Ce credeti despre un BLOC NATIONAL?

1918Voi incerca sa scriu poate mai putin, lasind loc pentru comentariile vizitatorilor. Pornind de la sondajele care arata sansele partidelor acum, dupa nevotarea Presedintelui republicii, sondaje mai corecte sau mai putin corecte, pornind de la ceea ce cunoaste fiecare ca asteapta lume, de la faptul ca partidele extraparlamentare activeaza – unele mai bine, altele – mai putin -, in functie de posibilitati, pornind de la asteptarile celor care au votat in doua campanii electorale si nu vad schimbarile dorite pe arena publica si in viata fiecaruia, pornind de la preocuparile legate de rezultatele viitoarelor alegeri anticipate, apare problema unor reconfigurari politice.

Scriam anterior ca nu se constituie aliante europene in teritoriu. Asta era inainte de votul din Parlament privind seful statului. Acum, se pare, sansa lor a scazut. De aceea, avind in vedere si analizele politice, opiniile exprimate de unii jurnalisti, cred ca, intr-adevar, lupta politica – pina sau dupa modificarea Constitutiei, se va da intre PLDM si PD. La PD vor migra in continuare oamenii, inclusiv din alte partide, ca si la PLDM, pentru ca oamenii simt unde sint perspectiva, puterea si banul public. PD-ul are niste pozitii mai greu acceptabile de partida nationala. PLDM e asezat, parca, pe o platforma mai nationala, dar pe una precauta, cu elemente de cosmopolitism. In aceasta situatie, cind inca se desfasoara congresul AMN si cind procentajele PL si AMN sint in scadere, ne intrebam cum ramine cu partea nationala a spectrului politic? Pentru ca, dupa viitoarele alegeri, s-ar putea sa se faca o majoritate parlamentara PLDM-PD, in care nici sa fie nevoie de PL. De comunisti – sper – nici sa fie cazul sa vorbim.

Si-atunci – rezulta ca se va subtia partida nationala, privita de unii dinspre mai de stinga drept “nationalista”, “radicala”, “extremista”. Insa noi stim ca nu e asa. Stim ca pozitiile mai multor partide platesc tribut raportului de forte si adevarul ramine acelasi, chiar daca se va vrea impins in “dreapta dreptei”: noi trebuie sa iesim din CSI, trebuie sa intram in NATO, trebuie sa ne apropiem cit mai strins de Romania, trebuie sa obtinem plecarea armatei ruse de pe teritoriul nostru. Si aceasta pozitie o poate promova, cred, un BLOC NATIONAL (BN), care ar include, in primul rind, Partidul Liberal, Alianta Moldova Noastra (cu Urecheanu sau cu Untila ca lider), Partidul National Liberal, Miscarea Actiunea Europeana si, poate, alte partide inca.

Mie mi se pare ca nu doar stingii ii convine subtierea acestui segment politic. De aceea, retinerile in acceptarea unui asemenea format i-ar arunca pe exponentii si promotorii valorilor nationale intr-un con de umbra, la fel ca si pe comunisti. Cunoastem ca se vorbeste despre faptul ca PL va lua locul PPCD, adica va fi un partid mereu cu putini deputati – ca un tribut platit caracterului national romanesc al statului, care, insa, la nivelul exprimarii politice, nu apuca sa se manifeste decit cum s-a intimplat cu gasca tranzactionala a lui Rosca.

Este o idee si o propunere, legat de care as dori sa aud parerile vizitatorilor. Da, mi se va spune ca PL, Mihai Ghimpu, nu va dori sa mearga alaturi de nimeni. Eu cred ca el nu va rata sansa sa uneasca fortele, lucru pe care l-a facut bine, la timpul sau, Urecheanu cu cei care au sprijinit proiectul. Nu vorbim despre ce a urmat. Insa astazi, din cite se vede, interesele lui Ghimpu coincid mai curind cu cele ale lui Urecheanu, decit cu ale lui Filat si Lupu. Nu mai spun de comunisti. Ar fi ideal sa se faca un singur bloc intre cele trei partide liberale, dar nu cred, mai ales stiindu-se ca in teritoriu au loc migrari politice din si in toate directiile. De ce? E clar. Se pregatesc unii intens de alegeri. Cred ca este un moment si responsabil, si favorabil pentru consolidarea adeptilor concomitent ai valorilor nationale si europene, adica nu doar “europene”. Cred ca veti descifra ce am vrut sa spun.

PNL isi tine pe 19 decembrie sedinta Delegatiei Politice Nationale si va trimite invitatii celor patru partide democratice parlamentare sa trimita un reprezentant sa asiste. Vom vedea disponibilitatea de dialog.

Am trecut prin situatia cind, fiind in Parlament, ai impresia ca poporul abia asteapta sa te mai voteze. Nu este asa. Si cred ca demararea unui asemenea proiect, prin semnarea unui Acord politic, ce ar putea sa devina un BLOCUL NATIONAL electoral ar fi un pas apreciabil.

Vitalia Pavlicenco


Sursa
2009-12-12 13:24:53Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet