Sarkozy îl apără pe Balzac de Google

Preşedintele francez, Nicolas Sarkozy, nu doreşte ca patrimoniul literar al ţării sale să fie controlat de Google, referindu-se la încercarea companiei americane de a digitaliza milioane de cărţi din întreaga lume.

Reprezentanţii administraţiei franceze sunt hotărâţi să nu permită ca literatura franceză să fie înglobată într-un mare proiect internaţional de digitalizare, şi doresc să îşi creeze propriul plan de publicare online a operelor literare.

"Nu ne vom lasa privaţi de moştenirea noastră, în beneficiul unei companii, indiferent cât de mare, prietenoasă sau americană este aceasta", a declarat Sarkozy, fără să precizeze numele Google, dar făcând o aluzie evidentă la compania americană.

Preşedintele francez a declarat că digitalizarea operelor literare ar putea fi unul dintre proiectele finanţate dintr-un împrumut naţional de miliarde de euro, ce urmează să fie alocate investiţiilor strategice de anul viitor.

"Nu ne vom lăsa privaţi de ceea ce mai multe generaţii au creat în limba franceză, doar pentru că nu suntem capabili să ne finanţăm propriul nostru proiect de digitalizare", a mai adăugat Sarkozy.

Proiectul Google de a digitaliza milioane de opere literare a atras nemulţumiri şi în alte ţări, precum Statele Unite, China sau Germania. În Statele Unite, Google şi sindicatul scriitorilor, şi Asociaţia editorilor americani au semnat un acord în octombrie 2008, în urma unei acţiuni în instanţă înaintate, în 2005, de către autori şi editori, împotriva companiei de internet, pe tema încălcării drepturilor de autor în cazul digitalizării cărţilor.

Premierul francez Francois Fillon a ordonat, luna trecută, crearea unei comisii care să pregătească un proiect de relansare al sectorului de publishing, considerând că este important să nu se ajungă şi în acest domeniu la probleme mai grave, de tipul descărcărilor ilegale de conţinuturi, care au afectat puternic industria filmului şi cea muzicală.

Într-o scrisoare deschisă, Fillon a listat câteva posibile strategii, începând cu scanarea şi digitalizarea cărţilor din bibliotecile europene. Alte proiecte se refereau la introducerea unor legi anti-piraterie în industria de publishing şi la dezvoltarea segmentului de carte digitală.

Guvernul francez a propus unul dintre cele mai stricte proiecte de lege împotriva pirateriei online, care a fost aprobat în luna septembrie şi de Parlament. Potrivit acestei legi, utilizatorii care descarcă ilegal conţinuturi de pe web riscă să fie deconectaţi de la reţeaua de internet.

Totodată, guvernul francez a făcut presiuni asupra reprezentanţilor Comisiei Europene pentru a aproba proiectul de digitalizare masivă a operelor literare, atacând în mod evident compania Google.

Sursa
2009-12-14 00:14:00Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:58:58Discriminată la gara auto din Comrat —» Curaj.TV | Media alternativă
07:52:58Toamnă târzie* —» Andrei LANGA. Blogul personal
07:48:57Молодежь шагает по планете. —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
07:31:33Oportunităţile UE pentru tineri din Moldova —» Biblioteca Publică or.Rîşcani
02:09:57Why Canadians send me to the Russians?! —» plop andrei
22:30:08Иван Фёдорович Александровский - русский художник, фотограф, инженер и изобретатель. —» Удивительные истории из жизни великих людей
20:42:54“Crime Against Democracy”: U.S. Backed Fascist Coup in Bolivia —» ajna-blogging-press
20:35:46Poliţia sperie taximetriştii din staţie şi intersecţie —» Curaj.TV | Media alternativă
20:28:58Crater în asfalt lîngă Tîrgul de iarnă, SRI şi Casa Poporului —» Curaj.TV | Media alternativă
19:04:49Ziua Internațională a Studenților celebrată de către membrii ASCOM —» Tineretul Ortodox
13:29:40Vinerea Neagră pe shop.cartier.md. Carte la jumătate de preț —» Gheorghe Erizanu
13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog