Magazinul de Vizavi.


magazinul de vizavi
Familia Rusu, cand au inceput reparatia casei din comuna Truseni, mun.Chisinau, acum 5 ani, a cheltuit mai mult de jumatate din pretul materialelor de constructie necesare pentru transportarea lor din Chisinau. “Ideea de a deschide un magazin de materiale de constructii ni se paruse si mai ingenioasa, cand am constatat ca satul nostru, de rand cu cele vecine, se reconstruieste si extinde, iar magazine de acest gen nu exista decat la Straseni si Chisinau”, — spune Ludmila Rusu, proprietara “Servirus-Com” SRL.

Actele necesare pentru a deschide un magazine in sat.

Ca sa deschida un magazin in sat, cuplu Rusu a studiat cateva lucruri importante: cerintele potentialilor cumparatorilor, (in particular) si tendintele dezvoltarii comertului cu amanuntul in localitatile rurale (in general). “Pentru desfasurarea activitatii comerciale, mai intai trebuie sa inregistrati intrprinderea la Camera Inregistrarii de Stat, care elibereaza mai multe acte: Certificat de inregistrare, Extras din Registru de Stat, Actul de constituire al societatii comerciale, Decizia privind inregistrarea intreprinderii. Avand aceste acte, intreprinderea urmeaza a fi inregistrata in alte instante: Inspectoratul Fiscal, Casa Nationala de Asigurari Sociale, Departamentul Statistica.

In baza acestor documente se incheie Contractul de arenda a incaperii pentru magazin. La aceasta etapa se procura aparatul de casa si se inregistreaza la Inspectoratul Fiscal. Centrul de Medicina Preventiva, dupa efectuarea controalelor de rigoare, va elibereaza Autorizatia Sanitara de functionare in spatiul inchiriat. Iar Primaria elibereaza Autorizatia pentru amplasarea si functionarea unitatilor comerciale si de prestare a serviciilor sociale pe teritoriul comunei”, — enumera Ludmila lista de documente necesare in ordinea obtinerii lor.

Cine isi doreste concurenti?

Primul magazin l-au deschis in primavara anului 2005, al doilea, acum un an. Cu timpul, aria de clienti se extindea pana in satele vecine, la fel si gama de produse solicitate. In 4 ani de activitate familia Rusu a inteles ca oamenii de la sate au nevoie mai mult de ardezie, ciment, nisip, amestecuri, tigla, parchet laminat, linoleum, plinta, placi termoizolatoare, nu doar de vopsele, glazuri, dizolvanti, perii, piese pentru sisteme de canalizare si apeduct care le propunea pana acum. Pentru a mari gama de produse si stocurile, intentioneaza sa deschida un depozit en-gross de 300 m2, daca “le permite si criza”. Concurenti nu au in zona, iar pe ei deja ii cunosc si in satele vecine.

Cerintele de piata le impun sa-si extinda reteaua de magazine, altfel o face altcineva in locul lor. Concurenti, fireste, nu isi doresc. “Magazinele nu le vom inchide. Intretinerea lor ne costa ieftin. Pentru arenda celui din centru, care deserveste locuitorii satului, platim1000 de lei, iar pentru folosirea spatiului de la periferie avem incheiat contract de comodat. Deoarece sunt amplasate la locuri accesibile, vom realiza in contunuare marfuri de uz casnic – becuri, baterii, stergare, lavete, cescute, caldari, vesela, suveniruri, aparate electrocasnice, tot felul de maruntisuri pentru casa si gospodarie. Avem profit si din asemenea maruntisuri”, — continua proprietare.

eurosSa le calculam profitul!

Incasarile lunare constituie cca 50 – 60 de mii de lei. Cheltuielile, inafara de arenda, se sumeaza la: 700 – 800 de lei pentru energia electrica, pana in 200 pentru telefon, salariile a doua vanzatoare cate 950 de lei fiecareea. Ludmila continua: – “Incalzire centralizata, frigidere, paza nu avem. Iarna incalzim sobele cu lemne, este si mai ieftin. Ei, si cheltuielile ce tin de transportatrea produselor si piese de schimb, cand e cazul – aproximativ 1000 de lei. Lunar si trimestrial achitam impozite si taxe la stat. Spre exemplu, din salarii calculam contributiile de asigurari sociale de stat obligatorii — 23%, primele de asigurare obligatorie de asistenta medicala (achitate de patron in marime 3,5%). Trimestrial platim taxa pentru amenajarea teritoriului (10 lei de persoana angajata). Alta taxa prevazuta pentru unitatile comerciale — cate 300 – 400 lei (in dependenta de suprafata incaperii inchiriate). Cam atat”, — incheie proprietara calculele.

Atentie la alte aspecte ce tin de activitate.

A gasi localuri libere si potrivite pentru asemenea activitati la loc bun in sat nu a fost greu, din cate ne dam seama.. In afacere cererea de piata te determina cum si unde poti gasi oferta.
“Bugetul initial a fost minim — doar pentru cateva tipuri de produse. Din start lucram cu agentii economici care ofera la realizare produsele in baza de contract. Achitarea o efectuam pe parcursul realizarii. Furnizorii en-grosisti ofera clientilor si utilaj in folosinta gratis — rafturi, vitrine, dulapuri”, — ne informeaza Ludmila despre un detaliu la fel de important.

“Pentru depozitarea stocurile mai mari de marfa avem un depozit, dar e aproape gol mereu, nici nu este pazit. Produsele le aducem in cantitati minime, deja stim ce se vinde intr-o saptamana sau in sezonul respectiv. Pana in sat unele produse ni le livreaza furnizorii, altele le aducem cu transportul propriu. Pentru asta am cumparat un mini-bus la mana a doua de 40 de mii de lei. La noul magazin vom avea nevoie de 1 – 2 camioane”, — a fost alta informatie de la Ludmila Rusu, la fel de utila.

Datorii catre furnizori nu au avut niciodata. 80% din incasarile de vanzari le investesc in marfa, restul este profitul lor. “20 % ar insemna cca 10 mii de lei profit lunar. Destul de convenabil, daca luam in calcul ca cheltuielile sunt minime. Uneori oferim localnicilor produse pe datorie, cum se practica in sate. Dam pensionarilor si persoanelor care achita in termen, deja ii cunoastem. Nu dam mult, pana in 300 de lei”, — isi incheie Ludmila pe aceeasi nota optimista “povestea afacerii de familie” dintr-un sat din Moldova.

sursa: mybusiness.md

Post Footer automatically generated by Add Post Footer Plugin for wordpress.


Sursa
2009-12-17 03:01:33Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

22:16:20Poluare masivă cu poliția lângă ei —» Curaj.TV | Media alternativă
21:36:15A New Kind of Tyranny: The Global State’s War on Those Who Speak Truth to Power —» ajna-blogging-press
14:08:31Valoarea banilor. Cât poți consuma cu 1mln €? Și ce are de spus Planeta? —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
14:01:58Volumul de poezie ”Roua sufletului” lansat la biserica USM —» Tineretul Ortodox
13:46:26(in)Justiția românească mă împinge spre CtEDO —» Curaj.TV | Media alternativă
11:56:19Diy Bedroom Organization —» Andrei Fornea
11:52:02Google Home Mini условно бесплатно —» XStrafer's WebPlace : unconformable point of view.
11:06:01Cum se face performanță în vinificație? —» Fine Wine
10:20:36Elibereaza marfa pe datorie, face evaziune fiscala si cu fărîmături la zacuscă —» Curaj.TV | Media alternativă
09:17:49Pelmeni ca la Ural —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
08:23:29Craftsman Garage Door Remote Replacement —» Andrei Fornea
08:01:34Cunoaște-ți drepturile îmreună cu noi! —» BiblioCity
07:50:56Povești cu tâlc la Biblioteca „Transilvania” —» BiblioCity
07:37:28Beauty news: linia de produse bio de la Avon perfecte pentru tenul meu —» Life is too short to wear boring clothes. - A blog about travel, lifestyle, healthy life and fashio
07:12:30Rollo 2m Breit Ikea —» Andrei Fornea
20:44:07Obligați să facă ”pomană” la Biserica din Trușeni —» Curaj.TV | Media alternativă
20:11:08Lansare carte de Paul Goma la Gaudeamus —» Curaj.TV | Media alternativă
17:24:27Theses on the Philosophy of History, boss —» turn up the silence
17:21:02Stig Simeon Frøyshov – Distincţia dintre slujbele de catedrală şi cele monahale —» Liturgică şi Misiologie Ortodoxă
16:37:53Earl Grey Verrine With Meringue Bites And Orange-Scented Cream —» ajna-blogging-press
15:28:11Serghei ESENIN: DOUĂ POEME CELEBRE —» Leo Butnaru
15:25:50Soluții —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
15:03:14Înveți să te pregătești sau să faci lucrurile? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
12:21:42Maia Sandu, un exemplu de urmat —» un alt blog
11:23:16Trӑim ca-n poveste! —» Un PUNCT din .FR