Andrei CurararuGoogle Page Rank

Andrei CurararuAndrei Curararu


Blog Academic
RSS posts

Personale


Comenteaza

21 știri ironice de pe instagram (și nu numai)


Mai nou, am o rubrică dedicată știrilor ironice pe Instagram. Mai multă lume nu le crede sau îmi cere link-uri pentru ele, așa că am hotărât să le pun și aici, cu niște modificări. Enjoy!😕 În SUA, emoticoanele tot mai des apar în cazuri judiciare și asta face viața judecătorilor mai complicată. Poate fi 🔪 o amenințare? Iar o 💛 de la angajator un semnal de hărțuire sexuală? Cred că degrabă va fi nevoie de traducători specializați!😕 Snowball, un cacadu 🦜 dansator a învățat să coreografieze propriile mișcări și a devenit o senzație internațională. Cercetătorii au stabilit că unele mișcări le-a preluat de la stăpâni, dar altele le-a inventat singur, trebuia să-l vedeți!😕 Un magazin de mâncare organică din Canada a decis să descurajeze utilizarea pungilor de plastic. Ei au pus imprimeuri de tipul „iubitor de porno” sau „această persoană a cumpărat cremă pentru hemoroizi” pe pungile de plastic. Surprinzător, cumpărătorii au început să le colecționeze. Magazinul a trebuit să cedeze și să pună imprimeurile pe niște pungi reutilizabile, nu te pui cu un consumator!😕 Mai mulți australieni care și-au făcut tatuaje  cu hena neagră în Bali, au primit arsuri chimice. Aparent, hena poate conține Paraphenylenediamină (PPD), o substanță extrem de toxică. Aveți grijă unde și cum vă faceți tatuaje „temporare”.😕 Atomo, o companie americană, a inventat o cafea fără amărăciune și… fără boabe. Sper că Atomo nu se apucă și de sex!😕 Steve Wozniak, unul dintre fondatorii Apple, îți recomandă să renunți la Facebook, el se întreabă de ce ai sta pe o aplicație care te ascultă încontinuu și îți poate măsura pulsul, a stai că am o notificare, acuș revin!😕 Ai ajuns la punctul 7! Îți doresc să dansezi la fel de fain ca și Snowball!Întrebarea zilei: Care emoticon este cel mai confuz pentru tine și ce ar putea însemna?

🍑 V-a fost dor de Nicki Minaj? Mie da! Ea a refuzat să participe la un festival de muzică din Arabia Saudită pentru a susține comunitatea LGBTQ de acolo. Am numai o întrebare, de ce a acceptat să cânte acolo în general?🍑 Un cercetător de la Universitatea din Washington a ajuns la rezultate teoretice pentru integrarea unui ochi 👁 bionic cu creierul uman, poate cu ochi bionici vom găsi miliardul!🍑 Mouse-urile fără fir de la Logitech sunt ușor de accesat de hackeri prin „dongle”, chestia aia care se bagă în USB port. Ca om care stă pe Macbook de vreo 3 ani pot să zic doar HA!🍑 Facebook vă va propune să achitați pentru a deveni fan al cuiva și-și va lua din asta 30%. În principiu sună tare prost, dar având în vedere că asta va fi public, în Moldova va lucra.🍑 Pentru a reduce nivelul de gălăgie în spitale, în SUA se dezvoltă aparate cu alarme care vor șuiera sau vor cânta. Alarmele de la noi sunt demult cu mult mai creative: „Gaaaaaleeeeaaaa!”🍑 Dr. Oz a făcut publică lista a 5 lucruri pe care trebuie să le mănânci: greierași, quinoa, alune, linte, și păstăi. Zilele astea am mâncat 4 din 5, mă duc să caut greierași!🍑 Ai ajuns la punctul 7, poți să nu mănânci greierași!Întrebarea zilei: Săptămâna asta voi participa la #DrumulVinului și voi face spam cu postări despre asta. Lăsați în comentarii întrebări despre vin și voi încerca să răspund la ele!

💬 Un flashmob a lovit cu forță în instagram-ul rusesc. Toți comentează intensiv la postările @ladygaga cu ceva de rău sau nelegat în limba rusă pentru a o susține pe Irina Sheik căreia i-a „fost furat” soțul Bradley Cooper. Ce să vă zic? Eu nu sunt cea mai bună persoană să comentez gesturi crazy legate de despărțiri, dar, mi-am închipuit cum ar fi dacă toți comentau pe instagram-ul lui Botgros în susținerea Adrianei Ochișanu?💬 Savanții din Germania au dezvoltat un tatuaj care își schimbă culoarea în dependență de nivelul de glucoză din sânge. Cred că diabeticii care iubesc tatuajele trebuie să fie în al nouălea cer! Da @ma.numesc.marina?💬 Un review zice că Lion King e prea realist pentru a fi la fel de pozitiv ca originalul. Eu încă mă tem să merg să nu-mi stric amintirile din copilărie! Voi l-ați văzut? E bun?💬 Mai mulți activiști cer ca la admiterea pacientelor pentru implanturi mamare, acestea să fie prevenite despre „boala implanturilor” care ar include simptome ca oboseala și bolile cronice. Nu există cercetări fondate la temă, dar e o știre tristă oricum.💬 Mahershala Ali va deveni noul Blade în universul cinematic Marvel. Pentru mine va fi greu să nu-l compar cu Wesley Snipes, dar au trecut mai bine de 20 de ani și vine o nouă generație care are nevoie de Blade-ul lor.💬 Young Dro, un rapper din Georgia, a fost arestat pentru că și-a atacat prietena cu un pudding de banană. Ce să-i faci dacă cu cealaltă banană 🍌  nu se descurca?💬 Ai ajuns la punctul 7, vei avea o săptămână tru-la-la-la Ce chestii crazy v-au făcut foștii/stele sau le-ați făcut fostelor/știlor?PS urmează un give-away la niște jinikă, așa că intrați și mâine!
Test 2 Mafioso


Te descurci în jocul de societate MAFIA? Să verificăm asta!Primul test e aici.
Un test pentru clubul MAFIOSO


Te descurci în jocul de societate MAFIA? Să verificăm asta!
23 reguli pentru scriitori de la Steven Pinker și Stephen King


Oricine poate fi un scriitor astăzi. Dar ce sfaturi au scriitorii buni pentru cei care-și încearcă norocul cu această „vocație”. Vedeți aici regulile propuse de Steven Pinker și Stephen King.Regulile lui Steven Pinker

Analizează ceea ce-ți place să citești. Ce contribuie la o lectură bună, dar la una proastă? Ce poți folosi sau evita?Proza este o oglindă a lumii. Lasă pe cititori să vadă ce vezi în ea prin folosirea unui limbaj vizual și concret.Nu fi meta. Limitează conceptele despre concepte, evită „abordările, conceptele, condiționările, contextul, cadrul, problemele, nivelele, modelele, perspectivele, procesele, gama, rolul, strategiile, tendințele” și „variabilele”.Lasă verbele să fie verbe. A venit, nu „și-a făcut apariția”.Ține minte despre blestemul cunoașterii. Dacă știi ceva, este foarte greu să-ți imaginezi cum ar fi să nu o știi. Folosește cât mai puține acronime și termeni speciali. Utilizează „de exemplu” cât mai frecvent. Arată ciornele tale mai multor persoane și pregătește-te să vezi că ceea ce îți pare evident, nu este evident pentru toți.Omite toate cuvintele pe care le poți omite.Evită clișeele precum ciuma.Informație veche la începutul propoziției, informație nouă - la sfârșit.Salvează complexitatea pentru sfârșitul paragrafului.Proza trebuie să fie coerentă: cititorii trebuie să înțeleagă legătura dintre propoziții. Dacă ea nu este evidentă folosește: „ca rezultat, spre exemplu, în general, pe de altă parte, în pofida, deoarece, totuși” sau „în pofida”. Reviziuiește de câteva ori cu scopul de a îmbunătăți proza.Citește-o în voce tare.Găsește cel mai bun cuvânt pentru ceea ce vrei să spui. El nu este întotdeauna cel mai sofisticat. Consultă un dicționar cu exemple de utilizare sau un lexicon. 

Regulile lui Stephen King

Scrie în primul rând pentru tine însuți, și în al doilea pentru audiență. „Când scrii o povestire, ți-o povestești. Când rescrii, scopul tău este să elimini ceea ce nu este parte din povestire.”Nu folosi diateza pasivă. „Scriitorii timizi iubesc diateza pasivă din același motiv din care îndrăgostiții timizi iubesc partenerii pasivi. Diateza pasivă e mai sigură.”Evită adverbele. „Adverbul nu îți este prieten.”Evită adverbele, în special după „a spus el” și „a spus ea”.Nu fi obsedat de gramatica perfectă. „Scopul ficțiunii nu este corectitudinea gramatică, ci să îl faci pe cititor să se simtă binevenit și să îi spui o poveste.”Magia este în tine. „Sunt convins că frica este la rădăcina majorității operelor proaste.”Citește, citește, citește. „Dacă nu ai timp să citești, nu ai timp (și nici mijloace) să scrii.”Nu te preocupa să îi faci fericiți pe alții prin ceea ce scrii. „Dacă ai de gând să scrii atât de sinceri pe cât poți, zilele tale ca membru al societății politicoase sunt numărate, oricum.”Deconectează televizorul. „Televizorul, inclusiv în timp ce faci sport sau oriunde în altă parte, este ultimul lucru de care are nevoie un scriitor în devenire.”Ai la dispoziție trei luni. „Prima ciornă a unei cărți, inclusiv a unei cărți foarte lungi, trebuie să-ți ia fix un anotimp.”Există două secrete ale succesului. „Am rămas fizic sănătos și m-am căsătorit.”Scrie câte un cuvânt. „Fie vorbim despre un rezumat sau o trilogie epică ca „Stăpânul Inelelor”, lucrarea este întotdeauna scrisă cuvânt după cuvânt.”Elimină distracțiile. „În camera în care scrii nu ar trebui să fie un telefon, cu siguranță nici un televizon sau jocuri video care să te distragă.”Urmează-ți propriul stil. „Nimeni nu poate imita abordarea unui autor asupra unui gen literar, indiferent cât de simplu pare stilul său.”Sapă. „Povestirile sunt comori, părți ale unei lumi preexistente, dar nedescoperite. Rolul scriitorului este să folosească uneltele sale pentru a le scoate din pământ cât mai intacte.”Fă o pauză. „Vei descoperi că cititul propriei cărți după 6 săptămâni de șomaj poate fi o experiență stranie, de multe ori amuzantă.”Taie părțile plictisitoare și omoară-ți preferații. „(omoară-ți preferații, omoară-ți preferații, chiar dacă îți va distruge inima ta de scriitoraș egocentric)”Investigația nu trebuie să-ți domine povestirea. „Locul investigației este pe fundal, cât mai pe fundal poți să o pui”.Devii un scriitor citind și scriind. „Vei învăța cel mai bin prin multă lectură și mult scris, iar cele mai importante lecții le vei învăța singur.”Scrisul este despre fericire. „Scrisul nu este despre bani, faimă, atenția femeilor sau prieteni noi. Scrisul este magie, este apa necesară pentru viață, ca și orice altă artă. Apa este gratis. Deci, bea-o.”

↓↓↓Ghidul tău: Influencerii din Republica Moldova (2019)


Se pare că termenii proveniți din engleză au devenit o nouă normalitate a realităților noastre mioritice. Dacă nu știi ce înseamnă RoI sau KPI, nu numai că te simți prost, dar și în afara unei caste speciale de "experți" într-un domeniu sau altul. Una dintre noile tendințe în acest sens este influencer marketing - o modalitate de a vinde ceva prin intermediul unor persoane în care consumatorii au încredere.Foarte curând acest fenomen a făcut spillover în domeniul public și, spre exemplu, o tânără influenceră de doar 15 ani din Suedia, Greta Thunberg, a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace pentru protestele sale în favoarea acțiunilor pentru limitarea schimbărilor climatice.De curând, cuvântul influencer a invadat spațiul public moldovenesc și pare că influencerii vor rezolva toate problemele de la noi.Pentru mine intervine o nouă întrebare, cine poate fi considerat influencer în Republica Moldova și ce impact au ei?Dicționarul Cambridge definește influencerul ca persoana care afectează sau schimbă comportamentul altor persoane, de exemplu prin utilizarea rețelelor sociale. Îmi place această definiție, dar ea este foarte extensivă prin sintagma "de exemplu", de aceea propun următoarele criterii pentru a determina cine este un influencer:- persoană care schimbă comportamentul altor persoane;- persoană care o face prin intermediul rețelelor de socializare.Un exemplu? Cred că unul clasic în acest sens este vloggerul Ilie Bivol, care, la un moment dat, provoca furturi din bugetul familiei pentru a-i fi donați banii. Cum putem identifica cine este un influencer? Asta e mai greu pentru că fiecare dintre noi poate fi un influencer la o scară sau alta. Dacă postezi pe o rețea de socializare ceva și oamenii îți urmează exemplul, ești un influencer pentru acele persoane. Dar, de regulă, în acest caz ești un micro-influencer, care are impact asupra unui număr foarte limitat de persoane.De unde îi găsim pe cei "adevărați"? De exemplu, compania de comunicare digitală Gramatic publică anual un Raport despre Social Media, în care face și un top de influenceri pentru anul trecut.Să ne uităm la lista în cauză:

distribuția influencerilor GramaticEste curios că Youtube-ul domină piața influencerilor din Moldova, cel puțin potrivit Gramatic, o bună parte dintre influencerii de pe Youtube sunt minori. Asta nu înseamnă că ei nu au piețe de publicitate specifice, ba dimpotrivă. Dar îmi închipui cu greu într-o societate patriarhală ca la noi ca apelul la acțiuni sociale (proteste, mitinguri, vot etc.) să fie eficiente din partea unor copii. O a doua categorie de "influenceri" sunt personalitățile care și-au câștigat popularitatea prin alte activități. Un prezentator TV sau un comediant este recunoscut și are influență în afara activității sale pe rețelele de socializare.Să luăm un exemplu. Lilu Ojovan este o prezentatoare TV foarte carismatică și fotogenică. Imaginea ei se pare că este peste tot:

Lilu mănâncă sushi

Lilu se trateazăDar pe cât de eficientă este ea în domeniul public? Nu știu dacă țineți minte, dar ea și-a început cariera la Jurnal TV și când acest canal TV avea probleme cu CCA-ul chema la proteste în fața instituției. Acum Lilu e la Canal 2 și nu cheamă la proteste, dar nu cred că ar veni mai mult de cele câteva zeci de persoane, care veneau în susținerea Jurnalului. Imaginea ei publică vine, în mare parte, din cauza faptului că o vedem des pe sticlă și fără de statutul de persoană publică s-ar putea diminua dramatic.De asta nu aș include în categoria de influenceri prezentatorii TV, cântăreții, actorii și comedianții, influența cărora variază dramatic în dependență de alte activități.Modelele sunt o prezență constantă pe social media și o populație naturală a instagram-ului, dar datorită preconcepțiilor s-ar putea să nu poată influența eficient comportamentul social-politic al unor categorii largi de cetățeni.În ceea ce privește singurul activist public prezent în listă, cred că ar putea fi coniderat singurul influencer social cu adevărat. Iar, influencera care vinde torturi pe net nu se cunoaște dacă ar fi interesată de rolul său de influencer mai larg.Concluzii până la moment?✔️Youtuberii domină lista de influenceri;✔️Ei se orientează la un public relativ tânăr și cu mici excepții evită domeniul social-politic;✔️O serie de influenceri au și alte roluri sociale care pot influența etica lor în calitate de influencer. Ar putea o prezentatoare să critice proprietarul canalului TV la care activează?✔️Un singur activist civic a ajuns în această listă✔️Un singur comerciant poate fi considerat și influencer.Aceste concluzii sunt perfect rezonabile pentru un marketolog. Ea se va orienta la Youtube și la acei influenceri care se adresează la grupul demografic respectiv. Din punctul de vedere al activismului civic, aproape niciunul dintre cei din listă nu pot fi considerați relevanți.Dar această concluzie vine doar în baza cifrelor și s-ar putea să fie un număr mare de influenceri mai puțini populari relevanți pe care Gramatic i-a ignorat. Pentru a verifica această ipoteză, apelăm la o altă platformă online - Blogtop.md. Ea folosește un algoritm legat de popularitatea pe social media a postărilor vloggerilor și bloggerilor pentru a face topuri în cele două categorii. Algoritmul lor ne permite să analizăm și bloggerii pe care nu prea i-am întâlnit în topul Gramatic. Să vedem top 20 al blogurilor din Moldova. 

Blogtop 20 (28 martie 2019)Aici lucrurile arată cam așa. Se pare că domeniul cultură și artă s-a nișat pe domeniul bloguri, iar oamenii care facpolitică preferă mediile scrise celor vizuale. În rest preocupările seamănă cu apariția domeniului sport și educație.Despre ce ne vorbesc aceste cifre? Blogosfera, tendința expirată din Moldova a abordat niște domenii mai clasice, inclusiv cel politic unde s-ar regăsi și activismul civic. Dar cifrele de pe blogtop nu sunt comparabile. Deși platforma nu dă explicații vaste la tema algoritmului său, e clar că rating-ul lor depinde de 3 factori: comentarii, like-uri și share-uri pe Facebook. Astfel, liderul acestei platforme, Elena Robu, care, de fapt, este și ea o jurnalistă care a plecat din Moldova și încearcă să-și monetizeze blogul pe Patreon, are aproape 6000 de like-uri, share-uri și comentarii, cifre care nu pot fi comparate cu zecile de mii de followeri ai top 40 influenceri după versiunea Gramatic. Analizând cele 2 platforme putem face o serie de concluzii atât pentru marketologi, cât și pentru cei care vor să folosească influencerii pentru schimbări "în bine" (a se citi finanțatori)Pentru marketologi:✔️ piața cea mai semnificativă este Youtube-ul. Cifrele de pe Youtube nu se compară cu cele de pe Instagram sau Facebook.✔️ creatorii originali sunt mai populari decât starurile TV, chiar dacă voi nu îi cunoașteți. Și, cel mai degrabă, mai ieftini decât cei pe care îi vedem pe micile ecrane.✔️ creatorii de nișă de care ochiul încă nu a obosit și poate nu cei din top 40 ci din top 100 sunt o soluție mai bună în raportul preț/calitate.Pentru finanțatori:✔️influencerii nu se preocupă prea mult de domeniile social sau politic și, ca urmare, publicul lor țintă nu e interesat de cauzele care vă interesează. Like-urile și vizualizările venite de la ei vor da un impact minim, indiferent ce vă zic cei care vin să vă ceară bani.✔️bloggerii sunt mai interesați de domeniile politic și social, dar reach-ul lor este de zeci sau sute de ori mai mic, respectiv și costurile atragerii lor trebuie să fie mai mici. Sorry, dragi bloggeri!✔️în domeniul schimbărilor sociale, influencerii sunt mai degrabă un fad (moft) decât un trend (tendință) la nivel mondial. Kylie Jenner nu va deveni Maica Tereza, iar Ilie Bivol - Mahatma Ghandi de Moldova.
Instagram 2019: Cifre și sfaturi


Instagram-ul este mediul unde corporația Facebook experimentează cel mai mult. La un moment, guru instagram recomandau să te concentrezi pe followeri, comentarii, hashtag-uri, dar rețeaua evolua și evoluează pentru a face brandurile să achite cât mai mult pe publicitate.Săptămâna asta, Hubspot și Mention au editat „Instagram Engagement Report” în care au stabilit tendințele jocului de Instagram în 2019.

Instagram-ul crește continuu se acordă 4.2 miliarde de like-uri pe zi, iar utilizatorii share-uiesc 95 milioane de fotografii și video-uri zilnic.7 din 10 hashtaguri nu mai sunt generaliste, ci legate de un brand anume. Dacă brandul tău nu are încă un hashtag, ai o problemă!Orele optimale pentru postare sunt între 9 și 11 dimineața, indiferent ce spun aplicațiile specializate.

Cifra de un miliard de utilizatori activi lunar este pur și simplu impresionantă.Ea cred că determină activizarea business-urilor pe instagram 70% dintre firme și 98% dintre brandurile fashion sunt pe instagram.Utilizatorii sunt la fel curioși să interacționeze cu paginile de business, circa 80% o fac.

Postările video sunt viitorul, ele atrag mai multă atenție și mai multe comentarii. Chiar dacă nu poți să faci material video zilnic, este bine să îl integrezi în strategia ta de instagram. Cândva tag-urile erau o modalitate de promovare și stimulare a cross-posting-ului. Acum această tendință s-a redus, iar mai mult de 5 tag-uri într-o postare nu mai au sens.În materie de hastag-uri, acționează după principiul „less is more”. Deși poți utiliza până la 30 de hashtag-uri ar fi bine să utilizezi cât mai puține.Mai mult de jumătate din instagram au un număr foarte limitat de followeri, ține minte asta.

Atragerea de followeri noi în 2019 este foarte dificilă, utilizatorul instagram este alintat și pretențios. Ușor se atrag doar boții.De aia, strategia optimă este crearea unei comunități mici, dar active și cu care comunici (aproape) zilnic.Comunitatea se construiește mai ușor cu ajutorul influencerilor. Vreți sau nu vreți, dar acesta este viitorul instagramului.Ca dovadă, se estimează că în 2017, investițiile în marketing-ul prin influenceri au depășit un miliard de dolari.

Tendința anului 2019 este orientarea spre micro-influenceri cu 50 - 100 mii de followeri (pentru Moldova, tăiem un zero)Ei sunt accesibili, au prețuri mici pentru colaborări și sunt credibili pentru propriii followeri. Conversia vânzărilor față de prețuri este, de regulă, la fel destul de bună.Micro-influencerii sunt, de asemenea, buni la testarea noilor produse. Feedback-ul lor este foarte valoros în acest sens.Cum îi identificăm? Prin căutări pe hashtag-uri specifice, topuri sau comunități de influenceri.Concluzii scurteÎn 2019 va fi destul de greu să acumulezi mulți followeri noi, dar vei comunica mai intensiv cu cei care sunt deja alături. Vei renunța la trenulețul de hashtag-uri, dar va trebui să înveți să editezi video. Hashtag-urile de brand sunt o necesitate deja, iar micro-influencerii o modalitate ieftină și eficientă de a te promova pe instagram.
Moldova fără trolli? ヽ༼ ಠ益ಠ ༽ノ


Cam asta raportează Facebook-ul că ar fi rezultatul acțiunilor operate zilele astea. Mai curios este că ei afirmă că unele dintre conturile blocate erau administrate de angajații Guvernului Republicii Moldova. Fiecare dintre paginile blocate era urmărită de circa 54,000 de utilizatori Facebook, iar pe instagram - în mediu 1,300 utilizatori.Printre paginile blocate se regăsesc:Moldovan DreamDodon NU este președintelui meuStopFalsTimes New Moldovanpagina personală Vasile Popovici Acțiunile au fost luate ca urmare a unei investigații interne a Facebook pe baza unui pont venit „de la societatea civilă locală”, a se citi Trolless.Concluziile sunt triste atât pentru cei care au investit 20k în astfel de promovare, cât și pentru gândirea critică a utilizatorilor din Moldova.
Un ghid cinic pentru 14 februarie


St. Valentine's Day e o invenție drăguță cu o idee frumoasă în spate, dar prea comercială și deja obositoare.Mai mult, V-day (nu folosesc intenționat varianta în română, că noi nu avem așa sărbătoare) este un joc. Și eu sunt un jucător competitiv. După o discuție mai lungă cu un prieten care mi-a cerut un sfat la temă.Iată, pe scurt, ce i-am zis eu și ce am găsit ulterior la John Lefevre.Ignoră ziua de 14 Februarie

Ofertele de 14 februarie sunt o schemă pentru a te face să cheltui mai mult și să mănânci mai mult decât ai planificat. Desertul „gratuit” costă vreo 20 de lei la cofetăria de la colț și adaugă la cele 2000 de calorii pe care le vei consuma datorită meniului fixat. Restaurantul preferat nu va fi atât de gălăgios și vei putea să alegi ce să mănânci. Iar de 14 februarie poți să faci comandă de sushi și un vin bun acasă. Trimite-i flori la oficiu

Deși, de regulă, nu e o idee bună, de 14 februarie, femeile sunt într-o concurență tacită. Însă alege o floare pe care să o poată lăsa acolo pentru a nu o face să târâie trandafirii prin taxiuri sau transport public. Orhideele sau o floare care e pe cale să înflorească sunt o alegere perfectă. Printre altele, gestul în cauză va descuraja competiția de la birou.Pe de altă parte, dacă crezi că te înșeală, trimite-i flori anonim. Dacă nu îți va spune despre buchetul-surpriză, dă-i papucii.Dacă vrei să faci un cadou mare, fă-i cadou o vacanță

În primul rând, te vei bucura și tu de acest cadou. În al doilea rând anticiparea vacanței o va face să te aprecieze și mai mult. Plus, poți planifica călătoria destul de ieftin dinainte. De exemplu un spring-break în Italia care te costă 86 euro de persoană. Dar nu îi dărui o hârtie A4 imprimată. Pune-o într-un passport holder personalizat! Apropo, nu alege o destinație unde ai fost cu fosta. Ea știe.Nu fi unul dintre bărbații care o cer în căsătorie de 14 februarie

În primul rând te vor urî toți bărbații din locația unde vei face-o. În al doilea, e atât de tipic că a făcut-o și colegul tău de clasă de pe Odnoklassniki. În al treilea rând, statistic ai șanse mai mari să divorțezi dacă o ceri de 14 februarie. Oricare ar fi planul, fă-o cât mai public

Nu uita că alte femei monitorizează „performanța” ta și trebuie să le impresionezi și pe ele... pentru orice eventualitate.
🔍 Ghidul Jucătorului de Mafia


Recent am scris un ghid pentru jucătorii de mafia care include regulile de joc pentru varianta sportivă pe care o practicăm în clubul Mafioso, sfaturi pentru cetățeni, comisar, naș și mafioți și elemente de strategie pentru a câștiga jocul. Îl puteți descărca gratuit aici!Mafia, jocul cunoscut și sub denumirea de Vârcolac, este un joc de societate creat de Dmitrii Davidov în 1986, care modelează conflictul dintre două grupuri: o minoritate informată (mafia) și o majoritate neinformată (cetățenii). La începutul jocului, fiecare participant primește un rol secret afiliat cu una dintre cele două echipe. Jocul are două faze alternative: noaptea - când mafioții în secret omoară un cetățean și ziua - când jucătorii care au supraviețuit încearcă să identifice și să elimine prin vot mafia. Jocul continuă până la eliminarea tuturor mafioților sau până la paritatea dintre numărul cetățenilorși cel al mafioților. Vedeți mai jos, ghidul pe care l-am elaborat pentru acest joc:
⛔ Cum își discriminează Doina Ciobanu followerii?


sursă: ea.mdIeri a ieșit unul dintre episoadele vlog-ului Academiei Rockit, care citează un discurs mai lung al bloggerei modelului influencerei(?) Doina Ciobanu. Și ceea ce mi-a atras atenția în el de la început a fost fraza: "Followerii nu înseamnă nimic! Influența înseamnă tot!".Prima reacție a mea a fost "Nu poate fi! Nu în era economiei de influencer!". Dar ceea ce a urmat, era și mai șocant.  Dar să analizăm de la început. Ce este un influencer? Dicționarul Cambridge spune că un influencer este o persoană care afectează felul cum se comportă alții. Adică, fără de cei influențați, de fapt, influencer-ul nu înseamnă nimic. De aici și tendința (exagerată, pe alocuri) a influencerilor să creeze o relație cât mai personală cu followerii săi și să le arate afecțiune cât mai intens. De fapt, cum te-ai simți tu dacă ai fi follower-ul Doinei și ea ți-ar zice că nu însemni nimic pentru ea? Urmează o altă perlă deosebit de drăguță adresată unui grup foarte mic: Modelele din Republica Moldova. Traducerea fidelă (nu cea făcută de Rockit) este următoarea:"Vorbind despre mine, personal, nu am cel mai mare număr de followeri. De fapt, sunt până și modele din Moldova care au mai mulți followeri."Parcă ar suna aiurea nu? În primul rând, trebuie să menționez că Doina are un Acquired English Accent perfect, deci nu cred că nu știe despre ce vorbește sau cum o spune. Se referă la followeri cu termenul "amount", pe care același Cambridge Dictionary îl definește ca  o colecție, o masă, mai ales de lucruri care nu pot fi calculate. Aici, cred că vine faza când credeți că mă iau de cuvinte, dar, răbdați-mă un pic. În următoarea propoziție, ea se compară cu modelele din Moldova și până (even) și ele au mai mulți followeri. Aici mie mi se creează impresia că Doina s-a născut cu X mii de followeri și ei îi aparțin în totalitate. Mai mult, e straniu, că alte modele din Moldova (ea nu tot de aici e?) ar putea să aibă mai mulți followeri. Presupun că cei de pe instagram, au tot dreptul să urmărească pe cine vor ei și faptul că Doina nu mai e "model din Moldova" nu exclude faptul că altcineva nu ar putea să aibă mai mulți followeri. Această observație subtilă e importantă pentru următoarea observație.În continuare, ea afirmă că primește mai mulți bani pentru că are mai multă influență. Într-adevăr, site-ul buzzweb arată că o postare de-a ei ar costa vreo 1000 de dolari.  Ceea ce este, într-adevăr, impresionant.

Și, poate, nu era să fiu malițios dacă ea nu continua discursul cu fraza asta. "Nu este de ajuns să fii urmărită de 1 milion de oameni, dacă acești un milion de oameni sunt copii din lumea a treia, nu te vei mișca nicăieri în afacerea ta."Probleme cu fraza asta? O grămadă! E clar din imaginea de mai sus că 59% din followerii Doinei sunt trecuți de 25 de ani și din SUA sau Italia, dar să zici că copiii din altă parte nu sunt "de ajuns", e cel puțin urât. Acum termenul cel mai nefericit. "Lumea a treia" - un termen discriminatoriu, inventat pentru perioada Războiului Rece, când SUA și aliații săi occidentali formau "lumea întâi", URSS și sateliții săi "lumea a doua", iar restul țărilor "lumea a treia".Ca să înțelegeți cum scade utilizarea acestui termen, vedeți aici un grafic de popularitate al său în cărți până în 2008 (mai mult nu permite programul).Deci, tendința de scădere e evidentă și e provocată de un efect al acestui termen. El reunește țări care au populație mai săracă și, de regulă, de alte rase decât cea albă. Adică, termenul "lume a treia" îți dă posibilitate să reunești pe majoritatea celor care nu sunt "de nivelul tău" fără să pari rasist.Ion Mocan, tipul care face vlog-ul, mi-a dat un argument tare fain în acest sens, el citează un articol de pe NPR unde scrie:"Există sentimentul că termenul "lumea a treia" nu este politic corect datorită asocierii sale cu sărăcia. Associated Press recomandă utilizarea termenului "țară în curs de dezvoltare", când se face referință la națiunile în dezvoltare economică din Africa, Asia și America Latină. Dar dacă zic "lumea a treia", nu devin un rasist. Aceasta arată că nu am fost suficient de atent să spun "Developing World" pentru a nu ofensa sentimentele altor persoane față de starea în care se află țara lor."Această viziune de după ocean, e perfect ok în contextul legislației lor destul de limitate în domeniul nediscriminării. Dar, eu, ca om care a predat un curs de Drept European al Nediscriminării pentru trei ani, am să vă plictisesc cu viziunea europeană asupra aceluiași subiect. Dreptul european recunoaște discriminarea indirectă care are anumite caracteristici:o regulă, un criteriu sau o practică neutră; care afectează un grup definit de un „criteriu protejat” într-o manieră pronunţat nefavorabilă;în comparaţie cu alte grupuri aflate într-o situaţie similară.Deci, termenul "lumea a treia" analizat din acest punct de vedere:este aparent neutru;targetează disproporționat persoanele de culoare și persoanele de o proveniență socială anumită (a se citi mai săraci);în timp ce nu se referă aproape deloc la persoanele bogate (pe care le menționăm în următorul calup)Dar, mai ales, când zici 1 milion de oameni din "lumea a treia" nu sunt suficienți ai în vedere anumiți oameni din anumite categorii sociale. De unde știu? Rezultă din ultimul calup pe care îl voi analiza.Aici mai este ceva de spus, cuvântul-cheie "afacerea". Este rolul de influencer un business? Trebuie el tratat astfel? Tare bună întrebare. Mai ales când followerii te cred sincer/ă.Și ultimul calup - cireașa de pe tort! " Și, dacă ești urmărit de o singură persoană, și acea persoană e Abramovich, orice vei posta se va transforma probabil în vânzări." Primul element drăguț este opoziția dintre Abramovich și 1 milion de copii din "lumea a treia". Abramovich a fost un copil din lumea a doua, care nicicum nu poate fi contrapus în sistemul Războiului Rece copiilor din lumea a treia. Mai mult, el are origini destul de modeste, ceea ce l-ar apropia de ei.Diferențele?El e alb;El e bărbat;El e miliardar.Mai mult, ca să fim sinceri, el nu e în grupul-țintă al Doinei. Potrivit aceluiași site, buzzweb, iată brand-urile pe care le menționează ea cel mai des pe Instagram.

  Nu că aș fi un expert, dar, până și imaginile arată că sunt brand-uri de fashion pentru femei. Și nu cred că Roman face shopping singur pentru partenera sa, o fi având asistenți pentru asta.În loc de concluzie:Denumirea acestui articol este:"Cum își discriminează Doina Ciobanu followerii?"Răspunsul este următorul:trebuie să fii o femeie din "lumea întâi" (apropo, Moldova nu s-a ridicat mai sus de "lumea a doua" niciodată);trebuie să nu fii copil ( după metrics, cel mai degrabă, 25-34 ani);trebuie să îi aduci vânzări pentru afaceri;sau poți să fii un oligarh rus (nu știu cum să explic acest criteriu).PS Reacția celor de la Rockit a fost una sub așteptări. Le dau 24 ore să o revadă și voi reveni cu un comentariu asupra ei.
10 întrebări de Ce? Unde? Când? needitate


Întrebările de Ce? Unde? Când? evoluează de la editare la editare și se scurtează, de obicei, destul de drastic. Mie îmi plac întrebările istorioare mai lungi și, în mod obligatoriu, cu niște comentarii care să te învețe ceva. Vedeți aici 10 întrebări, răspunsurile și comentariile sunt în alb.1. Multe dintre poreclele aparent ofensatoare vin de la necesitatea de a eficientiza limbajul, mai ales în contextul comunicării prin mijloace speciale. Ele pot fi acronime, pronunții fonetice, dar și prescurtări nemotivate. Peste un minut, numiți organizația sau țara pe care o reprezintă cei care au primit porecla Charlie de la mjlocul secolului trecut.Răspuns: Vietnam, Viet Cong.Comentariu: Viet Cong este o prescurtare a denumirii Partidului Comunist Vietnamez. Pentru comunicare radiofonică, ei erau numiți prin acronimul VC (Victor-Charlie). Soldații americani au început să-i numească pe oponenți prescurtat Charlie.2. Atenție în întrebare sunt înlocuiri:Cămașa neagră este o companie cu un model de business neobișnuit, dar, presupunem, o popularitate sporită în comunitatea CUC. Întrebat de unde vine denumirea acesteia, fondatorul ei a afirmat că ea este inspirată de revoluționarii din Franța și SUA. Totodată, el o folosea ca un element memorabil de vestimentație. Peste un minut numiți ce am înlocuit prin cămașă neagră, dacă știm că recent compania a ajuns la înțelegere pentru a fi achiziționată de IBM cu $34 miliarde.Răspuns: Pălăria roșie (Red Hat)Comentariu: Red Hat este o companie care distribuie tehnologii și software open-source, printre care se numără și sistemul de operare Linux. Autorul a jucat multiple întrebări despre acest sistem de operare. Cămășile negre era o organizație paramilitară creată de Benito Mussolini pentru acapararea puterii în Italia.3. Se pare că etapa anterioară a fost una legată de seriale și cuvinte-portmanteau. Să verificăm ce țineți minte din ea. Un studiu recent al Universității din Michigan arată că reprezentanții acestei categorii portmanteau de oameni se comportă, de fapt, asocial. Peste un minut, numiți acest portmanteau dacă știm că unul dintre cele două cuvinte este legat de un serial a cărui melodie de final are aceeași denumire ca și o fundație din Moldova.Răspuns: GrammarnaziComentariu: Dacă indici des asupra greșelilor gramaticale, de fapt, nu urmărești un scop pozitiv, ci îți demonstrezi superioritatea. The Man in the High Castle este un serial despre o istorie alternativă unde al doilea Război Mondial a fost câștigat de Germania și Japonia. Melodia de final a serialului poartă denumirea Edelweiss.4. Kanye West este un susținător înflăcărat al președintelui Donald Trump și încearcă să îi promoveze poziția în comunitatea afro-americană. În acest sens, el a creat un maiou cu o inscripție portmanteau care amintește de o campanie de succes dintr-o țară a Europei Occidentale. Întrebat ce ar trebui să semnifice maioul, Kanye a afirmat că el simbolizează ruperea comunității afro-americane de Partidul Democrat.Peste un minut, scrieți pe foaie cuvântul-portemanteauRăspuns: Blexit (Blacksit/Blaksit nu se acceptă)Comentariu: Acest portmanteau vine de la cuvintele Black și exit. Autorul a menționat de două ori expresia „comunitatea afro-americană” în întrebare ca indiciu suplimentar. Campania ar trebui să oglindească campania Brexit. Variantele care nu includ cuvântul exit nu se acceptă pentru că nu ar reflecta mesajul central al campaniei.5. Atenție în întrebare sunt înlocuiri.La 15 iunie 2015, Igor Dodon l-a numit pe ex-primarul Chirtoacă balamut, fulgușor și show-man. Potrivit dexonline, unul dintre sensurile cuvântului fulgușor este sperietoare de ciori. Deși, sensul de bază, pe care presupunem că l-a avut în vedere Igor Dodon, pune în discuție legitimitatea nașterii ex-primarului Chirtoacă. Știind că în limba română acest regionalism a ajuns pe filiera slavonă și mai are și un echivalent literar, numiți cu exactitate ce am înlocuit prin fulgușor.Răspuns: baistruc (bastard nu se acceptă)Comentariu: Cel mai cunoscut bastard din Game of Thrones este Jon Snow, de unde a venit inspirația pentru înlocuire. Cuvântul baistruc are o conotație mai peiorativă decât echivalentul său literar și se potrivește stilisticii dezbaterilor politice din Moldova.6. Blitz triplu de sufixe dobrogene:Acest sufix formează substantive sau adjective, indicând meseria, îndeletnicirea, deprinderea, ocupația.Acest sufix formează formează adjective, indicând nuanțe de culoare.Acest sufix formează mai ales nume abstracte exprimând: o stare generală, o calitate , o ocupaţie şi folosul/rezultatul acesteia.Răspuns: -giu/-ciu (de exemplu: herghelegiu) -iu (de exemplu: limoniu) -lâc/-lic (de exemplu: șiretlic) Comentariu: (a nu se citi, pentru eventuale contestații) Sufixele -giu, -ciu < tc. ği, či: formează substantive sau adjective, indicând meseria, îndeletnicirea, deprinderea, ocupatia (abagiu, boiangiu, cafegiu, cherestegiu, ciubucciu, conacciu, dughengiu, giuvaergiu, harabagiu, herghelegiu, iaurgiu, papugiu, pastramagiu, simigiu, tinichigiu, tutungiu, zarzavagiu etc.) sau o trăsătură negativă a personalitătii, un nărav (haramgiu, mascaragiu, tertipgiu, zorbagiu etc.). Exemplele apar la Ṣăineanu, 1900, pp. LII-LIII. Sufixul -íu < tc. -i formează adjective, indicând nuante: conabiu, fistichiu, havaiu, limoniu, naramgiu; Sufixul -lâc, -lic < tc. –lyk, productiv, formează mai ales nume abstracte exprimând: o stare generală (hagialâc, surghiunlâc), o calitate (caraghiozlâc, hainlâc, mucalitlâc, siretlic), o ocupaţie şi folosul/rezultatul acesteia (hamalâc, samsarlâc). Sursă:adev.ro/pbcrup7. Acest film românesc din 2015 prezintă istoria unui polițist român din secolul 19 numit Constandin care este contractat de boierul Iordache pentru a-l găsi pe Carfin, un sclav rom fugit după ce ar fi avut „o afacere extramaritală” cu Sultana, soția lui Iordache. Peste un minut, scrieți pe foaie încurajarea, de multe ori ironică, împrumutată de la otomani care a dat denumirea filmului.Răspuns: AferimComentariu: Aferim este un cuvânt de origine persiană care a ajuns în română pe filiera turcă. Afacere extramaritală este o traducere mot-a-mot din engleză, affair are o afinitate fonetică cu aferim.8. Atenție o listă găsită pe site-ul unei instituții din Republica Moldova:-Platinum Lion-Platinum Eagle-Agile Hunter-Cetatea 2018Peste un minut, numiți instituția de stat pe site-ul căreia am găsit lista.Răspuns: Ministerul ApărăriiComentariu: Acestea sunt câteva dintre exercițiile militare la care planifică să participe Armata Națională în 20189. Atenție listă de episoade a unui serial care a rulat din 2013 până în 2015:AperitiveAmuse-bouchePotage (supă în franceză)Ouef (ou în franceză)Coquilles (scoici în franceză)V-a lăsat gura apă? Sper că nu. Peste un minut, numiți personajul principal al acestui serial.Răspuns: Hannibal LecterComentariu: Primele 2 sezoane ale serialului Hannibal aveau denumiri de feluri de mâncare din bucătăria franceză și cea japoneză. Al treilea sezon începe cu bucătărie americană, dar nu menține regula în cauză.10. Serialul Orphane Black explorează viața a câtorva persoane care descoperă că, de fapt, sunt clonate. Principalele probleme ridicate de acesta sunt implicațiile etice și de identitate ale clonării. Atenție listă de episoade:Condiții de existență;Efectele condițiilor externe;Formele nesfârșite sunt cele mai frumoase.Peste un minut, numiți cu exactitate, opera din care sunt citate denumirile episoadelor.Răspuns: Originea speciilor prin selecție naturală sau păstrarea raselor favorizate în lupta pentru existență de Charles Darwin
🔴 Să nu joci niciodată jocuri intelectuale!


Să nu joci niciodată jocuri intelectuale!Nu vrei să fii parte dintr-o comunitate de vreo 200 de oameni deștepți care îți pot recomanda o carte, un joc de societate și cu care poți petrece interesant timpul liber.Nu vrei să-ți dezvolți gândirea asociativă și să vezi legăturile ascunse dintre cultura pop, politică și istorie. Nu ai vrea să înțelegi mai mult decât masele din jur.Nu vrei să pierzi vreo trei ore săptămânal pentru a șterge praful de pe creier, mai bine privești niște reality-show-uri sau video-uri cu motani pe net.Nu vrei să îți faci prieteni noi și interesanți cu care să poți vorbi mai mult decât despre ultima piesă a Olgăi Buzova sau ce challenge mai face Ilie Bivol.Nu vrei să îți asumi responsabilitatea pentru o echipă și să vezi dacă poți să gestionezi dinamic 6 oameni diferiți cu care să câștigi titluri.Riști să-ți formezi prietenii trainice sau chiar să-ți găsești perechea pentru că oamenii inteligenți sunt atrași de alți oameni inteligenți.Iar dacă vei fi în special de nenorocos, ai putea să devii unul dintre magiștrii Clubului Moldovenesc de Jocuri Intelectuale.Dacă nu te-am convins, înregistrează-te aici. Și vino în grup să știi despre ce mai vorbesc oamenii deștepți. 
Timișoara instagramabilă


Recent, a fost lansată o cursă directă a TAROM de la Chișinău la Timișoara. Am mai fost în mica Vienă a României, dar, în perioada când orașul trecea printr-o reparație capitală (mulțumim fondurilor europene!). Așa că atunci când mi-au propus să merg într-un city break acolo, am acceptat cu plăcere.Și concluzia mea este că Timișoara este chiar foarte instagramabilă!Aici vedeți ce merită văzut în mica Vienă și vă puteți pregăti instatrip-ul încolo din timp.Începem în Piaţa VictorieiAcest simbol al Revoluției Române este interesant atât prin istorie, cât și arhitectură. Aici sunt principalele edificii instagramabile, dar mai ales Catedrala Ortodoxă, Opera, Primăria și Filarmonica.Piaţa UniriiLocul unde trebuie să îți bei cafeaua admirând Catedrala Catolică, Palatul Baroc, Biserica Sârbă și alte locuri numai bune de fotografiat.Piaţa LibertăţiiAflată între Piața Unirii și Piața Victoriei, aici găsim primăria veche și statuia Sfântului Nepomuk.

View this post on Instagram Timișoara - Mica Vienna a României!#dicovertimisA post shared by Sabina Hirianov (@sabina_hirianov) on Sep 27, 2018 at 3:47am PDTBastionul Bastionul e parte din apărarea medievală a Timișoarei. Aici nu prea am avut timp, dar cadrele sunt perfecte pentru o fotosesiune retro.

Foodstagram Timișoara e un loc preferat de turiștii italieni, așa că găsești multe restaurante europene influențate de bucătăria mediteraneană, dar și cea austro-ungară. Bucătăria locală mai are și puternice afinități cu cea sârbească. Bănățenii gătesc multă carne cu legume prăjite și intens condimentate cu boia sau chimen. Ai putea să ai o problemă să găsești ceva vegetarian.Noi am fost la Dinar, un restaurant sârbesc, unde ne-am delectat cu bucate de carne, vin de la Cramele Recaș, dar și niște ștrudele cu o explozie de gust și calorii!Ah, da, mai treceți și pe la cea mai mică cafenea din Timișoara. Fac o cafea tare gustoasă!

Ce nu am reușit:Muzeul consumatorului comunist - recomandat și de Atlas Obscura.Parcul Rozelor - cred că cel mai indicat e să mergi acolo vara.Muzeul Satului Bănățean - multe poze frumoase în context rustic.Concluzia: Mica Vienă este indicată pentru un trip de vreo 48 de ore, dacă aveți mai mult, vizitați și vinăria Recaș sau Aradul.PS: Poze frumoase din Timișoara mai vedeți și pe paginile de instagram ale Rodicăi Rusu, Dianei Mocanu, Sabinei Hirianov și Mihaelei Ursu.Disclaimer: Acest articol nu este un advertorial, scriu doar pentru că îmi place Timișoara.
Ai un Resting Bitch Face? Citește asta!
Alina-Zotea-Resting-Bitch-Face

PC UnimediaCu toții tindem să avem o expresie a feței specifică în momentul în care ea nu exprimă careva emoții. Pentru cei cu față serioasă, s-a inventat expresia Resting Bitch Face. Unele femei tind să aibă această expresie a feței mai tot timpul dacă nu zâmbesc sau nu sunt altfel implicate emoțional. Se presupune că Resting Bitch Face s-ar transmite și genetic, deși această ipoteză încă nu e confirmată.Resting Bitch Face a devenit un meme pe net, iar popularitatea lui începe încă în 2009. Potrivit Google trends, termenul a devenit cu adevărat popular în 2016, când mai multe vedete au devenit meme cu Resting Bitch Face.  Majoritatea opiniilor despre Resting Bitch Face sunt negative, dar, de fapt, această expresie poate fi o binecuvântare ascunsă.Kanye-West-Resting-Bitch-Face

Dr. John Lund afirmă că Resting Bitch Face nu contribuie la comunicarea pentru a fi înțeles corect, dar este foarte eficientă în comunicarea pentru a nu fi înțeles greșit. Comunicarea non-verbală poate fi mai importantă decât cea verbală. Psihologul Albert Mehrabian a demonstrat că ea este responsabilă de transmiterea unui mesaj eficient. Mai ales pentru femei, depășirea stigmatizării Resting Bitch Face, este foarte importantă.De asemenea, pentru cei care au Resting Bitch Face, este important să dezvolte un sens de conștiință de sine mai sensibil. Dacă prin comunicare non-verbală nu poți transmite eficient un mesaj, trebuie să pui accent pe comunicarea verbală. Persoanele cu Resting Bitch Face tind să aibă abilități de gândire strategică și leadership. Totodată, Resting Bitch Face poate fi utilizat pentru a face față stresului. Desigur, ei trebuie să urmărească mai atent expresiile faciale a celor din jur și să canalizeze energia mentală în comunicare eficientă.Nata-Albot-Resting-Bitch-Face

PC: DiezStudiile mai arată că stigmatizarea Resting Bitch Face este foarte reală. La locul de muncă, femeile se confruntă cu reacții negative la acestă expresie facială, mai puțin bărbații cu Resting Bitch Face. Desigur, schimbarea imediată de comportament nu este o opțiune viabilă. De regulă, trebuie să-ți accepți Resting Bitch Face-ul și să-l faci să lucreze pentru tine.Tu ce opinie ai despre persoanele cu Resting Bitch Face?sauce
Care este cel mai bun dop pentru sticlele de vin?
Wine-Cork

Dopurile sunt un subiect pentru dezbateri în lumea vinului. Tradiționaliștii insistă că singura modalitate corectă de a închide o sticlă de vin este dopul de plută. Însă, vinificatorii explorează alternative la dopul de plută clasic. Astăzi vom discuta despre diversele modalități de a astupa o sticlă de vin și vom răspunde la dilema veșnică - dop de plută sau screw-cap?Trei cele mai populare tipuri de dopuri utilizate de vinificatori sunt: dopurile de plută, dopurile de plută sintetică și screw-cap-urile.Dopurile de plutăNatural-Cork

Utilizate de secole, dopurile de plută se dilată perfect pentru a sigila sticla și permite transferul de gaze ideal pentru vinurile care pot fi maturate datorită conținutului înalt de tanini. Dopul de plută se produce din coaja spongioasă a copacilor de plută. Acest fapt determină posibilele imperfecțiuni ale dopului de plută. Acest defect poate afecta aroma vinului adăugîndu-i un iz de carton umed - foarte neplăcut pentru a fi băut. Dopurile de plută sunt, de regulă, folosite pentru vinurile de rezervă și cele care au potențial de maturare bun. Plută sintetică

Dopurile de plută sintetică sunt, de regulă, din plastic, dar există și dopuri din trestie de zahăr. Cele din trestie de zahăr sunt 100% reciclabile și prezintă o soluție mai sustenabilă decât cele din plastic. Vinăriile preferă dopurile de plută sintetică pentru că ele elimină defectul de plută. Dopurile de plută sintetică sunt indicate pentru vinurile tinere, deoarece ele nu au suficienți pori pentru a permite schimbul de gaze necesar pentru maturare. Unii vinificatori se plâng că dopurile de plută sintetică pot adăuga arome chimice, dar această problemă este eliminată în cazul celor din trestie de zahăr. Screw-cap

Atunci când screw-cap-urile au ajuns pe piața vinurilor, percepția generală era că ele sunt doar pentru vinurile ieftine și nu vor putea niciodată înlocui dopurile de plută. Totuși, screw-cap-urile sunt o modalitate foarte eficientă pentru a sigila vinurile care nu necesită maturare. Ele mențin arome crocante, proaspete de fructe. Un alt plus al screw-cap-ului, este că poți deschide o sticlă de vin fără tirbușon.La tema dezbaterii veșnice cu privire la gustul vinului în dependență de dop, un studiu recent făcut la Universitatea Oxford arată că vinul este mai bun în cazul dopului de plută.Dar motivul este unul psihologic mai degrabă decât olfactiv-gustativ. Rezultatele obținute de cercetători sugerează că sunetul deschiderii dopului face ca vinul să aibă un gust mai bun. Studiul a fost efectuat asupra 140 participanți. Lor li s-au propus două Malbecuri argentiniene și o Catenă. Într-un caz, ei au degustat vinul după ce au auzit deschiderea unei sticle cu dop de plută și unei sticle cu screw-cap. 113 dintre 140 de participanți au preferat vinul cu dop din plută, iar studiul a stabilit că deschiderea sticlei cu dop de plută induce un spirit de sărbătoare. Tu ce fel de dop preferi? 
Află doctrinele politice ale personajelor din Game of Thrones! (2)


Mai avem mai mult de 49 de săptămâni până la ultimul sezon de Game of Thrones. Cred că abstinența se simte la toți fanii adevărați. Până când vă propun să ne gândim ce doctrine politice au fiecare din personajele din serial. Anterior, am scris despre viziunile politice ale lui Jon, Dany și Tyrion. Azi vorbim despre Arya, Cersei și Varys.VarysVarys-GoT

Varys este unul dintre cele mai enigmatice personaje ale TV show-ului. El orchestrează revenirea lui Dany la putere și utilizează informația pentru a submina puterea Lannisterilor în Westeros. El afirmă în repetate rânduri că nu servește vreo familie regală, ci poporul Westeros-ului. Varys și-a început viața în calitate de sclav în Lys, unde a fost castrat de un vrăjitor, adept al Zeului Luminii. Ulterior, el a devenit un hoț și prostituată de sex masculin pentru a deveni un spion până la urmă.Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:1. Prioritatea intereselor populare față de cele ale nobilimiiVarys provoacă o criză regală pentru că crede că Dany ar fi o regină mai bună. La fel, putem considera că Varys a provocat moartea regelui nebun pentru că acesta devenise incontrolabil. El este pregătit să sacrifice orice lider pentru binele poporului.2. Dezinteresul materialVarys este un eunuc și, în afară de speculațiile cu privire la pedofilie nu are interese materiale sau legate de putere. El este, poate, singurul pentru care interesul popular domină interesele personale.3. Metode revoluționareVarys este pregătit să utilizeze orice metode pentru a-și realiza scopurile. El poate fi asemuit cu teroriștii care prin tentative de asasinat asupra familiei regale din Imperiul Rus încercau să schimbe politicile de asuprire a țărănimii și muncitorimii.Orientarea politică a lui Varys: ComunistVarys este, cred, printre puținele personaje din Game of Thrones care ar ceda toată puterea poporului. El nu este interesat în bunuri materiale sau putere și este pregătit să facă orice pentru atingerea scopului său, inclusiv să-și lichideze foștii aliați.CerseiCersei-Lannister-GoT

Cersei este o nobilă tradiționalistă care a crescut în lux și a simțit puterea Lannister-ilor de mică. Totuși, ea nu este mulțumită de rolul limitat pe care îl au femeile în ierarhia socială a Westeros-ului. Ea consideră că ar fi trebuit să fie moștenitoarea titlului Lannister și să poată să-și aleagă propriul consort. Ajunsă la putere, ea luptă cu secta religioasă a vrăbiilor care își impun viziunile privind „păcate” asupra unei societăți relativ laice a Westeros-uluiDacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:1. FeminismulCersei este vădit deranjată de rolul său limitat în calitate de regină. Ea suferă din cauza soțului abuziv și vrea să ia puterea în mâinele sale. Ea izbutește inițial să îl controleze pe regele Tommen, iar, ulterior, devine ea însăși regină cu puteri depline.2. LaicitateaDeși, inițial, folosește secta vrăbiilor în scopurile sale, ulterior, îi distruge. Stilul său de viață libertin și proveniența incestuoasă a copiilor săi nu sunt compatibile cu doctrinele religioase. Din acest motiv, ea „lichidează” religia care îi încurcă.3. Disprețul față de păturile inferioareCersei nu se preocupă de problemele poporului. Ea vede în el doar un obstacol în realizarea scopurilor sale și îl disprețuiește și mai mult după Drumul Rușinii în timpul căruia ea a fost umilită de oameni simpli.Orientarea politică a lui Cersei: Conservatoare <> FeministăCersei prezintă două tendințe diametral opuse în viziunile sale politice. Pe de o parte, ea vrea mai multe drepturi politice și libertate pentru femei, pe de altă parte, ea nu este interesată de problemele poporului. Acest conflict intern se manifestă în ipocrizia pe care o manifestă ea față de prietenele sale cu statut inferior și față de Sansa.Arya StarkArya-Stark-GoT

Arya este rebela perfectă și cel mai feminist personaj din TV show. De mic copil ea refuză rolul tradițional de lady și este sceptică cu privire la perspectiva de a fi soția unui lord. Ea este abilă cu arcul și ia pe ascuns lecții de scrimă. După moartea tatălui său, deși are șansa de a reveni în Nord, alege să meargă la Casa Neagră și Albă pentru a deveni un asasin profesionist. Dar, nu rezistă regulilor interne a cultului Oamenilor fără Față și revine în Westeros pentru a se răzbuna pe cei vinovați de moartea tatălui său.Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:1. NihilismulArya refuză să se supună oricăror reguli. Cel mai bun argument pentru a susține că Arya este o nihilistă este faptul că ea l-a atacat pe Joffrey, prințul moștenitor al celor șapte regate, pentru a-l apăra pe fiul unui măcelar. Ea ignoră „îndatoririle” sale de Lady, alege să facă lecții de scrimă și să devină asasin, dar renunță și la cariera aceasta pentru răzbunare. Ea este elementul destructiv perfect al TV show-ului.2. Respingerea ierarhiei socialeArya preferă compania țăranilor sau orășenilor. Cei mai apropiați prieteni ai săi sunt Mycah, fiul unui măcelar, Hot Pie, un ajutor de bucătar și Gendry, ajutorul unui fierar. Ea refuză să învețe îndeletnicirile tradiționale femeiești ca brodatul sau dansul și le preferă pe cele bărbătești - scrima, tirul, călăritul.3. Predispoziția pentru păturile defavorizateArya petrece mult timp prefăcîndu-se a fi o cerșetoare sau o fată simplă. Ea îi înțelege bine pe nevoiași și le preferă compania față de nobilii Westeros-ului. Orientarea politică a lui Arya: AnarhistăArya este unul dintre puținele personaje care nu vrea putere. Ea preferă răzbunarea fără a se gândi la consecințele acțiunilor sale. De exemplu, ea îl omoară pe Littlefinger, deși Nordul are nevoie de cavalerii pe care acesta îi conduce. Mai mult, ea vrea să o omoare pe Cersei, fapt ce ar provoca escaladarea războiului civil în cele șapte regate.Sper că v-a plăcut această micro-serie de postări și vă rog să comentați cu opinia dacă mai vreți postări despre Game of Thrones sau nu.
Dragă Muzeu!
instagrammer-museum

Scrisoare deschisă muzeelor cu tot mai puțini vizitatori.Dragă, Muzeu!Știu că e greu. Timpurile se schimbă. Oamenii nu mai citesc și nu mai vin să te viziteze atât de des. Or, ca să fim sinceri, și atunci când te vizitam mai des era din obligație față de școală sau părinți. Mai înțeleg și faptul că în secolul XXI tu nu te simți bine. Ai probleme cu tehnologiile noi și ca să te schimbi, ai nevoie de bani și de angajați mult mai tineri. Dar sunt lucruri pe care le poți schimba chiar azi. Nu cred că ți-a spus cineva asta, dar cheia la inimioare teenageri-lor de azi este să devii instagramabil.milennial-museum

millennial, ce să-i faciE clar că pare greu și boom-ul de la Muzeul Național de Arte a venit după reparație, dar nu ai nevoie de investiții mari pentru a deveni instagramabil. Pune oglinzi și scaune în colțurile potrivite. Deschide ferestrele sau pune un pic mai multă lumină. Educă-i să nu pună mâna pe tablouri!Instagram-art

Instagram la muzeuHai să ne ieșim din minți și să organizăm evenimente care se numesc Instameet-uri (întâlniri a celor care sunt pasionați de fotografii). Știm că e greu și nu prietenști cu rețelele de socializare, dar nopțile la muzeu au prins și sunt sigur că și astea ar prinde. Uite la exemplele de departe, în Japonia există întregi instalații pentru poze pe instagram cu LED-uri, oglinzi și pattern-uri. Și, deși nu crezi așa, asta e bine!Dragă, Muzeu, ai grijă să nu fii uitat și hai să ne vedem mai des!Al tău vizitator,Andrei
A fost descoperit cel mai vechi cașcaval din lume! Și, da, el conține un mister sinistru
Cheese-in-Ancient-Egypt

Maturarea, de regulă, îmbunătățește gustul cașcavalului, dar nu aceasta este cauza din care o bucată de cașcaval descoperită într-un cavou egiptean atrage atenția savanților. Potrivit Analytical Chemistry, acesta ar putea fi cel mai vechi cașcaval solid descoperit vreodată!Mormântul lui Ptahmes, primar de Memphis în secolul XIII a.Chr. a fost inițial descoperit în 1885. Ulterior, acesta a fost acoperit de nisipuri și redescoperit în 2010. Într-unul dintre vasele stricate găsite în mormânt, a fost depistată o masă albă solidificată și urmele unei pânze utilizate pentru a închide vasul. După analizele prin cromatografie lichidă și spectrometrie de masă, peptidele depistate au arătat că masa era constituită din lapte de vacă și lapte de oaie sau capră. Faptul că vasul era acoperit cu pânză indică că masa era solidă și susține concluzia că a fost depistat cel mai vechi cașcaval. Alte peptide sugerează că cașcavalul era infectat cu Brucella melitensis, o bacterie care provoacă bruceloza. Această boală potențial mortală se transmite de la animale la oameni prin consumul lactatelor nepasteriuzate. Dacă rezultatele analizelor se vor confirma, aceasta ar putea cea mai veche dovadă a existenței brucelozei.Ce concluzii putem trage din această descoperire?1. Primarilor întotdeauna le-a plăcut vinul cu cașcaval. Atât de mult încât să îl ia cu ei în mormânt. Viciile și hobby-urile rămân aceleași.2. Ptahmes a avut o carieră lungă: a fost conducător al armatei, șef al trezoreriei, scrib regal, dar și Înalt Preot al lui Amun. Cred că era din partidul de guvernare. Și, totuși, tot ce a luat cu el în mormânt a fost niște nicio brânză.3. Oricât de mare boss nu ai fi, depinzi de oameni. Și, dacă oamenii nu te iubesc, s-ar putea să îți dea niște cașcaval cu bruceloză.O zi bună să aveți!
Un nou studiu descoperă adevăruri deranjante despre vaping
vaping-danger

Pericolele vaping-uluiMama ta are dreptate, vaping-ul nu este atât de inofensiv pe cât pare! Cercetătorii britanici au stabilit că utilizarea țigărilor electronice au efecte negative asupra sistemului respirator. Ele deactivează celulele imune din plămâni provocând inflamarea lor. Într-un studiu publicat în British Medical Journal Thorax, savanții discută daunele pe care lichidul și vaporii  e-țigaretelor îl au asupra macrofagelor alveolare, principalul sistem de reacție imunitară al plămânilor. Echipa a stabilit că acest tip de celule suferă un declin semnificativ fiind expuse la lichid și unul mai redus atunci când sunt expuse la vapori. Acest studiu este un prim pas în înțelegerea efectelor vaping-ului asupra oamenilor, dar nu ne dă o imagine completă. Autorii spun că pentru a stabili toate efectele țigărilor electronice este nevoie de timp. Ceea ce este clar la moment este că vaping-ul nu este inofensiv.Profesorul David Thickett afirmă că cel mai degrabă țigările electronice sunt mai puțin dăunătoare decât cele simple. Totuși, e bine să menținem un scepticism sănătos. Riscurile legate de cancer sunt într-adevăr mai reduse, dar deja s-a stabilit că vaping-ul pe termen lung poate cauza boala pulmonară obstructivă cronică. Adevărul dur este că fumatul ucide în orice formă, iar fumătorii care trec la țigările electronice doar diminuează riscurile legate de acest viciu. Țigările electronice sunt recunoscute ca fiind potențial periculoase, chiar dacă efectele lor asupra sănătății încă urmează să fie stabilite.Recent, VapingPost.com a criticat poziția Guvernului Republicii Moldova cu privire la device-urile iQOS, o alternativă la țigările combustibile, care doar încălzește frunzele de tutun și ar trebui să fie mai sigură.Astăzi despre țigările electronice a scris și Eugen.Voi ce credeți despre siguranța vaping-ului?
Cum să-ți pregătești simțurile de o degustare de vinuri?


✓ Evită cafeaua și tutunul✓ Degustează înainte de mâncare (dacă e posibil)✓ Bea multă apă✓ Gândește-te la ordinea vinurilorO degustare lungă îți va obosi cu siguranță simțurile. De asemenea, nu vrei ca alte arome să influențeze gustul vinului. Experții nu recomandă să fumezi sau să te speli pe dinți înainte de o degustare. Ideal ar fi să lași palatul bucal să se odihnească vreo oră până la degustare. Iar în timpul degustării, să consumi cât mai multă apă. Nu trebuie să degustezi vin pe stomacul gol, dar nici să nu o faci după o masă copioasă, când simțurile „adorm” împreună cu tine.Ordinea vinurilor, de asemenea, ajută să degustezi mai eficient. Dar, aici, sunt două strategii: de la alb la roșu sau în ordinea acidității. Unele vinuri albe îți pot obosi palatul bucal datorită acidității. Dar, vinurile bogate în tanini au un efect similar. Oricum ai alege, trebuie să urmezi o logică de la vinuri seci la cele mai dulci. Dacă inversezi ordinea, vinurile seci îți vor părea mai acide sau amare.sauce
Află doctrinele politice ale personajelor din Game of Thrones!


Mai avem mai mult de 50 de săptămâni până la ultimul sezon de Game of Thrones. Cred că abstinența se simte la toți fanii adevărați. Până când vă propun să ne gândim ce doctrine politice au fiecare din personajele din serial. Azi vorbim despe Tyrion, Jon și Dany.Dacă share-uiți această postare, voi face și partea 2 cu Arya, Cersei și Varys.Tyrion Lannister

Tyrion se confruntă cu discriminarea legată de dizabilitatea sa fizică pe care o compensează cu intelectul său superior. El nu are șanse reale să vină la putere, dar încearcă în continuu să o influențeze prin mecanisme indirecte. În cele două cazuri când puterea îi revine lui ca și Mâna Regelui și Reginei, el arată o flexibilitate sporită în soluționarea problemelor și utilizarea de concesiuni, inclusiv neetice pentru realizarea scopurilor sale. El oferă condiții mai bune proprietarilor de sclavi și folosește serviciile alchimiștilor, un grup căzut în dizgrație demult. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, ele sunt următoarele:1. Guvernare prin concesiuneTyrion este nevoit de fiecare dată să cedeze ceva ca să se mențină la putere. El utilizează creativ sistemul judiciar al Westeros-ului pentru a scăpa de moarte și își răsplătește de fiecare dată aliații. El este împotriva măsurilor radicale, cum ar fi omorul lorzilor Tarly și caută să împace toate grupurile din Westeros cu un minim de vărsare de sânge.2. Guvernare bazată pe cunoștințeTyrion este unul dintre puținii lorzi din Westeros văzut cu o carte în mână și își utilizează activ cunoștințele lingvistice, istorice, ingenerești șamd pentru a crea alianțe și a câștiga lupte. Dacă Tyrion ar veni la putere, ar fi ceea ce am numi un monarh iluminat.3. Slăbiciune față de păturile de josTyrion nu recunoaște diferențele de clasă. El a fost cândva căsătorit (sau mai este?) cu o prostituată. L-a ridicat la rang de nobil pe Bronn și nu se sfiește să comunice (bea cu) oricine îi este util sau potențial aliat. Am putea specula că un rege "pitic" ar fi destul de pozitiv față de clasele inferioare.Orientare politică a lui Tyrion: social-liberalTyrion este capabil să ia și măsuri liberale, dar și sociale. El este un politician abil care își dorește pacea și bunăstarea poporului, însă nu vrea schimbări radicale.Jon Snow

Jon are o copilărie grea și înțelege foarte bine problemele oamenilor simpli. Deși acesta are o proveniență regală secretă, el este discriminat din cauza statutului de bastard și simte pe propria piele diferența de clasă și lipsa de drepturi a unei clase discriminate. El nu este acceptat "la masa" nobililor și trebuie să aleagă o carieră militară care îi interzice întemeiere unei familii. În cadrul pregătirii militare, el îi ia apărarea lui Samwell Tarly, reprezentant al unui alt grup discriminat. Dacă este să discutăm despre convingerile sale politice, observăm că el crede în regulile democratice pe care le practică Garda de Noapte, acceptând rolul de conducător al acesteia după alegeri. El se preocupă de fiecare dată de proprii "supuși", dar și de oamenii care trăiesc de cealaltă parte a Zidului. De asemenea, el preia o serie dintre convingerile lui Eddard Stark despre justiție, în special, cu privire la participarea lord-ului la "pedepsirea" celor care o merită. Chiar devenind regele Nordului, el nu își schimbă numele în Stark, rămânînd simbolic legat de poporul simplu și grupurile discriminate. Mai mult, el nu se ține de tron, îngenunchind în fața lui Daenerys când o cere interesul național pentru a-și proteja poporul.Printre convingerile sale politice putem evidenția:1. Preocuparea pentru securitatea naționalăEl face din apărarea Zidului și a Nordului o prioritate absolută și cu acest scop mobilizează atât propriile resurse, cât și populația de după Zid. El crează alianțe militare și cedează ușor pentru binele propriilor supuși. Deși, el poate fi considerat militar de carieră, armata sa are la bază mobilizarea generală și el insistă asupra participării largi a maselor la apărarea Nordului.2. Politică socialăJon Snow distribuie resursele alimentare ale Gărzii de Noapte egal între toți supușii săi și transmite unul dintre castelele acestuia în gestionarea Sălbăticiților. El preferă o politică de auto-administrare a minorităților și nu se implică în organizarea vieții politice a Sălbăticiților.3. Consens socialJon urmărește reunirea tuturor actorilor din Westeros pentru a face față dușmanului comun. El este gata de compromisuri și să acționeze în defavoarea propriilor interese pentru a realiza scopul său major.Orientarea politică a lui Jon Snow: Social-democratDeși Jon urmărește împământenirea Sălbăticiților, el nu urmărește reforme sociale profunde, ci, mai degrabă, menținerea unui status quo politic cu îmbunătățirea calității vieții poporului simplu.Daenerys Targaryen

Dany este de origine regală și educată într-un stil elitar de mică fiind destinată a fi consoarta unui rege. Însă, experiența ei de Khaleesi și, ulterior, regină o conving de necesitatea schimbărilor sociale în orașele pe care ea le cucerește. Ea introduce o dictatură militară și eliberează toți sclavii. În același timp, ea nu redistribuie bogățiile, iar mulți dintre foștii robi o roagă să le permită "să se vândă" înapoi în robie. Ea nu se preocupă prea mult de gestionarea orașelor sale, lăsând piața să dicteze regulile. Ea chiar trebuie să facă concesiuni elitei economice restabilind tradiția luptelor de gladiatori. În urma revoltei, ea înțelege că gestionarea orașelor cucerite i-ar lua prea mult timp și eforturi și decide să lase un administrator al acestora, plecând în Westeros. Dacă e să vorbim despre convingerile sale politice, principalele sunt următoarele:1. LibertateaEa se opune sclaviei ca formă de exploatare  a maselor, însă nu se preocupă prea mult de egalitatea șanselor. Ea oferă sclavilor libertatea, dar nu oferă mijloace concrete de menținere a acesteia sau formule de redistribuire a resurselor.2. MercantilismScopul său principal este să își recapete tronul. Din această cauză ea îi manipulează pe Dothraki și este gata la orice alianțe, inclusiv cu comercianții din Carth. Ea îl forțează pe Jon să i se supună necondiționat pentru a-i garanta protecția Nordului și este pregătită să ardă King's Landing pentru a-și asigura victoria.3. Aparat de stat minimalDany este interesată doar de întreținerea propriei armate, un instrument indispensabil în universul Game of Thrones. În tot timpul cât se află în Westeros, ea nu se interesează de situația în celelalte teritorii ale sale și de activitatea lui Daario ca guvernator al acestora.Orientarea politică a lui Daenerys: LiberalăDany garantează un minim de drepturi supușilor săi, dar nu le oferă mecanisme eficiente de protecție socială. Ea realizează un stat minimal cu păstrarea autonomiei relative a lorzilor săi și o armată puternică, dar fără un aparat birocratic extins.Autorul autorizează reproducerea a 300 cuvinte din prezentul text cu link activ la postarea originală.
Ia-ți Facebook-ul înapoi


Compania lui Mark Zuckerberg a devenit o prezență constantă în viața majorității consumatorilor de net din Moldova. Cei de la Gramatic zic că în Moldova sunt peste 900.000 de utilizatori de Facebook și numărul lor este în continuă creștere.Însă experiența pe care ți-o oferă rețeaua de socializare care înghite tot este departe de a fi plăcută. Zilnic ești adăugat în grupuri de care nu ai nevoie, trollii te bombardează cu mesaje politice și prietenii tăi postează fiecare citat celebru pe care îl văd. Cum să scapi de frustrările de pe Facebook și să-ți controlezi cu adevărat newsfeed-ul?1. Limitează tag-urile

Intră pe setări și apasă butonul care interzice tag-ul automat în pozele și postările altor persoane. Așa vei scăpa de o parte din postările cu publicitate de genul promoțiilor Oriflame sau ouăle de Paști. După tag-uri, îmi mai curăț lista de prieteni de cei care utilizează Facebook-ul pentru a vinde chestii de pe Aliexpress și le mai dau hide celor care nu au priceput că nu pot utiliza această platformă ca Odnoklassniki.2. Ieși din toate grupurile

Pentru Facebook, grupurile sunt o prioritate, pentru că în timp, Zuckerberg vrea să concureze cu E-bay și Etsy la capitolul vânzări online. De aia, orice prieten te poate adăuga în câte grupuri vrea și trebuie să ieși tu din ele. Când ”mi-am curățat” lista de grupuri de Facebook eram adăugat în mai mult de 700. Am instalat extensia Toolkit for Facebook în Chrome și cu câteva click-uri am scăpat de mii de postări cu ”prețul în PM”. 3. Vezi ce îți mai șoptesc trollii

Multe dintre partidele politice au trolli care promovează pe Facebook mesajele lor. Ei creează profile false cu poze ale unor fete frumoase, își fac mulți ”prieteni” și te bombardează cu postări false. Pentru a scăpa de ei, ai nevoie de extensia Trolless, ea va adauga o bulină roșie utilizatorilor care cel mai degrabă sunt trolli și una galbenă celor care nu au profile false, dar fac postări dubioase.4. Ia-ți like-ul înapoi

 Cu Toolkit for Facebook, poți să îți retragi like-urile de la toate paginile de pe Facebook, mai ales că de-a lungul timpului, multe dintre ele s-au redenumit și au devenit comerciale sau nu mai fac postări interesante.5. (Radical) Unfollow total

Această măsură, deși pare prea radicală, poate fi una foarte utilă. Același Toolkit for Facebook te poate ajuta să dai unfollow tuturor prietenilor și, ulterior, pe măsură ce continui să comunici cu ei sau îți aduci aminte de cineva le poți da follow back. Ei nu vor ști despre asta, iar tu nu vei vedea cine și ce mănâncă sau cât aleargă.6. Postările tale nu sunt mai bune

În anii de când ești pe Facebook, ai avut la sigur postări care le regreți. În setările de confidențialitate, poți să limitezi accesul la ele doar pentru prieteni. Această măsură te poate ajuta și în cazul în care la angajare la serviciu, angajatorul te va căuta pe Facebook.7. (Foarte radical) Erase it

Cazul Cambridge Analytica a arătat că orice postezi pe rețelele de socializare poate fi analizat și folosit pentru a te influența. Dacă vrei să eviți astfel de pericole, poți să iei o măsură extrem de radicală, să ștergi toată activitatea ta de pe Facebook cu ajutorul Social Book Post Manager.Tu ce măsuri iei ca să fie mai plăcut să procrastinezi pe Facebook? Și, apropo, dacă distribui asta pe Facebook, poate prietenii tăi se vor cuminți ca să nu aplici pașii descriși în această postare.
Butka business-ului moldovenesc 🤷


copyright: chisinau.failPe noi, moldovenii, e ușor să ne minți ca să nu folosesc un verb licențios. Și cel mai bine o fac nu politicienii care datorită ciclurilor electorale o fac cu regularitate de 2-4 ani, ci antreprenorii noștri locali.

Cum se face business-ul moldovenesc? Foarte simplu! Intri pe Aliexpress și te uiți ce costă vreun dolar. De exemplu, un încărcător. Cumperi, te înțelegi la vamă, că ai cumătri, sau mai și plătești vreun TVA, care mai adaugă vreo 20% la dolarul tău. Apropo, toți chinezii îți propun invoice-uri cu prețuri mai mici ca să nu te cheltui tare. Închiriezi niște locații mici, dar plasate strategic în locuri aglomerate (pe bulevarde, lângă piața centrală șamd). Și pui prețuri de vreo 200 de lei - la moment în jur de $12. Venitul tău curat să zicem că nu e de 1000%, ci vreo 700%.

Din partidă vreo treime vor fi defecte, dar nu îți pasă. Chiar dacă cineva va reveni să returneze cumpărătura, sunt șanse puține să păstreze și bonul fiscal și cutia, să vrea să scrie plângeri și să meargă la Agenția pentru Protecția Consumatorilor. Și pentru asta, la urma urmei mai incluzi vreun dolar în preț, că ai de unde.La mine încărcătorul de la Butka a ținut o încărcare jumate.

Problema cu acest format de business e că nu vei avea cumpărători care vor reveni des. Adică vreo 2/3 vor fi satisfăcuți și vreo treime te vor urî. Dar, oricum, peste vreo 5 ani poți să faci rebranding și să continui același business moldovenesc. Nu de alta, da moldovenii îs creduli. Și nu prea ai de ce te teme că ești în Butkă.
Aplicații pentru sănătatea mintală pe care le folosesc


Aici găsiți aplicații pe care le am pe telefon și pe care le folosesc (aproape) zilnic. Toate au opțiuni gratuite.

1.  HeadspaceMeditația devine o necesitate în secolul în care mai mult de jumătate de zi consumăm informație în fața unui ecran. Prezența în moment este un lux pe care îl putem obține cu ajutorul Headspace. Pe aplicație folosesc 2-3 cicluri de meditație care sunt gratuite. 

2. Coach.me Aplicația care te ajută să dezvolți obiceiuri sănătoase sau să scapi de cele negative. Secretul ei este în faptul că Coach.me te pune în contact cu alte persoane ca și tine. Suportul social și sfaturile lor te pot ajuta mult.

3. HabiticaDacă ești pasionat de jocuri și gamification, Habitica te ajută să câștigi puncte și să fii penalizat când urmezi sau nu obiceiurile pe care vrei să ți le dezvolți. Deși aplicația e în engleză, când îți setezi "obiceiurile" o poți face în română.

4. f.lux f.lux îți ajustează luminozitatea ecranului în dependență de poziția soarelui. Astfel, creierul este mai pregătit de somn când decizi să mergi la culcare. Dacă folosești un laptop cu Windows, ai alternativa Redshift.

5. WaterBalance Creierul nostru e 75% apă și dehidratarea reduce circulația sângelui și accesul lui la oxigen. WaterBalance îți amintește să consumi cantitatea necesară de apă pe zi în dependență de greutatea ta. Și la sigur că nu bei suficientă apă.Tu ce aplicații pentru sănătate mintală folosești?

Generat în 0.248 secunde. Thumbnail Screenshots by Thumbshots