/AUDIO/ Despre alegerile din România, declaraţiile lui Medvedev şi TVR în RM

mai_aproape_de_europa_12_12_09Sumarul emisiunii:

Buturuga mică răstoarnă carul mare - aşa ar putea fi caracterizată schimbarea de situaţie de la alegerile prezidenţiale din România. Când spun „buturuga mică” mă refer la diaspora română de peste hotare, cea care a decis, practic, soarta României şi candidatul care o va conduce de acum încolo. Diaspora, care a votat în proporţie de 78,88% pentru Traian Băsescu şi 21,14% pentru Mircea Geoană, a dat acum o lecţie civică şi şi-a arătat forţa electorală. De aici încolo, este evident că va deveni o miză politică şi nu va mai putea fi neglijată pe viitor.

Cât despre românii din R. Moldova, aceştia, prin mobilizarea lor, au fost şi ei parte la această victorie: au dat un semnal clar României că este obligată de acum în colo să nu îi mai uite! Acum, românii basarabeni şi-au făcut mai mult ca niciodată intrarea în viaţa politică din dreapta Prutului!

1. Interviu cu Viorel Badea, senator pentru Românii din Europa şi Asia în Parlamentul României şi vice-preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului.

Despre alegerile prezidentiale din România şi despre votul decisiv al diasporei româneşti în această competiţie complicată discutăm astăzi cu Viorel Badea, senator pentru Românii din Europa şi Asia în Parlamentul României şi vice-preşedinte al Comisiei de Politică Externă a Senatului. Abordăm în discuţie şi cazul TVR în R. Moldova.

2. Interviu cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes «La Masa Adevărului».

Tot despre alegeri discutăm si cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes «La Masa Adevărului». Alt subiect abordat în discuţie mai este şi problema limbii române care revine în discuţia opiniei publice din R. Moldova. Şi nu oricum. Cei care o repun pe tapet nu sunt jurnaliştii sau analiştii, ci nume politice grele: Mihai Ghimpu şi Dmitrii Medvedev, ambii preşedinţi de state. De curând, la forumul presei europene şi asiatice, presedintele Medvedev si-a „exprimă îngrijorarea în legatură cu situaţia limbii ruse în Republica Moldova”. Asta după ce nu cu foarte mult timp în urmă, Mihai Ghimpu, spunea la Chişinău că „trebuie pusă la punct odata şi pentru totdeauna problema denumirii limbii vorbite oficial în Republica Moldova şi să se spună clar, inclusiv în viitoarea Constituţie a RM, că limba de stat este română”?

Scurt si concis. Apare însă întrebarea: « Chiar să nu aibă declaraţia lui Medvedev nicio legătură cu cea a preşedintelui Parlamentului moldovean ? » Răspunsul îl aflaţi din interviurile care urmează. Discutam cu George Rădulescu, jurnalist la Adevărul şi realizatorul proiectului de succes « La Masa Adevărului » cu care am abordat o serie de subiecte de interes imediat.

3. Editorial – «Basarabenii au votat bine»  – semnat de George Scarlat.

Tot despre alegerile pentru preşedintele României este şi editorialul emisiunii de astazi. Analistul politic George Scarlat ne explică de ce, după cum se exprimă dânsul: «basarabenii au votat bine». Asta mai cu seama că in jurul voturilor diasporei au aparut foarte multe discutii. George Scarlat explică paradoxul afirmaţiei unor politicieni sau jurnalişti de la Bucureşti precum că votul românilor din străinătate ar trebui să aibă o greutate mai mică decât cea a românilor din Ţară. Cum ar trebui cântărite aceste voturi îşi pune întrebarea editorialistul. «Oare 3 kg de voturi din Chişinău ar fi destule pentru 1 kg de voturi din Iaşi? » Raspunsul îl aflăm chiar de la George Scarlat.

4. Premieră la Bucureşti - În container, de Constantin Cheianu.

Teatrul Odeon de la Bucureşti a prezentat de curând premiera spectacolului “În container”, montat de Cristian Ban,  după piesa dramaturgului şi jurnalistului basarabean Constantin Cheianu.

Vă propun un interviu realizat cu dramaturgul şi jurnalistul Constantin Cheianu, directoarea teatrului Odeon – Dorin Lazăr, regizorul Cristian Ban, actorii Mihai Smarandache, Marius Damian şi Dimitrii Bogomaz (originar din R. Moldova).

Acesta a fost sumarul ediţiei.


Sursa
2009-12-13 00:26:39Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet
14:17:23Adevărul. Puncte de sprijin și influența Internetului. —» … mai mult emoţii, decît cuvinte.
12:46:23Gheorghe Balan și-a dat demisia de la șefia Inspectoratului General de Poliție —» Elena Robu
12:19:17Cum vor fi judecați soțul cu soția? [Pastor Vasile Filat, 2019] —» Moldova Creștină
12:10:14Poliţia filmează şi ofensează la poarta pieţei —» Curaj.TV | Media alternativă
11:59:12Visătoarea cu ochii de culoarea cerului... —» BiblioCity
11:57:30Dialog în miez de toamnă cu Doina Postolachi —» BiblioCity
11:41:42Large Bedroom Mirror —» Andrei Fornea
11:28:18Exportul Vinului Moldovei înregistrează cel mai înalt nivel nivel din ultimii 5 ani —» Elena Robu
11:05:14Stema și Drapelul municipiului Ungheni —» Blogul lui Marin Bodrug
10:52:58Average Cost Of A Couch —» Andrei Fornea
10:31:57Garden Box Designs —» Andrei Fornea
10:31:31Au blocat mașina unui funcționar și au chemat poliția —» Curaj.TV | Media alternativă