Alegeri prezidentiale in context regional

Dupa ce in Republica Moldova am reusit sa facem Schimbarea observ ca si in Romania a aparut o dorinta de schimbare, doar ca este vorba de un alt fel de schimbare, nu de curs cum am facut noi, ci de o schimbare a puterii, pentru ca viziunile asupra multor lucruri le sunt comune toturor candidatilor. Din cauza lipsei de dezbateri publice dintre candidati campania imi pare mai moderata ca la inceput, chiar pasiva as spune. Am putut privi doar o singura confruntare: intre Basescu si Crin Antonescu. Basescu aproape ca s-a jucat cu contra-candidatul sau comitind greseli intentionat facindu-l pe Crin de specialitate bibliotecar. Cind Basescu a luat un ton mai sever, Crin a inceput a se justifica cu glasiciorul schelalaind ca un catelus cind ii dai peste bot. Cred ca in acea disputa Basescu a fost cel care a dominat terenul si sunt sigur ca ar domina si mai mult daca ajunge Crin in turul doi.
Un alt candidat mai serios pare a fi totusi Geoana, care chiar daca se spune ca este condus de la spate, este reprezentantul unui partid puternic cu o cota buna pe scena politica romaneasca. Din raspunsurile date pentru cititorii Unimedia imi dau seama ca Geoana are multe lucruri a ne spune intrucit PSD din Romania a fost mai multi ani la guvernare si multe initiative bune au izvorit din sinul partidului sau. Nu stiu de ce ma gindesc ca daca ar fi fost Diaconescu presedintele partidului si ar fi candidat l-ar fi putut invinge mai lejer pe Basescu.
Ceilalti candidati cum ar fi Oprescu, Kelemen Hunor, Becali si Vadim Tudor imi par prea marunti sa fie luati in calcul in aceasta campanie; Oprescu mi s-a parut cam obosit de aceasta campanie; cind s-a lansat in campanie am citit pe blogul lui o insiruire de fraze care nu aveau legatura una cu alta lipsite de coerenta accentuind doar ca este independent. De Becali ce sa spun, cred ca este candidatul decorativ al acestei campanii. Iar Vadim Tudor aproape ca nu stiu cine-i; imi amintesc doar ca scanda cel mai tare atunci cind Basescu a condamnat comunismul in parlamentul Romaniei. Probabil ca este un decident comunist din vechea nomenclatura asa precum este Ion Iliescu. Da, au si rromii un candidat - pe Potirca, care s-a inchinat coloanei infinitului atunci cind s-a inregistrat. Nu cred sa ajunga vreodata un rrom presedinte in Romania tot asa cum nu cred ca va ajunge un etnic maghiar din Ardeal presedinte mai ales daca Republica Moldova intr-un viitor previzibil se uneste in cadrul Uniunii Europene cu Romania. Apropo, stiam ca si un membru din familia regala urma sa participe in cursa pentru presedentie, dar nu prea am auzit de el. Sper ca la aceste alegeri participarea sa fie mai mare decit la alegerile parlamentare din 2008; ar fi bine sa participe mai multi acum intrucit este organizat totodata si un referendum. Sunt foarte curios sa stiu cit de mult vor romanii reformarea tarii.
Aceste alegeri chiar daca le privim acum doar local au o insemnatate si in plan regional, pentru ca peste o luna doua au loc alegeri prezidentiale si in Ucraina. Intrucit in Ucraina sansele cele mai mari le au Yanukovici si premierul Timosenco, care duc o politica cam pro-rusa este clar ca Rusia si-ar dori si la cirma Romaniei pe cineva mai pragmatic. Chiar daca sunt de acord ca si Romania trebuie sa aiba relatii bune cu Rusia, am impresia ca acum daca ar cistiga Geoana, care ar incepe restabilirea relatiilor cu Rusia, Romania ar inceta sa fie locomotiva accelerata care sa ne duca in Uniunea Europeana; cel putin ar scadea din acceleratie. Daca insa va cistiga Basescu cred ca politica asta putin reticenta fata de Rusia ne avantajeaza, pentru ca Romania in asa caz devine un mic magnet, care ne trage dupa ea in UE. Si daca in Romania cistiga Basescu, atunci si in Ucraina ar fi bine sa cistige Timosenco, care incearca o echilibristica intre Rusia si Occident. De fapt cel mai mult ne-ar avantaja daca ar cistiga Yatseniuk alegerile in Ucraina, care la fel se bucura de popularitate acolo si este chiar pe locul 3 dupa preferinte in cursa pentru presedinte. Daca ar cistiga el atunci cred ca as putea spune ca si ucrainenii incep sa se trezeasca putin si impreuna am putea grabi procesul de integrare europeana.

Sursa
2009-12-12 06:52:17Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

13:19:11Două cărți pe care să le citești până la Crăciun —» Sunt MAMĂ!
08:50:40Oamenii —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
08:19:15Săptămâna în care ACUM a predat cheile Kremlinului —» Un PUNCT din .FR
07:43:41Chain Link Fence Ideas —» Andrei Fornea
07:40:02Dinette Table And Chairs —» Andrei Fornea
07:21:49Veneţia a fost inundată din nou. Monumente istorice, aflate în patrimoniul UNESCO, sunt în pericol —» Elena Robu
05:26:08CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
20:51:04Olga Roman, amica lui Filat, a fost reținută în Dubai! —» un alt blog
20:33:47CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal
19:17:52CRUCIFIX* —» Andrei LANGA. Blogul personal
18:41:24Discuție la Microfonul Liber referitor la conducerea trecută și prezentă —» Curaj.TV | Media alternativă
18:38:33Poliția din Cricova încearcă să-i cenzureze cazul —» Curaj.TV | Media alternativă
16:37:32Classic Beer Battered Fish and Mushy Peas —» ajna-blogging-press
11:34:19Poliția e complice cu soțul/tatăl – agresor?! —» Curaj.TV | Media alternativă
11:15:54Алексaндр Леонидович Чижевский - учёный, биофизик, философ, поэт, художник. —» Удивительные истории из жизни великих людей
10:27:32Vedere dinspre stînga – A fost coaliția, nu mai e coaliția —» Curaj.TV | Media alternativă
09:24:38Păreri —» Primul meu blog
05:36:23Solid Wood Chairs —» Andrei Fornea
04:48:54Ziua a treia de creație | Creația Uimitoare a lui Dumnezeu —» Moldova Creștină
01:52:15Kitchen Floor Ideas Pictures —» Andrei Fornea
19:15:01De la România Mare la România democratică —» Curaj.TV | Media alternativă
18:33:07Pairing Wine and Cheese: The Ultimate Guide —» ajna-blogging-press
18:27:10Doggy style —» APort | "Pentru un român care știe citi, cel mai greu lucru e să nu scrie." I.L. Carag
17:44:46O vinzatoare face evaziune fiscala la bauturi spirtoase si placinte —» Curaj.TV | Media alternativă
17:25:35CA(TREN)* —» Andrei LANGA. Blogul personal