Bucataria Talinei - condimentat cu dragosteGoogle Page Rank

 Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste Bucataria Talinei - condimentat cu dragoste


Blog culinar cu retete usoare si verificare, efectuate pas cu pas, scrise in romana si rusa.
RSS posts

Divertisment


Comenteaza





Reajenka ruseasca, sau lapte covasit
Ingrediente:2l lapte de vaca de casa6 linguri smantana de casa Modul de preparare: Laptele il punem la fiert, indata ce apare prima spuma facem focul mai incet si lasam sa fiarba la foc mic pentru 5 minute. Vom avea nevoie de o oala de lut sau o cratita cu fundul gros, turnam in oala laptele fierbinte. Punem oala in rola, la 160 grade Celsius pentru 4-5 ore. Pe suprafata laptelui se va forma spuma, va recomand sa nu o aruncati, este foarte gustoasa in combinatie cu laptele covasit. Vom obtine un lapte cremos, de o culoare minunatata si miros de caramela. Racim apoi laptele pana la aproximativ 40 grade si il turnam intr-un vas de sticla, adaugam smantana, amestecam bine. Acoperim cu un capac si lasam in loc caldut pentru 24h. Amestecam foarte bine laptele, ca sa devina uniform. Laptele covasit il puteti pastra la frigider 2-3 zile.
Kulebyaka
Ingrediente:pentru aluat:600gr faina200ml lapte100gr unt30gr drojdie proaspata2 oua2 lgte zahar1 lgta sare pentru umplutura:500gr somon proaspat250gr ciuperci 2 cepe mici5 oua1/2 legatura marar100gr orezsare, piper Modul de preparare:La inceput dizolvam drojdia si zaharul in 100ml lapte caldut, adaugam aproximativ 150gr faina si amestecam bine. Lasam la dospit 10 minute. Intr-un bol mare amestecam ouale cu sarea, untul topit si laptele ramas. Apoi adaugam drojdia dospita. Amestecam bine. Pe parti adaugam faina, amestecand foarte bine de fiecare data, pana obtinem un aluat elastic. Framantam aluatul timp de 15 minute. Acoperim aluatul si il lasam la dospit in loc cald pentru 1 ora. Framantam apoi iarasi aluatul timp de 10-15 minute si il lasam pentru inca o ora. Intre timp pregatim umplutura. Orezul il fierbem pana e aproape gata, apoi il spalam sub jet de apa rece sa nu se lipeasca si il saram bine. Ouale le fierbem, le taiem cubulete, le amestecam cu verdeata taiata marunt. Ceapa o taiem cubulete, o calim la foc tare in putin ulei pana se rumeneste putin. Ciupercile le spalam, le taiem cum ne place mai mult si le calim impreuna cu ceapa, pana nu vor mai lasa apa. Fileul de somon (neaparat dezosat) il taiem […]
Pelmeni ca la Ural
Astazi calatorim in Siberia, ajungem la poalele muntilor Ural si savuram cea mai buna specialitate ruseasca – Pelmeni. Imi aduc aminte duminicile din copilarie, ne adunam cu toata familia si pregateam o portie enorma de pelmeni, le puneam la inghetat, iar apoi, savuram ori de cate ori aveam pofta. Traditia aceasta am imprumutat-o de la prietena noastra de familie, originara din Udmurtia, o regiune a Uralului, o doamna minunata care ne impresiona, pe cand eram copii, cu multe istorii din copilaria ei. Imi aduc aminte istoria despre cum se faceau la ei in sat pelmenii. La acest eveniment se aduna tot satul, se scoteau mese lungi afara, barbatii tocau carne, femeile pregateau aluatul, iar ei, copiii, lipeau pelmeni. Deci va imaginati ca toate acestea se pregateau in cantitati enorme! Cum le pastrau? Afara era foarte frig, pelmenii inghetau instant, se puneau in saci si se agatau de copaci. Apoi gospodinele luau pelmenii direct din sac si doar le fierbeau. Aceasta era si un mod de a pastra carnea pe timp de iarna. Ingrediente:pentru aluat:200ml lapte150ml apa2 ouaaproximativ 1-1.2kg faina 1 lgta sare2-3 linguri ulei pentru umplutura350gr carne de porc350gr carne de vita3 cepe mediisare, pipergheata sau 150ml apa foarte rece […]
Mors de rachitele (merisoare)
Astazi va prezint inca o reteta ruseasca – Mors de rachitele. O bautura delicioasa si vitaminoasa. Rachitelele au o cantitate enorma de vitamina C, fiind si un antioxidant bun. Ajuta la eliminarea colesterolului si reprezinta un antiinflamator puternic, de aceea este recomandat pentru perioada rece a anului. In aceasta bautura vitaminele din rachitele se pastreaza complet, din motiv ca sucul nu este supus fierberii. Iar gustul bauturii este extraordinar! Puteti servi morsul atat cald, cat si rece, cu gheata. Ingrediente:2 pahare rachitele proaspete sau congelate1l apamiere dupa gust Modul de preparare:Cu ajutorul unui blender maruntim rachitelele. Strecuram sucul. Il lasam la o parte. Intr-o craticioara punem pulpa, turnam apa si lasam amestecul sa fiarba pentru 10 minute. Stingem focul si lasam la o parte pentru inca 20 minute. Strecuram amestecul prin sita sau tifon, adaugam la sucul scurs mai devreme. Potrivim cu miere dupa gust.
Cvas de casa, ca la bunica
Toate vacantele de vara, fara exceptie, le petreceam la bunei, impreuna cu sora mai mare. Bunelul ma trezea dis de dimineata, urcam ambii pe bicicleta lui si mergeam la iarmaroc, unde, dupa ce finisam cumparaturile neaparat ne delectam cu cate un pahar de cvas rece! Cozile pentru cvasul rece, spumos mereu erau enorme, dar de fiecare data se merita rabdarea. In prezent e complicat sa gasesti in comert cvas, care sa isi pastreze toate beneficiile pentru sanatate. Desi are un procent mic de alcool natural, cvasul este foarte bogat in microelemente care imbunatatesc metabolismul si ajuta la digestie, fiind recomandat in egala masura pentru toate virstele. Bunica mai facea cvas si acasa, avea o butelie mare de sticla, in care lasa pesmetii si drojdia la fermentat, eram foarte curioase cu sora de fiecare data sa urmarim procesul. Cu reteta acestui cvas minunat ma impart astazi. Ingrediente:250gr pesmeti de paine neagra sau paine Borodinskii proaspata2.5l apa fierbinte1 pumn stafide2 linguri zahar10gr drojdie proaspata sau 0.5 lgta drojdie uscata Modul de preparare:Painea o rumenim tare, pe o tigaie uscata, in rola sau toaster. Turnam peste paine apa clocotinda Punem capacul si lasam la loc cald pentru minim 5 ore.Strecuram apoi compozitia prin […]
Clatite rusesti dospite si istoria sarbatorii Maslenitsa
In fiecare an, in ultima saptamana inaintea Postului Mare, rusii sarbatoresc Maslenitsa – sarbatoarea ce marcheaza sfirsitul iernii geroase si intampinarea primaverii. Aceasta sarbatoare dureaza o saptamana, iar fiecare zi, dupa traditie, are semnificatia sa. Astfel, luni, prima zi a saptamanii, este numita „Intampinarea”, in aceasta zi se face o papusa din paie, care se impodobeste in straie femeiesti si este dusa la derdelus, unde se dau cu sania toti localnicii. Aceasta nu era o simpla distractie, se considera ca persoana care va ajunge cel mai departe cu sania, va avea mult belsug in familie. In aceasta zi incepe si coacerea clatitelor, iar prima clatita coapta, dupa traditie se da celor nevoiasi. Tot in aceasta zi se intilnesc cuscrii in casa parintilor nurorii, pentru a manca primele clatite. Marti, este ziua „Distractiei”, in aceasta zi tinerii se mascheaza in diferite personaje, in piata au loc dansuri, se canta cantele, iar punctul culminant al serii este spectacolul ursului dresat. Continua coacerea clatitelor, caci exista zicala, ca daca vor fi gatite multe clatite si anul va fi bogat! Miercuri – este ziua „Delicioasa” – in aceasta zi ginerele merge in ospetie la soacra. Soacrele pregatesc o masa copioasa si fac diverse umpluturi […]
Kisel manastiresc, sau Peltea de Ovaz
Una dintre cele mai vechi retete din Rusia – Kisel, este un desert care are ceva in comun cu pelteaua noastra, fiind foarte sanatos si delicios. Deriva de la cuvintul rusesc „acru”, denumirea care a capatat-o din motiv ca se facea in baza laptelui de ovaz fermentat, care avea gust putin acrisor. In prezent acest desert se face mai des din compot de fructe sau lapte, cu adaugarea amidonului. Pe cand eram copil, anume aceasta varianta de Kisel mancam la bunica, iar cateodata aveam norocul sa mancam desert de 2 culori, atunci cand peste kisel din lapte se turna si un strat de kisel de fructe. In postarile ce urmeaza, neaparat voi scrie si reteta acestui desert din copilarie, astazi insa, am incercat sa pregatesc varianta originala de Kisel manastiresc, pregatit in baza crupelor de ovaz. Vreau sa va zic ca rezultatul m-a impresionat! Este cu adevarat delicios! Ingrediente:1 pahar fulgi de ovaz3 pahare apa0.5 lgra unt zahar vanilatzest de lamaie (la dorinta)lapte, miere si fructe pentru servit Modul de preparare:Intr-un bol adanc punem fulgii de ovaz, turnam deasupra apa de temperatura camerei, acoperim cu un capac si lasam in loc cald pentru 24 ore. Amestecul primit il strecuram printr-un […]
Supa de peste (Uha)
Ingrediente:2 pesti intregi 2 morcovi mari4 cartofi medii2.5l apa3 catei usturoi3 frunze de dafin2 cepepiper boabe3buc cuisoare intregi50ml rachiucite 1 lingurita de patrunjel, marar, leustean, chimen uscat si macinatcateva fire de patrunjel si marari proaspat, legate. Modul de preparare: Se pune la fiert apa, se adauga 0.5 lingurita de sare. Morcovii taiem semicercuri, ceapa o taiem marutn, pisam usturoiul. Cand apa incepe sa fiarba, adaugam ceapa si morcovii. Lasam sa fiarba legumele 5-7min. Intre timp curatim cartofii, taiem cartofii in forma dorita Adaugam cartofii la supa, fierbem 10-15min, independenta de marimea cartofilor. Curatim bine pestele, il taiem bucati si il adaugam la supa. Lasam supa sa fiarba inca 10min. La urma adaugam rachiul, lasam supa sa fiarba la foc tare 1minut, apoi potrivim cu sare si piper macinat, adaugam condimentele si ierburile proaspete. Gatim la foc mic inca 5 minute. Punem capacul si lasam supa sa se odihneasca pentru aproximativ 10 min. Inainte de servire scoatem legaturile de ierburi.
Retete din bucataria ruseasca
Bucataria ruseasca imi este foarte apropiata si bine cunoscuta, iar bucatele rusesti se gatesc des la noi in familie. In aceasta postare am adunat mai multe retete postate anterior pe blog. Probabil, pentru multi, bucataria ruseasca se asociaza in primul rand cu clatitele, simbolul etern al culturii rusesti. In ziua cand se sarbatoreste „Maslenitsa” se pregatesc cele mai diverse feluri de clatite, cateva tipuri prezint mai jos, despre celelalte, vom povesti in urmatoarele articole. Foi subtiri de clatite Oladii pufoase , se aseamana putin cu pancakes americane, doar ca se pregatesc pe baza de chefir si sunt mult mai mici. Oladiile se pregatesc la rusi in diverse feluri, nu numai pe baza de chefir, dar si din dovlecel si cartof. Un exemplu de oladii din dovlecei. Un alt produs, originar din Rusia, este branza de vaci, numita la rusi „Tvorog”. Prezenta in toate tarile post-sovietice, branza de vaci este unul din principalele ingrediente folosite la pregatirea mancarurilor. Din branza se fac checuri, gogosi, budinci, precum si umpluturi pentru diverse mancaruri. Renumitele Syrniki rusesti, denumite si branzoaice in Moldova, desi sunt complet diferite de branzoaicele romanesti. Clatitele in Rusia se maninca cu diferite umpluturi, atat dulci, cat si sarate. Clatitele cu […]
A treia calatorie virtuala…
Astazi Bogdan a fost foarte entuziasmat! Abia astepta sa afle unde va fi urmatoarea noastra calatorie gastronomica… Deci, plecam in Rusia!!! Bogdan s-a bucurat foarte mult! A zis ca va manca preferatele lui clatite toata luna! Si mai vrea si ceai din Samovar! Si inca sa-i mai fac si pelimeni, ca tot ii plac, si i-a zis bunica ca sunt din Rusia. Asteptati postarile ce urmeaza….

Generat în 0.628 secunde. Thumbnail Screenshots by Thumbshots