Adrian's blog

Adrian's blogAdrian's blog



RSS posts

Administratie locala


Comenteaza





8 zile în Kabuleti
Am promis în articolul precedent că voi scrie despre sejurul nostru în Kabuleti, despre prieteniile legate și cum puteți beneficia și voi de această oportunitate. În articolul acesta voi încerca să mă țin de cuvânt și să împărtășesc impresiile mele de la proiect. Încep cu începutul. Am fost cazați într-un hotel foarte comod și cel mai important la 2 minute de la mare. Am partajat camera cu un prieten din Italia. Eram cel mai tânăr participant la proiect și nu m-am simțit oarecum discriminat de cei mai mari, ba din contra eram încurajat. Un lucru mai rar întâlnit la noi.

Cu un bun prieten din Azerbaijan pe un deal din Batumi pe care l-am escladat cu telegondola În fiecare seară aveam inclus în program Cultural Evening (Seara Culturală) unde câte 3-4 țări își prezentau cele mai frumoase lucruri pe care țara lor le posedă. Iată așa am reușit să descopăr o dulceață de lichior din Tallin, să gust niște spaghetti napolitane, să mănânc niște cârnăciori polonezi foarte gustoși. În prima zi, țara gazdă, Georgia și-a prezentat cultura într-un local mai special și mai spațios. Am gustat iarăși niște khachapuri, vin georgian, frigărui și chacha, un fel de băutură tare georgiană, care poate să ajungă la 80 de grade. Mi-a plăcut mult dansul lor tradițional și piesa de pe fundal.

Prezentăm țara cu Ovidiu Prezentare țării noastre a fost destul de modestă, am adus 2 feluri de vin, un Kagor mai dulce și un Cabernet mai puțin dulce ambele fiind de la Cricova.  Și niște ciocolate și bomboane dintre cele mai gustoase de la Bucuria, cum ar fi Răcușori, Fulgeraș, Favorit, Meteorit. Evident că toți au ținut să guste vinurile noastre, iar la sfârșit de degustare era inevitabila frază „It's the best wine I've ever tasted” („Este cel mai bun vin pe care l-am gustat vreo dată”). Le-am vorbit câte ceva din tradițiile vinicole pe care le avem și despre bogățiile subetrane de la Cricova și de la Mileștii Mici.

O horă moldovenească Imediat după Cultural Evening, era și un After Party, și după After Party urma Beach Party chiar pe litoralul georgian. Cel mai interesant era la Beach Party, erau discuții interesante despre doctrine politice, tradiții. Aici am întâlnit o mulțime de oameni înteresanți, oameni cu o verticalitate a convingerilor. Vă mai aduceți aminte de violențele stradale din Instambul un an în urmă, păi am aflat despre acele revolte de la un inițiator ale acesteaia. Mi-a explicat cum de la 30 de inițiatori, au ajuns la mii de participanți la proteste pașnice contra deciziei guvernului de a defrișa un parc pentru construcția unui mall. Și tot așa. El doctrinal era comunist, un comunist înflăcărat, îmi vorbea foarte mult despre un comunism utopic pe care și-l dorea el. Dar din păcate pentru el, nu l-a văzut și nu prea crede că-l va vedea vreodată. Fiecare om de la proiect avea câte o poveste interesantă. Și la fiecare Beach Party reușeam să o descoperim.

la una din activităță La orele de curs pe care le aveam, s-a vorbit despre multe. La primele ore au fost activitati de Team Building, activitati prin care ne-am cunoscut mai bine. Cel mai mult mi-a plcăut activitatea cu Cultural Iceberg (Aisbergul Cultural). Partea exterioară a aisbergului este reprezentantă de aparențele unei culturi, partea inferioară de valorile pe care le descoperi dacă încerci să le înțelegi și dacă-ți petreci mai mult timp cu reprezentanți acelei culturi. La această activitate am fost divizați în câte o pereche formată din 2 țări, noi am fost împreună cu pritenii italieni. Iată așa le-am descoperit aparențele dar și lucrurile mai puțin vizibile. De aici am înțeles prin ce se disting italienii din nordul și sudul Italiei. Cei din sud sunt mai lenoși și trăiesc viața din plin, cei din nord sunt mai harnici. Italienilor din sud le place să mânânce și să gătească gustos și să se îmbrace bine și ieftin. O altă activitate interesantă a fost acea când am primit niște task-uri pe care trebuia să le îndeplinim în echipă. Am fost divizați în 2 echipe. Fiecare echipă avea sarcini diferite. Noi am avut să facem niște selfi-uri cu 3 perechi de ciorapi de culori diferite și 3 feluri de lenjerie de corp, pe malul mării. Să ne fotografiem cu un cuplu căsătorit de 25 ani. Și încă câteva task-uri.

Dansăm în cele 3 perechi de chiloți de culori diferite După activitățile acestea, au urmat deja ore informative și workshop-uri despre europass, EVS ( European Volunteering Service) și despre Erasmus+. Europass este o platformă de creare a CV-urilor recunoscute cu ușurință pe teritoriul Uniunii Europene. EVS este un program oferit tinerilor de la 17 până la 30 ani, de a face voluntariat timp de un an într-o țară străină. Erasmus+ (este o continuitate a proiectelor Youth in Action) prin intermediul acestui program sunt finanțate o mulțime de proiecte de instruire în domeniul educației, sportului și tinerilor. Proiecte de gen Training Course, Study Visit, Youth Exchange și încă câteva feluri. Proiectul la care am participat noi este de tip Training Course și este finanțat de către Comisia Europeană prin programul Erasmus+. Sunt câteva grupuri pe facebook (link1, link2, link3, link4, link5, link6) unde sunt postate o mulțime de proiecte la care puteți participa dar mai sunt și câteva site-uri informative (link1, link2). Încercați să urmărți pe www.civic.md și pe www.diez.md la fel. Eu am participat la acest proiect datorită CLCT-ului și datorită Pan-European Alliance Moldova.
Pe tărâmurile Georgiei
Cel mai recent proiect în care am participat, a avut loc în Gerogia, într-un orășel provincial dar tare drăguț și cu acces la mare, Kabuleti se numește. În articolul acesta mi-am propus să oferă mai multe date practici și mai multe informații despre locurile speciale pe care le-am vizitat în orașele Batumi și Tbilisi și niște idei pe care le-am putea aplica aici, la noi acasă. Ce?Unde?Când? Este un proiect de tip Training Course, la care au participa 10 țări (Republica Moldova, România, Ucraina, Georgia, Turcia, Spania, Armenia, Azerbaidjan, Italia, Estonia, Lituania). Din Moldova am fost eu și încă un bun prieten. Locația evenimentului mi-a plăcut mult, fiind și un loc de odihnă în timpul verii pentru georgienii dar și pentru alte naționalități din țările ex-sovietice dar totodată și un loc unde poți vedea peisajele frumoase ale Georgiei. Am fost tăman la începutul verii când apa în mare abia se încălzești, și pentru mine (care mă duc deobicei pe la mijlocul sau sfârșitul verii la mare) apa a fost cam rece, dar pentru cei din țările baltice apa era perfectă. Cum am ajuns? Am zburat din Chișinău până-n Tbilisi, și am făcut o escală în Kiev. Prima oară am fost cu avionul și cam m-au durut urechile la presiunea prezentă. Dar am ajuns cu bine. De la aeroport până în centrul orașului am luat transportul public care costase 0.5 lari (până la 4 lei de ai noștri), taxiurile costau de 100 de ori mai mult. În Tbilisi ne-am primblat vreo 6-7 ore, până-n seară. Tbilisi e un oraș istoric cu o mulțime de clădiri, biserici și locuri vechi. Noi am reușit să vizităm vreo câteva din ele. Toată ziua ne-am primblat mai mult prin Centrul Istoric al orașului. Aici am admirat un mélange de stiluri arhitecturale, fiind și arbice, și otomane, și rusești, și occidentale.

Străzile pavate din centrul istoric al Tbilisi Prin Centrul Istoric mai sunt și faimoasele băi de sulfu, unde poetul Alexandru Pușkin s-a scăldat. Baile sunt utilizate în scopuri medicinale. Și nu-s foarte scumpe. Dacă mai trec prin Tbilisi cu siguranță am să fac o baie acolo.

Băile subterane de sulf Puțin mai la deal de Centrul Istoric este o cetate, Narikala se numește. Această fortăreața a suferit în urma unui cutremur, dar a fost renovată și arată bine, mai ales noaptea fiind foarte iluminată. Ca să ajungi la cetate o poți face cu telegondola dar și pe jos. Frumoase locuri au ei, pentru că știu cum să le păstrez cu acuratețe. Ei renovează, noi demolăm, demolăm istoria.

Fortăreața Narikala Din Tbisili spre Batumi, am luat un microbuz, la care am achitat 20 de lari (până la 160 lei). Am avut norocul să fim împreună cu niște oameni foarte veseli, și nu ne-am plictisit până la destinație. Am făcut doar câteva opriri. La întoarcere spre Tbisili am luat trenul, care a fost mult mai comod, modern și din care am avut posibilitatea să vedem frumoasele peisaje verzi ale Georgie. Mâncarea Încă înainte de plecare aveam câteva ideii despre mâncarea tradițională georgiană. Chiar am gustat acasă niște Khinkali (un fel de pelimene georgiene) cumpărate de la Fidesco. Și mai știam că mâncarea lor e foarte iute. Dar diferența la Khinkali se simte, cele preparate de ei sunt mult mai gustoase, mai mari și mai iute. Ele deobicei se vând pe bucăți, și bucata costă 0.5 lari. Dacă-ți iai 3 sau 4 cu siguranță te saturi. Am mai mâncat și un fel de plăcinte georgiene, khachapuri se numesc. Îs foarte gustoase și se vând ca pâinea caldă pe stradă. Am gustat și churchela, e un fel de bomboană lunguiață, foarte lunguiață, care-i preparată din fructe, iar în interiorul lor sunt nuci. Și cam scumpușoară de la 2 la 5 lari (16-40 lei). Ca să găsești cel mai bun local unde poți servi mâncarea tradițională, cel mai bine e să întrebi de localnici.

Transportul Plimbările îs cele mai binevenite dacă vrei să descoperi orașul în detalii. Ca să vezi orașul de sus, e nevoie să te râdici pe niște dealuri, unde deobicei găsești locuri de agrement (în Tbilisi de exemplu, se află cetatea cea frumoasă și iluminată Narikala, grădina botanică, o roată de observație, asemănătoare cu London Eye, și mai sunt niște monumente; în Batumi doar un local). Această escladare o poți face și pe jos în Tbilisi, dar și cu telegondola în ambele orașe. Eu am preferat în Tbilisi să mă urc cu telegondola, dar am coborât pe jos. În Batumi pe jos e imposibil, volens nolens, trebuia de achitat telegondola tur-retur. Nu țin minte sigur prețurile dar e până la 5 lari tur-retur. Prin oraș eu am preferat transportul public în schimbul taxiului. În transportul public ai posibilitatea să interacționez cu localnicii, ei sunt foarte bucuroși să-ți zică unde să cobori, dar mai ales să-ți povestească cu patos despre locurile frumoase pe care trebuie să le vizitez. Taxiul deobicei îl utilizam când avem ceva urgent de făcut. Microbuzul l-am utilizat doar de vreo câteva ori, e la fel foarte ieftin, dar îi cam periculos, șoferii conduc cu viteză extrem de excesivă. Pentru deplasări lungi de genul Kabuleti-Tbilisi recomand trenul, îi sigur, mai ieftin, este wi-fi și peisajele pe care le vezi prin fereastă îs extraordinare. Fiți foarte atenți când traversați strada, pentru șoferii georgieni zebrele nu au nici-o semnificație.

Bike-sharing în Batumi Cea mai bună idee ca să vizitez orașul este să închiriezi o bicicletă, în Tbilisi nu prea am văzut locuri de unde poți închiria o bicicletă, în Batumi, sunt foarte multe. Ba mai mult au și piste pentru bicicliști speciale. Eu zic că-i un exemplu pentru municipalitatea noastră.

Pistă specială pentru bicicliști Ospitalitatea O particularitate spefică georgienilor este ospitalitatea și căldura cu care te primesc. Din toată experiența mea modestă de călătorii prin țări străine, constat că Georgia este cea mai ospitalieră țară. Când plecam din Tbilisi spre Batumi, acei pasageri veseli care erau cu noi ne-au servit cu khachapuri și vin georgian. Georgienii, ca și orice altă națiune, îs bucuroși când le zici câte ceva în limba lor, și devin mai calzi, mai deschiși și poate să te servească cu ceva sau să te ajute cu ceva. Vă recomand să știți cele 2 cuvinte cheie: ghamargeaba = salut și madloba = mulțumesc. Polițiștii îs foarte omănoși. În cazul în care te pierzi, te adresez la poliție, iei te vor conduce acasă. Sau dacă ai chef de discuții te apropii de un polițist. Ei o să vă povestească cât de bun a fost Mikheil Saakașvili, ex-președintele Georgiei, și cum le-au majorat salariile. Și apoi la rândul tău le spui despre parcursul european al Republicii Moldova. Ei îs foarte curioși și o să-ți dea o mulțime de întrebări. O astfel de discuție am avut eu, stând într-un parc la miezul nopții și s-a apropiat un nene polițist foarte deștept. După care a scos un pix și o foaie și mi-a scris contactele lui, inclusiv și numele de pe facebook. Iaca așa am devenit prieten cu un polițist. Practica asta, de a discuta deschis cu civilii mi se pare ceva normal și care ar fi aplicabilă și la noi. Voi ce ziceți ? După prezența multitudinilor edificilor elcleziastice a diferitor confesiuni, am constatat că ei îs mult mai toleranți și mai „openminded” decât unii creștini mai conservatori de la noi din țară, care nu acceptă diversitatea în societate. Mai puține am scris în acest articol despre proiectul propriu-zis la care am participat în Kabuleti. Am decis ca lunea viitoare să postez un alt articol despre sejurul nostru în Kabuleti, despre prieteniile legate acolo, despre lucrurile învățate și cel mai important despre modalitatea de a beneficia de o oportunitate asemănătoare. Scrieți-mi în comentarii ce lucruri vă mai interesează ca să le includ în noul articol.
O retrospectiv a anului 2013
Și la sfârșit de an o tradțională retrospectivă împărtășită cu voi toți. Am participat la un schimb intercultural în Trogen, Elveția în perioada 3-23 noiembrie.  Am participat la un summit internațional al tinerilor „Let's change the world for the better” în tabăra Artek, Ukraina în perioada 18 iulie - 4 august. Am participat împreună cu echipa #b10 la Cupa Bloggerilor la Fotbal în București, România în luna septembrie. Am câștigat alegerile președintelui senatului Liceului Teoretic „Spiru Haret”. Am participat la tabăra de vară Wave Week Moldova în luna august. Am devenit consilier în cadrul Consiliului Local al Copiilor și Tinerilor. Am devenit voluntar în cadrul Consiliului Național al Tineretului din Moldova. Sunt niște realizări modeste dar de care mă mândresc foarte mult. Datorită lor am reușit să mă dezvolt și să-mi modific unele viziuni. Am să închei acest articol cu mulțumiri speciale către următoarele persoane Nicu Apostu, Veronica Boboc, Eduard Mihalaș, Nadejda Trofim, Natalia Ursu, Ana Gârba, Alina Gâlcă, Anna Susarenco, Luminița Plămădeală. Le urez tuturor în noul an cât mai multă motivație, interes și realizări frumoase. Have fun ! :)
Tehnologii WOW în .md
Orange Moldova e tot mai aproape de bloggeri. Şi chiar imi permit sa-i laud şi sa apreciez lucurile inovative pe care le fac. Recent au lansant un magazin cu tehnologii WOW. Primii vizitatori au fost bloggerii de la echipa #b10.  Am fost invitat şi eu sa particip la lansare,  nu am putut sa ajung, dar cu siguranta cum prind ocazia plec sa testez noile tehnologii. Puteti sa mi-o luati inainte pana revin in tara, magazinul se afla pe Decebal. Mai multe poze şi informatii despre tehnologiile de acolo, gasesti la prietenii mei pe blog, aici la Nicu, aici la Plesca .
Michael Zikeli: “Am foarte multe de învățat de la tineri”
Michael Zikeli este președintele organizației Concordia Moldova. Mai bine de 25 de ani încerca să contribuie la reducerea sărăciei. În cadrul Concordia Moldova, gestionează 2 proiecte mari, unul pentru tinerii orfani și copii proveniți din familii social vulnerabile și un alt proiect este ajutorare bătrânilor.

Care sunt experiențele dumnevoastră anterioare ? Am lucrat la Caritas Viena, unde am cunoscut o mulțime de moldoveni, care erau în trecere sau solicitau azil și o bună marjoritate din ei erau tineri.  Desigur, că mereu eram receptiv și-i ajutam. De acolo a venit și dorința să activez în Republica Moldova.

Câte de importantă considerați implicare societății civile în procesul decizional ? Este responsabilitate cetățenilor să se ocupe de elaborare proiectelor, iar datoria guvernului este să-i asculte și să slujească oamenilor. Doar astfel vom crea o societate frumoasă. În acest context încurajez tinerii să se implice, că de fapt ei sunt forța motrice a unei societăți, și doar ei pot simte cel mai bine problemele unei țări.  Iar noi adulții trebuie să înțelegem că ei sunt mai rapizi, mai inteligenți și mai iscusiți ca noi și să nu-i stopăm la nivelul nostru. Chiar dacă ne este greu să acceptăm, trebuie să o facem și să le oferim șansa să-și decidă viitorul. Trebuie să recunosc că de fapt și eu am foarte multe de învățat de la tineri.

Care este contribuția organizației dumnevoastră în crearea condițiilor menționate mai sus ? Concordia Moldova are 29 de centre sociale în toată țara, unul dintre cele mai mari este în Pererâta, unde se adăpostesc 240 de copii. Le oferim cele mai bune condiții și îi încurajăm să se implice în domeniile care-și doresc cel mai mult. Le asigurăm copiilor foarte multe activități și îi ghidăm pe fiecare în parte oferindu-le sfaturi. Scopul Concordie este să susține oamenii.

Ce sfaturi le-ați oferi tinerilor? Am mai multe sfaturi ce le-aș putea oferi tinerilor, unul din ele este să se implice mult mai mult politic, și să nu lase politica doar adulților, deoarece ei simt mai exact și mai bine problemele societății și au viziuni mult mai clare. Un alt sfat ar fi să dedice un an voluntariatului într-o altă țară. Cunosc mai mult de 95% de tineri care au facut voluntariat un an și au recunoscut că le-au schimbat radical viața schimbându-le unele concepții. În același timp i-au dezvoltat personal și profesional. În perioada 29-31 octombrie la Chișinău în incinta hotelului Codru se desfășoara prima ediție Civic Fest unde participă  Concordia Moldova împreună cu domnul Zikeli . Veți avea șansa să-l cunoașteți mai bine. 
Va invit la un pahar de vin și voie buna


Tocmai am venit de la pregatirele unui eveniment care va avea loc în centrul capitalei . Cam așa, mâine, 5 octombrie la ora 12.00 în Parcul Central Ștefan cel Mare și Sfânt. Evenimentul reprezintă lansarea unei noi campanii sociale de sensibilizare a opiniei publice privind abuzul emoțional asupra copiilor - „Cuvintele grele rănesc”. Este elaborată de Centrul Media pentru Tineri și Centrul Național de Prevenire a Abuzului față de Copii. Prezenți la eveniment vor fi Tinerii Bloggeri, jurnalistul și bloggerul, Alex Gurdila, prezentatorul TV, Vitalie Dogaru și multă altă lume interesantă. Este inclus și un program cultural unde vor evolua Victoria Lungu, Laurențiu Popescu, Jucătorul și o viitoare vedeta autohtonă, Adrian Hanganu. Maia Sandu la fel va participa cu un discurs în contextul lansării campaniei. Așa că aveți o oportunitate unică să o întrebați de ce a scurtat vacanțele și ce (nu) vă place în sistemul educațional. Imi pare rău sa vă anunț, dar eu nu voi reuși să particip la eveniment. Vă urez baftă și distracție pe măsură.
Foială-n România. 10 blogări moldoveni vor participa la Cupa Bloggerilor
Mai răruț o dau pe blog, o fac doar la ocazii. Și de data asta am o altă ocazie specială să mă laud că voi participa alături de 9 blogărași moldoveni la Cupa Bloggerilor care va avea loc în București.

Componența echipei noastre o găsiți aici, și tot aici puteți descărca pachetul de susținător al echipei noastre - #b10 . Mai multe informații și poze voi încărca pe facebook, pe twitter și pe instagram. Postările vor fi grupate sub hashtag-ul #cupabloggerilor și #b10. Sponsorul general al echipei #b10 este Orange Moldova. Mulțumiri domnului Eugen Tomac, președinte PMP pentru suportul acordat. Cupa Bloggerilor la Fotbal este un eveniment marca SportMeet.ro. Sponsor: Orange Romania. Parteneri: Canyon, Aqua Carpatica, Heineken, Editura Litera si Federatia Romana de Rugby. P.S: Aceasta-i cea de a 4-a ediție Cupa Bloggerilor la fotbal și va avea loc sâmbătă, 28 septembrie la Stadionului National de Rugby „Arcul de Triumf” (Bulevardul Marasti nr.18-20) începând cu ora 13.00. Programul îi găsiți aici.
O șezătoare schimbătoare


Demult n-am mai scris p-aici. Am avut o vară plină în sensul direct al cuvântului. Am fost pe la tabere, organizații, evenimente și așa mai departe. Timp pentru blog nu prea am avut. Acum am o ocazie specială să scriu despre o gașcă și un eveniment supertare. Le place să li se spună Changemakeri și marți organizează o șezătoare intitulată „La lumina speranței” începând cu orele 13.00 la Arcul de Triumf. Participanții la eveniment vor avea acces la cărți motivaționale, la jocuri interactive și muzică live. Spre seară se vor lansa lampioane. Programul integral îl găsiți aici.  Prima interacțiune cu ei a fost la o ședință guvernamentală pe când domnul Mihai Moldovanu era viceprim-ministru. Am reușit să-i cunosc mai bine la Gustar unde am fost parte din gașca lor. Sunt frumoși, tineri și foarte activi. Fiecare din ei sunt diferiți în felul lor și asta-i face speciali și foarte originali. De aceea am toată siguranța că vor face acest eveniment unul memorabil și foarte foarte interesant. 
Un fel de „cum a fost la #Gustar”


Din start mă gândeam să vin la Gustar, dar nu aveam gașcă. Toți prietenii erau plecați pe la tabere, mare, școli de vară and so on. O postare pe făisbuc și totul s-a rezolvat. Am fost în gașca celor de la Changemakers. Oameni veseli, oameni pozitivi și cel mai important - receptivi. Ivan la fel s-a altura celor de la changemakers, respectiv eram 2 bloggeri care s-au văzut doar pe facebook. Gustar, însuși festivalul e foarte frumos. Dar ideea cum a fost mediatizat sub culoare politică mi-a displăcut . Unu la mână nu s-a înțeles corect ce înseamnă termenul „patronaj” -  n. Protecție (1), ocrotire, sprijin. ♦ Acțiune de ocrotire a săracilor și a celor incapabili de muncă, pe care o desfășoară societățile de binefacere din unele țări; asociație, societate de binefacere. Și doi la mână - măcar cultura lăsați-o echidistantă și nu băgați politică în ea. Evident, au fost lucruri foarte frumoase. Muzica chiar mi-a plăcut, nu știu de ce altor nu le-a plăcut. Dar cred eu că era și mai bine dacă erau invitați Zdubii, cei de la Subcarpați sau Vally Boghean. La fel de bine se încadrau în programul concertului. A fost multă lume. Lume venit de prin Italia, am văzut niște bicicliști din Ukraina, niște autocare din România. A fost bine.
O altă modalitate să renunți la task-urile casnice
Nu știu dacă ați auzit, dar pe piața autohtonă a apărut un nou serviciu interesant de housekeeping și curățenie. Prietenul nostru Ivan deja a avut o experiență interesantă cu ei. Și zice că-s buni și utili.

Eu încă nu am apelat la astfel de servicii, dar sper să o fac. Că uneori chiar am nevoie, având un program încărcat ziua întreagă și neavând măcar oleacă de timp pentru niște curățenie. Dar să fim serioși, chiar dacă aș avea, nu aș face curățenie atât de calitativ ca și ei.

Au niște oferete extraordinare. Mi-am creat o listă de motive de ce aș apela la ei. Îmi sunt returnați banii în caz că nu sunt satisfăcut de serviciile companiei. Îmi oferă siguranța serviciilor prestate. Îmi asigură confortul și rapiditatea. Și pe lângă toate acesta, îmi economisesc banii și timpul. Comanda se efectuează rapid la nivel online pe site-ul lor oficial. În lumea întreagă sunt foarte bine dezvoltate astfel de servicii. Ar fi bine să încercăm să experimentăm și la noi. Am toată siguranța că motivele și așteptările de mai sus îmi vor fi asigurate la cel mai înalt nivel. 
Tabără pentru tinerii moldoveni de peste hotare
Un nou produs interesant și creativ pentru ai noștri din toată lumea elaborat de către Biroul pentru Relații cu Diaspora. Acest program este destinat tinerilor moldoveni cu vârsta cuprinsă între 14 și 16 ani. Deadline-ul îi pe 20 iulie, așa că grăbiți-vă. Din start citiți descrierea programului și apoi condițiile de participare unde este și formularul.

În contextul numărului mare de moldoveni de peste hotare conținutul acestui program chiar este binevenit mai ales punctele dezvoltării, păstrării și promovării identității naționale prin cunoașterea limbii și istoriei. Reamintesc prietenilor și cititorilor acestui blog care se află acum în străinătate, formularul de aplicarea la acest program poate fi găsit aici.
Picii au câștigat la fotbal. FC Grădinița vs. FC Blogovăț
Pentru mine a fost cam dificil meciul de azi. Una-i că ieri am avut un alt meci interesant  în cadrul campionatului raional Ștefan Vodă la care am fost parte a echipei din satul Carahasani și eram obosit, iar alta-i că n-am rezistat căldura. În fine am câștigat cu 11 la 9. Great succes.

Chiar dacă am câștigat și am luptat din greu să întoarcem scorul. Esența „offline-ului” a fost socializarea între bloggerii autohtoni și în același timp stoparea discriminării rasei de „tineri bloggeri ” . Evident că ne-am propus să și readucem aminte oamenilor din social media că sportul e la fel un remediu sănătos de pierdut timpul. Așa că ghetele în picioare și lăț du it. Mulțumiri enorme către mult stimatul nostru prieten, Ivan Goncearuc, care ne-a asigurat terenul și ne-a susținut moral pe facebook. Și mulțumiri enorme comentariilor cameramanului nostru, Alex . Trăiască sportul, trăiască bloggerii, trăiască bara porții ! P.S: În contextul performanțelor încasate echipa FC Grădinița caută sponsori. P.P.S:Înregistrările video împreună cu comentariile lui Alex sunt la Eugen pe blog și o mai bună relatare a meciului la Marius.
(UPDATE) Duelul bloggerilor la fotbal
M-am scapat cu vorba într-un articol, fara sa ma conformez discuției pe care am avut-o cu Eugen in a organiza un meci între noi și ei. Declar că metodologia de organizare a campionatului scrisă în acel articol nu mai este valabilă. 

Repriza va fi de 25 min iar numarul jucatorilor in teren este flexibil, presupun ca 5 persoane + portarul va fi ok, din caz ceva modificam pe loc. Componența echipei: Vadim Zgherea Marius Chirtoaca Ovidiu Cernat Teodor Olari Alexandru Severin Mihai Dohotaru Adrian Bratu Mihai Afanasii Doritorii de a veni să ne susțină sunt bineveniți. Până atunci toate cele bune ! P.S: Ora 10.00, duminica 07.07.2013 la stadionul CSCT „Buiucani”.
Nu semnați petiția, învățați-o pe Miss Moldova româna
Am văzut că pe facebook apar tot felul de inițiative, și chiar îmi place că oamenii prind la demnitate. Doar că ar trebui să înțelegeți că deja participanta nu mai poate fi revocată.

Unica soluție ar fi să o învățăm să-și iubească țara și limba. Ar fi mult mai efectiv. Dacă nu se găsește nici un voluntar, atunci ar trebui să frecventeze singură cursurile de limbă română pe lângă cele de engleză și am avea +1 un vorbitor de română. În acest sens, aș zice că mult mai realizabilă ar fi crearea unei campanii pentru a insista studierea limbii române de către participantă. Iar organizatorilor le-aș sugera ca anul viitor să rectifice regulamentul pentru a preveni astfel de cazuri. Și în regulament să fie indicat că pe lângă corpul frumos pe l-ar avea participantele, să cunoască limba de stat adică limba română și să recite Limba Noastră . Exact ca la obținerea cetățeniei române. Iar aici, am putea realiza o petiție în care să solicităm introducerea punctelor de mai sus în regulamentul concursului. Dacă totuși vreți să semnați petiția, accesați aici.
Concurs pentru bloggeri
În contextul apropierii zilei de naștere a Malalei (bloggerița pakistaneză care a fost împușcată pentru dorința sa de avea acces la educație), Y-Peer Moldova anunță concurs în exclusivitate pentru bloggeri.

Ziua de naștere a Malalei este pe 12 iulie, iar această zi va fi declarată zi internațională numită și Malala Day. Mii de oameni din lumea întreagă vor organiza un șir de eveniment pentru a-și exprima solidaritatea față de ea. Bloggeri care vor participa, trebuie să se documenteze cât de puțin despre acest caz și să facă o însemnare pe blog. Câștigătorii vor fi selectați în baza numărului de like-uri acumulate la articol. Eu imi voi asuma responsabilitatea de a monotoriza concursul, deci articolele puteți să mi le transmiteți printr-un comentariu sau e-mail: adrian.bratu97@yahoo.com sau direct Annei: anna_susarenco@yahoo.com. Ca resurse pentru documetare puteți să accesați un articol pe blogul meu sau deja potate să vă ajute un google search.
Bloggerii vor juca fotbal
N-am jucat fotbal de ceva timp, și acum chiar simt o dorința și mai mare de a o face. În acest sens împreună cu Ivan, vom organiza un mini-turneu între blogări în data de 7 iulie pe stadionul CSCT Buiucani.

Vom crea 3 echipe. Una va fi reprezentată de Clubul Tinerilor Bloggeri, alta va fi formată de Eugen cu veteranii blogosferei și cea de a 3-a echipă va fi formată din bloggeri care nu și-au găsit loc printre primele 2 echipe. E posibil să se alăture și cei de la Red Bull, așa că vom beneficia de energizante Red Bull pe degeaba. Persoanele interesate să participe, să mă anunțe într-un comentariu cu link spre blogul care-l deține. P.S: Rog persoanele participante să scrie despre eveniment și să adunăm cât mai repede oameni și în cea de a 3-a echipă.
Requiem for a dream
Am privit recent acest film. Probabil efectul principal al filmului este după ce-l privești. E un mindfuck dacă l-aș aborda la termenii moderni. Un film care mi-a schimbat total percepția asupra drogurilor și a substanțelor nocive. E unul din categoriile must watch.

În era în care trăim, tot mai mult se mediatizează subiectul ăsta cu drogurile și în majoritatea cazurilor îi oferă o nuanță  mai pozitivă astfel influențând opinia publică. Tocmai de asta consider acest film o genialitate și o excepție, deoarece este unul din puținele filme care prezintă adevăratele efecte ale drogurilor. Să vezi cum îl distruge direct pe om, să vezi cum se ajunge până la prostituție pentru o doză mică, să vezi în ce stare ajunge un drogat și să-ți închipui că toate lucrurile acestea s-ar putea întâmpla cu tine inconștient. Chiar asta mă face să cred că va schimba perepția mai multor oameni, inclusiv cei care au încercat și cei care doresc să o facă.
Oportunități pe degeaba pentru vară
Am adunat aici câteva oportunități pedegeaba de schimb de experiență și câteva școli de vară.

Schimb de experiență: În Ukraina, perioada 10-18 august, vârsta 18-25 ani.  Școala de vară „Jean Monet” care este orientat spre integrarea europeana și drepturile omului. Vârsta 18+. Școala de vară „România Mare” pentru elevi, perioada 2-7 iulie. Schimb de experiență: În Franța, perioada 15-17 iulie, vârsta 18-25 ani. Școala de vară „Europa la tine acasă”, perioada 24-27 iulie, vârsta 16-23 ani. Dacă mi-a mai scăpat ceva sau aveți niște completări, scrieți .
Ion Găină: Să vorbim limba noastră cu o intensitate, astfel ca ea să nu moară (VIDEO)
În cadrul proiectului Redescoperă Moldova.Căușeni, am trecut și pe la Zaim unde l-am întâlnit pe domnul Găină la Muzeul Alexei Mateevici. El este directorul acestui muzeu și scriitorul mai multor lucrări, printre care ABC-ul tânărului creator „Cuvântul”.

Fosta mea profesoara de limba română a fost discipola domnului Găină. Și mereu ne povestea despre activitatea dumnealui. Acum m-am convins că este un om chiar extraordinar. El susține că „e ușor să pui pe roate o instituție, cel mai greu e să o menții” și că „visele curate și frumoase mereu se vor îndeplini”.  Printre discuții și-a exprimat indignarea față de toate știrile TV cu morți și accidente. Si zice că sunt insuficiente știri pozitive de care ai putea să te dozeze cu energie, pe când avem atâția oameni talentați și frumoși. În acest context ne-a indemnat si pe noi ca și pe discipolii săi care au vrut să facă ziaristică spunându-ne: „Să faceți ziaristică dar să nu fiți muște de gunoi”. I-a fost greu să înființeze muzeul, dar a făcut-o. Acum dacă treceți prin Căușeni vă îndemn neapărat să treceți pe la muzeu. Aici veți putea vedea chiar lucrurile de care s-a atins poetul, Alexei Mateevici și lucruri care au o tangență cu personalitățile neamului românesc. Prin discuțiile cu dumnealui ne-a povestit cât demult străinilor le placea imnul nostru, și susțin cică că ar putea fi și imnul lor. În sens că intruchipează toate calitățile limbii și neamului lor.  Pentru Ion Găină, Mateevici a fost un profesor spiritual și susține că ele este prea important pentru noi, pentru neamul nostru românesc. Întrebarea retorică cu care s-a încheiat „redescoperirea” este „când vom mai vorbi de bine despre noi?”.
Ce mai zice junimea de la Căușeni
Chiar dacă am interacționat doar de vreo 2-3 ori cu tinerii d-aici, mi-am formulat o viziune. Căușeniu-i sat mare (exact ca Chișinăul) și e un fel de capitală a regiunii de sud-est a Republicii Moldova. Aici se adună oamenii regiunilor vecine la piață de duminică și în unele cazuri la studii (eu cunosc câteva persoane).

Revin la tineri. Am convingerea că următorul an Căușeniu va deveni capitala tineretului. Președintele Consiliului Raional chiar se dedică tinerilor. La inițiativa lui și în colaborare cu Consiliul Raional Ștefan Vodă și cel din Cimișlia construiesc cel mai mare centru sportiv pentru tineri. Ieri am scris despre el aici. Mi-a plăcut mult. Aici în Căușeni se pune mare accent pe sport și dovadă sunt produsele fotbalistice de la naționala de fotbal a Republicii Moldova - Igor Armaș de la naționala mare, și mai puțin cunoscut , bunul meu prieten și fost coichipier - Apostol Mihai, de la naționala de juniori. În ziua când am venit, pe terenul de fotbal din Căușeni s-a organizat un campionat în memoria victimelor războiului de pe Nistru. Aici am întilnit câțiva tineri. Am bătut și eu mingea cu ei. Cică unii bloggeri mi-au intitulat „live performance”-ul ca master class.Fie. La tabara unde am fost cazați, erau tineri. Ei deja păreau epuizați și plictisiți. Am abordat câțiva din ei. Și încercau să-mi zic că vor acasă. Le-am zis că-s din Carahasani. Iar ei erau din Antonești (satul vecin) și m-au rugat să-i iau cu mine spre casă. Dar le-am explicat că nu-i bine și că eu nu plec acum în Carahasani. Îmi era într-un fel jale de ei. Am devenit puțin mai nostalgic și-mi aduceam aminte de anii când plecam eu pe la tabere. P-atunci era o atmosferă mult mai veselă în tabără, nopțile nu dormeam și ne distram. Un lucru relevant este că tinerii d-aici sunt mult mai deschiși față de alte regiuni. Și au posiblități mult mai mari. Păcatul meu că nu prea m-am bazat pe asta. Dar aș fi curios să aflu ce servicii mai există aici pentru tineri. Și dacă știți v-aș ruga să scrieți în comentarii.
Căușeni - oraș verde


Am ajuns cu bine la Causeni. Și cu blogării ne-am pornit la drum. Prima destinație a fost Mănăstirea Adormirea Maicii Domnului. O mănăstire veche care ascunde mai multe legende. Este puțin adancita-n pământ. Dar interiorul este destul de voluminos. Pe peretii manastirii sunt pictatate sarbatorile si chipurile unor sfinti.

Cu noi au mai fost si niște americani.

Se spune ca aceasta mănăstire urmează sa mai fie restaurata. Doamna care ne-a ghidat , zice că e greu să înțelegi fiecare detaliu, de aia ne-a rugat sa scriem mai puțin despre ea.  Am vizitat un centru sportiv care se află-n construcții, despre care se mai zice că-i cel mai mare din Moldova, și-i creat după standartele europene.

La etajul 2 este o sală polivalentă .

Iar la primul etaj, 3 săli. O sală pentru tenis. O sală pentru dans. Și alta pentru lupte libere.





Am fost și pe la mănăstirea Marta și Maria. Frumoasă mănăstire. 

Apoi am plecat la muzeul Alexei Mateevici. Directorul muzeului este ziaristul,scriitorul,profesorul și muzeograful, Ion Găina. Chiar am avut plăcerea să discut cu dumnealui. Fosta mea profesoară de română este și fosta lui discipolă. Ea ne-a vorbit multe despre el și despre muzeul Alexei Mateevici.  În muzeu sunt păstrate atât lucruri ce au tangență cu personalitate lui Mateevici cat si cu alte personalitati importante ale neamului nostru.

*** Chiar dacă am văzut Căușeniul de foarte multe ori, de data această l-am văzut mai bine. Căușeniul îi oraș suficient de mare și frumos.  P.S: Mulțumim Moldcell și Gazetei de Sud.
Să redescoperim sportul
Dacă tot suntem puși pe căutări și redescoperiri, nu ar fi o idee rea să le reamintim oamenilor din mediu online că sportul este la fel de bun, ba chiar și „mai sănătos” decât facebook-ul.

Am vorbit cu Eugen ceva timp în urmă să organizăm un meci între Clubul Tinerilor Bloggeri și veteranii blogosferei. Dar până la urmă n-am mai organizat nică. E vara, e frumos, haideți acum să organizăm niște campionate de tenis,fotbal sau volei - în funcție de preferințele fiecăruia. Plus la asta, am înțeles că sânt persoane care vor să dea burta jos. După Redescoperă Moldova.Căușeni facem? Propuneri,păreri,sugestii, comentarii ?! P.S: E posibil să ni se asigure terenul de la Buiucani, dar încă nu-i bătut în cuie.
Malala Day
Malala Yousafzai este o elevă pakistaniană de 15 ani din regiunea Swat, orașul Mingora care a fost supusă unor restricții de către Taliban (o mișcare politico-religioasă). Multe din restricții prevedeau interzicearea accesului fetelor la educație și multe alte chestii ce lipseau femeile și fetele de drepturile fundamentale. 

Malala a fost împușcată-n cap chiar în autobusul școlar în urma unor mărturii pe care le-a scris pe blog despre încălcarea dreptului „accesul la educație”. Postările sale de pe blog erau scrise sub un pseudonim și erau citite de lumea întreagă fiind postate pe BBC. Curajul ei a fost salutat de foarte multă lume printre care și secretarul general al ONU, Ban Ki-moon. A câștigat premiul National Youth Peace Prize și a fost nominalizată la Premiul Nobel pentru Pace. Din păcate cazul Malalei nu prea a fost cunoscută opiniei publice de la noi precum și cazul Sabinei, mass-media nu prea s-a autosesizat. În acest context pe 12 iulie (ziua de naștere a Malalei) se vor organiza un șir de evenimente în lumea întreagă inclusiv și în Moldova în semn de solidaritate cu Malala și în același timp se va accentua importanța educației. În acest sens se vor elabora niște rezoluții despre care vă puteți da cu părerea aici.
Din culisele redescoperirilor cahulene
Am simțit necesitate scrierii acestui articol din insuficiență de promovare a redescoperirilor de la Cahul, care da, recunosc le-am scris în grabă și poate nu-s atât de calitative dar noi ne-am distrat de-a binelea. Cineva nu a dormit nopțile,cineva prea mult a dormit, cineva prea mult a descoperit și așa mai departe .

Prima zi am trăit-o intensiv, în sens că am vizitat cele mai multe locuri și am fost obosiți la naiba. Cea mai lungă și mai prețioasă descoperire din prima zi a fost Mănăstirea Sfânta Treime, o mănăstire cu o poveste foarte interesantă. A doua zi a fost mai lejeră, am fost prezenți la un concert dedicat zilei copilului unde am descoperit niște talente la casa de cultură din Cahul, și am mai văzut alte locuri frumoase ale Cahulului printre care arhicunoscutul sanatoriu Nufăr Alb, care e cartea de vizita a orasului. Pe blog nu prea am postat poze, dar am făcut-o pe facebook. Și apropo de poze și apropo de facebook, a fost cam dificilă treaba asta cu postatu' pozelor pe facebook. Am avut doar un aparat foto toată echipa și un modem, aparatul foto era a Danei (colegă de echipă), iar pe el nu-l puteam conecta la compu' meu, eram nevoit să-l conectez la compu' Cătălinei (colegă de echipă), iar compu' Cătălinei era la ea în odaie, iar aparatul foto era la Dana. Iar ele erau plecate în oraș si odaia era inchisa. După cum vedeți e cam sofisticată schema asta. Bicicletele. Dacă-n prima jumătate a zilei pe când ajunsem la Cahul, am avut de ales din biciclete și ne alintam, a doua jumătate a zile a ajuns cineva din altă echipă să ne fure una. Iar a 2 zi - toate bicicletele erau parcate una ca una sub balcon. Erau defecte cu mici detalii de ale bicicletei, iar oamenilor li era cam lene să le repare. În acest context cei mari au plecat cu microbusul în afara orașului, noi, cei mai mici am fost mai modești și am rămas în oraș. Nu pre ne-am conformat spiritului în echipă. Dar nici eu nu prea am fost organizat, n-am reușit să programezi unele locuri din timp, deoarece am fost anunțat chiar cu câteva minute după plecarea la Cahul , am scris și aici despre asta. Important e că ne-am distrat si am cunoscut noi locuri, noi oameni. Am constientizat că intâi de toate trebui să redescoperim locurile frumoase din țară si sa nu ne mai plangem ca nu le avem.  Moldovenii din Cahul au talent   Redescoperim pământurile cahulene pe biciclete Am (re)descoperit calea lui Ștefan cel Mare  P.S: Multumim partenerului general Moldcell pentru sustinere si Gazetei de Sud pentru mediatizare
Moldovenii din Cahul au talent
În contextul preselecției naționale „Moldovenii au talent” care va avea loc pe 9 iunie la Cahul susținut de partenerul general Moldcell, am (re)descoperit și noi niște talente.

Ele sunt parte a unui ansambul numit „Iuventa” și au susținut un concert foarte fain în incinta casei de cultură de Ziua Internațională a Copilului. Majoritatea talentaților sunt tineri și frumoși.

Generat în 0.263 secunde.