Cantecele Revolutiei au rasunat din nou la Universitate: “Vino Doamne sa vezi ce-a mai ramas…”


Cateva sute de bucuresteni au participat marti seara la un protest inedit. Stransi la Universitate, la kilometrul 0, in locul unde in 1989 mii de oameni protestau impotriva lui Nicolae Ceausescu, acestia s-au solidarizat cu manifestantii de la Timisoara. Printre lozinci anti-PSD si anti-Mircea Geoana, tinerii si batranii de la Universitate au cantat din nou dupa 20 de ani cantecele Revolutiei anticomuniste din `89
Cele cateva sute de bucuresteni care au protestat, marti seara, la Universitate s-au adunat in fata fantanii de acolo cu cateva minute inainte de ora 18. Printre ei tineri studenti, batrani si adulti. Potrivit jandarmilor prezenti la ora 18 erau stransi in jur de 300 de persoane pana la final numarul protestantilor ajungand la 500.

Unii dintre ei spun ca au venit pentru ca au vazut demonstratia de la Timisoara. “Am iesit peste tot in tara, in Brasov, in Cluj, peste tot. Am vazut la televizor ce s-a intamplat de Timisoara. Am venit sa scapam tara de comunisti”, a declarat Marian, un tanar student. Altii au venit fiind nemultumiti de pactul semnat la Timisoara de PSD si PNL. “Nu mi-a venit sa cred ca niste comunisti au mers si le-au spus timisorenilor ca ei sunt anti-comunistii. Au calcat in picioare memoria lui Corneliu Coposu”, a declarat Marcel.

La ora 18:30 in fata fantanii de la Universitate s-a construit o minitribuna. Din boxe se auzeau deja versurile cantecelor anti-comuniste: “O viata de cosmar/Si pentru cine/Se moare in zadar?/Sunt nopti pline de groaza/In care imi e sa tip“.


Pavel, unul dintre manifestanti, a explicat ca scena si boxele au fost aduse de mai multi fosti revolutionari. De altfel, la protest au fost prezenti reprezentantii mai multor asociatii de revolutionari. “Am vazut si la televizor. Ne-a sunat si de la asociatie. Noi suntem uniti. Trebuie sa iesim acum cand tara e in pericol”.
Pe tribuna improvizata s-au cocotat mai multi protestatari care au vorbit si au scandat. Repertoriul discursurilor a fost bogat, de la scandari anti-comuniste, anti-psd, anti-geoana, pana la scandari impotriva televiziunilor Realitatea Tv, Antena 3, Vantu, Voiculescu sau Patriciu. Iata cateva dintre replicile folosite:

  • “Vantu, nu uita, va veni si ziua ta.”
  • “Vantu la puscarie”
  • “Ziaristii sunt noii securisti.”
  • “Ati mintit poporul cu televizorul.”
  • “Jos Iliescu”
  • “Geoana nu uita, Timisoara nu-i a ta.”
  • “Geoana nu uita, Romania nu-i a ta.”
  • “Timisoara nu e Moscova.”
  • “Geoana ne-a vandut la Moscova.”
  • “Geoana te votam la Moscova.”

In pauze curgeau versurile care in urma cu 20 de ani au reprezentat coloana sonora a Revolutiei: “De ce nu incetati/Acest cumplit razboi?/De ce va ganditi/Numai la voi?“. Pentru un moment s-a asternut linistea. Manifestantii au tinut un moment de reculegere in memoria celor care au murit la Revolutia din ‘89. Multi dintre participanti au aprins si cate o lumanare.
Atmosfera a fost completata si de muzica lui Cristian Paturca care a cantat live pentru cei 500 de bucuresteni: “Noi de-aicea nu plecam, nu plecam acasa, pana nu vom castiga, libertatea noastra!/ Si nu va temeti de golani fara coloratura./Din cei care-au murit aici, ne-am reintors naluci/Sa nu mai fie cum a fost, macelul de atunci
Printre manifestanti au fost zariti si cativa lideri PDL precum Daniel Funeriu, Theodor Paleologu sau Sebastian Lazaroiu. “Am primit mesaj de pe telefon si am venit aici, nu am organizat noi nimic”, a declarat Daniel Funeriu. Ministrul Paleologu a declarat ca se afla intamplator prin preajma. De altfel unii dintre protestatari au scandat si numele lui Traian Basescu candidatului PD-L la prezidentiale.
De la tribuna insa reprezentantii asociatiilor de revolutionari au declarat in permanenta ca nu sunt afiliati politic. “Nu suntem cu nici un partid. Suntem cu romanii si pentru libertate; de asta am venit aici”, a declarat Romeo Mosoiu. In final, in jurul orei 22 protestul s-a incheiat dar nu inainte ca cei prezenti sa spuna ca si in zilele urmatoare vor organiza actiuni similare. In final a ramas doar muzica revolutiei: “Si nici nu va pasa/De mama care-si plange/Copilul sau ucis/Ce zace in balti de sange… Doamne, vino Doamne
Sa vezi ce-a mai ramas din oamenï”

sursa:   http://www.hotnews.ro


Sursa
2009-12-02 01:39:55Comenteaza

Ultimele 25 posturi adăugate

20:51:45O singură femeie pe gardul desenat cultural din sectorul 4 —» Curaj.TV | Media alternativă
20:23:42Despre exil şi comunism, film şi lansare de carte —» Curaj.TV | Media alternativă
19:10:10Новая волна массовых протестов в Грузии: Митингующие требуют избирательной реформы —» Заметки Начинающего Журналиста
17:06:37Lecția Sandu —» Gheorghe Erizanu
15:46:18Faith, Worship, Serving, and Spiritual Gifts —» Erik and Elena Brewer's Weblog
15:45:17Noutăți Cartier pentru Gaudeamus 2019 —» Gheorghe Erizanu
14:50:09The Twilight of Liberty: The State Destroys Alternative Media —» ajna-blogging-press
12:33:58Pull Out Bed Couch —» Andrei Fornea
11:28:26Moldova are un nou Guvern, învestit cu votul PSRM – PD —» Elena Robu
11:14:40Living Room Mats —» Andrei Fornea
11:14:37Înapoi în deșertul din Iordania —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
10:51:25Măreț Salvator | Lecții de chitară —» Moldova Creștină
10:49:36Magia ştiinţei —» Biblioteca Hristo Botev
10:24:36Despre guvernul Chicu, pe scurt. —» un alt blog
09:54:58Lista cabinetului de miniștri propus de Ion Chicu —» Elena Robu
09:20:46Prefab Garages Nh —» Andrei Fornea
06:41:42Strada copilăriei mele a primit numele bunicii – Taisa Primac —» Andrei Albu - omul alb cu gînduri negre
06:32:33Dragă exGuvern, unde-i bugetul pentru 2020? —» un alt blog
06:26:26Despre numele pus copiilor la naștere și importanța acestuia —» Sunt MAMĂ!
05:03:06Valorile familiei abordate cu elevii Centrului de Excelență în Construcții —» Tineretul Ortodox
01:17:15Clipe vazute la Forumul MASS-MEDIA 2019 si relatate numai la Curaj.TV —» Curaj.TV | Media alternativă
22:23:29Amman in imagini —» Viata pe Tinder – Viata amoroasa pe Tinder
21:41:38Pe cât de important poate fi adevărul? —» Victor Timotin | creează, inovează, dezvoltă și fii exemplu
20:03:40Je ne veux pas gâcher ma vie en t'aimant mal. —» turn up the silence
19:25:00Balul bobocilor ( cl. V-VI ) —» Liceul Teoretic “Mihail Sadoveanu”, Călăraşi