Basarabeanul din Constanța

 Basarabeanul din Constanța Basarabeanul din Constanța


Conceptul blogului este - acomodarea basarabeanului într-o țară semi-străină lui. Astfel "Basarabeanul din Constanța" postează în mare parte știri despre cum vede viața din zonă, cum se acomodează, ce i se pare interesant, amuzant, nou și va încerca să se integreze în societatea românească. Sper să vă fie interesant să urmariți blogul meu. Într-un ceas bun! Cu drag, Basarabeanul din Constanța!
RSS posts

Turism


Comenteaza





Sfarsitul Masleniței, inceputul primaverii
Astazi e ultima zi a sarbatorii slave "Maslenița". In acest an ea a avut loc in perioada 7-13 martie, simbolizand sfarsitul iernii si inceputul primaverii, conform calendarului slavilor orientali. In aceasta saptamana, printre traditii se numara gatirea clatitelor, invitarea prietenilor la masa, datu cu sania si plimbatu cu sania cu cai. De asemenea un simbol a traversarii catre primavara consta in arderea unei papuse fabricate din paie, imbracata in haine vechi. Prin arderea acesteia, slavii sperau sa aiba un an roditor.











Surse imagini: google, wikipedia.
L’Open Data en Roumanie
Fin 2011, la Roumanie a adhéré au Partenariat pour un gouvernement ouvert (Open Government Partnership), et elle s’est engagée à accroître la transparence des institutions publiques, notamment avec la publication des données détenues par des fonds publics (grâce au développement de nouvelles technologies).  Ainsi, début 2015, une plate-forme nationale, data.gov.ro, a presque de 200 ensembles de données: mise en œuvre du budget, statistiques sur l'immigration, résultats du Baccalauréat, etc. En février 2015,  70 spécialistes informatiques « IT » (étudiants, employés et représentants de la société civile) ont travaillé en tant que volontaires pour deux jours dans le programme d’Open Data Hackathon. Le but de cet événement a été de transformer les Open Data en applications web ou mobile qui peuvent être plus accessibles pour les citoyens. Pendant les deux jours, les 70 participants ont élaboré 17 projets. Par exemple, après une recherche sur l'Open Data de l'Institut National de la Statistique, la Poste Roumaine et le géoportail de l’Agence Nationale de Cadastre et de publicité Immobilière ont constaté que 1% des localités de la Roumanie ont disparu ou ont été dépeuplées et que dans 27 localités il n'y a aucun habitant. Site:http://www.arcgis.com/home/webmap/viewer.html?webmap=a41da1cc1efb40e295cad10842a0c65b

Un autre exemple des avantages de l’Open Data est que les spécialistes informatiques ont trouvé en plus des rues  qui existent en réalité en Roumanie. Apres le traitement des données de la Mairie Municipale de Bucarest, de l'Autorité électorale permanente (AEP) et de la Poste Roumaine, les chercheurs ont trouvé 10% de rues supplémentaires qu'indiquées dans les registres de l'AEP. Site : https://github.com/costash/coduripostale Banipierduţi.ro est l’initiative louable de la réutilisation des informations publiques. Banipierduţi.ro est la plate-forme où les dépenses publiques sont surveillées, l'indexation des contrats en cours, les budgets par domaines et les institutions. C’est une plate-forme pour informer les citoyens sur l'importance d'un État plus efficace et la promotion de mécanismes juridiques existants pour permettre au contribuable de modifier la destination de l'argent public. La plate-forme utilise uniquement les données publiques telles qu'elles apparaissent dans le Budget de l'Etat, dans le Budget National d‘Assurance Sociale de Sante et dans le Budget d‘Assurance Sociale de l'État, exactement comme elles sont fournies par le Ministère des Finances. Les données sont mises à jour annuellement. http://www.mfinante.ro/proiectbuget2012.html?pagina=domenii.

 Conclusion Grace a l’Open Data, nous pouvons profiter de beaucoup d’information publique brute. Elle est toujours en augmentation. Les entités produisent de plus en plus d'informations qui sont disponibles pour les communautés citoyennes d'utilisateurs, qui demandent l'accès à ces informations pour inventer de nouvelles utilisations lucratives de ces données. Cela aide à la transparence démocratique et la vie de tous les jours.
Softrans - călătorie confortabilă spre mare începînd cu 1 august vs Regiotrans și CFR Călători
Începînd cu ziua de ieri, 01.08.14, lista companiilor care operează curse spre mare, s-a mai completat cu una. Așadar Softrans oferă craiovenilor și bucureștenilor o nouă opțiune de a ajunge la mare cu mai mult confort și la un preț mai avantajos. Este vorba despre trenul Hyperion, fabricat la Craiova de firma Softronic, care va circula în perioada 1 august - 13 septembrie, pe ruta Craiova - București - Constanța și retur.

sursa fotografie În prezent compania Softrans are următoarele tarife:

Craiova - București Nord : 40 RON București Nord - Constanța : 40 RON Pentru cei care vor să plece la mare din Craiova, pot beneficia de un tarif mai redus spre Constanța:  Craiova - Constanța : 70 RON. Biletele pot fi procurate online sau la urcare. Ruta Craiova-București Nord-Constanța, are următoarele stații și ore de plecare: Craiova (plecare la ora 5:30) Caracal (6:11-6:13) Roșiori Nord (6:57-6:59) Videle (7:46-7:48) București Nord (8:36-9:10) Constanța (ora sosirii 11:20) Ruta Constanța - București Nord - Craiova: Constanța (plecare la ora 14:20) București Nord (16:44-17:00) Videle (17:46-17:47) Roșiori Nord (18:28-18:30) Caracal (19:16-19:18) Craiova (ora sosirii 20:05) Pentru mai multe detalii dați click aici. Pentru a face o comparație între companii  pe rutele spre Constanța, voi prezenta pe scurt tarifele. Regiotrans are următoarele tarife, pe cursa Brașov - București Nord - Constanța:

Brașov - Constanța : 70 RON (pentru un adult)/ 35 RON (copil)/ 55.25 RON (elev/student cu legitimație)/ 41.50 RON (student cu cupoane/pensionar) București Nord - Constanța : 45 RON (pentru un adult)/ 22.50 RON (copil)/ 42.75 RON (elev/student cu legitimație)/ 29 RON (student cu cupoane/pensionar) Ruta Brașov-București Nord-Constanța, are următoarele ore de plecare: Brașov (plecare 06:16) ... București Nord (9:35) ... Constanța (sosire 12:17) Ruta Constanța - București Nord - Constața: Constanța (plecare 18:15) ... București Nord (21:20) ... Brașov (sosire 00:20) Trenul circulă în perioada 20.06.2014 - 09.09.2014 Pentru mai multe detalii dați click aici. CFR Călători se lasă bătută de concurenții săi atât la capitolul servicii cît și preț. Așadar pe cursa Craiova - București Nord - Constanța are următoarele tarife:

La un Interegio clasa II: Craiova - Constanța: 94.50 RON (preț întreg)/ 49.25 RON (copil/pensionar)/ 65.75 RON (elev/student cu legitimație)/ 47.25 RON (student cu cupoane). Brașov - Constanța: 82.50 RON (preț întreg)/ 43.25 RON (copil/pensionar)/ 58.75 RON (elev/student cu legitimație)/ 41.25 RON (student cu cupoane). București Nord - Constanța: 62 RON (preț întreg)/ 33 RON (copil/pensionar)/ 46.75 RON (elev/student cu legitimație)/ 31 RON (student cu cupoane). La un Regio: București Nord - Constanța: 30.50 RON (preț întreg)/ 15.25 RON (copil, elev/student cu legitimație, pensionar).  Se aplică reduceri la cumpărarea ONLINE a biletului de tren CFR, la cumpărarea cu anticipație, la cumpărarea cu cardul ”TrenPlus”, abonamente, pentru călătoria în grupuri mici sau familie ”Minigrup 2-5” și la biletul de weekend.  Pentru mai multe detalii dați click aici.
Discover Transilvania: Zona Rupea/Reps/Kőhalom/Cohalm
Totul a inceput de la un proiect de film mini-documentar in zona Rupea in care m-am implicat in vara 2014. De altfel nu cred ca ajungeam vreodata prin aceasta zona incredibil de frumoasa, cu oameni "klumea" si foarte primitori! Eram cinci echipe de studenti. Fiecare era formata din doi parteneri de echipa. Am ajuns in acest proiect pur intamplator. In perioada programului "Scoala Altfel", profeasoara noastra ne-a zis ca in locul cursului ei sa mergem la prezentarea unui proiect a lui Günter. Nu prea stiam despre ce e vorba si cine e acel "Günter". Decat sa chiulesc am decis sa merg, sa vad care e treaba. Acolo am aflat ca tema proiectului e legata de "Credinta". Nu eram deloc incantat. Insa daca ma implicam - rezolvam si cu practica pentru facultate. A trecut ceva timp de la acea prezentare si nu s-a mai auzit nimic de el. Sau cel putin eu nu eram pe faza. In toiu sesiunii am inceput sa primesc mail-uri la greu de la Günter. La inceput noi trebuia sa alegem cate un sat din lista propusa de el. Eu am ales cam din ce a ramas, pentru ca din cate am inteles ulterior, s-au mai organizat intre timp sedinte de proiect. Colega si-a ales satul Ungra. Eram foarte derutat. Nu stiam ce sat sa-mi iau. Sa fie si aproape, si frumos, si cu cazare, si apropiat de satul colegei. In final mi-am ales cel mai indepartat sat de colega mea, Cloasterful, cu o biserica renovata si cu legatura cu trenul. Ca apoi coordonatorul sa-mi zica ca satul respectiv il va lua alta echipa si mi-a dat un sat cu o biserica distrusa, la care se putea ajunge cu dificultate si deloc "atragator". Fiecare echipa a primit o suma de bani modesta, in care trebuia sa se incadreze, plus o camera de filmat pentru a realiza filmul propriu zis. Din acei bani noi trebuia sa ne cumparam singuri mancare, sa ne asiguram cazare si sa ne gasim modalitatea de transport individual. Practic ti s-au dat bani in mana, de aici te descurci singur cum te duce capul. Probail aceasta m-a intrigat in acest proiect. Era o provocare sa supravietuiesti intr-o zona necunoscuta, putin izlolata, despre care nu stiai aproape nimic si nu puteai sa prevezi cum va fi. Riscul, imprevizibilul si hazardul - era ceea ce m-a starnit sa accept provocarea. --- Am plecat la drum. Aveam asupra noastra doua bagaje mari pentru ca am decis sa mergem direct de la filmari in tabara, care urma sa fie in satul Cata, plus camera si trepiedul. Perepetia a inceput odata cum am ajuns in Brasov. Autocarul spre Rupea, trebuia sa-l luam de la Autogara 2. Cand am ajuns la autogara respectiva, am fost redirectionati la o alta autogara si tot asa. Pana la urma am vazut aproape toate garile auto din Brasov, ca apoi sa revenim la gara si sa mergem la Rupea cu un autocar din Bucuresti ce mergea la Targu Mures (via Rupea). Ce m-a impresionat in Brasov, este ca am fost mereu ajutati de localnici. Un batran a fost in stare sa coboare din autobuz ca sa ne arate unde exact este una din autogarile cautate. Apoi o femeie era la fel de dispusa sa ne conduca la autogara. Din Autogara Vest un sofer de autocar s-a oferit sa ne conduca pana la gara. Aveam senzatia ca lumea se virusa unul de la altul cu bunatate. Pana la urma am "decolat" din Brasov si in o ora si putin eram deja la Rupea.

Perepetia continua. Partenera de echipa s-a inteles din timp cu un localnic din Ungra sa ne preia din Rupea. Insa telefonul lui nu era in zona de acoperire. Atunci am inteles ca o regiunea are o problema cu semnalul. Insa ne-a venit o idee foarte buna, sa lasam bagajele la o biserica din Rupea. Credeam ca e mai safe asa. Insa biserica evanghelica a fost inchisa, iar cealalta era maghiara si nu nu am gasit pe nimeni pe acolo. Atunci am mers la un magazin de constructii si am lasat acolo bagajele noastre. Oamenii iarasi au fost foarte binevoitori. Deja devenea suspect ca aveam parte de atata bunatate din partea oemenilor. :) Daca tot eram la Rupea, am mers la vestita Cetate. Urcand scarile, de plictiseala numaram treptele. :) Ajungand sus am facut ocolul cetatii si apoi am intrat in ea. Ce tine de cetate, pot sa zic ca au exagerat cu lucrarile de restaurare. Nu mai avea aspect de o cetate veche. Acoperisurle erau prea perfecte, iar unele incaperi nu mai aveau aspectul perioade respective. In schimb, din cetatea de sus, se deschidea o panorama extraordinara.

--- UNGRA. Am ajuns in primul sat in care urma sa facem o documentare timp de doua zile. Spre ghinionul nostru, prima zi am ratat-o din cauza ploii. In schimb ne-am regenerat puterile dupa calatorie, ne-am adaptat la ambianta satului sasesc. Ne-am cazat la o familie de romani foarte primitori, care ne-au adapostit cu cea mai mare caldura. Aveam senzatia ca am venit la rudele mele cu care ne stim de o viata. Tanarul care ne-a preluat din Rupea, care ne-a si cazat la el in casa, a fost dispus sa ne ajute cu orice ne trebuia. Am ramas uimit de ospitalitatea oamenilor. Doua zile am avut parte de o atmosfera calda si confort, rar intalnita in prezent.

A doua zi am facut toata documentarea pentru filmul ce urma sa fie realizat in Cata. Peisajele Ungrei mi s-au intiparit bine in merorie si o sa-mi aduc aminte cu drag.

Am facut cunostinta cu putinii sasi care au mai ramas in Ungra. Oameni despre care se vorbeste doar de bine peste tot unde a locuit acest popor. Oameni care au fost cumsecade, care tineau la credinta, oameni gospodari, seriosi si bine organizati. Insa erau distanti fata de ceilalti sateni de alta origine. Din aceasta cauza satele aveau cam aceeasi structura. Sasii traiau pe o strada, care de obicei era cea "principala", romanii aveau de obicei strada lor care se numea chiar "strada romanilor", maghiarii aveau sectorul sau si tot asa. Biserica sasilor de multe ori era in centru sau pe un punct mai inalt care domina satul. Iar cimitirul in imedita apropiere a bisericii. 

Am aflat de la localnici de multe obiceiuri si traditii, cum ar fi foznicul (o sarbatoare complexa intre credinta, munca si distractie a sasilor preluata apoi si de romani). Sau felul in care se tineau slujbele in bisericile evanghelice a sasilor. Recomandare de vizitat: Biserica fortificata (urcarea in turnul bisericii), Biserica ortodoxa veche. --- MERCHEASA. In al doilea sat, am avut o problema cu cazarea. Am primit o persoana de contact in satul respectiv de la coordonatorul nostru de proiect. Insa din pacate nu putea sa ne ajute mai cu nimic. Atunci iarasi am apelat la ajutorul tanarului din Ungra, care din intamplare avea rude in Mercheasa. Desi aveau casa plina de copii care au venit la parinti, au gasit si pentru noi o camera unde ne-au cazat.

Ca sa nu pierdem mult timp am mers direct pe teren ca sa incepem documentarea pentru satul #2.  Prima impresie a fost trista. Satul era mai saracacios, n-avea primarie, biserica sasilor a fost abandonata si neintretinuta. S-a simtit o diferenta oarecare fata de Ungra. Insa pe parcursul acelor doua zile am reusit sa ne obisnuim si chiar sa ne placa.  Oamenii din Mercheasa sunt foarte muncitori. Si ce ne-a sarit in ochi, e faptul ca toata lumea avea tractor.  :) La fel cum in Sulina (Delta) fiecare om are propria barca, in Mercheasa - tractorul. De multe ori in timpul documentarii acest emitator de zgomot ne-a stricat unele inregistrari si aveam nevoie sa oprim filmarea sau sa refilmam. 

De asemenea oamenii erau foarte descisi sa participe in mini-documentarul nostru. Copii de rromi creau cadre perfecte pentru film. Ne-a impresionat mult ultimul sas prin inteligenta si in acelasi timp prin simplitatea sa. Walter Schwab, sas in varsta de 69 de ani, cel care mai are grija de biserica evanghelica.

Recomandare de vizitat: Biserica fortificata, Padurea de stejari (cel mai gros stejar din Judetul Brasov), Slatina (de unde se scotea apa sarata folosita ulterior in locul sarii la prepararea slaninii).

 

--- HOMOROD. Desi am fost mai mult in trecere, nu am putut sa nu vizitam si aici Biserica fortificata. Urcand in turnul bisericii, am avut o priveliste superba. Dar urcarea propriu zisa in turn e destul de dificila. :) In schimb merita de facut acest efort.

 







--- CATA. Satul cu un aer maghiar. Face parte din turul Bisericilor Fortificate din judetul Brasov.



 

--- DRĂUȘENI. Povestea unei sabii pierdute.

--- ROADEȘ. Sat lasat uitarii.

--- CRIȚ. Taina casei parohiale.

 



Metodologia de școlarizare 2014
Ministerul Educației Naționale din România a publicat astăzi Metodologia de Școlarizare a românilor de pretutindeni în învățământul din România. Descarcă AICI Metodologia 2014-2015!

Studenții sărbătoresc semnarea Acordului de Asociere dintre R.Moldova și U.E. la Sibiu
Astăzi, cu ocazia semnării Acordului de Asociere dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, studenții moldoveni din cadrul Asociației Basarabenilor din Sibiu, au organizat un Flashmob. Un grup de tineri din Republica Moldova au creat un tricolor în Piața Mare din Sibiu și au transmis câteva mesaje celor de acasă prin intermediul unui post de televiziune moldovenesc. Așadar ”Moldova a mai făcut un pas”, acesta a fost unul dintre mesajele strigate de tinerii basarabeni.  Prin această acțiune studenții au dorit să-și manifeste solidaritatea și susținerea aspirațiilor europene ale Republicii Moldova pentru a atinge obiectivul integrării europene. De asemenea prin acest gest studenții au demonstrat că cetățenii moldoveni plecați peste hotare nu uită și se bucură pentru reușitele țării sale.

Această acțiune a atras atenția celor din jur care au avut o reacție pozitivă și n-au ezitat să facă câteva fotografii cu ”drapelul viu” al statului vecin.  Aici poate fi accesat și vizualizat Acordul de asociere RM-UE, semnat astăzi, 27 iunie, la Bruxelles. Documentul a fost semnat de prim-ministrul Iurie Leancă, iar de partea Uniunii Europene, Herman Van Rompuy, președintele Consiliului European, Jose Manuel Barroso, președintele Comisiei Europene, și înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate, vicepreşedintele Comisiei, Catherine Ashton. Acordul de Asociere se bazează pe importanţa pe care părţile o acordă respectării valorilor şi principiilor comune pe care le împărtăşesc, în special democraţia şi statul de drept, respectarea drepturilor omului şi libertăţilor fundamentale, precum şi asigurării unei economii de piaţă funcţionale şi dezvoltării durabile. Amintim că Asociația Basarabeni din Sibiu (ABS) este o organizaţie civică, social-culturală de tineret și își propune să-și reprezinte studenții și interesele acestora în fața instituțiilor de învățământ și în fața autorităților. Scopul Asociaţiei îl constituie educarea, formarea și dezvoltarea tinerilor studenţi din Sibiu în spiritul valorilor democratice, promovarea românismului, a identității naționale și a adevărului istoric. P.D.
În Piața Mică s-a construit podul modei
Astăzi trecătorii au fost martori apariției unui nou pod în Piața Mică. Nu va fi un pod permanent și de fapt nici nu e un pod. E podiumul pe care azi și mâine se va desfășura Gala Feeric Fashion Days în Piața Mică.

Așadar în această seară, la ora 21:00, pe podiumul din Piața Mică, își prezintă colecțiile Mihaela Cirlugea, Bianca Bratosin, Diana Voevutki, Filomena Chifor & Madalina Lazu, Adriana Delia Barar, Alina Maria Margulescu, Evgheni Hudorojcov. Iar mâine, la aceeași oră (21:00) va avea loc partea a doua a Galei Feeric Fashion Days și vor fi prezentate colecțiile Paulei Paduroiu, Cristinei Dan, Georgianei Nicolaescu – Giuka, Guban, Bojanei Dolamic, La Mode Toujours și Adinei Buzatu.

Programul zilei a cincea a Festivalului FFD (Sâmbătă, 21 iunie 2014) 10.00 Workshop de fotografie de moda – Quantuum România 15.00 Prezentare de modă Anca Stanila / Palatul Brukenthal, Avrig 17.00 Prezentare de modă Iris Serban / Podul Cibin, Sibiu 19.00 Prezentare de modă Yvette Hass / Muzeul de Istorie, Sibiu 20.00 Concert Anca Marginean și Magic Band 21.00 Gala FEERIC FASHION DAYS – partea a doua – Piața Mică 23.00 “Feeric Club” After Party / Hala Balanța Amintim că ”Feeric Fashion Days” a ajuns deja la a șaptea ediție în acest an la Sibiu și este considerat cel mai important festival de modă din țară și din Balcani. Închiderea va avea loc pe 22 iulie 2014. Mai multe detalii le gasiți pe: www.feeric.ro
Trăiește ultimele clipe din FITS. Vezi programul!
Ne apropiem de finalul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu (FITS). Iată ce evenimente mai poți prinde astăzi: 

sursa foto: www.pyroevents.ro Ziarul Orizontal Vol.2 (Zidul exterior al Teatrului Național ”Radu Stanca”) Expoziție foto: Sebastian Marcovici (Piața Mică) 11:00-21:00 - SibiuBookFestival - Strada cu cărți (Piața Mică) 12:00-20:00 - Expoziție de fotografie - Radu Afrim (Sala Thalia) 15:00-19:00 - Epitafuri - In Memoriam Cezar Ivănescu (Teatru pentru copii și Tineret Gong - foaier) 18:00-18:15 - Poveste cu un Samurai Pitic (Piața Mică) 18:00-19:00 - Trecea Fanfara ... Italiană (Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu) 18:30-19:00 - Familia - Oglindă (Piața Mică) 19:00-19:40 - Am bicicletă. Caut soț! (Piața Mică) 19:00-19:50 - Clovnii Giganți (Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu) 19:00-19:51 - Corpul în imagini (Teatrul pentru copii și Tineret Gong - sala etaj) PREȚ: 20 LEI 19:00-20:00 - Expoziție de pictură: Ștefan Câlția. Triptic: Lumea ca teatru (Sala Thalia - foaier) 19:00-20:30 - O noapte furtunoasă (Studioul CAVAS din cadrul Facultății de Litere și Arte Sibiu) PREȚ: 10 LEI 20:00-21:15 - Amor Mais Perfeito! (Biserica Ursulinelor) PREȚ: 10 LEI 20:00-20:30 - Familia - Oglindă (Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu) 20:00-21:15 - Nopțile Parisului (Sala Thalia) PREȚ: 20/10 LEI 20:00-20:30 - Un bărbat și o femeie (Piața Mică) 20:30-20:45- Poveste cu un Samurai Pitic (Piața Mică) 20:30-21:30 - Trecea Fanfara... Italiană (Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu) 21:00-22:05 - La lilieci (Cetatea Cisnădioara) PREȚ: 10 LEI 21:00-23:45 - Întoarcere acasă (Teatru Național ”Radu Stanca” Sibiu) PREȚ: 40/30 LEI 21:00-22:00- Prințul Fericit (Sala de Sport a Colegiului Național ”Octavian Goga” Sibiu) PREȚ: 10 LEI 21:30-22:30 - Concert Dubioza Kolektiv (Piața Mare - Scenă) 22:00-00:10 - FAUST (Hala Libra - Balanța) PREȚ: 40 LEI 22:30-23:20 - Invazia Insectelor (Piața Mare) 23:50-00:05 - Foc de artificii (Cazarma 90)

Sursa foto: www.cotidianul.ro Mai multe detalii : www.sibfest.ro   
Atmosferă incendiară pe Pietonala Nicolae Bălcescu!
Formația franceză ”La Fanfare Saugrenue” timp de trei zile a atras publicul ca un magnet pe strada pietonală Nicolae Bălcescu din Sibiu. Interpretarea originală a melodiilor din curentele muzicii contemporane cu ajutorul saxofonului, trompetei, tobelor, susafonului, trombonului și tubei a oferit spectatorilor timp de o oră stare de bucurie, zâmbete și au pus în mișcare corpurile. Tinerii n-au ezitat să danseze ba chiar și să cânte versurile melodiilor cunoscute. La sfârșitul concertului s-au împărțit postere cu formația franceză și se formau cozi la fotografiat cu membrii ansamblului.

Trombon: Simon Dupire  Saxofon: Alexandre Zelner Trompetă: Clement Baldzuhn Tobă mică: Jean-François Caire Tobă mare: Mathieu Erard Susafon: Aymeric Thuillier Tubă: François Julien Manager: Maxence Sergent Fanfara Saugrenue, compusă din muzicieni din toate colectivele Saugrenue, a inventat o muzică zglobie și strălucitoare, jovială în mod baroc și sofisticată în mod delicat.



Înființată în 2002, La Saugrenue este în prezent o companie alcătuită din peste 30 de membri, muzicieni și tehnicieni de spectacol. Grupul lucrează în prezent la mai multe proiecte muzicale în jurul ”diversiunii” formelor orchestrale tradiționale (fanfare, concerte de promenadă, muzică tradiţională), cu intenţia de a le deschide spre alte stiluri (muzica contemporară, jazz, artă stradală).
Spectacolul ”Familia - Oglindă” a orbit publicul sibian!
”Familia - Oglindă” este un spectacol fantastic. Personaje futuriste acoperite cu sute de oglinzi, din cap până în picioare au uimit ieri (12.06.14) publicul în Piața Mică din Sibiu. Era imposibil să nu-i observi. Au dominat totul în jur și au creeat un spectacol vizual desprins din filmele SF. 

Foto: © www.perdorin.blogspot.com (13.06.14) la ora: 16:00 - în Piața Mică 17:30 - Pietonala Nicolae Bălcescu 19:30 - Pietonala Nicolae Bălcescu 20:30 - Piața Mică Nu ratați spectacolul astăzi (14.06.14), la ora: 17:00 - Shopping City Sibiu 18:30 - Piața Mică În data de 15.06.14, la ora: 17:30 - Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu 18:30 -  Piaţa Mică 20:00 - Pietonala Nicolae Bălcescu Sibiu









sursa: www.sibfest.ro
Unde pleacă ”Luminarium Mirazozo”?
Sejurul fabulosului castel al luminii ”Luminarium Mirazozo” la Sibiu a luat sfârșit. Acum pleacă la Geneva. Această construcție a trezit interes la mii de sibieni și oaspeți ai orașului. Însă cei care n-au reușit să guste din atmosfera relaxantă și misterioasă a luminariumului au opțiunea să-l viziteze într-un alt oraș. 

Construit în 2010 „Luminarium Mirazozo” a fost prezentat în peste 40 de orașe din întreaga lume printre care se numără Sydney, Beirut, Los Angeles, Praga, acum și Sibiu. Următoarea destinație este Geneva (Elveția) în perioada 31 iulie - 10 august 2014. Însă britanicii de la Architects of the Air au creat și alte structuri similare cu ”Luminarium Mirazozo”, cu alte forme și elemente. Așadar următoarele expoziții se vor desfășura în: 19-22 iunie 2014 - Ann Arbor (Michigan), SUA | structura Miracoco. 18-27 iulie 2014 - Milton Keynes, Marea Britanie | structura Pentalum. 31 iulie- 10 august 2014 - Geneva, Elveția | structura Mirazozo. 11-17 august 2014 - Budapesta, Ungaria | structura Amococo. În continuare vă prezint o galerie foto. Interiorul orășelului gonflabil ”Mirazozo”.



 



 

Următoarele destinații:

sursa: www.architects-of-air.com
Program Spectacole Piața Mare, FITS 2014
Mai jos vă prezint programul spectacolelor ce se vor desfășura în Piața Mare din Sibiu. Așadar opt zile vom fi martori a jocului continuu de spectacole de teatru, circ și concerte de muzică. 

Vineri (06.06.14) 21:30 -> Concert Andra (ROU/ music/ 1h) 22:30 -> Circ ”Trapeziștii”/”Les Pepones”, Les Lendemains (FRA/circus/50 min)



Sâmbătă (07.06.14) 21:30 -> Teatru ”Pe întuneric”/”The Blind”, Teatr KTO (POL/theatre/1h) 22:30 -> Concert Pasărea Rock (ROU/music/1h)

 

Duminică (08.06.14) 21:30 -> Teatru ”Pe întuneric”/”The Blind”, Teatr KTO (POL/theatre/1h) 22:45 -> Circ ”Trapeziștii”/”Les Pepones”, Les Lendemains (FRA/circus/50 min)



Luni (09.06.14) 19:00 -> Spectacol de stradă ”Geografia Inutil... de Stefan Peca, ERRO Grupo (BRA/Theatre/1h 10 min)

Marți (10.06.14) 18:00 -> Spectacol de stradă ”Geografia Inutil... de Stefan Peca, ERRO Grupo (BRA/Theatre/1h 10 min)

Vineri (13.06.14) 21:30 -> Concert R.O.A. (ROU/music/1h) 22:40 -> Concert Vița de Vie (ROU/music/1h)



Sâmbătă (14.06.14) 21:30 -> Spectacol de stradă ”Dragonii”/”Kremah, The Dragons”, Sarruga Produccions (ESP/street/50 min) 22:30 -> Concert Guess Who și Grasu XXL (ROU/music/1h) 23:30 -> Spectacol de lasere/Laser Show (10 min)



Duminică (15.06.14) 21:30 -> Concert Dubioza Kolektiv (BIH/music/1h) 22:30 -> Spectacol de stradă ”Invazia Insectelor”/”The Insects”, Sarruga Produccions (ESP/street/50 min)



Festivalul Internațional de Teatru din Sibiu a dobândit continuitate și a ajuns să fie cunoscut din America până în Japonia, pentru a deveni mai târziu o instituţie cu o personalitate şi o structură din ce în ce mai bine definite. Dacă în anul 1993 au participat reprezentanţi din doar 2 ţări (Republica Moldova şi România), în 1994 – anul primei ediţii a Festivalului, declarată în mod oficial, numărul ţărilor participante a crescut la 8, iar la următoarele două ediţii au fost prezenţi la Sibiu invitaţi din 21, respectiv 24 de ţări. În 2000, la cea de-a VII-a ediţie, Festivalul atrage un număr record de ţări participante, cu participanți din 54 de ţări. În 2005, la cea de-a XII-a ediţie au fost prezenţi 2000 de participanţi din 68 de ţări de pe întregul mapamond, pregătind agenda culturală ce va urma Programului Sibiu 2007 – Capitală Culturală Europeană. Anul 2007 marchează o ediţie de excepţie a Festivalului ca recunoaştere a contribuţiei acestui eveniment la obţinerea titlului de Capitală Culturală Europeană alături de Luxemburg şi Marea Regiune, reunind peste 2500 de invitaţi din 70 de ţări.   Sursa Foto: www.sibfest.ro 
În premieră „Luminarium Mirazozo” în România la Sibiu
Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu aduce pentru prima dată în România una dintre cele mai impresionante construcții expoziționale dedicate jocului interactiv cu lumini și culori: „Luminarium Mirazozo”. 

Photo: Sibiu Aerial Image „Luminarium Mirazozo” este o structură gonflabilă ce a fost proiectată să ofere publicului o experiență extra-senzorială. Construit asemenea unui labirint, cu pasaje în formă de spirală ce unesc cinci cupole asemănătoare formelor găsite în bazarele din Iran, orășelul gonflabil ce va pune stăpânire pe Piața Mică din Sibiu va avea o lungime de 48 de metri și o lățime de 27 de metri. „Mirazozo” se inspiră din frumusețea geometriei naturale și din arhitectura islamică și cea gotică. Diversitatea culorilor și intensitatea luminii din interiorul expoziției sunt create în mod natural de lumina care trece prin învelișul translucid din vinil. Instalația creează o experiență unică, meditativă, în care limitele dintre realitate și percepție se suprapun pe coloana sonoră ambientală creată de David Bickley. Expoziția britanicilor de la Architects of the Air poate fi vizitată în perioada 6 – 9 iunie, între orele 12:00 – 21:00, iar intrarea este gratuită. Vizitatorii primesc la intrare o hartă și sunt rugați să se descalțe înainte de trecerea prin ecluză. Odată aflați în interiorul construcției, vizitatorii pot alege să se plimbe liber sau pur și simplu să se odihnească privind jocul de culori produs în funcție de vremea și lumina de afară pe fațetele construite ca un mix între inginerie și design contemporan. Construit în 2010 „Luminarium Mirazozo” a fost prezentat în peste 40 de orașe din întreaga lume printre care Sydney, Beirut, Los Angeles, Praga sau Budapesta. Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu reprezintă probabil cel mai complex festival anual din România, fiind recunoscut internaţional ca cel de-al treilea festival de artele spectacolului din Europa ca amploare şi dimensiune, după Festivalul Internaţional de la Edinburgh (Marea Britanie) şi Festivalul de la Avignon (Franţa). Cea de-a XXI-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru va avea loc în perioada 6 – 15 iunie 2014.  Sursa : www.sibfest.ro
Nu rata Noaptea Muzeelor 2014, fii SMART!
Astăzi se sărbătorește a zecea ediție a Nopții Muzeelor și dacă n-ați reușit să vă informați din timp despre acest eveniment și despre muzeele participante, vă vine în ajutor o aplicație foarte smart.



            Aplicația ”Noaptea Muzeelor 2014”, care poate fi descărcată gratuit de pe AppStore și Google Play, vă oferă informații în timp real despre muzeele participante ce pot fi vizitate gratuit, programul, evenimentele și locația acestora. Aplicația este dotată cu o hartă care vă poate arata cele mai apropiate muzee de locația dumneavoastră. De asemenea muzeele participante sunt organizate pe județe ce simplifică căutarea lor și vă indică distanța până la ele. Ea este disponibilă în limba română și engleză. Noaptea Muzeelor la Sibiu În Sibiu s-au înscris cinci muzee, un număr relativ mic față de alte județe. Cele mai multe au fost înscrise la București, Iași, Cluj, Mureș și Timiș. La momentul dat deja se poate vizita Muzeul Bisericii Evanghelice C.A. pe str. Mitropoliei nr.30 (Casa Teutsch) și va fi deschis până la ora 21:30. Începând cu orele 18:00-01:00 își deschide porțile și Muzeul Civilizației Populare Tradiționale ASTRA. Muzeul în aer liber din Dumbrava Sibiului, Pădurea Dumbrava nr.16-20. În intervalul 13:00-01:00 se va desfășura maratonul gastronomic transilvănean (Zona Târgului de țară). Între orele 19:00-20:15 vor avea loc cântări din veacul al XIX-lea de grupul Trei Parale (Scena de pe lac). Iar între orele 21:00-22:00 va fi susținut un concert a trupei DOMINO, fiind unul din cele mai îndrăznețe proiecte muzicale din Sibiu din ultima perioadă (Scena de pe lac). Ultimul eveniment din muzeul în aer liber va avea loc între orele 21:00-23:00, Astronomia Populară (Zona Etno Tehno Parc) cu prezentări despre poziția și caracteristicile planetelor în Sistemul Solar și ședințe de observare a astrelor cu ajutorul telescopului muzeal. În intervalul orei 20:00-01:00, vor fi deschise alte trei muzee: Muzeul Civilizației Transilvane ASTRA, din Piața Mică nr.11 (Sala de expoziție de la subsol). Va fi prezentată expoziția ultimului mare miniaturist al Europei, Picu Pătruț, care va cuprinde manuscrise copiate și ilustrate în secolul XIX-lea, alături de obiecte din patrimoniul Muzeului ASTRA. Vizita ghidată va fi la ora 21:00. Muzeul de Etnografie Universală ”Franz Binder”, din Piața Mică nr.11 (etajul I). Va oferi o expoziție de bază din cultura și arta popoarelor lumii fiind un patrimoniul unic în România: Piese etnografice de pe alte continente care datează din secolul XIX-lea O mumie egipteană cu sarcofag pictat acum 2000 de ani în urmă. Vizite ghidate vor fi la orele 20:00 și 22:00. Muzeul de Etnografie și Artă Populară Săsească ”Emil Sigerus”, din Piața Mică nr.21 (Casa Artelor). Va deschide ușile pentru o expoziție temporară LVMEN EST OMEN ce exprimă bogăția și evoluția corpurilor de iluminat pe cele cinci continente, prin intermediul unei selecții de fotografii și documente de epocă și a mai mult de 300 de piese din antichitate și până la apariția electricității. Vizită ghidată va fi la ora 23:00. Noaptea Europeană a Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a zecea ediţie. Evenimentul este patronat, în mod tradiţional, de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea Europeană a Muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Pentru mai multe detalii consultați  www.muzee.org, www.noapteamuzeelor.ro. ”Tursib” sprijină evenimentul cultural ”Noaptea Muzeelor”

Așadar Societatea Tursib asigură transportul vizitatorilor în noaptea de 17-18 mai, prin prelungirea programului de circulaţie al autobuzelor de pe traseul 13 (Gară – Muzeul Satului), între orele 22:00-01:30. Până la ora 22:00, plecările din staţia Gară se vor face conform orarului obişnuit. După ora 22:00 plecările sunt programate la orele: 22:07, 23:00, 24:00, 01:00. Iar din staţia Muzeul Satului, autobuzele vor circulă conform orarului obişnuit până la ora 20:28. După această oră plecările sunt programate la: 21:30, 22:30, 23:30, 24:30, 01:30. Detalii la www.tursib.ro
Patriotism prin detalii
Vă prezint o colecție de fotografii cu tricolorul moldo-românesc!



























^ Autor: Adina Ostafi 









Astept si de la voi fotografii in care ati prins tricolorul.De asemenea puteți aplica hashtagul #MyEurovisionFlag fotografiilor dvs. pe instagram, susținînd Moldova sau România la eurovision.
„Școala Altfel” la Aeroportul din Sibiu
Astăzi începe prima sesiune a programului ”Școala Altfel” la Aeroportul Internațional din Sibiu. Perioada de desfășurare va fi 7-11 aprilie 2014 la care vor participa 10 unități școlare din Județul Sibiu. Programul este adresat grupurilor de elevi din ciclul primar.

Pentru a facilita cunoaşterea activităţilor aeroportuare de către elevi, echipa a Aeroportului Internaţional Sibiu a pregătit un itinerar. Astfel elevii vor vizita: Terminalul de pasageri - zonele unde se efectuează operaţiunile de check-in, control securitate, grupare pasageri. Zona operațiuni aeriene – transferul cu autobuz în zona cu echipamente aeroportuare; demonstraţii cu echipamente aeroportuare; vizualizarea aterizarii sau decolării unei aeronave, în cazul în care ora vizitei va coincide cu programul de zbor. Acest eveniment are scopul de a susţine activităţile educative extracurriculare şi extraşcolare din cadrul programului „Școala altfel: Să ştii mai multe, să fii mai bun!”.
Atac francez în muzica mondială
În ultima perioadă am avut parte de 3 hituri franceze/belgiene, care au cucerit topurile atît naționale cît și internaționale. Stromae, Maître Gims și Indila sunt cei care fac parte din ”Garda” muzicii franceze actuale. Se pare că francezii au prins valul muzicii ușoare la momentul dat. Să vedem cît va ține.

Indila - Dernière Danse Indila - Tourner Dans Le Vide Maître Gims - Bella Stromae - Papaoutai Stromae - Tous Les Mêmes Stromae - Formidable 
Discover Sibiu: Primăvara aduce rulouri de iarbă
Nu mă refer la iarbă veselă ci la iarbă propriu-zisă :) În Sibiu iarba crește nu în luni sau zile ci în minute și secunde. Orice oraș care se respectă, își crește gazonul în sere și apoi îl aplică pe bulevarde. Cam aceasta s-a observat astăzi pe străzile Sibiului.

Bd. Corneliu Coposu, Sibiu





Servus Sibiu!
Bună seara tuturor celor care ați decis să dați click pe acest blog/postare! Cum am amintit anterior, voi scrie în continuare ca "Basarabeanul din Constanța" la Sibiu. Probabil mă veți întreba, unde am dispărut și de ce n-am scris pînă acum? Unul dintre motive ar fi că mi-a luat mult să mă adaptez la noul oraș. De asemenea sunt într-o criza de timp. M-am angajat să duc două poveri, care sunt foarte cronofage. Plus că a dispărut motivația. Cred că fiecare blogger trece prin această stare.

No bine, cu ocazia schimbării domiciliului și anume transferul la Sibiu, blogul Basarabeanului din Constanța va cunoaște o nouă etapă. Sper să vă placă povestea nemțească! Servus!
Au revoir... Constanța!
Bună dimineața! Aproximativ un an în urmă am ajuns la Constanța. Sau mai exact pe 27 septembrie 2012... Și iată că astăzi, pe 23 septembrie, vă comunic cu regret că părăsesc acest oraș minunat.

Din această toamnă voi face un fel de "Transhumanță" inversă :) Voi pleca la munte sau relativ la munte. Începînd din octombrie voi fi ”Basarabeanul din Constanța” la Sibiu! Aș vrea să vă spun că a fost un an superb la Constanța! Plin de experiențe noi, descoperiri si peisaje bestiale! Am observat că acest oraș are un potențial enorm însă din păcate nu știe să-l folosească pe deplin. Am cunoscut mulți oameni interesanți! De asemenea am avut parte de niște colegi de grupă minunați, după care o să-mi fie dor cu siguranță! Am făcut cunoștință cu o super echipă de la Cuget Liber și îmi pare bine că am avut ocazia să colaborez cu ei! Tot de la ei am învățat multe lucruri și am văzut ce înseamnă lucru în echipă cu adevărat. Un mulțumesc și OSB-iștilor, care au avut grijă de mine și de bobocii din anul trecut! Și un mulțumesc Profesorilor care au avut încredere în mine și m-au încurajat pe tot parcursul anului! Sunt foarte trist că plec! M-am îndrăgostit enorm de mult de acest oraș cu mare! Oraș cu mult, mult soare, chiar și în timpul iernii! Oraș în care pescărușii fac legea iar porumbeii sunt păsări exotice :) Oraș cu nisip fin si plaje late. Oraș unde delfinii sunt un fenomen obișnuit pentru panorama litoralului constănțean iar farurile comunică cu marinarii plecați în larg pe termeni necunoscuți! Oraș unde distracția începe la 1 mai și se termină la sfîrșitul lui august! Iar în restul anului se redeschide pentru cei care cu adevărat iubesc Constanța! De asemenea, e un oraș cu străzi late și aerisite. Oraș construit pe 3 bulevarde infinite. Oraș cu multă verdeață și parcuri însoțite de lacuri sau fîntîni arteziene! Oraș în care "parcările" sunt porturi! Iar ”mașinile” sunt bărci, yachturi, vase de croazieră... Un oraș superb. Orașul Constanta! Cu drag, Basarabeanul dinConstanta!
Prima ediție Mamaia Music Awards 2013
În acest an, România s-a îmbogățit încă cu un Festival de tipul ”Music Awards”. Astfel Mamaia a devenit capitala premiilor muzicale de vară, aducând pe litoral 46 de artiști care au fost nominalizați în 16 categorii. Așadar, prima ediție a Galei ”Mamaia Music Awards 2013” s-a desfășurat pe 9 august pe plaja “Crema Beach Mamaia”, fiind singura gală muzicală de pe litoralul european.

Iată lista premiilor acordate la Mamaia Music Awards 2013: -Mamaia Best Female Artist ALEXANDRA STAN LORA ANDRA ELLIE WHITE ANTONIA -Mamaia Best Female Activity ANDREEA BALAN ANDREEA ANTONESCU DELIA JULIA JIANU ELENA GHEORGHE -Mamaia Best Male Activity STEFAN BANICA JR LAURENTIU DUTA MIHAI TRAISTARIU HORIA BRENCIU PEPE -Mamaia Best Club EGO CREMA SUMMER CLUB FRATELLI LE GAGA BELAGIO -Mamaia Best DJ DJ SAVA DJ RYNNO DJ NICK KAMARERA DJ LIVIU HODOR DJ ARANDO MARQUEZ -Mamaia New Artist of The Year NICOLE CHERRY RED BLONDE CHRIS TRACE ROXANA NEMES ARANDO MARQUEZ -Mamaia Best Group  HOLOGRAF VIORICA SI IONITA DE LA CLEJANI ZDOB SI ZDUB DIRECTIA 5 VOLTAJ -Mamaia Best Romanian International Artist  ALEXANDRA STAN MORANDI INNA FEAT CARLA'S DREAMS FLY PROJECT DEEPSIDE DEEJAYS -Mamaia Best Live Act VUNK MARCEL PAVEL STEFAN BANICA JR HORIA BRENCIU ZDOB SI ZDUB -Mamaia Best Male Artist  ALEX VELEA CONNECT - R SMILEY STEFAN BANICA JR HORIA BRENCIU -Mamaia Best Pop Rock VOLTAJ  VAMA DIRECTIA 5 VUNK ZDOB SI ZDUB -Mamaia Best Label CAT MUSIC ROTON MEDIAPRO MUSIC MUSIC EXPERT RED CLOVER MEDIA -Mamaia Best Dance MORANDI NAGUALE AMNA SUNRISE INC RED BLONDE -Mamaia Best Song  P.O.H.U.I. —  CARLA'S DREAMS FEAT. INNA DINCOLO DE CUVINTE - SMILEY FEAT. ALEX VELEA MAI DATE-N DRAGOSTEA MEA - CONNECT-R MARABOU - ANTONIA VIVA MAMAIA - LOREDANA FEAT. ALEX VELEA, CABRON & MAZARE - Mamaia Best Latino - PEPE - Mamaia Best Show - LORA Vezi și Romanian Music Awards și Media Music Awards Vezi și Prima ediție Media Music Awards 2012, Sibiu
Media Music Awards 2012, Sibiu
Lista câștigătorilor primei ediții Media Music Awards 2012 din Sibiu:

Best Song – Connect-R – Vara nu dorm Fastest Climber – Connect-R – Vara nu dorm Best Female – Antonia Best Featuring – CRBL feat Helen Kiss Award – Alex Velea Best Rock – VUNK feat. Antonia – Pleaca Best Pop – Smiley – Dead Man Walking Fans Like Award – Antonia Best Video – VUNK feat. Antonia – Pleaca Best Male – Smiley Best Dance – Laurentiu Duta feat. Andreea Banica – Shining Heart Media Forest Award – Andra Best Online Trilulilu – Mandinga – Zaleilah Best Hip Hop – Guess Who Best Group – Voltaj Best Comeback – Ellie White Best Urban - Andreea Balan Best New Artist – Alex Mica Media Music Awards sunt primele premii muzicale din România transparente şi de necontestat, întrucât se bazeză pe raportările realizate de Media Forest Bucuresti - cea mai transparentă platformă de monitorizare din România la ora actuală.  Prima ediţie Media Music Awards 2012 s-a desfăşurat pe parcursul a trei ore, timp în care pe scena din Piaţa Mare a Sibiului au urcat cei mai în vogă artişti ai momentului, pentru a-şi ridica trofeele meritate şi a oferi recitaluri live de calitate, în semn de mulţumire faţă de staţiile media care i-au difuzat în ultimele 12 luni. Artisti invitați au fost: Smiley, Connect-R, Alex Velea, Vunk, Voltaj, Andra, Andreea Bănică, Laurențiu Duta, Puya, Grasu XXL, Maximilian, Corina, Anda Adam, CRBL feat Helen, Raluka, DeepCentral, Loredana. Evenimentul a fost desfăşurat în faţa a zeci de mii de oameni și organizat de Media Forest, instituţia care a monitorizat în România canalele media (radio, TV, internet) cu scopul de a contoriza difuzările tuturor artiştilor prin rapoarte săptămânale. Pentru decernarea premiilor Media Music Awards, au fost luate în calcul difuzările posturilor de radio: Kiss FM, Europa FM, Magic FM, Pro FM, Radio 21, Radio Zu, National FM şi Radio România Actualităţi, şi a posturilor de televiziune: 1 Music Channel, Kiss TV, MTV România şi UTV. Evenimentul a fost susţinut strategic de Consiliul Local Sibiu, prin Casa de Cultură a Municipiului, şi mediatizat de ADPM PR. Vezi și Romanian Music Awards Vezi și Prima ediție Mamaia Music Awards 2013
(Romanian - Media - Mamaia) Music Awards
În acest an, România s-a îmbogățit încă cu un Festival de tipul ”Music Awards”. Astfel Mamaia a devenit capitala premiilor muzicale de vară, aducând pe litoral 46 de artiști care au fost nominalizați în 16 categorii. Așadar, prima ediție a Galei ”Mamaia Music Awards 2013” s-a desfășurat pe 9 august pe plaja “Crema Beach Mamaia”. Vezi lista câștigătorilor Mamaia Music Awards 2013

Un alt festival al premiilor muzicale se va desfășura astăzi, pe 19 septembrie 2013, la ora 19:30 în Piața Mare din Sibiu. Acest festival a ajuns la a doua ediție, după ce a cunosut un mare succes în anul trecut. Media Music Awards sunt primele premii muzicale din România transparente, întrucât se bazeză pe raportările realizate de Media Forest Bucuresti. Instituţia a monitorizat timp de 12 luni canalele media din România (radio, TV, internet) cu scopul de a contoriza difuzările tuturor artiştilor prin rapoarte săptămânale. Vezi lista câștigătorilor Media Music Awards 2012 Sibiu.

"Romanian Music Awards" (RMA) constituie un eveniment muzical ce are loc anual în România, începând cu anul 2002. Este primul eveniment cu tradiție și istorie din industria muzicală românească. Inițial acest eveniment purta numele ”MTV Romania Music Awards” ce se organiza de obicei în iunie. Însă în 2008 fost înlocuit de ”Romanian Music Awards” care a fost găzduit de Iași. În acest an, RMA a ajuns la a XI-a ediție și s-a desfălurat pe 14 septembrie în Piaţa Sfatului din Brașov unde au luptat artiștii în 14 categorii. Este singurul eveniment din industria muzicală românească de interes internaţional. Anul acesta, decernarea premiilor a fost transmisă LIVE în 19 ţări.  Gazdele "Romanian Music Awards":  - 5 iunie, 2003 - Sala Polivalentă, București - 3 iunie, 2004 - Sala Palatului, București - 23 aprilie, 2005 - Sala Palatului, București - 3 iunie, 2006 - Sala Sporturilor Horia Demian, Cluj-Napoca - 10 mai, 2007 - Piaţa Mare, Sibiu - 5 octombrie 2008 – Palatul Culturii, Iași - 6 iunie, 2009 - Piaţa Prefecturii/Mihai Viteazul, Craiova - 10 iulie, 2010 - Piaţa Prefecturii/Mihai Viteazul, Craiova - 16 septembrie, 2011 - Piaţa Sfatului, Braşov - 8 iunie 2012 – Piața Mihai Viteazul, Craiova - 14 septembrie 2013 - Piaţa Sfatului, Braşov

Greva RATC vs Soluția Mazăre
Inițial a dispărut tramvaiul și troleibuzul... acum e timpul să dispară și autobuzul RATC. Mission complete! Mazare Next Level!

” Referitor la greva RATC care a paralizat traficul constănţean astăzi, primarul Constanţei, Radu Mazăre, a declarat: "Mi se pare intolerabil! Greva de astăzi este un şantaj atât pentru mine cât şi pentru locuitorii Constanţei. RATC a semnat un contract colectiv de muncă, iar legea spune clar că atâta timp cât ai un astfel de contract de muncă nu ai voie să faci grevă. Discuţia s-a încheiat conform legilor în vigoare. Aceasta grevă nu este legală, iar pierderile vor fi suportate de şoferii care au făcut grevă. În esenţă ştiu ce se întâmplă, şoferii nu mai pot fura motorină, iar să dai un leu nu mai merge pentru că sunt controale. Din această cauză sunt ei supăraţi". Până când şoferii RATC îşi vor relua activitatea, primarul Constanţei, Radu Mazăre, spune că a adunat toţi operatorii privaţi de transport persoane, iar conform Legii 92 s-a consultat cu ei în vederea suplimentării numărului de microbuze pe liniile RATC. Edilul a precizat şi faptul că se gândeşte să scoată traseele RATC la licitaţie.  „Mi-e clar că soluţia este privatizarea. Nu putem privatiza tot RATC-ul, ci doar traseele. Dacă vor operatorii le dăm şi autobuze”, a spus Mazăre. Pentru cei cu abonamente gratuite încă nu s-a găsit o soluţie.  „Ei nu pot circula cu microbuze maxi-taxi. Vom găsi o soluţie”, a declarat edilul.  RATC a depus o plângere împotriva şoferilor la Tribunal pentru a se verifica legalitatea sau ilegalitatea grevei de astăzi. Instanţa se va pronunţa cel târziu mâine. ” Cuget Liber (16.09.13)

Admitere sesiunea a II-a pentru Republica Moldova pentru anul universitar 2013-2014
Atenție! Se organizează al doilea tur de admitere în România. Mai jos puteți descărca listele cu locurile neocupate și formularul de admitere pentru studii de licență pentru anul universitar 2013-2014.

Acum pot participa doar candidații care și-au depus dosarul la misiunile diplomatice ale României din Bălți, Chișinău și Cahul, conform prevederilor Metodologiei de școlarizare a românilor de pretutindeni, începând cu anul universitar 2013-2014. Deci cei care nu s-au găsit în listele provizorii din primul tur, acum am ocazia să-și mai încerce norocul. Formularul cu noile opțiuni poate fi transmis la numărul de fax: 0040-21-312 49 04 sau pe adresa de e-mail: admitere2moldova@medu.edu.ro, până luni (inclusiv), 09.09.2013, orele 16:00. Vă dau un sfat, să vă gândiți foarte bine când treceți opțiunile. Din prima sesiune ați observat că admiterea este o mare ”loterie”. Însă acum aveți o mai mare șansă să intrați la o facultate care o alegeți din listă, pentru că deja cei cu medii mari sunt deja admiși. Ei deja nu mai pot participa în sesiunea a II-a, conform metodologiei. De data aceasta cei cu medii modeste, pot aplica la facultăți din centre universitare mari. Să știți că și în această listă există facultăți destul de interesante, care pot oferi un viitor decent. Vă urez baftă și optați pentru un viitor decent. Descarcă lista și formularul AICI !!!

Generat în 0.079 secunde.