postcomunism

postcomunismpostcomunism


Cronologia tuturor realizarilor noii guvernari din Republica Moldova si evenimentele importante postcomuniste
RSS posts

Politica si Politici


Comenteaza





O noua maladie in MD


In Republica Moldova devine tot mai persistenta aparitia unei noi maladii in societate. Eu as numi-o Cromofobie. Cei mai afectati de aceasta sunt in special functionarii publici, lingusitorii, oportunistii dar si ceilalti cetateni. Manifestarile acestei maladii constau in frica de a utiliza anumite culori. Datorita activitatii zilnice care o am urmaresc adesea la functionarii publici (scoli, gradiniti, preturi, primarii), frica de a face felicitari, calendare, invitatii utilizand culorile partidelor noastre. Inainte de a alege o culoare predominanta in design cei vizati obligatoriu analizeaza cam la cine o sa ajunga si ce coloratura politica are destinatarul. Uneori maladia capata forme agravate atunci cand bolnavul nu se rezuma la alegerea unei culori impaciuitoare si inofensive dar solicita executarea comenzii in toate culorile curcubeului. Astea albastrii pentru PL alea mai intunecate pentru PD acelea rosii nicidecum la PLDM s.a.m.d Acum in domeniul tipografic practic e inadmisibila utilizarea in exces a culorii rosii. Trebuie de remarcat si o manifestare opusa Cromofilia care se manifesta prin dragostea excesiva fata de anumite culori cum ar fi cazul panglicilor verzi care le-au inlocuit pe cele rosii atunci cand are loc vre-o inaugurare de edificii. Sper ca de pasti sa avem totusi si oua traditionale de culoare rosie. ;)
Suntem un popor masochist!?


Curios lucru - sondajele au dat o eroare enorma, inadmisibila, de nedigerat. Diferenta de 20% intre Exit-Poll si rezultatul real ridica mari semne de intrebare.   Prima varianta - companiile respective si-au facut prost meseria. Poate au interogat doat tineretul, poate batraneii nu au fost prea cooperanti cu ei, poate altceva.   A doua varianta ar fi manipularea oamenilor cu aceste sondaje. Dar cu ce scop? Mai facem o revolutie?   Eu tind sa cred ca e a treia varianta - Maldavenilor le este rusina ca voteaza PCRM. Poate ei nu vor sa recunoasca la iesire de la urne ca au votat un partid care i-a mintit 8 ani la guvernare dar si mai mult i-a mintit acum in campanie. Poate moldovenii nostri sunt un fel de Masochisti? Dar asa pe ascuns ca sa nu stie tot satul.
România şi Moldova vor sărbători împreună Ziua Limbii Române


Începând cu anul viitor, românii de pe cele două maluri ale Prutului vor sărbători împreună Ziua Limbii Române pe data de 31 august – zi în care, în 1989, Republica Moldova a trecut la grafia latină şi a proclamat limba română ca limbă de stat. Anunţul a fost făcut ieri de ambasadorul României la Chişinău, Marius Lazurca.Republica Moldova a sărbătorit ieri cea de-a 21-a aniversare de la proclamarea limbii române ca limbă de stat şi trecerea la grafia latină. Deşi s-a sperat că, odată cu creşterea unei noi generaţii, problema lingvistică va dispărea de la sine, realitatea arată altceva. Efectul propagandei duse de guvernările pro-ruse de până acum ale Republicii Moldova se face vizibil. În Constituţia Republicii Moldova scrie că limba oficială a statului este „limba moldovenească”, iar unii cetăţeni încă mai cred că limbile română şi „moldovenească” sunt diferite.
Rezultatul sondajelor




28.08.10 PCRM 41,9%, PLDM 22,8%, PDM 13,9%, PL 10,5%, AMN 5,8%. Acestea sunt rezultatele unui sondaj de opinie, făcut public astăzi, 26 august, de către Asociaţia Demografilor şi Sociologilor din R. Moldova. Transformate în mandate de deputat, PCRM ar obține 45 de mandate, PLDM - 24 mandate, PDM - 15 mandate, PL - 11 mandate și AMN - 6 mandate.  26.05.10 PCRM - 29.4%, PLDM - 19.1%, PDM - 9.1%, PL - 8.2%. Acestea sunt principalele rezultate ale Barometrului de Opinie Publică, făcut public azi, 26 mai, de către Institutul de Politici Publice. Potrivit BOP, în noiembrie 2009, PCRM ar fi acumulat 26%, PDM - 14.1%, PLDM - 12.9%, iar PL - 8.2%. Transformate în mandate de deputat, Partidul Comuniștilor rămâne a fi principalul partid politic din Republica Moldova și ar avea 46 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 29 mandate, Partidul Democrat - 14 mandate, iar Partidul Liberal - 12 mandate. Restul partidelor nu ar accede în Parlament. AMN ar acumula 2.4%, PSD - 2.2%, PPCD - 1.3%, PNL - 0.5%, UCM - 0.2%, MAE - 0.2%. Nu ar vota circa 5%, nu au răspuns aproape 6%, iar 16% nu au știut să răspundă. 19.05.10

PCRM - 26,4%, PLDM - 22,4%, PDM - 7,3%, PL - 5,8%. Acestea sunt principalele rezultate ale unui nou sondaj de opinie, făcut public azi, 19 mai, de către Institutul Român pentru Evaluare şi Strategie – IRES și Fundația Est-Europeană din Moldova. Transformate în mandate de deputat, Partidul Comuniștilor rămâne a fi principalul partid politic din Republica Moldova și ar avea 43 mandate de deputat, Partidul Liberal Democrat din Moldova - 37 mandate, Partidul Democrat - 12 mandate, iar Partidul Liberal - 9 mandate. 10.05.10

Dacă duminica viitoare s-ar organiza alegeri parlamentare, Partidul Comuniștilor ar acumula 28%, Partidul Liberal Democrat - 16,5%, Partidul Democrat - 8,6 %, iar Partidul Liberal - 4,9 %. Acestea sunt datele ultimului sondaj dat publicității astăzi de către Institutul de Marketing şi Sondaje IMAS-INC Chişinău. Potrivit acestuia, restul partidelor nu ar accede în Parlament. Alianța Moldova Noastră ar acumula 2,1 %, PPCD - 1%, MAE - 0,5%, iar Partidul Moldova Unită - 0,4%.



Potrivit studiului publicat astăzi, PCRM se menține la un plafon de 28% intenție netă de vot, cu un trend descendent privind credibilitatea partidului (ajuns acum la 35%). Același document relevă că PLDM a ajuns la aceeași cotă de popularitate cu PCRM. Făcând referire la același studiu, datele cu referire la Partidul Democrat arătă că acesta este pe un trend descendent. Datele studiului arată că Partidul Liberal, condus de Mihai Ghimpu, a pierdut jumătate din electorat, ajungând la pragul de 5% din intenția de vot. Sondajul a fost realizat în perioada 15 aprilie – 3 mai 2010, pe un eșantion național reprezentativ de 1054 respondenți cu vârsta de 18 ani și peste, marja de eroare: ±3%. 8.12.2009

Partidul Comuniştilor – 26%, Partidul Democrat – 14,1%, Partidul Liberal Democrat din Moldova – 12,9% şi Partidul Liberal – 8,2%. Acestea sunt principalele rezultate ale sondajului “Barometru de Opinie Publică”, realizat de către Institutul de Politici Publice. Alianţa Moldova Noastră ar obţine 1,2% şi nu ar trece pragul electoral. Alte partide în aceeaşi situaţie sunt PSD – 1,8%, PPCD – 0,8% şi MAE – 0,5%. Din totalul celor care au exprimat o opţiune de vot, 38,9% ar vota pentru PCRM, 21,2% pentru PDM, 19,2% pentru PLDM şi 12,3% pentru PL. Reprezentate în mandate de deputat, PCRM ar obţine 44 de mandate, PDM – 23 de mandate, PLDM – 21 de mandate şi PL – 13 mandate. Sondajul „Barometrul de Opinie Publică” este realizat în perioada 16-30 noiembrie pe un eşantion de 1118 persoane. Marja de eroare a sondajului este de 3%.
Mocanu versus Plahotniuc


18.08.10 Televiziunile de știri Publika TV și Jurnal TV sunt atrase în procesul de judecată în dosarul inițiat de Vladimir Plahotniuc contra lui Victor și Viorel Țopa. Potrivit avocatului Vitalie Nagacevschi, cele două televiziuni ar fi vinovate că ar fi difuzat declarațiile lui Victor și Viorel Topa. 11.08.10 La cererea omului de afaceri, Vlad Plahotniuc, Judecătoria Râşcani a aplicat sechestru pe bunurile lui Sergiu Mocanu, care reprezintă un apartament cu două odăi în sectorul Râşcani al capitalei şi o maşină model BMW. Anunţul a fost făcut astăzi, 11 august, în cadrul şedinţei de judecată Plahotniuc vs Mocanu. ”Asta-i mafie!” a comentat Mocanu, acuzând judecătorul de ”acționare la comanda lui Plahotniuc”. Unul din cei doi avocați ai lui Vlad Plahotniuc este Vitalie Nagacevschi, membru al Partidului Liberal Democrat. Pe de altă parte, Mocanu s-a prezentat la ședință fără a avea un avocat. Acuzatul susține că avocatul său nu este în țară, iar un contract cu un alt avocat acesta nu a reușit să încheie ”timp de o noapte”."Ieri am primit cererea de chemare în judecată şi azi a avut loc şedinţa propriu zisă", a spus Mocanu, adăugând că judecătorul a numit judecata atât de operativ ”la comanda lui Plahotniuc”. Sechestrul a fost aplicat până la 17 septembrie, data pentru care a fost amânata şedinţa de judecată. UNIMEDIA menţionează că sechestrul, în cazul dat, înseamnă lipsa dreptului de a înstraina bunurile, nu şi de a le folosi. Potrivit lui Nagacevschi, Vlad Plahotniuc, intenţionează să-i acţioneze îm judecată şi pe Victor şi Viorel Ţopa. 4.08.10 Fostul consilier prezidențial, Sergiu Mocanu, a prezentat astăzi jurnaliștilor o schemă în care arată, care, potrivit lui, sunt instituțiile controlate de omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. Conform documentului, în listă se regăsesc mai multe instituții de stat precum CCA, Î.S. Radiocomunicații, Poșta Moldovei, Procuratura Generală, dar și mai multe instituții media precum ziarul Evenimentul Zilei, Radio Antena C și Maestro FM, Casa Media. De cealaltă parte, purtătorul de cuvânt al lui Vladimir Plahotniuc, Diana Danu, a anunțat astăzi că omul de afaceria depus astăzi o cerere de chemare în judecată pe numele lui Sergiu Mocanu și cere despăgubiri de 2 milioane lei. "Pentru prejudiciile aduse, lui Sergiu Mocanu i se cer daune morale şi materiale în sumă de 2.000.000 lei, suma pe care Dl Vlad Plahotniuc o va dona sinistraţilor de pe urma inundaţiilor din raionul Hânceşti", se menționează într-un comunicat remis la adresa UNIMEDIA.
Verdict CC: „Voronin NU are dreptul să candideze la președinție”


Vladimir Voronin nu va putea candida la alegerile prezidențiale din toamnă la funcția de președinte al Republicii Moldova. Curtea Constituțională a pus astăzi punct tuturor discuțiilor la acest subiect, răspunzând la sesizarea Parlamentului și declarând clar că nicio persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutive de președinte, lucru care nu poate fi interpretat în niciun fel.Un subiect controversat de discuții în acest sens l-a constituit până acum interimatul asigurat de Mihai Ghimpu, care, potrivit unora, reprezintă o întrerupere a mandatelor prezidențiale. Totuși Curtea a constatat că interimatul funcției de președinte nu constituie o întrerupere a mandatelor.„O persoană care a exercitat consecutiv două mandate prezidențiale nu poate candida pentru al treilea imediat după exercitarea interimatului funcției de către o altă persoană. Această prevedere nu se schimbă nici în cazul în care se va schimba modul de alegere a președintelui”, a declarat reprezentantul Președinției, Marina Secăreanu. O declarație similară a fost făcută și de către reprezentantul Parlamentului, Ion Creangă. „În opinia Guvernului, o persoană nu poate deține mai mult de două mandate consecutiv și nu poate pretinde la al treilea mandat după asigurarea interimatului de către o altă persoană. Sperăm că aceasta va fi și interpretarea oficială a Curții Constituționale”, a declarat, la rândul său, viceministrul Justiției, Gheorghe Susarenco.
Nămolul de la staţia de epurare a fost evacuat.


Municipiul Chişinău a scăpat de cea mai mare ruşine şi anume nămolul şi mirosul neplăcut de la staţia de epurare a apei. Autorităţile au evacuat toată canitatea de nămol, acumulată timp de peste 40 de ani, şi anume 250 de mii de metri cubi.„Am scăpat de cea mai importantă rușine. După 41 de ani, pe spaţiul ocupat de nămol poate să calce şi picior de om. Dacă ne-am fi dus mai înainte, atunci ne înecam”, a spus primarul general, Dorin Chirtoacă, în cadrul ședinței săptămânale a municipalității.Potrivit directorului SA „Apă-Canal Chişinău”, Constantin Becciev, lucrările de evacuare a nămolului au început din septembrie 2009. „Timp de un an de zile s-a muncit şi angajaţii s-au încadrat în termenul impus”, a spus Becciev.Lucrările de evacuare a nămolului de la staţia de epurare a apei au demarat anul trecut, când a fost pusă în aplicare metoda geo-tuburilor. La etapa următoare, zona va fi dezinfectată cu soluţie de clor.
Un sistem naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112 va fi implementat în Moldova


„Experienţa multor state dezvoltate demonstrează că utilizarea numărului unic de apelare a serviciilor de urgenţă este binevenită şi foarte comodă pentru populaţie. Sistemul va fi disponibil şi oaspeţilor ţării noastre, care nu cunosc limbile vorbite în Moldova, acordând acces comod, rapid, eficient şi gratuit la 4 servicii de urgenţă: pompieri, poliţie, asistenţă medicală de urgenţă şi serviciul gaze”, a declarat menţionat Alexandru Oleinic, ministrul tehnologuiilor informaţionale şi comunicaţiilor, azi, 27 iulie, în cadrul primei şedinţe a grupului de lucru în vederea definitivării proiectului „Concepţiei sistemului naţional unic pentru apeluri de urgenţă 112” (SNUAU).Ministru a mai adăugat că la moment, în Republica Moldova, independent activează servicii operative de urgenţă care funcţionează pe principii organizatorice diferite, şi care, în mare parte, nu dispun de o platformă modernă de prelucrare a informaţiei şi de comunicaţii fiabile. “Dorinţa mea este ca acest grup de lucru să ajungă la un model viabil şi durabil de funcţionare a acestui serviciu, posibil, în baza unui parteneriat între sectorul public şi cel privat, care să asigure o viteză de reacţie mai mare în comparaţie cu prestaţia curentă a serviciilor de urgenţă, şi să utilizeze pe larg infrastructura deja existentă”, a concluzionat Alexandru Oleinic.
Comisar european: UE va dubla cota acordată vinurilor moldoveneşti


Cota acordată vinurilor moldoveneşti pe piaţa Uniunii Europene va fi dublată, a anunţat astăzi Comisarul European pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală, Dacian Cioloş, în cadrul unei întrevederi cu premierul Vlad Filat.Comisarul european a mai spus că în luna septembrie va fi prezentat un raport privind Acordul de Comerţ Liber (ATP) cu Republica Moldova şi s-a arătat convins că dialogul în acest sens va fi unul dinamic şi productiv. Menţionăm că în 2012 regimul ATP expiră, iar autorităţile moldoveneşti trebuie să negocieze un nou acord.Oficialul european a menţionat că determinarea politică a Guvernului RM de a promova agenda reformistă este foarte înaltă şi progrese bune au fost atinse în mai multe domenii. El a spus că UE va continua să susţină RM pe calea reformelor şi a democraţiei.Republica Moldova beneficiază, începând cu 2008, de Preferinţe Comerciale Autonome Adiţionale oferite de Comunitatea Europeană. Conform regulamentului, 98 la suta din categoriile de marfuri incluse în clasificator pot fi exportate fără a li se impune taxe sau cu taxe reduse, fără stabilirea unei limite a cantităţii, iar pentru 13 grupuri de mărfuri sunt impuse anumite cote limită pentru exportul în regim preferenţial ăn ţările europene.
Factorii de decizie ai BC „FinComBank” SA, al cărei acționar este și Oleg Voronin, cercetaţi penal


Procuratura Generală a pornit o cauză penală pe faptul dobândirii ilicite de către factorii de decizie ai BC „FinComBank” SA, al cărei acționar este și Oleg Voronin, a bunurilor Centrului de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL prin înşelăciune şi abuz de serviciu, săvârşite în proporţii deosebit de mari.Procurorii au declanşat urmărirea penală urmare investigaţiilor efectuate în baza multiplelor adresări ale co-fondatorilor Centrului de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL.Astfel, prin ordonanţa judecătorului Curţii de Apel Economică din 23.05.2006, s-a dispus rezilierea contractului de credit VC-1 din 18.02.2005 încheiat între Centrul de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL şi BC „FinComBank” SA, cu transmiterea în posesia băncii cu drept de vânzare a întregului complex de producere. La momentul rezilierii contractului datoria întreprinderii faţă de bancă constituia 3 454 454 lei. Însă, după rezilierea contractului de credit, BC „FinComBank” SA a continuat ilegal să calculeze dobânda şi penalităţile la credit, ca rezultat datoria întreprinderii faţă de bancă s-a majorat cu 1 914 796 lei.În consecinţă, la 04.02.2010 BC „FinComBank” SA a înstrăinat ÎCS „Tricou Fantasy” SRL bunurile debitorului gajist la preţul de 5 369 250 lei, cauzând astfel întreprinderii prejudiciu material în valoare de 1 914 796 lei.De asemenea, în contextul recuperării împrumutului, de către BC „FinComBank” SA ilegal a fost înstrăinată construcţia neautorizată a depozitului cu suprafaţa de 556,8 m2 proprietatea debitorului, care conform contractelor de credit nu a constituit obiectul gajului.Urmare încălcărilor stabilite, procurorii au dispus începerea urmăririi penale în privinţa factorilor de decizie ai BC „FinComBank” SA în baza art.190 alin.(5) Cod penal - dobândirea ilicită a bunurilor Centrului de Instruire Profesională şi Reabilitare a Invalizilor „CIPRI” SRL prin înşelăciune şi abuz de încredere, săvârşite în proporţii deosebit de mari şi art.335 alin.(3) lit.b) Cod penal - folosirea intenţionată de către o persoană care gestionează o organizaţie comercială a situaţiei de serviciu în interes material cu cauzarea de urmări grave drepturilor şi intereselor ocrotite de lege ale persoanelor juridice.
Oleg Voronin si afacerile sale




27.07.2010 Curtea Europeană pentru drepturile omului a respins cererea lui Oleg Voronin prin care invocă încălcarea dreptul la o viață privată și un proces echitabil. Anunțul a fost făcut de către Ministrul Justiției, Alexandru Tănase, în urmă cu câteva minute, în cadrul unui briefing de presă.„Nu există nici o aparență de încălcare a drepturilor și libertăților cetățeanului Oleg Voronin” - acesta a fost răspunsul Curții, care este unul definitiv și irevocabil. 22.06.2010 Fiul liderului comunist, Vladimir Voronin, Oleg Voronin, avea salarii de milioane de lei anual, fiind angajat al companiei „Moldconstruct Market” SRL, deşi directorul firmei a declarat anterior că Voronin Jr. nu are nicio legătură cu aceasta. „Oleg Voronin nu este angajat al companiei „Moldconstruct Market” şi nu are nicio legătură cu activitatea companiei”, spunea, la 9 iunie 2010, directorul companiei, Angela Şcerbina. Pe de altă parte, Jurnal TV a intrat în posesia unor fişe de verificare a impozitului, deţinute de Serviciul Fiscal de Stat, în care figurează numele lui Oleg Voronin şi care demonstrează că acesta într-adevăr a fost angajat al firmei „Moldconstruct Market” SRL, cu salarii anuale de ordinul milioanelor. Astfel, în anul 2004, Voronin Jr. s-a ales cu un salariu de 956 de mii 254 de lei. În anul 2005, leafa acestuia a constituit deja 1 milion 214 mii 634 de lei, iar în 2006 acesta a obţinut 1 milion 291 de mii 532 de lei. Salariul lui Voronin a crescut vertiginos în anul 2007, când acesta a obţinut aproape 2 milioane de lei (1 milion 902 mii 595 de lei). Totodată, în anii 2008-2009, salariul anual al lui Voronin jr. s-a redus substanţial, acesta fiind remunerat cu 502 mii de lei şi, respectiv, 549 mii 213 lei. Potrivit acestor date, în total, în perioada anilor 2004-2009, Oleg Voronin a obţinut, doar de la compania „Moldconstruct Market” SRL, un venit de 6 milioane 516 mii de lei. 5.05.10 Potrivit primarului, în 2006, Primăria municipiului Chişinău a propus consiliului valorificarea a 2,04 ha de pământ din str. Ciocârliei, din zona lacului Valea Morilor. În acest sens, Primăria a transmis proiectul de decizie către CMC, spre aprobare. La 25 iulie, CMC a aprobat acest proiect prin care, pe acest lot urma să fie proiectat şi construit unui cartier locativ. Acest teren urma să fie expus la licitaţie la preţul iniţial de 30 milioane lei. „Din motive evident politice, această decizie a fost remisă Primăriei pentru a fi modificată. La cererea celor care guvernau atunci în mun. Chişinău, şi votată de comuniştii, care aveau majoritatea în CMC, a fost luată o altă decizie pe 3 august 2006, în baza unui aviz al Comisiei pentru construcţie, arhitectură şi resurse funciare, în urma căreia lotul a fost scos la licitaţie cu preţul iniţial de 3 milioane”, afirmă Dorin Chirtoacă. La licitaţia funciară au participat 3 companii, „iar în urma aşa-zisului concurs, terenul a fost atribuit Societăţii „Moldconstruct Market” SRL, cu un preţ de 4,5 milioane lei. În timp ce acest teren costă de cel puţin 10 ori mai mult, circa 2-4 milioane euro (34-70 milioane lei)”, precizează primarul general. „Un angajat neînsemnat al „Moldconstruct Market”, care cel puţin figura, acum câţiva ani, în calitate de economist la întreprinderea dată, este Oleg Voronin, astfel el s-a pricopsit cu un lot de 2 ha în cea mai scumpă zonă din capitală, cu doar 4,5 milioane lei”, susţine Dorin Chirtoacă.  1.05.10 Mai multi ofiteri de la Centrul Anticoruptie au discins in sediile unor companii, despre care se spune ca apartin fiului fostului presedinte Voronin, anunţă protv.md. Potrivit centrului, care face referinta la datele din cadastru, cel putin doua locatii apartin fiului fostului presedinte. Perchezitiile au loc in baza dosarului deschis pe evaziune fiscala si spalare de bani, efectuate prin intermediul cardului personal al lui Oleg Voronin. 25.02.10  "CCIEC a dispus începerea urmăririi penale pe semnele componente de infracțiune prevăzute în articolul 243 din codul penal, care se referă la spălarea banilor în proporții deosebit de mari, și pe articolul ce prevede evaziunea fiscală a întreprinderilor, organizațiilor, care au condus la neachitaea impozitului. Preventiv se invocă suma de 66 milioane lei", se precizează în declarația ofițerilor CCIEC. 16.02.10 Centrul Anticoruptie investigheaza tranzactiile bancare ale omului de afaceri Oleg Voronin sub aspectul evaziunii fiscale si spalarii de bani. Fiul fostului presedinte a dat, astazi, explicatii ofiterilor anticoruptie in legatura cu tranzactiile in suma de 67 de milioane de lei, efectuate in 2008 si 2009, cu care a achitat diferite marfuri si servicii. Oleg Voronin s-a prezentat la Centrul pentru Combaterea Infractiunilor Economice si Coruptie inainte de orele 11:00, cand era asteptat pentru audieri. El a venit cu un BMW X5, cu sofer, si insotit de doi bodyguarzi. Businessmanul s-a apropiat, initial, de intrarea centrala a Centrului, de unde a fost redirectionat spre sala de audieri, care se afla la circa o suta de metri distanta – parcurssa pe jos de Voronin jr. Aici era deja asteptat de o armata de ziaristi, care au avut pentru prima data ocazia sa-l surprinda in obiectiv pe Oleg Voronin. Businessmanul a venit in tinuta casual. Purta o camasa de nuanta mov, desheiata la gat, geaca de culoare neagra si blugi. Voronin s-a aratat indignat ca informatiile privind cheltuielile sale au ajuns in presa. “Nu este corect ceea ce s-a facut. A fost incalcat secretul sistemului bancar. Ma voi adresa, neaparat, la Procuratura Generala sa investigheze in ce mod aceasta informatie confidentiala a ajuns in presa”, a spus Oleg Voronin. In acelasi timp, el nu si-a putut aminti exact cate milioane a cheltuit in ultimul timp, aratandu-se convins insa ca si-a platit toate impozitele.In timp ce astepta cuminte la usa sa fie invitat de ofiter, Oleg Voronin a marturisit ca il cunoaste pe omul de afaceri Vladimir Plahotniuc. “Il cunosc pe domnul Plahotniuc. Tara mica, asa oras mic. Relatii de prietenie doar”, a explicat Voronin, intr-o romana stalcita. Fiul ex-presedintelui, care activeaza in business din 1988 in mai multe tari ale lumii, se considera bogat doar “in suflet” pentru ca ar avea multi prieteni si cunoscuti. El neaga ca ar avea un automobil Maybach, care valoreaza 500 de mii de dolari, cum a scris presa. “Nu am... Au fost deja, au verificat, m-au intrebat”, a precizat Voronin. Dupa audierile care au durat circa o ora, Voronin a refuzat sa spuna ce le-a povestit ofiterilor anticoruptie, invocand “secretul anchetei”. Omul de afaceri crede, la fel ca si tatal sau, ca guvernarea se rabuna pe familia Voronin. “Daca numele meu era Patrunjel, nu as fi fost aici. In loc sa invete de la un presedinte atat de maret ca Voronin, ei se ocupa cu prostii”, a mentionat Oleg Voronin. Businessmanul a calificat drept minciuni informatiile ca ar fi avut pe card circa 180 de milioane de lei. Totodata, el a refuzat sa spuna cati bani are – “este secret militar”. Voronin sustine ca este actionar doar la FinComBank si nu are afaceri in constructii, metale sau cereale, dupa cum se vehiculeaza. “La Metal Market...da, prietenii mei sunt acolo”, a spus omul de afaceri. Potrivit sefei serviciului de presa al Centrului Anticoruptie, Angela Starinschi, materialele acumulate vor fi transmise astazi in Directia urmarie penala a Centrului, care, in comun cu Procuratura Anticoruptie, urmeaza sa decida asupra deschiderii unui dosar penal pe Oleg Voronin. “Actiunile cetateanului Voronin sunt examinate sub aspectul evaziunii fiscale si spalarii banilor. Formula metodei de spalare a banilor va fi anuntata suplimentar dupa ce ordonanta de incepere a urmaririi penale va fi aprobata de procuror”, a spus Starinschi. Codul Penal prevede sanctiuni pana la 10 ani de inchisoare pentru aceste tipuri de infractiuni. Ofiterul de presa respinge acuzatia ca Centrul ar indeplini o comanda politica. “CCIEC nu este un organ represiv, ci un organ de drept”, a mentionat Angela Starinschi. Totodata, o ancheta interna urmeaza sa stabileasca de ce CCIEC nu s-a sesizat pana in prezent in legatura cu tranzactiile cetateanului Oleg Voronin, avand in vedere ca orice transfer mai mare de 500 de mii de lei este verificat, fiind considerat automat drept dubios. De-a lungul anilor, presa a scris ca Oleg Voronin ar detine cele mai multe firme din domeniul constructiilor, controleaza businessul in turism, prestari de servicii Internet, domeniul bancar sau ca are in mainile sale intreaga industrie a zaharului si toate afacerile de import de cereale si panificatie. Oleg Voronin ar fi proprietarul Bancii FinComBank, SRL Metal Market, Construct–Market, Asociatiei de Zahar sau Intreprinderii mixte Transline Moldova–Ucraina, care se ocupa cu organizarea activitatilor de transport, comercializarea lemnului si a fierului. Presa a mai scris ca Oleg Voronin are firme si in Romania, printre care: M.S.I. Trading Ltd, Kaolin–Impex S.R.L., firma mixta romano–moldoveneasca Daewoo, cu sediul in Chisinau. Afacerile familiei Voronin sunt estimate la peste doua miliarde de Euro. Oleg Voronin s-a nascut pe 4 noiembrie 1962. A absolvit Universitatea de stat din Chisinau in 198, facultatea de Biologie, si Academia Administrarii de Stat pe langa Presedintele Federatiei Ruse in 1997. 16.02.2010 Cetăţeanul Oleg Voronin este aşteptat mâine, la ora 11.00, la Centrul pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei. Acesta este aşteptat pentru a da explicaţii vis-a-vis de tranzacţiile în proporţii deosebit de mari, efectuate pe parcursul ultimilor doi ani, de pe contul personal al acestuia.
Moldovenii vor putea importa și exporta mașini de epocă.


Dacă până acum, sub nici o formă, nu era posibilă importarea unei mașini de epocă, astăzi, 15 iulie, deputații Republicii Moldova, au votat în prima lectură, un proiect de lege care va permite acest lucru, însă cu condiția achitării la vamă a taxei de 10 mii euro și înregistrarea acesteia ca obiect de artă. Mai mult, dacă nici într-o țară, aducerea mașinii nu permitea exportul, mai apoi, exportul acesteia, în Republica Moldova va fi posibil.Președintele Comisiei Parlamentare pentru economie, buget și finanțe, Veaceslav Ionită a declarat că această modificare va permite moldvenilor să facă bani. „Nu există nicăieri posibilitatea, că dacă imporți o mașină de epocă, să o scoți mai apoi de pe teritoriul țării. Noi nu am impus această restricție și le permitem oamenilor să facă bani pentru că sunt mulți din cei care sunt gata să achite la import suma de 10 mii de euro, să repare mașina și să o vândă mai apoi undeva în afara țării”.Mai mult, deputații moldoveni au votat și pentru ca diplomații noștri să nu poată aduce în țară atâtea mașini câte doresc. În urma intrării în vigoare a noilor prevederi, fiecare diplomat va putea importa o singură mașină, la sfârșitul misiunii.În același context, o modificare a cunoscut și decizia Guvernului prin care cetățenii Republicii Moldova puteau aduce în țară mașini mai vechi decât termenul stabilit de lege și puteau sta pe teritoriul țării 180 de zile fără a lăsa gaj. Potrivit noilor prevederi, acest termen a fost redus la 90 de zile, iar cetățenii care nu mai ies de pe teriotul țării noastre cu mașina, vor primi o sancțiune egală cu frauda fiscală, adică taxa pe care trebuiau s-o achite la vamă.
Au fost deschise consulatele României la Bălţi şi Cahul


09.07.10 Mult-asteptatele consulate romane de la Balti si Cahul si-au deschis, astazi, usile in prezenta oficialilor moldoveni si romani. La ceremonia de la Balti au participat ministrul de Externe, Iurie Leanca, si omologul sau roman, Teodor Baconschi. Consulatul de la Cahul va avea competenta in raioanele Basarabeasca, Cantemir, Cahul, Cimislia, Leova, Taraclia si in Gagauzia. Consulul general este Gentiana Serbu. Consulatul de la Balti va avea drept circumscriptie consulara orasul Balti si raioanele Ribnita, Briceni, Riscani, Glodeni, Singerei, Donduseni,Soroca, Drochia, Telenesti, Edinet, Camenca, Falesti, Ocnita, Floresti, Rezina, soldanesti. Misiunea este condusa de Nicanor Dumitru Teculescu. 20.10.09 Ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Iurie Leanca, a anuntat astazi ca Guvernul va deschide un consulat la Iasi, in scurt timp, iar autoritatile de la Bucuresti vor deschide doua sectii consulare la Balti si Cahul. Asupra acestei decizii s-a convenit in cadrul discutiei telefonice dintre premierul Vlad Filat si presedintele Romaniei, Traian Basescu. Consulatul de la Chisinau face fata cu greu numarului mare de cereri pentru vize in Romania, iar “cetatenii pierd timp si bani venind din toate localitatile tarii la Chisinau pentru vize”, a spus Iurie Leanca. “Speram ca intr-un termen cat mai restrans partea romana va deschide aceste consulate”, a mai adaugat ministrul. “Salutam faptul ca autoritatile Republicii Moldova si-au dat acceptul pentru deschiderea consulatelor Romaniei la Cahul si Balti. Aceasta decizie confirma angajamentul Romaniei si al Republicii Moldova de a actiona cu hotarare pentru a intreprinde masuri clare in interesul cetatenilor din cele doua state”, a declarat, la randul sau, ministrul interimar al Afacerilor Externe, Catalin Predoiu. Autoritatile de la Bucuresti au cerut, in repetate randuri, deschiderea a doua sectii consulare la Balti si Cahul. Chisinaul a acceptat initial aceasta propunere, dupa care a anuntat ca “acestea nu mai sunt necesare”.
Referendumul constituțional va avea loc pe 5 septembrie
Referendumul constituțional pentru modificarea art. 78 din Constituția Republicii Moldova va avea loc pe 5 septembrie. Decizia a fost luată în această după-amiază, la ședința Alianței pentru Integrare Europeană.
136 milioane lei pentru reconstrucţia celui mai rău drum din Republica Moldova


O porţiune de 25 km din traseul Orhei-Rezina va fi reconstruit până la data de 10 septembrie 2010. Prim-ministrul Vlad Filat, care a inspectat astăzi, 21 iunie, porţiunea de drum şi a luat cunoştinţă la faţa locului cu nivelul de desfăşurare a lucrărilor, a menţionat că pînă în 2011, va fi finisată reabilitarea întregului traseu Orhei-Rezina, cu o distanţă de 46 km. Vlad Filat a declarat că demararea lucrărilor de reconstrucţie a drumului a devenit posibilă ca urmare a identificării mijloacelor necesare în bugetul de stat. Potrivit reprezentanţilor guvernului, pentru reabilitarea drumurilor în Republica Moldova în acest an sunt prevăzuţi peste 650 mil. lei. Pentru reconstrucţia a 25 de km de drum de pe traseul Orhei-Rezina de la bugetul de stat au fost alocate 136 mil. lei.
Turcan ramane fara fractiune.


21.06.2010 Svetlana Rusu, fostă deputată PCRM, actual membră a partidului "Moldova Unită", aderă la Partidul Democrat. Solicitată de UNIMEDIA să-și comenteze decizia, Svetlana Rusu a declarat: "Ader la fracțiunea Partidului Democrat, deoarece consider că în această echipă voi avea posiblitatea să-mi realizez obiectivele, pe care mi le-au încredințat alegătorii când am venit în Parlament". 12.06.2010 Fostul deputat comunist si fostul ministru al Administratiei Locale in Guvernul Greceanii, Valentin Guznac adera astazi la Partidul Democrat. Parlamentarul participa la lansarea platformei sociale a PD si spune ca sustine aceasta initiativa, motiv pentru care devine membru al acestei formatiuni. El spune ca Vladimir Turcan, liderul Moldova Unita, alaturi de catre a parasit PCRM, este la curent cu decizia sa. “Cu dumnealui vom conlucra, si cu formatiunea respective, in vederea solutionarii problemelor existente”, a spus Guznac, pentru StireaZilei.md. Astfel, in grupul parlamentar al lui Turcan raman doar 4 deputati, atsfel incat mult-ravnita fractiune nu va mai putea fi constituita, in cazul in care nu vor fi acceptati alti legislatori.
Problema pretului la medicamente


18.06.10 Angrosistii au anuntat ca au ieftinit produsele farmeceutice. Preturile au scazut in medie de la 4% pana la 8%.Informatia a fost confirmata pentru StireaZilei.md de catre ministrul Sanatatii, Vladimir Hotineanu, care spune ca a primit lista medicamentelor care s-au ieftinit si este vorba de marea lor majoritate."Este rezultatul discutiilor de la Guvern si a analizei situatiei reale", a spus Hotineanu. 31.05.10 Membrii cabinetului de ministri au aprobat astazi un sir de modificari in unele hotarari ale Guvernului, reglementari in urma carora produsele framceutice se vor ieftini, asigura premierul Vlad Filat. Scaderea pretului se va produce dupa ce de pe medicamente vor fi scoase fasiile latente, care acum ingrasa cheltuiala pentru fiecare produs cumparat, cu cel putin 15 bani. In plus, vor aparea noi reguli de import si in ceea ce priveste adaosul comercial. “Cu cat se vor ieftini, e greu de spus acum. Insa, este clar ca urmeaza sa avem costuri reale, si nu artificiale care au fost pana in przent. Efectul de lunga durata va fi simtit in cel mult o luna de zile”, a spus primul ministru. “Din momentul in care vor fi publicate aceste modificari in Monitorul Oficial, o parte din efecte vor fi imediate, altele vizeaza o alta perioada, adica atunci cand ctualele stocuri vor fi epuizate si in Moldova vor ajunge noile medicamente", a explicat seful Executivului. 25.05.2010 „Cum poate să fie adaosul comercial la medicamente de 40 la sută? Din ce bani un pensionar să mai cumpere medicamente? Dacă spuneţi că în 2009 au fost importate medicamente în valoare de 2,14 miliarde de lei, atunci trebuiau să ajungă la bugetul de stat 189 de milioane de lei. Din aceşti bani, doar trei milioane au ajuns în buget. Unde-s restul banilor? Să nu creadă cineva că o să facem amnistiere fiscală şi o să scape de aceste datorii”, s-a adresat premierul către reprezentanţii Inspectoratului Fiscal şi фш Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice şi Corupţiei (CCCEC). La rândul său, directorul CCCEC, Viorel Chetraru, a menţionat că 20 la sută din medicamentele de pe piaţa din Republicii Moldova sunt introduse ilegal în ţară. „Vă daţi seama cât este de profitabil acest business. Pe de o parte, fac bani de pe urma preţurilor foarte mari, iar 20% din medicamente sunt aduse ilegal în ţară, fără să se plătească taxe. Toţi cunoaştem despre cine e vorba, dar noi creăm grupuri de lucru şi nu mai ştiu ce”, a fost replica lui Filat. În final, premierul a cerut să fie elaborat, în regim de urgenţă, un regulament în ceea ce priveşte crearea preţului la medicamente şi modificări vis-a-vis de adaosul comercial de 40 la sută.
Minus un deputat in majoritatea parlamentara


50%+1 din totalul de 101 de deputati fac de acum incolo 51. Alianta pentru Integrare Europeana a modificat, astazi, Regulamentul Legislativului.Cu alte cuvinte, majoritatea simpla din Parlament va fi constituita din 51 de deputati si nu din 52 ca pana in prezent.Astfel, pentru ca o sedinta sa fie declarata deliberativa in sala va fi suficienta prezenta a 51 de deputati, cu unul mai putin decat pana acum.Modificarea a fost votata in doua lecturi, in pofida protestelor deputatilor din Partidul Moldova Unita.Acestia sustin ca, anterior, Curtea Constitutionala a spus foarte clar ca majoritatea parlamentara inseamna 52 de deputati.Desi cele 4 partide din Alianta pentru Integrare Europeana detin in total 53 de mandate in Parlament, sedintele sunt adesea zadarnicite, fiind suficient ca 2 dintre ei sa se imbolnaveasca sau sa plece in deplasare. De multe ori cvorumul este asigurat datorita fostilor comunisti de la Moldova Unita.
S-a micsorat pragul electoral la 4%, s-au admis blocurile.


Dupa aproape 3 ore de dezbateri, Parlamentul a modificat Codul Electoral al Republicii Moldova. Astfel, pragul de accedere in Legislativ pentru partidele politice a fost coborat de la 5 la 4 la suta. Totodata, a fost permisa constituirea blocurilor electorale. Pentru a ajunge in Legislativ acestea vor trebui sa obtina 7% din voturile alegatorilor daca sunt constituite din 2 partide, si 9 la suta daca sunt formate din 3 sau mai multe formatiuni. Pentru candidatii independenti pragul a ajuns de la 3% la 2%. Totodata, deputatii au decis ca la alegeri sa fie deschise sectii de votare suplimentare in strainatate, in afara misiunilor diplomatice ale Republicii Moldova. Votul de peste hotare se va desfasura o singura zi, la fel ca in tara, desi initial s-a propus ca alegerile sa aiba loc in 2 zile pentru ca sa reuseasca toti cetatenii moldoveni plecati in alte state sa ajunga la urne. Legislatorii liberali au cerut ca fiecare candidat la functia de deputat sa cunoasca obligatoriu limba de stat. Propunerea a intampinat protestul democratilor si a fost votata doar de 25 de parlamentari liberali, liberal-democrati si cei doi de la Miscarea Actiunea Europeana. “In Parlamentul francez se vorbeste franceza si nu araba”, a explicat deputatul PL, Ion Apostol. “Constitutia permite cetatenilor de orice etnie sa candideze. Este treaba deputatilor si a alegatorilor lor in ce limba se inteleg. Teoretic, si un surdo-mut poate fi deputat”, a declarat presedintele de onoare al PD, Dumitru Diacov. “El cunoaste limba de stat, dar nu poate vorbi”, i-a replicat liderul PL, Mihai Ghimpu. De asemenea, a fost schimbata modalitatea de calculare a mandatelor, unui deputat revenindu-i aproximativ 14 mii de voturi. A fost modificata si modalitatea de alegere a membrilor Comisiei Electorale Centrale. Unul va fi desemnat de presedinte, iar ceilalti 8 de Parlament, cu respectarea reprezentarii proportionale a majoritatii si opozitiei. Partidele care vor fi finantate din strainatea risca sa fie excluse din cursa, iar alegatorii care vor vota multiplu risca sa fie trasi la raspundere penala. Vicepremierii si membrii din oficiu ai Guvernului vor trebui sa degreveze din functii pe durata campaniei electorale. Principalele 3 functii in stat - presedinte, premier si speaker, au statut special care nu permite suspendarea din proprie initiativa. Totodata, referendumul constitutional va fi validat daca la urne vor iesi 1/3 din alegatorii inscrisi in liste si nu 60 la suta, asa cum prevede legislatia in vigoare. Constitutia va fi modificata in urma votului majoritatii celor care au participat la plebiscit, si nu a alegatorilor inscrisi pe liste, ca in prezent. Deputatii de la Moldova Unita au fost impotriva acestei reglementari, motivand ca in acest fel modificarea Constitutiei va fi decisa nu de majoritatea populatie, dar numai de 16 la suta din cetateni. In semn de protest, cei 4 deputati de la PMU nu au votat modificarea Codului Electoral. Totusi, Alianta pentru Integrare Europeana a reusit sa acumuleze numarul suficient de voturi, in sala fiind adus liberalul Ion Hadarca. Acesta inca nu si-a revenit dupa fractura la picior si a fost ajutat de un bodyguard sa ajunga la Parlament. 27.03.2010 Partidele politice, care nu au participat la două campanii electorale consecutiv, nu mai sunt ameninţate cu dizolvarea. Parlamentul a aprobat modificările la Legea cu privire la partidele politice, propuse de Ministerul Justiţiei. Potrivit Ministerului Justiţiei, partidele nu pot fi obligate să participe la alegeri, deoarece aceasta contravine Constituţiei şi Convenţiei Europene cu privire la Drepturile Omului. Până acum, guvernul era obligat să ceară în instanţă dizolvarea formaţiunilor politice care nu au participat la alegeri de două ori. La fel se proceda când voturile acumulate erau mai puţine decât numărul membrilor formaţiunii. În Moldova sunt 28 de partide, dintre care 15 nu au participat la alegerile de anul trecut şi riscau să fie lichidate.
Gumenita sub urmarire penala in legatira cu evenimentele din 7 aprilie 2009


18.06.10 Gumenită și Perju au lovit în tineri. Delegația României și Statelor Unite ale Americii, care au făcut expertiza imaginilor video filmate de pe clădirea Guvernului în noaptea de 7 spre 8 aprilie, au confirmat vinovăția lui Iacob Gumenită și Ion Perju privind implicarea în evenimentele din aprilie 2009. Declarații în acest sens a oferit pentru UNIMEDIA, Andrei Pântea, prim-adjunct al Procurorului General al Republicii Moldova, care a specificat că în urma urmăririi penale desfășurate de experții străini, s-a confirmat, de fapt, ceea ce au constat și instanțele de judecată din Republica Moldova. 26.05.10 Procuratura Generală a finalizat urmărirea penală şi a dispus astăzi trimiterea în judecată a cauzei penale în privinţa fostului şef al poliţiei municipale Iacob Gumeniţă, transmite serviciul de presă al Procuraturii Generale.  30.04.10 Fostul șef al poliției poliției municipale, Iacob Gumeniță, se află, din nou, sub arest la domiciliu. Curtea de Apel a admis astăzi recursul procurorilor de a-l cerceta pe Gumeniță în stare de arest la domiciliu timp de 30 de zile. 23.04.10Gumenita va fi cercetat in stare de libertate. Acesta trebuie doar sa anunte procurorii daca-si schimba locul de trai. Judecatoria a respins cererea procurorilor de a prelungi mandatul de arest la domiciliu. 22.04.10 Ex-șeful poliției municipale, Iacob Gumeniță, se va afla în arest la domiciuliu pentru 10 zile, din cauza sănătății sale șubrede. Curtea de Apel a decis astăzi să-l elibereze pe Gumeniță din detenția în izolatorul Centrului pentru Combaterea Crimelor Economice și Corupției. Ieri, avocatul lui Gumeniță, Ion Vâzdoagă, a declarat că starea sănătății fostului șef al poliției municipale nu-i permite să se afle în detenție în condiții de izolator. Potrivit avocatului Vâzdoagă, Iacob Gumeniță suferă de 7 boli, dintre care 3 - grave. 19.04.10 Procurorii secţiei exercitare a urmăririi penale în cauze excepţionale a Procuraturii Generale i-au înaintat, azi 19 aprilie, învinuirea fostului şef al poliţiei municipale Iacob Gumeniţă. Potrivit serviciulu de presă al Procuraturii Generale, Iacob Gumeniţă este învinuit în dosarul privind depăşirea atribuţiilor de serviciu de către colaboratorii de poliţie în noaptea de 7 spre 8 aprilie 2009. 15.04.10 Fostul sef al politiei municipale, Iacob Gumenita, a fost ridicat direct de la spitalul Ministerului de Interne de catre procurori si dus la Judecatoria sectorului Centru. Sefa Serviciului de presa al Procuraturii Generale, Maria Vieru, a declarat, pentru StireaZilei.md, ca Instanta a acceptat cererea procurorilor si a eliberat un mandat de arest preventiv pe numele lui Gumenita pentru 10 zile. In aceste clipe Gumenita este dus cu dubita la Izolatorul Centrului Anticoruptie, unde se afla in detentie si politistul Ion Perju, cercetat pentru omor in dosarul tanarului Valeriu Boboc, decedat in noaptea lui 7 aprilie. Avocatul lui Gumeniță, Ion Vizdoagă, a precizat, pentru Jurnal.md, că motivul pentru care a fost arestat Gumeniță este faptul că diagnoza stabilită de medici, privind starea sănătății lui, este contradictorie. „Procurorii spun că diagnoza care mi-a fost prezentată mie și cea care le-a fost prezentată lor este diferită. Arestul este nemotivat, voi ataca această decizie în instanță. Diagnozele sunt identice”, spune Vizdoagă. Potrivit avocatului, fostul comisar a fost reținut la ora 9.00, în timp ce primea îngriji medicale. „La ușa sa a fost pusă pază, iar peste o oră a fost arestat de procurori și dus în izolatorul CCCEC”, susține Vizdoagă. Avocatul mai crede că starea actuală a sănătății lui Gumeniță nu-i permite, la acest moment, să se afle în condiții de detenție. Fost comisar al capitalei, Iacob Gumeniţă este bănuit de abuz în serviciu în legătură cu evenimentele din noaptea din 7 spre 8 aprilie 2009.
Bd. Mircea cel Bătrân din capitală va fi prelungit cu 1 km


Bulevardul Mircea cel Bătrân din sectorul Ciocana al capitalei va fi prelungit, în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei. Lucrările de construcţie al celui de-al treilea tronson al bulevardului vor dura cel mult 7 luni. Primarul asigură că drumul va fi gata mai devreme.Potrivit primarului general, Dorin Chirtoacă, pentru construcţia segmentului de drum în perimetrul străzilor Ion Dumeniuc şi Bucovinei din bugetul municipal vor fi alocate 30 de milioane de lei. „Asta e prima sursă care va fi alocată pentru infrastructura rutieră. Sperăm că vom găsi şi celelalte surse necesare”, a spus Chirtoacă.Bulevardul va avea 100 de metri lăţime şi 1100 de metri lungime. „Vor fi şase benzi pentru circulaţia transportului. De asemenea, acest segment de drum va fi iluminat, iar linia de troleibuz va fi prelungită până la strada Bucovinei”, a spus inginerul-şef al SA „Edilitate”, Anatolii Pozneacov.Edilul capitalei a precizat că în prezent sunt efectuate lucrările de pregătire, iar ulterior va fi desfăşurată o licitaţie pentru companiile care vor continua lucrările de construcţie.În total, pentru realizarea proiectului sunt necesare 70 de milioane de lei. Primul tronson al bulevardului Mircea cel Bătrân a fost dat în exploatare în anul 1989, iar cel de-al doilea – în 2003.
Bilete la trenul Bucureşti-Chişinău, cu 180 de lei mai ieftine


Se ieftinesc biletele de tren pe cursa Bucureşti-Chişinău. Începând cu data de 1 iulie, un bilet de tren pe această cursă va costa cu 180 de lei mai puţin.Potrivit Ministerului Transporturilor și Infrastructurii Drumurilor, un bilet va putea fi cumpărat cu 400 de lei.Menţionăm că de la 1 iunie, după o pauză de peste un an, a fost reintrodusă o garnitură de tren pe cursa Chişinău-Bucureşti. Aceasta circulă zilnic cu pornire din Chişinău la 17:10 şi cu sosire la Bucureşti la 06:46. Plecarea din Bucureşti se face la 21:30, iar sosirea la Chişinău la 10:25.
Europenii acordă 30 milioane euro pentru modernizarea serviciilor de aprovizionare cu apă şi canalizare din Moldova


Proiectul de modernizare a sistemului de aprovizionare cu apă şi canalizare din Republica Moldova va fi susţinut financiar cu 30 milioane euro, dintre care 10 milioane vor fi acordate de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), 10 milioane de la Banca Europeană de Investiţii şi 10 milioane vor fi acordate din partea Facilităţii de investiţii pentru vecinătate a Uniunii Europene. În vederea implementării acestui proiect, astăzi, 16 iunie 2010, a fost încheiat Acordul de împrumut între Republica Moldova şi BERD, semnat de ministrul Finanţelor moldovean Veaceslav Negruţa şi Thomas Maier, directorul executiv pentru Infrastructură din cadrul BERD. Împrumutul BERD va fi oferit întreprinderilor Apă-Canal din şase localităţi angajate să implementeze reforme – Floreşti, Soroca, Hânceşti, Orhei, Leova şi Ceadâr-Lunga. Mijloacele financiare vor fi utilizate pentru modernizarea şi extinderea acestor sisteme către localităţile din împrejurimi, aproximativ 40 la număr. „Guvernul încheie acordul cu BERD, dar beneficiari vor fi nemijlocit localităţile”, a ţinut să asigure ministrul Finanţelor.Acest proiect va introduce relaţii contractuale între companiile Apă-Canal şi autorităţile locale prin intermediul unor acorduri de prestare a serviciilor. „Aceasta va sprijini descentralizarea infrastructurii municipale în Republica Moldova, oferind întreprinderilor din localităţi mici şi mijlocii acces la surse de finanţare”, a menţionat în acest context Veaceslav Negruţă.„Dezvoltarea proiectelor de infrastructură publică, în special în sectorul apă-canalizare înafara Chişinăului, este una din priorităţile BERD în Moldova. Acest proiect important va îmbunătăţi considerabil calitatea serviciilor, aducând beneficii pentru sănătatea populaţiei în regiunile subterane şi ajutând companiile Apă-Canal să devină afaceri regionale viabile”, a declarat Thomas Maier.Împrumutul este acordat pe o perioadă de 15 ani, cu o perioadă de graţie de 3 ani, la o rată de dobândă fluctuantă, care la moment ar constitui 2,5%, conform declaraţiilor ministrului Finanţelor. Acesta asigură că Moldova nu este expusă la riscul îndatorării excesive. „Raportul dintre datorie şi PIB constituie 35%, ceea ce este un nivel mai mult decât acceptabil pentru economia Moldovei”. Negruţă susţine că injecţiile financiare în Republica Moldova, sub formă de grant sau împrumut, au un rol multiplicator şi determină în ultimă instanţă creşterea economică.
Bugetarii vor putea procura apartamente în cadrul programului „Prima Casă”


Un bloc locativ cu 300 de apartamente urmează să fie construit pe str. Ghioceilor din sectorul Buiucani pentru angajaţii din sfera bugetară. Blocul va fi construit în cadrul programului municipal „Prima casă”, într-un parteneriat public privat. Anunţul a fost făcut public astăzi, 16 iunie, de către primarul general al capitalei, Dorin Chirtoacă. Potrivit primarului, prin acest program „se încearcă crearea unui mecanism prin care bugetarii atât din municipiu, cât şi de pe întreg teritoriul republicii, familiile tinere cu venituri medii, persoanele care stau de ani de zile în rând la preturile de sector pentru a primi o casă să aibă şansa de a-şi procura o locuinţă în bază de credit”.Primăria municipiului Chişinău va întocmi un regulament prin care vor fi selectaţi beneficiarii. Prioritate li se va da celor care nu au proprietate pe teritoriul republicii sau locuinţa nu întruneşte norma sanitară de 9 metri pătraţi pentru o persoană. Pentru a participa la acest proiect este nevoie de depus un dosar la Primărie. Cerinţa de bază este ca veniturile persoanelor care vor aplica la acest proiect să se încadreze în graficul de creditare.„Primăria oferă lotul de 40 ari gratuit, compania de construcţie va edifica blocul, băncile vor veni cu finanţarea, iar cetăţeanul va lua credit. Apartamentele vor avea o suprafaţă medie, pentru ca costul lui să fie cât mai accesibil”, a concretizat Chirtoacă. Astfel, conform estimărilor realizate de către Primărie costul 1 metru pătrat va varia între 300-500 de euro. Mai multe bănci comerciale au venit cu propuneri avantajoase, prin care oferă posibilitatea de a lua creditul pe termen de 25 de ani, cu o dobândă de 10%.Cu un avans iniţial de 20%, preţul orientativ pentru un apartament cu 1 cameră (40 m2) este de 320 mii lei, cu 2 camere (60 m2) – 420 mii lei, iar cu trei (80m2)- 640 mii lei.„Sperăm că vom putea negocia un preţ mai mic. Până la 30 iunie aşteptăm ofertele companiilor de construcţii şi a băncilor comerciale interesate de acest proiect”, a menţionat Chirtoacă.
Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și susține crearea unui partid politic


"Biserica Ortodoxă decide de sine stătător când, în ce forme şi cu ce scopuri să se implice în procesul politic, "faptele ne conving de necesitatea existenţei în Republica Moldova a unei forţe politice, menită să apere drepturile şi să reprezinte interesele creştinilor ortodocşi şi ale Bisericii în ansamblu", care ar "da un suflu nou în vieţii politice din ţara noastră". Aceasta este poziția Sinodului Bisericii Ortodoxe din Moldova, expediată presei azi, 16 iunie. În acest mod, Biserica Ortodoxă din Moldova declară deschis că se implică în politică și că susține crearea unui partid politic. Amintim că, potrivit legislației, R. Moldova este un stat laic, implicarea bisericii în politică fiind interzisă.

Generat în 0.255 secunde.