Vin, sărbătorile vin


Orașul e decorat frumos, luminițe peste tot, din blocul central al Universității se aud colinde. Se simte deja și gerul. Atmosfera e frumoasă, lipsește doar zăpada. Vine vacanța, vin sărbătorile. Vine căldura sufletească, vin serile petrecute în familie, vine bradul, vin jucăriile, (poate) vine și Moșul.

Eu sunt foarte sensibil la mirosuri. Se spune că mirosurile ne pot trezi chiar și cele mai vechi amintiri din copilărie. Și nu știu dacă gerul are miros, însă atunci când ”năsucul” meu îl simte, îmi trec prin fața ochilor momente frumoase: săniușuri, bulgări de zăpadă, mâini amorțite, obraji roșii. Ce noroc pe noi că avem parte de o climă completă, și putem savura câte puțin din fiecare anotimp. Gerul îmi mai amintește de bunici, de sobele lor calde și de ușile care, când se deschid, lasă un pic de ger să ne piște, ca nu cumva să uităm de el. Urmează mirosul de brad, bradul abia cumpărat și adus în casă. Un miros de prospețime, atât de plăcut, inundă toată casa și parcă ne cheamă să fim mai buni, mai binevoitori, mai darnici, mai oameni. Mereu încerc să inspir cât mai mult, să-mi împrospătez plămânii, însă niciodată nu e destul. Îl instalăm undeva de unde o să putem să-i simțim mirosul din orice punct al casei. Mama scoate cutiile cu jucării vechi. Fiecare are povestea ei. De obicei, bradul e prea mic pentru toate. Decizia de renunțare la unele din ele e grea. O stea din ceramică, roză, cu sclipici, fără un vârf, dar totuși perfectă încununează opera. Rămân luminițele. Fără ele parcă Crăciunul nu ar fi Crăciun. Încercuim bradul de câteva ori cu rânduri de beculețe colorate. Stingem lumina. O frumusețe de brad. Chiar dacă peste ceva timp se va usca, acele uscate își au menirea lor, de a ne aminti tot anul de bradul din iarnă, atunci când le găsim pe sub covoare, sau rătăcite prin vreun papuc de casă. Ultimul, dar nu cel din urmă, mirosul de petarde și artificii, un must-have la Revelion. După ce ciocnim prima cupă de șampanie din noul an și ne exprimăm optimismul și speranța că poate va fi mai bun ca precedentul, ieșim la balcon. O curte pătrată, păzită de patru blocuri înalte, se vede ca ziua în amiaza mare. Bubuituri – mai ceva ca la război. Nu țin minte de când și cum a apărut această tradiție, dar în fiecare an, după vreo cinci minute de la miezul nopții, lumea iese la balcoane, și timp de câteva minute începe un show pirotehnic. Cei mai avuți lansează cele mai noi și spectaculoase focuri de artificii, cei mai puțin avuți aruncă și ei măcar câteva petarde, iar cei cărora anul ce a trecut nu le-a adus mai nimic bun din punct de vedere financiar stau lipiți cu nasul de geamuri și admiră nebunia. Un lucru îi unește: mirosul. Mirosul de apogeu al sărbătorii, miros care spune ”mai putem”. Curtea copilăriei mele e invadată de fum. De la etajul nouă abia se mai zăresc felinarele de jos. Curtea copilăriei mele trăiește!

Vor trece anii, cum au trecut și pân’amu, vorba cântecului, însă amintirile legate de sărbătorile de iarnă vor rămâne mereu vii în mintea mea. Amintirile și mirosurile. Miros de ger, miros de brad, miros de petarde. Miros de fericire.


Sursa
2009-12-10 01:35:02Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

23:16:33Dark Red Wine Bread —» ajna-blogging-press
23:04:51Ce a promis directorul retelelor electrice Edinet pentru Zabriceni si Onesti —» Curaj.TV | Media alternativă
19:35:46Cercetare și tradiții —» Biblioteca de Arte 'Tudor Arghezi'
19:34:54©️ Aproape 💙 —» Licurici de suflet
18:53:04Mors de rachitele (merisoare) —» Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste
17:35:33Despre încălzirea globală și alte pericole #palavre —» Curaj.TV | Media alternativă
17:04:19Vești bune pentru moldovenii din Italia: Din 10 ianuarie 2020 vor putea să convertească permisele de conducere —» Elena Robu
16:37:03MAEIE face precizări referitoare la autocarul cu cetățeni moldoveni reținuți în Olanda —» Elena Robu
13:59:15Teatrul Țăndărică din București vine la Chișinău! Hai cu noi la spectacolul „Motanul Încălțat”! —» Sunt MAMĂ!
11:58:45Toate Evele mele —» Frinturi din suflet de femeie
10:38:38Culioșelele —» apostu
09:17:23Autocar cu 65 de moldoveni, reținut în Olanda —» Elena Robu
08:49:31Da, Maia a pierdut încrederea SUA // Cum s-a „ridicat” Hogan în câteva zile —» un alt blog
07:47:34Viaţa bate filmul şi poliţia din Buzău —» Curaj.TV | Media alternativă
06:49:14Duminică nu mai votez Pro Iohannis —» un alt blog
05:52:03Teen Boy Comforter Set —» Andrei Fornea
04:07:34Room And Board Dining Table —» Andrei Fornea
03:33:47Din ciclul: români pe Badoo —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
23:21:02Why Canadians send me to the Russians?! —» Informaţii pentru studenţi !
21:10:16The 10 Health Benefits of Wine Will Inspire You to Pour a Hearty Glass Tonight —» ajna-blogging-press
20:15:05Горит ЧЕК, аварийный режим. Удаление сажевых фильтров DPF —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
20:05:51Турбо-утюг BMW F30 335 ActiveHybrid3. Stage1- 418 HP. Project 500 HP —» Сажевые фильтры (DPF/ FAP). Чип тюнинг. Теория, практика.
19:46:51Les livres sont, comme les virus, des entités intermédiaires entre l’objet et l’être vivant. —» turn up the silence
19:11:28Правительство элитарного меньшинства не будет решать проблемы большинства —» Блог Михаила Полянского
17:59:00©️ Îmbrățișează mai des, mai strâns, cu iubire… —» Licurici de suflet