate de normală, mai ales dacă ne aducem aminte că demontarea menorei a avut loc frumos, liniştit, paşnic. Altceva era dacă cineva o dădea jos cu vreun procedeu din karate şi o mai şi călca în picoare…

   Pe de altă parte, auzind opiniile celor ce critică gestul, rămîi dezgustat. Ai impresia că toţi sunt orbiţi de “valorile europene”, şi pentru ei este mai important să respecte poziţiile ”political corectness” decît legile strămoşeşti ale acestui neam. Saituri ca curaj.net, unimedia.md sau protv.md ţipă în gura mare (indirect, desigur) că aceasta este o manifestare de fundamentalist ortodox, ceea ce în închipuirile lor este o “reminiscenţă a Evului Mediu”. DA, aceasta este o dovadă de fundamentalism ortodox. Numai că, acesta este un lucru firesc, nu o barbarie, aşa cum ne impune “political corectness”.

   Să nu uităm că fundamentalismul este o modalitate eficientă de afirmare ca naţiune, ca cultură, mai ales în contextul globalizării excesive. Ca exemple avem state precum Iranul, care de nu ar fi ales calea fundamentalismului, ar fi fost de demult o simplă sursă de minereuri utile pentru americani.

    Am ajuns la toleranţă. Cică ar trebui să fim toleranţi cu orice etnie, cu orice religie. Da, noi suntem toleranţi, încă prea toleranţi. Toleranţi însă, ar fi ideal să fim doar cu cei care nu au planuri ascunse faţă de noi. Poţi fi tolerant cu cineva care te-a călcat vără să vrea pe picior, cu cineva care îşi recunoaşte vina, cu cineva care a doua oara n-o să te mai jignească. Însă să fii cu capul în jos la asemenea provocări, nu cred că este corect.

   Despre toleranţă nici nu poate fi vorba dacă cineva jigneşte un popor băştinaş. Un exemplu în plus ar fi situaţia creştinilor din Israel, care numai de toleranţă nu au parte (zilele acestea, pe zidurile unei Biserici din Ierusalim s-a scris în idiş:  “Moarte creştinilor”).

   O întrebare se pune. Dacă un creştin ar fi instalat o cruce peste zidul plîngerii, ce s-ar fi întîmplat? La sigur că ar fi fost luată ca o insultă.

  Aşa că instalarea semnelor religioase cu scopul vădit de a provoca altă religie, este un gest ce nu are dreptul la toleranţă.

   Nu am nimic cu adepţii religiei iudaice, cum nu am nimic nici cu reprezentanţii altor religii. Au religia lor – s-o practice acasă, şi nimeni nu se va simţi ofensat.

  Cît despre saiturile promotoare ale intereselor străine, gen curaj.net sau unimedia.md, ar fi bine să scrie pe prima lor pagină – lingăi ai intereselor străine. Iar apoi să-şi deie cu părerea dacă acţiunile credincioşilor sunt “tolerante” sau nu.

  Un alt lucru este că acţiunile de genul celei de duminică ar putea fi în interesul Patriarhiei Ruse. Se pune întrebarea:  de ce noi, care ne considerăm mai creştini nu facem nimic întru apărarea ortodoxiei? Or, nu cumva în goana noastră după u.e. şi mai ştiu ce alte miraje am uitat că suntem un popor creştin ortodox, care are o misiune de îndeplinit?

Sursa: http://stefanbolocan.wordpress.com/


Sursa
2009-12-17 22:25:08Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:19:17Cum vor fi judecați soțul cu soția? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:12Visătoarea cu ochii de culoarea cerului... —» BiblioCity
11:57:30Dialog în miez de toamnă cu Doina Postolachi —» BiblioCity
11:41:42Large Bedroom Mirror —» Andrei Fornea
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu