Bucataria Talinei - condimentat cu dragosteGoogle Page Rank

 Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste


Blog culinar cu retete usoare si verificare, efectuate pas cu pas, scrise in romana si rusa.
RSS posts

Divertisment


Comenteaza





Shrimp and Grits (Mamaliga cu Creveti)
Stiti oare ce uneste statele Louisiana, New Orleans, Alabama, Georgia, Carolina de Nord si de Sud? – cel mai gustos festival din SUA, denumit Shrimp and Grits Festival, care onoreaza specialitatea cu acelasi nume. Toata coasta sudica fiind denumita si „Grits Belt”, iar o traducere potrivita ar fi „Centura de Malai”. Pana a deveni parte din patrimoniul gastronomic al SUA, aceasta specialitate a fost servita pescarilor din zona „centurii” la mic dejun, in perioada pescuitului de creveti, din luna mai si pana in decembrie. Era considerata mancare pentru saraci. Acum, insa, aceasta specialitate o puteti servi in cele mai nobile restaurante din SUA. Cu gust cremos, putin picant, aceasta mancare cu siguranta nu o sa va lase indiferenti. Eu am ramas impresionata de gustul desavarsit al terciului, iar combinatia cu crevetii si baconul este pur si simplu irezistibila! Ingrediente:pentru terci:200gr faina de malai800ml bulion de legume250gr cascaval cheddar200ml smantana dulce (frisca) de 10%100gr unt pentru creveti:400-500gr creveti 200gr bacon 200ml bere nefiltrata3 catei usturoi2-3 linguri sos Tabasco1 lingura sos Worcestershire sucul de la jumatate de lime (sau lamaie)1/3 legatura ceapa verde Modul de preparare:La inceput vom pregati terciul, pentru aceasta incalzim bulionul, si cand acesta va da in clocot vom […]
Key Lime Pie
La ce va ganditi, atunci cand vine vorba de deserturile americane? Probabil la faimoasa placinta cu mar? Sau poate la gingasa prajitura a ingerilor? Posibil va ginditi la un brownie, sau la Torta de Catifea Rosie? Bucataria SUA se poate lauda cu foarte multe deserturi, care au reusit deja sa isi faca un renume, din motiv ca rareori, lipsesc din meniul restaurantelor. Astazi vom merge in Florida, si vom gusta faimoasa lor Tarta de Limete. Vreau sa va zic ca aceasta tarta este pur si simplu irezistibila! Cu aroma bogata si gust fin, racoritor, care imediat va va teleporta in vara, pe malurile oceanului. Traditional tarta se face din limete Key Limes, care cresc in Florida, ele sunt mult mai mici, decit limetele obisnuite si sunt putin mai galbene. Ingrediente:pentru crusta:200gr biscuiti digestivi100gr unt pentru umplutura:400gr lapte condensat3 galbenusuri de ouun praf de sare2 linguri zest de limesucul de la 10 limete pentru decor:200gr smantana dulce de 30%40gr pudra de zahar Modul de preparare:Faramitam marunt biscuitii cu ajutorul unui robot de bucatarie sau sucitor. Topim untul si il lasam sa se raceasca putin. Amestecam biscuitii cu untul topit, apoi rasturnam amestecul in forma de copt si presam bine pana obtinem […]
Supa-crema de cartofi dulci cu becon si ardei copti
Stia oare Cristofor Columb, acum 6 secole in urma, ca urmeaza sa prezinte Europei cea mai puternica si influenta tara din lume? Probabil ca nu…. America sau „Lumea Noua”, a devenit cea mai ravnita tara pentru emigranti, considerata acum cea mai diversa tara din punct de vedere etnic si cultural, fapt care a lasat o amprenta majora in bucataria Statelor Unite, multe bucate din bucatariile lumii devenind parte din bucataria ei nationala. Columb, nu doar a starnit interesul Europei pentru „Lumea Noua”, ci si ne-a daruit mai multe plante care au revolutionat industria alimentara de-a lungul timpului: dovleacul, porumbul, cartoful alb si cartoful dulce (batat). Se zice ca cartofii au fost descoperiti de catre spanioli in regiunile tropicale ale Americii, mai exact in Peru, si initial au servit drept hrana pentru animale. In prezent, insa, sunt pe larg utilizate in toata lumea. Astazi am hotarat sa va prezint cartoful dulce, care de cativa ani poate fi gasit cu usurinta practic in toate marketurile locale. Multi isi pun intrebarea, ce sa faca cu acest cartof si nu prea sunt obisnuiti sa il gateasca. Cartoful dulce, poate fi gatit la fel ca si cel alb – copt, fiert sau prajit. Eu il […]
Sa plecam in urmatoarea calatorie…
Calatoria noastra in Arabia Saudita a luat sfirsit, si astazi aflam care este urmatoarea tara unde vom pleca… Evident, l-am chemat pe eroul principal, sa vedem ce tara va alege Bogdan… Deci, pentru urmatoarele 3 saptamani plecam in Statele Unite ale Americii!! Abia astept sa inceapa calatoria noastra!!!
Mutabal – o gustare de vinete in stil arabesc
Astazi va prezint utima postare in seria retetelor din Arabia Saudita. Un aperitiv simplu si usor de pregatit. Mutabal – o gustare de vinete coapte, asemanatoare icrei de vinete pregatite la noi, insa gustul este total diferit, in mare parte datorita pastei tahini, pe care o puteti cumpara deja gata facuta sau prepara in conditii de casa. Reteta pentru pasta Tahini pregatita in conditii de casa o gasiti aiciGustarea Mutabal este perfecta daca o serviti cu lipii caldute, abia scoase din cuptor. Ingrediente:3 vinete mari4 linguri iaurt natural5-6 linguri tahini1 lime3 catei usturoi (optional)2 linguri ulei de maslineo legatura patrunjelrodie, la dorinta Coacem vinetele in rola sau la foc, le curatim de coaja. Le scurgem putin de suc. Maruntim vinetele cu ajutorul unui blender, adaugam iaurtul, pasta tahini, sucul de lime, usturoiul pisat si patrunjelul maruntit. Potrivim cu sare si ulei de masline. Servim alaturi de lipii caldute.Pofta mare!
Pasta Tahini, pregatita in conditii de casa
Pasta Tahini este pe larg folosita in bucataria orientala si mediteraneana. Este un sos cremos, cu un gust pronuntat de nuci, datorita susanului care intra in compozitia acestuia. Aceasta pasta ofera un gust special mancarurilor, si este indispensabila atunci cand pregatiti hummus, baba ganoush sau falafel. Dar pe langa faptul ca este foarte gustoasa, pasta Tahini, mai e si foarte buna pentru sanatate, contine acizi grasi esentiali pentru organismul nostru, reduce nivelul colesterolului, protejeaza inima si are proprietati antioxidante. Puteti folosi tahini ca adaos la mancaruri, salate, servi cu legume sau carne, si chiar in smoothie-uri. Reteta de baza a pastei tahini e foarte simpla, aveti nevoie de 100gr seminte de susan si 70ml ulei vegetal cu gust mai putin pronuntat (cel mai bine se potriveste aici uleiul de susan, dar si acel de masline rafinat sau samburi de struguri nu este deloc mai rau, plus, puteti folosi si ulei de floarea-soarelui rafinat).De asemenea, veti avea nevoie de un robot de bucatarie (chopper, blender) mai puternic care sa macine perfect semintele. Semintele de susan le calim pe o tigaie uscata maxim 5 minute, amestecand continuu. Nu le tineti prea mult pe foc, sa nu se arda, pentru ca riscati sa […]
Kabsa de pui – „cartea de vizita” a Arabiei Saudite
Astazi va prezint reteta nationala a Arabiei Saudite – Kabsa, aceasta fiind numita si „cartea de vizita” a tarii. Kabsa reprezinta o mancare de orez bine condimentat, servit cu carne de pui sau miel, presurat cu nuci si fructe uscate. Traditional, se mananca cu mainile si se serveste alaturi de iaurt si sos de rosii.Am ales sa pregatesc Kabsa de pui si vreau sa va zic ca am ramas impresionata! Sa stiti ca este mult mai mult, decat un pilaf obisnuit. Orezul este nemaipomenit de aromat, carnita suculenta si delicioasa, iar nucile si stafidele crocante fac o combinatie uimitoare!!! Ingrediente:1 pui intreg maricel, sau 1.5kg carne de pui cu piele3 cepe mari2 morcovi mari 400gr rosii pasate 1 lingura cu virf pasta de tomate 1 portocala mare100gr stafide jumbo gold100gr migdale100gr nuci de caju 1,5 pahare orez basmati1 litru bulion amestec de condimente:1lgta ghimbir macinat1 lgta cimbru macinat1 lgta cardamon1 lgta scortisoara1 lgta usturoi1lgta nucsoara1 lgta chimion macinat1 lgta curcuma1 lgta paprika dulce1 lgta paprika iutesare, pipercateva boabe mustar si coriandrucateva cuisoare intreg Modul de preparare:Orezul il spalam bine in cateva ape. Apoi il lasam in apa rece pentru jumatate de ora. Daca ati optat pentru puiul intreg, va trebui […]
Luqaimat – gogosi dulci si aromate din Arabia Saudita
Locuitorii tarilor orientale considera ca masa luata fara desert nu are nici un rost, mai mult ca atat, ei sunt siguri ca deserturile lor sunt cele mai gustoase din lume! Majoritatea deserturilor din Arabia Saudita sunt inspirate din Turcia si Egipt, de aceea o sa intilniti asa dulciuri precum baklava, kanafeh, kadaif, basbousa, lokum, mahalabia si altele. Eu am ales sa incerc un desert rapid, cu ingrediente accesibile – Luqaimat. Sunt niste gogosi condimentate, inmuiate in sirop de zahar si presurate cu nuci, perfecte la un ceai negru! Se maninca cel mai des in perioada Ramadanului – luna sfanta a calendarului islamic, in care a fost revelat Coranul. Apropo, stiati ca calendarul islamic cuprinde doar 354 de zile? Ramadanul este marcat de postul obligatoriu pentru toti musulmanii, care presupune abtinerea completa de mancare si apa pentru toata ziua, din zorii zilei pana la asfintit. Iar odata ce soarele apune, musulmanii impreuna cu toti membrii familiei, pot intrerupe postul si au dreptul sa manince. Aceasta masa se numeste Iftar. Postul se intrerupe cu apa si curmale, apoi este servita masa principala. Masa de Iftar este o masa foarte bogata, servita in comunitati de obicei in stil bufet, formata din salate si […]
Lipii arabesti Khobz cu amestec de condimente Za’atar
Aceste lipii sunt absolut minunate. Foarte gustoase atat calde, cat si reci. Potrivite pentru orice fel de mancare, servite in loc de paine, sau pot fi folosite pentru shawarma. Bogdan si-a tinut promisiunea, si a venit rapid sa ma ajute cand a aflat ca aluatul este gata sa fie intins, adora sa participe la acest proces de mic copil. Am pregatit atat lipii cu amestecul za’atar, cat si fara el, asa ca sa le placa tuturor. Desi, eu cred ca impreuna cu amestecul de condimente sunt superbe! Ingrediente:390gr faina10gr drojdie proaspata (sau 6gr drojdie uscata)1 lgta zahar1 lgta sare200ml apa calduta2 linguri ulei de maslinepentru amestecul Za’atar:1 lingurita cimbru 1 lingurita sumac (eu am avut mare noroc de acest condiment adus de sora mea din Turcia, dar daca nu il aveti, poate fi omis, la noi nu prea se gaseste)1 lingura susan prajit1 lingurita oregano Modul de preparare: In 50ml apa calduta dizolvati drojdia impreuna cu zaharul si 50gr de faina, pana obtineti o masa omogena. Lasati sa creasca timp de 10 min.Intr-un bol mai mare, amestecati impreuna faina, sarea, uleiul de masline, amestecul za’atar. Turnati deasupra drojdia dospita si restul apei, neaparat calduta. Framantati bine pana obtineti un aluat […]
Tharid – un deliciu adevarat al Arabiei Saudite
-Mama, dar ce miroase asa gustos? – a zis Bogdan atunci cand a intrat la bucatarie. – Asa miroase in Arabia Saudita, tii minte, ziceam ca de aici va incepe calatoria noastra in jurul lumii? – Daaa, vreau si eu sa te ajut!!! Imi place mult mirosul! Da, stiu, miroase a scortisoara!!! – foarte mandru ca a recunoscut mirosul….Bogdan m-a ajutat la curatit cartofii, a incercat, mai bine zis, apoi a obosit si a zis ca o sa ma ajute mai tarziu la intins aluatul si la pregatit desertul, la acestea cica, se descurca mai bine… Vreti sa stiti ce am aflat despre aceasta frumoasa tara cu traditii? Am aflat ca Arabia Saudita este cea mai mare tara din Peninsula Araba. Se invecineaza cu Iordania, Irak, Kuweit, Qatar, Oman, Bahrain, Yemen si Emiratele Arabe. De aici vine influenta puternica a tarilor vecine in bucataria Arabiei Saudite, la fel se resimte si influenta Turciei, Indiei, Africii si a Persiei. Arabia Saudita este numita „Tara celor doua moschei sfinte”, e o referinta la Mecca si Medina, cele mai sfinte locuri ale islamului. Credinta este sacra si nepieritoare aici, de aceea in tarile arabe nu veti manca niciodata carne de porc si nu […]

Generat în 0.607 secunde. Thumbnail Screenshots by Thumbshots