Flori de interiorGoogle Page Rank

Flori de interiorFlori de interior


Totul despre flori de cameră, îngrijirea acestora, înmulţire şi aşa mai departe.
RSS posts

Ecologie


Comenteaza

Ce e bine sa stim cind schimbam plantele in recipiente mai mari.


Alegeti ghiveciuri potrivite. Plantele cresc bine in ghiveciuri de dimensiuni potrivite. Pentru o dezvoltare sanatoasa a plantelor alegeti ghiveciuri de dimensiuni potrivite dupa dimensiuni un pic mai mari si numaidecit cu drenaj pentru scurgerea apei. Orificiile de drenaj permit apei sa se scurga usor astfel incit nu se aglutineaza solul (adica nu se bate si nu formeaza scoarta la suprafata). Un drenaj insuficient poate cauza putrezirea radacinilor.Aproape orice vas la indemina poate fi folosit in calitate de ghiveci pentru pui si rasaduri. Niste pahare de plastic de la ceai, cafea, sau bere sunt bune pentru a porni niste rasaduri, butasi sau plante mici. La fel in comert sunt o gama variata de ghiveciuri, dinntre care sunt ghiveciuri cu tava, si fara, din cele mai ieftine sunt din plastic subtiere, si cele mai scumpe sunt ghiveciurile cu autoirigare, care de obicei sunt givechiuri de lux si se folosesc mai mult la amenajarea oficiilor.Vasele pentru plante, cel mai des sunt cconfecționate din lut, lemn sau plastic.Vase din materiale iimpermeabile cum este plasticul vor retine apa in sol pe o perioada mai lunga de timp, iar cele din lut, datorita structurii sale poroase, vor evapora usor o oarecare cantitate de apa, respectiv va fi necesar sa udati plantele mai des. Vasele din lut si lemn sunt mai sanatoase pentru plante deoarece asigura o respiratie buna a radacinei plantei, dar sunt mai grele, si cele din plastic sunt mai usoare si mai indemine, nu putrezesc, si probabil mai igienice.

Porniti plantele in vase mici si trasplantatile treptat in vase mai mari, dar nu mai mari de 5 cm in diametru la fiecare schimbare de recipient, astfel plantele nu se vor opri in crestere, si va vor bucura de o crestere uniforma.Alegeti un amestec de sol potrivit. Solul de gradina contine de obicei numeroase seminte de buruieni, insecte cit si bacterii patogene. Daca folositi un sol de gradina este bine sa-l sterilizati inainte de plantare. In puteti steriliza in rola timp de 2 ore, sau la soare timp intr-o punga de plastic negru timp de 2 saptamini. Amestecurile de sol din magazine sunt perfecte pentru cresterea plantelor in ghiveci, acestea sunt usoare, nu se aglutineaza, reprezinta niste amestecuri echilibrate de sol, compost, turba, ingrasaminte si aditivi pentru a asigura o crestere impecabila a plantelor. In cazul in care optati pentru o varianta eco si mai sustenabila, puteti sa pregatiti un amestec de sol desinestatator amestecind pamint de gradina, compost si niste nisip.Cum schimbam plantele in ghivece mai mari? Inainte de a schimba planta intr-un ghiveci mai mare este bine de a o uda cu o ora inainte de transplantare, aceasta va diminua socul de transplantare care se produce de obicei de la deficit de apa in timpul transplatarii. Pentru a elibera planta din recipient, orienta-ti vazonul cu frunzisul in jos, apasati sau bateti de citeva ori recipientul din parti pentru a desprinde radacinile de vazon astfel bolul de sol va iesi cu usurinta. Dupa ce eliberati planta din vazon, indreptati usor radacinile in cazul daca acestea sunt impletite in cerc, si amplasati bolul intr-un recipient mai mare, adaugati sol din parti, udati bine si asta e tot :). Dupa citeva manuiri, schimbarea plantelor in recipiente mai mari devine atit de usoara ca se tranforma intr-o placere si nu este atit de chinuitoare cum pare a fi la inceput, e doar o chestie de atitudine.Kalanchoe - iubitoare de soare şi uşor de îngrijit.


Genul Kalanchoe include peste 100 de specii, dar numai cîteva dintre acestea sunt cultivate ca plante de interior. Planta este nativă zonelor aride şi este una din cele mai populare suculente crescute în interior. Hibrizii de Kalanchoe sunt valorificaţi pentru forma interesantă a frunzişului său cît şi pentru florile variat colorate: roşu, roz, galben şi alb. Ca şi majoritatea suculentelor, acestea sunt uşor de întreţinut. Este de remarcat faptul ca acesta are nevoie de puţină apă, şi necesită de a fi udată cu atenţie, mai ales în timpul iernii. Dar daca sunteţi predispus să uitaţi să udaţi plantele de apartament sau nu aveţi posibilitatea sa îngrijiţi zilnic florile, kalanchoe poate fi o alegere perfectă, fiind ca aceasta necesită a fi udată o data la 1-2 săptămîni.Cum udam plantele pe timp de iarna?


Plantele pe timp de iarnă se udă mai rar, la fel se procedează şi cu îngrăşămintele. Plantele de cameră mor mai degraba de la prea multă apă, de cît de la mai putină apă. Plantele pe timp de iarna, îşi încetinesc creşterea şi nu au nevoie de cantitaţi mari de apă şi nutrienţi. Mai jos citeva sfaturi de întreţinere a plantelor pe timp de iarnă. Între udări lăsaţi să se usuce solul la suprafață. Fertilizați plantele o data pe lună (în loc de 2 ori pe lună), cu un îngrăşămînt lichid diluat în jumătate de cît dozajul recomandat. Reveniţi la udatul obisnuit din momentul cînd plantele încep sa crească activ prin Martie. 

Plante care purifica aerul


Este bine cunoscut faptul ca plantele convertesc bioxidul de carbon in oxigen. Citeva plante de camera in oficiu sau locuinta dumneavoastra pe linga aspectul estetic care il ofera unui interior vor imbunatati calitatea aerului. Acest fapt este confirmat de un studiu efectuat de NASA.NASA sustine ca unele plante de camera purifica si filtreaza aerul de particole nocive pentru sanatate, printre care se numara: formaldehida, benzenul si tricloretilena. NASA recomanda in jur la 15 plante de interior care au o capacitate sporita de purificare a aerului. Lista de plante cu poze este prezentata mai jos, dar pina atunci citeva referinte despre sursele principale de poluare a aerului din incaperi cu formadehida si benzen, cit si efectul nociv asupra sanatatii omului.

Formaldehida este prezenta practic in orice incapere. Una din sursele de poluare este mobila confectionata din placi aglomerate, fabricate din rumegus de lemn. Pe linga acesta formaldehida se contine in produse de hirtie prelucrata chimic. Majoritatea detergentilor de uz casnic si adezivilor folositi la constructia incaperilor la fel contin formaldehida. Ceea ce tine de efectul nociv asupra sanatatii, formaldehida irita tesuturile mucoase a ochilor, nasului si a gitului. Aceasta la fel este reactiva cu proteninele umane si poate provoca dermatite ale pielii. Cel mai raspindit sindrom la expunere excesiva cu formaldehida, se manifesta prin iritarea ochilor si durerilor de cap, iar in cazuri mai serioase poate provoaca astm.

Benzenul este un solvent foarte bun care se foloseste la confectionarea multor obiecte de uz casnic, de care ne folosim zi de zi. Benzenul se foloseste la confetionarea plasticului, cauciucului, vopselei, detergentilor si produselor farmaceutice. Benzenul irita puternic pielea si ochii. In testele efectuate pe culturi de bacterii are efect toxic si mutagen. La numeroase contacte cu pielea, provoaca dehidratare, inflamare si dermatite. Inhalarea unei cantitati mari de benzen poate provoaca: dureri de cap, ameteli, slabiciune, euforie, dauneaza ficatului si rinichilor, batai aritmice ale inimii, paralizie sau pierderea cunostintei. Expunerea permanenta sau cronica, chiar la cantitati mici de beznen poate provoca: dureri de cap, pierderea poftei de mincare, nervozitate, dereglari psihologice, boli ale sistemului vascular si a singelui cum sunt - anemie si boli ale maduvei osoase.Inevitabil apare intrebarea cam cite plante sunt necesare pentru a purifica aerul dintr-o camera, apartament sau officiu, studiile recomanda de a avea o planta cu un frunzis (coroana) de 15 cm la fiecare 9 metri patrati de suprafata. Pe cind alte studii stipuleaza ca numarul de plante se calculeaza per persoana, in jur de 3-5 plante per persoana, drept ca studiile se refera la spatii mari cum ar fi oficiile.Speciile de plante mentionate de NASA sunt prezentate mai jos, acestea pot fi usor procurate la noi in magazinele specializate de flori de import.1. Philodendron scandens

2. Philodendron domesticum

3. Dracaena fragrans

4. Hedera helix

5. Chlorophytum comosum

6. Dracaena deremensis 

7. Ficus benjamina

8. Epipiremnum aureum

9. Spathiphyllum

11. Philodendron selloum

12. Aglaonema modestum

13. Chamaedorea sefritzii

14. Sansevieria trifasciata 

15. Dracaena marginata

Recent am privit un TED video care face referinta la acest studiu. Prezentatorul, Kamal Meattle locuieste si lucreaza intr-un orash poluat din India, si are probleme respiratorii acute, capacitatea plaminilor dupa cum el mentioneaza era redusa la 70 de procente. Este si normal ca acest om a facut un studiu mai profund pentru asi rezolva problema personala si de a gasi o solutie pentru asi mentine sanatatea. Cred ca acesta este credibil nu mai putin de cit NASA. Respectiv, Kamal sugereaza 3 specii de plante de baza, care ar satisface o purificare buna a aerului. Acestea sunt palmierul care la noi se mai vinde sub marca de Howea Palm, Sanseveria si Epipremnum.Idei pentru decor - Gradini Verticale (2)


Vezi alte fotografii Idei pentru decor - Grădini Verticale (1)

Idei pentru decor - Gradini Verticale (1)


Vezi pagina următoare Idei pentru decor - Gradini Verticale (2)

Idei pentru decor - Balcon
Alte articole despre Idei pentru decor - Gradini Verticale (1)Idei pentru decor - Gradini Verticale (2)

Aglonema - sfaturi de îngrijire.


Aglomenele sunt decorative prin frunzişul sau pestrit şi colorat. Aceste plante sunt unele din cele mai uşor de intreţinut plante de apartament. Ele nu necesită multă lumină şi se simt bine pe geamuri total umbrite. Pe piaţă apar tot mai multe varietăţi de agloneme cu diferite nuanţe de culori de la verde-argintiu pînă la roşu aprins.

Este o plantă care creşte bine în umbră sau lumină moderată, nu tolerează raze solare directe. Iubitoare de căldură şi nu rezistă la frig. Iubeşte o umeditate sporită a aerului şi udări moderate. Plantele sunt udate cu precauţie pentru a nu le înmlăştini dar nici de a nu permite să se usuce solul între udări. Dacă frunzele de jos se usucă şi devin de culoare brună acesta este un indicator că planta nu este udată la timp. Aglonemele pot fi  curăţate uşor de praf sub un jet de apă sau un duş. Pentru o creştere constantă sunt fertilizate o dată la 2 săptămîni cu un îngrăşămînt lichid.

Aceste plante sunt splendide şi decorative prin variaţiile frunzişului său, frunzele sale mari şi colorate sunt cu adevarat apreciate de iubitorii de plante de apartament. Aglonemele sunt uşor de intreţinut şi se privesc bine  pe un pervaz, podea sau pe masa. Pot fi folosite în decorul casei fiind aplasate unitar ca accent de atracţie sau în grupuri cu alte plante de apartament. Pe lîngă toate Aglonemele curăţă bine aerul de impurităţi.

Alocazia amazoniană - pentru un decor tropical


Alocasia - destul de populară datorită coloritului său tropical. Este o plantă adusă chiar din pădurile Amazoniei, de unde şi provine denumirea sa ştiinţifică Alocasia amazonica. Are frunze săgetate de un verde închis şi vărgate cu verde mai deschis sau alb cremos. Alocasia la fel este cunoscută sub denumirea populară de Urechea elefantului, dar pe drept această denumire se potriveşte mai bine unei altei specii înrudite şi anume Alocasiei asiatice, lungimea frunzei căreia poate ajunge pînă la 2-3 metri, sub o astfel de frunză se pot ascunde în jur de 5 oameni de la ploaie.

Este o plantă tropicală, iubeste caldura şi lumină intensă, dar ferită de raze solare directe. Va creşte activ şi viguros în perioada de vară. Dacă plantă stă pe un pervaz cu soare, această plantă aceasta poate primi arsuri pe frunze. Este uşor de întreţinut dar pretenţioasa la o umiditatea scăzută a aerului şi va creşte bine dacă ii va fi asigurată o umiditate sporită prin stropire. Stratul de sol trebuie să fie permanent umed, dar fără exces de apă. Un sol bine drenat şi bine aeresit este unul perfect pentru a asigura o creştere sănătoasă a plantei. Înmulţirea plantei se face prin diviziune. Puii divizaţi de la planta mama pot fi sădiţi iniţial în nişte vazonae mai mici, sau păhare de plastic după care transplantate în ghivece mai mari.Alocasia este o plantă otrăvitoare şi e necesar de a o aplasa într-un loc ferit de la îndemîna copiilor sau animalelor din casă. Alocasia este un decor deosebit pentru apartament, datorită culorilor sale căt şi formei frunzelor. Aspect sau tropical aminteşte cu adevărat cumva de pădurile bazinului Amazonian.Aloe - din farmacia verde a casei.


Planta de aloe este uşor de intreţinut în apartament, este nepretenţioasa la udări şi rezistentă la condiţii aride. Frunzele ei cărnoase conţin un gel, acesta are proprietăţi terapeutice şi este bun pentru a fi folosit ca unguent de piele în cazul arsurilor de soare, tăieturilor sau chiar în urma muşcăturilor de insecte.Îngrijirea plantei de Aloe este amemanătoare cu îngrijirea cactuşilor. Această plantă iubeşte mult soare, caldură şi udari mai rare. Între udări solul de la suprafaţă trebuie să se usuce. Vara se udă aproximativ o data la 1-2 săptămîni, iarna udatul se reduce la minim. Excesul de apă poate cauza putrezirea rădăcinii. Poate supraveţui cu uşurinţă daca nu va fi udată în jur de 3 săptămîni. Se va simţi bine pe o fereastră orientătă spre est, vest sau sud. Această plantă de cameră poate creşte foarte mare şi rapid, dă uşor pui şi poate avea un aspect frumos de tufă. Nu este pretenţioasă la soluri şi va creşte bine într-un sol luat din grădină. Aloe iubeşte solurile bine drenate. Dacă solul este din grădină este bine de a amesteca solul cu puţin nisip, la fel un aloe va creşte bine într-un sol procurat din magazin destinat pentru creşterea cactuşilor.

Aloe vera este bine cunoscută datorită proprietăţilor sale terapeutice, gelul din frunzele de aloe este folosit în cosmetologie şi la tratarea bolilor de piele, are proprietăţi hidratante şi de revitalizare a pielii. În medicina populară această plantă are o întribuinţare mai largă şi este folosită la tratarea ulcerului. Sunt foarte multe specii de aloe dintre care Aloe variegata, Aloe arborescens, Aloe aristata, Aloe polyphylla ş.a.. Unele din specii de aloe nu sunt comestibile şi pot fi otrăvitoare, dar specia Aloe vera poate fi folosită şi intern. Înainte de a folosi sucul de aloe în calităţi curative documentaţi-vă şi verificaţi dacă această specie sau varietate de aloe este sau nu este recomandată pentru uz intern. La sigur este bine de a creşte o plantă de Aloe pentru farmacia verde a casei.

Aloe arborescens 

Aloe vera

Aloe aristata

Aloe polyphylla

Aloe polyphylla 

Aloe polyphylla 

Aloe vera

Grădină de legume în apartamentul tau!


Dacă nu aveți un lot în aer liber, puteţi crește o grădină de legume chiar în apartamentul dumneavoastră. Un pervaz a unui geam însorit sau un balcon sunt locuri perfecte pentru a crea o mini grădină de legume.Mulți cred că a crește legume în interior este dificil și necesită mult lucru. Întradevăr necesită o oarecare îngrijire pentru a aproviziona plantele cu apă, și de a le asigura lumina necesară. Dar pe de altă parte nu veți avea griji în privința înghețurilor de afară, să le pliviți de buruieni, sau de a le proteja de vînt sau ale condiții care le-ar produce stress. 

Majoritatea legumelor au cerințe înalte față de lumină, cu cîtă mai multă lumină, cu atît mai bine acestea cresc și se dezvoltă. Oferiți-le cel mai însorit geam, cu 5-8 ore de raze solare directe, bineînțeles dacă despuneți de o astfel de fereastră. Cele mai însorite geamuri sunt orientate spre sud sau vest și acestea sunt perfecte pentru legume. Balconul, terasa sau suprafețele de pe acoperișul blocurilor sunt locuri perfecte pentru o gradina de legume. Dacă acestea sunt amplasate pe pervazul unui geam, frunzele și tulpinile se vor orienta spre geam, și va fi necesar din cînd în cînd de a le roti ghivechiul pentru a le asigura o creștere verticală. Dacă pervazurile sunt destul de umbrite, legumele pot fi crescute la fel sub lumină artificială. 

Ce legume veți crește este deja pe placul și la discreția dumneavoastră. Pentru legumele crescute în interior este bine de a alege semințe de soiuri mini, compacte sau special selecționate pentru creșterea în spații închise (cum sunt soiurile pentru sere). Aceste soiuri nu sunt sensibile la lugminea zilei și au dimensiuni compacte, aceste informații sunt indicate pe ambalajul semințe sau le puteți afla direct de la consultantul magazinului agricol. De exemplu Cerry este un soi de roșii care poate fi crescut cu  ușurință în interior, iar din soiurile de căpșuni pot fi alese soiuri mici sau alpine, care nu sunt sensibile la lungimea zilei și pot fi crescute și în perioada de iarnă a anului. Mulți reușesc să crească salată cît și ierburi pentru bucătărie pe pervaz. 

Spre deosebire de plantele de camera care cresc la lumină indirectă și consumă o cantitate mai mica de apă, legumele într-un loc însorit cresc mai rapid și necesită o cantitate mult mai mare de apă. Acestea necesită de a fi monitorizate și udate aproape zilnic. 

Plantele se fertilizează cu un îngrășămînt organic sau mineral. Modul de fertilizare este indicat pe ambalaj. Plantulele încep a fi fertilizate din momentull cînd se devoltă 2-4 frunze adevărate, în a evita arderea plantulelor mai tinere cu fertilizant. Fertilizantul se toarnă direct în sol / substrat și se evită contactul  direct cu frunzele pentru a preveni arderea acestora. Fertilizanții organici sunt fertilizanți naturali, și sunt cei mai preferabili de utilizat, aceștia eliberează substanțe nutritive treptat evintînd suprasaturarea sau arderea plantelor. Fertilizanții organici participă la formarea unui sol sănătos, bogat în floră bacteriană benefică cît și substanțe minerale, care ajută plantele să se dezvolte bine.

Culesul fructelor are loc la timpul sau, cînd acestea sunt pline de aromă și coapte bine. Legumele neculese la timp se răs-coc și atunci planta își orientează toată energia pentru producerea semințelor, stagnează producea altor fructe, de acceea se lasa ultimul fruct pentru formarea de semințe și nu primul cum se obișnuiește. Bineînțeles că o gradină pe un pervaz nu vă va asigura cu toate legumele necesare, dar pînă la urmă este o placere să savurezi dintr-un fruct în care ai pus multă grijă și dragoste. Succes pentru o grădină de legume în apartamentul Dumneavoastră, cu timpul apare experiența și toate lucrurile se învăță! Dacă sunteți entuziasmat de idee la sigur veți reuși!Cele mai ușor de intreținut plante de interior.
Unele plante de interior necesita multă îngrijire cît și o atenție iubitoare și frecventă, pe cînd altele sunt mai puțin pretențioase și nu necesită o îngrijire frecventă. Există o selecţie de plante ușor de intreținut care sunt destul de atrăgătoare, decorative și care cresc ușor, plus la toate unele dintre acestea se vor simți bine chiar dacă uneori sunt neglijate. Mai jos sunt prezentate cele mai ușor de intreținut plante de interior.

Filodendronii – sunt niște plante nepretențioase care preferă o lumină moderată, adică nu veți avea nevoie ca acestea să stea direc pe pervazul unui geam sau în apropiere la fereastră. Filodendronii sunt niște liane, care cresc și într-un loc mai umbrit. Aceștia nu sunt pretențioși la udări, și preferă cantități moderate de apă. Un filodendron se privește frumos cît și pe podea cît și pe o masă sau dulap mai înalt.

Sansevieria crește aproape în orice condiții. În general Sansevieriile cresc la intensități diferite de lumină - de la lumină moderată pînă la o intensitate puternică de lunină, preferă cantități moderate pînă la scăzute de apă. Între udări solul din ghiveci este necesar să se usuce. Pe lîngă faptul că acestă plantă este nepretențioasă aceasta produce oxigen timp de noapte și este bună de a fi amplasată în dormitor. Sansevieria supravețuește cu siguranță dacă din cind în cînd este uitată sau nu a fost udată timp de o lună.

Clorofitum. Este o altă plantă ușor de întreținut. Aceste plante par să supravețuiească în orice condiții. Clorofitumul este destul de răspîndit și-l puteți găsi oriunde pentru a face rost de pui. Acesta necesită lumină moderată și udări moderate. Solul între udări e necesar să se usuce și plantele pot fi udate o dată la două săptăpmîni. Aloe vera. Pot crește atît la lumină puternică cît și moderată, și necesită de a fi udate o dată la două săptămîni.

Zigacactus. Se va simți bine la lumină moderată, și necesită o lumină mai intense, doar în perioada de înflorire (pe timp de iarnă), poate fi amplasat pe pervaz umbrit, lîngă o fereastră, sau pe un dulap, iarna se amplasează în cel mai luminos loc. Se udă foarte rar și nu mai rar de 2 săptămîni în perioada de înflorire.

Dracena. Unii susțin că dracaena este o plantă greu de îngrijit, dar poate fi una din cele mai simple de întreținut respectînd doar un principiu. Dacă planta stă într-un loc mai însorit aceasta necesită de a fi udată un pic mai des, dar aceasta se simte perfect și untr-un loc cu lumină moderată și udări moderate, nu necesită cantități mari de apă. Un geam cu puțin soare sau deloc este perfect pentru amplasarea unei dracene, la fel aceasta va crește și un pic mai departe de un geam.

Dieffenbachia și spatiphylum sunt două plante tot mai des întilnite în officii și apartamente acestea la fel sunt ușor de intreținut, rezistă la lumină moderată pe cînd spatiphylum poate crește chiar și în umbră. Acestea dau ușor de înțeles cînd vor udate ofilinduse rapid, astfel poate fi ușor învățat la cîte zile acestea necesită de a fi udate. În general aceste plante se udă de cîteva ori pe săptămînă

Bromelii - plante epifite


Bromeliile bucura printr-o abdundenta de culori aprinse. Acestea sunt niste plante tropicale, epifite, care cresc pe scoarta copacilor, in compania orhideilor si muschilor tropicali. Colecteza apa intr-o pilnie formata dintr-o rozeta de frunze, unele bromelii cresc direct in sol si absorb apa prin radacini. Astfel bromeliile se uda in pilnia / cornetul frunzelor si mai putin in sol. Aceste plante necesita o umeditate sporita a aerului, lumina puternica, dar ferite de razele solare din amiaza zi. Infloresc doar o data in viatza produc seminte si mor, urmatoarele flori apar din vlastarii plantei mama. Pentru o crestere optimala o temperatura intre 22-30 grade Celsius.

Passiflora - floarea cu o eleganță exotică


Passiflora este o liană care crește și se dezvoltă rapid pe timp de vară.  Florile sunt de o eleganță exotică şi înfloresc pe tot parcursul verii. Floarea durează puţin de la o zi pînă la cîteva zile, dar la o îngrijire bună înflorește în continuu si dă flori noi. Florile sunt mari şi solitare, ajung la 8-12 cm în diametru. Pentru a asigura o înflorire continuă florile ofilite se înlătură, se udă la timp şi se fertilizează cu  un îngrăşămînt lichid pentru înflorire. Această liană va crește foarte rapid pe un geam cu mult soare, și timp de o vară poate ocupa un geam întreg.Cea mai populară specie este Passiflora caerulea, cu o floare de 8 cm în diametru și cu nuanță albastră, crește bine în condiții de cameră și este cea mai rezistentă specie la frig. Passiflora edulis și Passiflora ligularis necesită condiții de seră și formează fructe galbene care sunt comestibile. Cea mai decorativă este Passiflora quadrangularis, aceasta are flori de culoare roșie și necesită condiții tropicale pentru o creștere și dezvoltare favorabilă.

Passiflora albastră, primavara se frezează pentru reînnoi planta. În cazul în care liana are o ramificare slabă se poate freza la 1/3 din lungimea plantei, înlăturînd ramurile cele mai subțiri lăsînd 3-5 ramuri mai puternice.

Passiflora necesită o lumină intensă cu cîteva ore de raze solare directe pentru a induce înflorirea. Temperatura  optimă de creștere este de 18-22 grade Celsius, pe timp de iarnă nu mai jos de 8-12 grade. Iubește multă apă, încât pe timp de vară necesită a fi udată zilnic, iarna udatul va fi redus considerabil. Necesită o umiditate a aerului înaltă, în zilele călduroase a verii se stropeşte pe frunze. Răsădirea se face în fiecare an într-un vazon puțin mai mare, se transplanta cu bolul vechi de pămînt fără a depana solul de pe rădăcini. Se adaugă sol din părți și se apasa ușor cu degetele pentru a nu lăsă buzunaraşe cu aer. După transplantare se udă bine pentru a umecta tot stratul de sol. Înmulțirea se efectuează prin butași sau semințe primăvara.Violetele Africane - coctail de culori


Violetele Africane sunt unele din cele mai populare si indragite plante de apartament. Datorita dimensiunilor mici a plantei si unei infloriri bogate, aceasta floare a fost intragita in intreaga lume. Exista mai multe varietati de violete, care difera prin culoarea florilor, forma sau marimea acestora. Acestea la sigur vor colora pervazul unui geam si vor bucura cu flori citeva ori pe an. Violetele sunt originare din Africa, si au fost introduse in cultura aproximativ 80 de ani in urma. Initial violetele erau dificil de intretinut in conditii de camera, pe masura ce trecea timpul selectia acestei plante a reusit sa produca varietati pentru conditii de camera.

Unii experti in flori reusesc sa intretina inflorirea violetelor 8 luni la rind. Aceste plante vor bucura cu citeva infloriri pe an cu o ingrijire moderata. Necestitatile de baza a acestei plante sunt urmatoarele: temperatura stabila, udare precauta, o iluminare intensa, umiditate marita a aerului si o fertilizare la fiecare 2 saptamini. Pentru a extinde perioada de inflorire florile care s-au trecut se inlatura. Deasemenea se inlatura frunzele deteriorate si ingalbenite, deoarece acestea inhiba cresterea frunzisului nou. Frunzele se inlatura de la baza petiolului, fara sa rămîna butasi care pot putrezi şi raspindi infectia mai departe. Ghiveciul trebuie sa fie de dimensiuni mici, deasemnea vazoanele de plastic vor mentine o umiditate constanta in comparatie cu cele de lut.

TemperaturaO temperatura stabila de 18-20 grade Celsius, fara schimbari bruste, vor asigura o dezvoltare bună a violetelor. Iarna in zilele cu ingheturi puternice, este bine de a muta vazoanele de la geam pe timp de noapte, diferentele dintre temperatură dintre zi si noapte sa nu intreaca 6 grade. Temperatura minima de crestere este de 16 grade Celsius si cea optima este de 18-20 de grade Celsius.LuminaVioletele iubesc o lumina intensa, citeva ore de soare de dimineata sau seara sunt benefice pentru a stimula inflorirea. Pe perioada de iarna este bine de a amplasa vazoanele pe un geam orientat spre sud. La fel poate fi prelungita lungimea zilei cu lumina artificiala pina la 14 ore pe zi. Pentru acest scop sunt bune lampe cu lumina de zi, care pot fi amplasate deasupra plantei la o distanta de 30 cm..

UdareaStratul de sol se mentine permanent umed. Plantele se udă din nou cînd solul incepe sa se usuce la suprafaţă, cu apă de temperatura camerei. Se va evita căderea apei pe frunze, planta se udă preferabil planta în farfurie şi aceasta va apsoarbe atîta apă de cît are nevoie. O data la 2 saptamini se fertilizeaza cu un îngrăşămînt lichid.

Umiditatea aeruluiUmiditatea aerului se va mentine inalta prin amplasarea vazoanelor pe un suport cu torf umed, petricele sau lut expandat din care se va evapora apa. Violetele se spala de praful de pe frunze o data in doua-trei luni, cu ajutorul unui pulverizator cind acestea nu sunt inflorite. Stropii de apa cazuti pe flori vor lasa pete maronii si inflorescenta isi pierde efectul decorativ, de aceea violetele vor fi spalate de praf doar cind nu sunt in inflorire.Transplantarea se efectueaza la necesitate pe masura cresterii plantei, si anume cind aceasta "impleteste" bolul solului cu radacini. Plantele sa rasadesc in vazoane mai mari de doua degete in latime si inaltime (3-5 cm. mai mari in diametru).Inmultirea se efectueaza prin butasi de frunze sau seminte.Cum udam plantele de apartament?


Cita apa veti turna la o planta depinde de mai multi factori. Specia plantei si marimea acestea este un factor important, dar pe linga aceasta e bine sa luati in consideratie si conditiile de crestere cum sunt: lumina, umeditatea, tipul solului, cit si marimea ghivechiului - toti acesti factori determina cantitatea de apa de care are nevoie planta.Este bine de a cunoaste necesitatile individuale a plantei ce tin de udare. De obicei aceste descrieri pot fi gasite in literatura specializata pe plante de apartament cu descrierea specifica pentru fiecare specie. Sint plante care iubesc o umeditate constanta, sint si plante care iubesc ca stratul superior de sol intre udari sa se usuce, si sunt plante petru care stratul de sol e necesar de mentinut permanent umed. Cactusii si suculentele au cerinte specifice in irigari pe parcursul ciclurilor sezoniere de crestere, si e bine cunoscut ca pentru aceste plante stratul de sol intre udari tre sa se usuce, iar pe timp de iarna se mentine aproape ca uscat.

Udarea plantelor in exces duce la putrezirea radacinilor, pe cind in cazul unei insuficiente indelungate de apa, acestea se ofilesc si pot pierde o careva cantitate de frunze. Plantele care au perisori pe frunze, cum sunt violetele, se uda in farfurie, deoarece picaturile care cad pe frunze sau flori vor provoca pete sau arsuri in prezenta luminii solare. Umeditatea solului poate fi cu usurinta controlata cu degetul. Plantele care au cerinte moderate fata de sol vor fi verificate in profunzimea solului la 5 cm pentru prezenta sau absenta umeditatii. Plantele la care stratul de sol e uscat complet, sau la care apa se scurge in farfurie fara a umecta substratul pot fi scufundate in vase cu apa ca acestea sa absoarba atata apa de cit au nevoie.Mai jos citeva referinte ce tine de calitatea apei pentru udatul plantelor de apartament:- udati plantele cu apa de temperatura camerei, apa rece provoaca stres la plante, si una calda are efect benefic asupra cresterii sanatoase a radacinii.- lasati apa sa stea in jur de 24 de ore, ca clorul si fluorul sa iasa din aceasta,- plantele de apartament nu iubesc apa dura, care contine o cantitate mare de calciu. Un filtru de apa ar fi o solutie, la fel apa de ploaie este perfecta pentru udatul plantelor.- verificati stratul de sol la umeditate, si udati plantele cind acestea au nevoi de apa in loc de a le uda conform unui program prestabilit.Despre importanta lumninii


Lumina reprezinta sursa principala de energie pentru plante. Lumina este unul din factorii importanti care contribuie la o crestere si dezvoltare sanatoasa acestora, pe linga apa, nutritie si temperatura aerului. Cind vorbim despre plante de interior deosebim mai multe grupuri care au diferite cerinte fata de lumina. Acestea se clasifica dupa: durata de expunere la lumina (numarul de ore de expunere la lumina, sau cu alte cuvinte lungimea zilei) si intensitatea luminii (de la expunere totala la raze solare directe, pina la umbra).Plantele de apartament pot fi impartite in patru grupuri dupa cerintele de lumina: 1. iubitoare de raze solare directe - in special plantele cu flori,2. iubitoare de lumina difuza adica o intensitate buna a luminii dar in lipsa razelor solare directe,3. iubitoare de semiumbra presupune citeva ore de soare de dimineatza sau seara,4. iubitoare de ubra.Cum aceste conventii pot fi caracterizate referindune la spatiile din interior fie apartament, birou sau o alta incapere?

I. Locatie scaldata in soare (raze solare directe): - o fereastra expusa la raze solare directe pe o perioada de mai mult de 4-5 ore pe zi,- fereastra orientata spre sud sau sud-vest, si in raza la jumatate de metru de la aceasta.II. Locatie luminoasa dar cu raze solare indirecte, adica lumina difuza:- in raza la un metru de la fereastra orientata spre est sau vest,- sau in raza la un metru jumatate de la fereastra orientata spre sud sau sud-vest- orice loc care in care soarele pantrunde pentru citeva ore.III. Locatie partial umbrita- o fereastra orientata spre est in care soarele patrunde doar pentru citeva ore dimineata. Soarele de dimineata este mai slab de cit cel de seara, acesta nu va supraincalzi plantele- pervazul unui geam orientat spre nord va oferi plantelor o intensitate a luminei de la cele mai mici valori pina la medii.- un metru jumatate de la o fereastra orientata spre sus sau sud-vest.IV. Locatia umbrita:- o distanta de 1,8 metri de la un geam orientat spre sud sau sud-vest- colturile camerilor- linga un geam care este umbrit de copaci.Mai jos sunt prezentate speciile de plante care se vor simti bine in locatiile descrise mai sus, conform necesitatilor de care au nevoie.I. Lista plantelor pentru o fereastra insorita. Pe un astfel de geam vor creste viguros cactusii, plantele suculente si alte specii iubitoare de raze solare directe.Echinopsis, Cereus, Opuntia,Gasteria, Haworthia, Mesembrianthemum, Agave, Aloe, EcheveriaEuphorbia, Nerium, Plumbago, Agapanthus, Bougainvillea, Datura.

II. Lista plantelor cu necesitati pentru o lumina moderata (ferestrele estice si vestice). Asparagus, Aucuba, Begonia, Campanula, Dracaena, Ficus, Monstera, Peperomia, Phoenix, Pothos, Trahicarpus si altele

III si IV In locatiile partial umbrite si umbrite, in lipsa razelor solare directe vor creste bine urmatoarele plante.Aglaonema, Anthurium, Aralia, Aspidistra, Aspknium, Billbergia, Chlorophytum, Cissus, Columnei Hedera, Nephrolepis, Ophiopogon, Pilea, Pteris, Sainpaulia, Sansevieria, Sparmania, Tradescantia, Vitis

Capsuni anul imprejur


Cum ar fi sa savurezi niste capsune toamna sau chiar la inceput de iarna?... si nu simplu cumparate dintr-un supermarket, dar crescute acasa pe pervaz. Cred ca satisfactia ar fi dubla!

Istoria capsunelor a pornit din asta primavara cind au aparut primele fructe cu primele pofte implinite. Ma gindeam ce ar fi daca la balcon printre florile care le am sa mai fie si citeva vazoane cu capsuni. Am strins niste seminte de pe fructe, le-am uscat si le-am pus la scarificare in frigider pe presupusele 3 saptamini si pina la urma astazi le-am sadit! Am mai facut rost si de niste pui cu frunze de la fazenda, care i-am sadit in doua vazoane. Cum vor creste nu stiu dar cred ca va fi o experienta din care voi invata si sper sa ma bucur si de niste fructe.

Sincer sa fiu, totusi pina a le sadi am facut un studiu pe internet cum pot crescute niste capsuni in vazoane. Si daca va ispiteste cumva si pe voi sa incercati atunci vin cu niste informatii care sunt bine de cunoscut pina a porni la treaba. Capsunile sunt de mai multe soiuri, si daca te gindesti sa plantezi niste capusuni in conditii de camera, atunci un soi care face fructe mici sau chiar mai bine niste fragi sunt perfecte pentru conditii de apartament unde intensitatea luminii este mult mai mica de cit cea de afara. Capsunii pot fi propagati din seminte sau plantati prin niste pui gata crescuti din mustati. Puietii se planteaza usor si vor da mai repede in frunzis. Ghiveciul poate fi 10 centimetri latime, si dupa ce dezvolta un sistem radicular pot fi replantate in niste recipiente mai mari. Un sol bine drenat este o conditie necesara pentru cresterea capsunilor. Capsunii sunt vulnerabili diferitor boli fungice, din aceasta cauza solul trebuie sa asigure un drenaj bun pentru scurgerea apei, ca sa nu dezvolte micoze in sol. Un amestec de sol cu compost si ceva nisip este unul perfect pentru capsuni.

Dupa ce capsunii sint plantati, se asigura un regim de lumina corespunzator. Pentru stimularea infloriirii si fructificarii capsunii au nevoie de nu mai putin 5 ore de soare pe zi. Cu alte cuvinte o fereastra orientata spre sud este perfecta pentru a le asigura un regim de lumina corespunzator. Polenizarea florilor se face manual cu o pensula.  Se fertilizeaza cu un ingrasamint bogat in caliu pentru a stimula cresterea fructelor. Inca ceva important!... Capsunii nu iubesc excesul de apa, adica apa din farfurie nu trebuie sa se retina pe mult timp, daca aceasta nu este absorbita de sol timp de zece minute atunci se varsa, solul intre udari tre sa se usuce usor la suprafata. Cam asta!Anthurium - floarea Pasarea Flamingo


Anturiumul este splendind cind infloreste, frunzisul la fel este frumos prin ambundenta acestuia si marimea frunzelor. Florile  mari si rosii acoperite cu strat de ceara daruie un luciu atragator. Istoria anthuriumului in colectia mea a inceput acum doi ani in urma. Am procurat un anturium la reduceri fara inflorescenta, si  nu stiam ce culoare au florile. Anturiumul este de mai multe varietati si culori, de la rosu aprins, la roz si alb. Acum am in colectie trei varietati de anthuriumuri si toți au înflorit. Sincer vorbind am avut nevoie de ceva timp sa inteleg cum acesta se simte bine in conditii de apartament si ce tip de fertilizant are nevoie. La inceput capetele frunzelor se uscau, si unele frunze deveneau galbene, din cauza excesului de apa si de fertilizanti. Pe parcurs am observat ca aceasta planta iubeste o umiditate relativa, si un fertilizant mai diluat, cu o proportie de 10:10:10. O intesitate a luminii este un factor important in cresterea sanatoasa a florii Flamingo, dar nu iubeste raze solare directe, deoarece apar arsuri pe frunze. Acum acestia cresc si se dezvolta bine, le ud mai rar si le administrez o doza diluata de fertilizant o data la doua saptamini. Am incercat sa-l inmultesc si se prinde bine prin butasi... dar tre sa treaca vre-un an sa dea frunzis bogat si sa infloareasca. 

Mai jos gasiti niste sfaturi de ingrijire care m-au ajutat la timpul sau, articolul este preluat de pe www.gradina-online.ro. Numita si Pasarea Flamingo datorita asemanarii formei si culorii cu pasarea respectiva, Anthurium este o tropicala epifita, o planta perena cu crestere in forma de tufa, de 70-80 cm inaltime. 

Frunzele sunt lucioase, cordiforme, cu petiol lung, Florile fiind mici, carnoase, dispuse strans in spic cu aspect de deget, colorat alb, galbui sau rosu. Aceasta inflorescenta e protejata de o spata (frunza modificata), colorata in rosu, alb, roz. Aceasta spata seamana cu o petala si e foarte decorativa.Epifitele traiesc in general pe straturile groase de muschi sau pe depunerile de materie organica in diferite stadii de descompunere, care se stabilizeaza in scorburile arborilor tropicali, intre ramificatiile groase ale acestora, pe trunchiuri degradate sau la sol.In consecinta, epifitele au nevoie de un sol foarte afanat, aerat, usor penetrabil, reavan in cea mai mare parte a anului si cu o oarecare aciditate.Ghiveciul pentru cultura nu trebuie sa fie prea mare ca volum si este de preferat unul mai putin inalt, dar mai lat, cu orificii mari si numeroase de evacuare a apei.Vara veti aseza vasul pe un suport deasupra unei tavi cu apa, fara posibilitatea acesteia de a se infiltra in sol, ci numai de a se obtine o atmosfera vaporoasa. Anthurium solicita vara udari periodice abundente, dar cu perioaea de respiro intre ele. Udati numai atunci cand solul se usuca superficial la suprafata.Pulverizarile sunt benefice pe frunze (dar cat mai rar pe flori), cu apa la temperatura camerei. Apa dura, cu un continut mare in saruri de calciu, provoaca patarea inestetica a frunzelor, iar apa rece genereaza aparitia unor boli foliare - necrozari si patari brun-cafenii. Plantele sunt receptive la fertilizari foliare si la sol, aplicate numai in perioada de vara.Insolatia directa, ca si temperatura prelungita mai scazuta de 10 grade Celsius sunt de regula fatale pentru Anthurium, iar in cazul unor afectiuni incipiente provocate de unul din acesti factori, plantele se refac totusi cu greu si in timp indelungat.Transplantarea se face la sfarsitul verii-toamna, cand se poate realiza si despartirea tufelor pentru inmultire. Pentru mentinerea umiditatii, baza tulpinii, radacinile care ies la suprafata se pot inveli cu muschi de turba.Temperatura optima de vegetate a plantelor in timpul iernii este de circa 18 grade Celsius.Hrana din sol se poate suplimenta in perioada primavara-vara cu solutii nutritive pentru plante cu flori sau pentru plante acidofile.

Mai jos alte sfaturi de ingrijire pentru Anthurium, preluate de pe http://www.1001case.ro/ Anthurium face parte din familia Araceae, familie din care mai fac parte si alte plante de interior ca: Spathiphyllum, Dieffenbachia, Philodendron, Aglaonema. LuminaAnthurium pentru a se dezvolta bine are nevoie de cat mai multa lumina dar nu soare direct, ferestrele estice sau sudice fiind recomandate. O lumina slaba va avea ca effect o micsorare a infloriri sau planta nu va inflori, frunzele cresc deformate TemperaturaTemperatura ideala este de 17 - 25 grade C. SolulCand cumparati planta de la florarie s-ar putea sa aveti o mica problema cu pamantul si anume daca vreti sa schimbati ghiveciul va trebui sa fiti atenti ce pamant folositi. Un substrat care sa se dreneze foarte bine este cel mai indicat. Substratul necesar este un amestec de turba, pamant de flori si nisip in proportii egale, pe fundul ghiveciului nu strica un strat de pietris. ApaIn perioada de vegetatie pamantul trebuie sa fie umed dar sa nu musteasca, iarna se uda mai rar. Daca are prea multa apa frunzele se ingalbenesc.Anthurium este o planta care avand radacinile suculente suporta mai bine un deficit de apa decat un surplus.Imaginea este cu titlu informativ.

Yucca elephantipes -planta gigantă


Yucca poate avea un trunchi bine reprezentat sau sa posede numai o rozeta de frunze la nivelul suprafetei pamantului din ghiveci. O forma sau alta se obtine prin inmultirea vegetativa diferita.Necesita multa lumina si iubeste locurile calde si insorite. Frunzele de la baza isi pierd culoarea daca lumina nu este suficienta si se planta se poate usca daca udarile sunt prea abundente.Iarna prefera camerele racoroase in care temperatura sa nu scada totusi sub 10?C.

Yucca nu cere ingrijiri speciale si se acomodeaza in locurile cele mai diferite. Se uda abundent, dar se asteapta ca intre udari substratul sa se usuce.Toamna si iarna se uda rar. Vara se ingrasa cu solutii minerale, in dilutie de 0,1%, la interval de 15 zile.Yucca se inmulteste prin butasi de rozete de frunze sau de fragmente de trunchi care se taie la lungimi diferite, in functie de inaltimea tulpinii care se doreste.Dupa inradacinare, intr-un vas se pun mai multi butasi inradacinati de lungimi diferite, pentru a crea impresia unei plante cu multi lastari.Cand frunzele plantei sunt atinse de mucegaiul gri (ciperca Botrytis) se indeparteaza acele frunze si se trateaza planta cu un fungicid.Petele de praf albicios provocate de cosenila fainoasa si solzii bruni ai cosenilei brune se trateaza cu un tampon de vata imbibat in alcool denaturat sau cu insecticide specifice.

Alte varietati ale plantei sunt:Yucca aloifolia are frunze verde-inchis rigide, marginile fin dintate, dispuse in forma de rozeta. Inflorescentele sunt formate din grupuri dese de flori alb-galbui.Yucca gloriosa - arbust vertical cu tulpini solide si frunze lanceolate, lungi de circa 60 cm. Florile se desfac la inceputul toamnei, formand ciorchini verticali.Yucca filamentosa - se poate planta in gradina si rezista la geruri.material preluat de pe www.gradina-online.ro

Pachystachys lutea - Lumnărica din Peru


Pachystachys este un arbust originar din America de Sud, din regiuni cu clima tropicala. Este o plantă foarte decorativa datorita florilor sale de un galben intens, cit si a unui aspect neobisnuit al inflorescentei. Inflorescenta este formata din mai multe flori grupate in forma de spic, de culoare alba, protejate de bractei (frunzulite modificate) colorate in galben aprins, acestea protejează şi susţin florile. Pachystachys creşte usor in apartament daca ii sunt asigurate conditiile necesare. Această floare se va simti bine în încaperi luminoase si calduroase. Isi pierde usor frunzele daca aerul este foarte uscat şi solul este lipsit de umiditate, daca nu este ingrijira corespunzator este usor atacata de boli si insecte. Pe timp de iarna aceasta planta deseori isi pierde aspectul estetic si necesita a fi frezata in fiecare an. Varfurile si portiunile de ramurile dupa frezare pot fi folositi in calitate de butasi pentru inmultirea plantei.Denumire stiintifica: Pachystachys luteaDenumiri comune: Spicul auriuFamilie: AcanthaceaeOrigine: Peru, MexicAspect: Frunzele de 8-10 cm lungime, sunt lucioase si au culoare intensa de un verde inchis, cu nervuri pronuntate.Sfaturi pentru ingrijire/cultivare:Pachystachys are nevoie atit de lumina dispersa cit si raze solare directe pentru ca aceasta sa infloareasca. Se simte bine daca este amplasata pe un geam orientat spre rasarit sau apus, astfel incit sa aiba 4 ore de soare dimineata sau seara.Pe timp de vara iubeste sa fie des udata , astfel incit stratul de sol sa fie permanent umed, pe timp de iarna se uda mai rar. În perioada calda a anului se fertilizeaza la fiecare 2 saptamini cu un ingrasamint lichid, iar in perioada rece o data la o luna. In primavara cind planta incepe sa creasca activ se va fertiliza cu un ingrasamint bogat in azot pentru cresterea frunzelor, iar incepind cu iunie se va trece la un fertilizant ce stimulează inflorirea.Iubeste o umiditate sporita a aerului, stropirile pe frunze sunt foarte binevenite in perioada caniculara a verii. Infloreste pe parcursul verii, inflorescenta bucura in jur de aproximativ o luna. Daca planta este destul de ramificata atunci va fi bogata in flori, fiind ca fiecare ramura este capabila sa dea nastere doar unei flori. Dupa ce floarea cade, in virf incep sa se dezvolte o pereche de ramuri noi. Inmultirea se efectueaza destul de usor prin portiuni de tulpina. Se taie un virf al plantei cu 2-3 perechi de frunze si se pune in apa pentru inradacinare. Pentru o inradacinare usoara temperatura aerului e bine sa fie mai mare de 25 grade Celsius.Primavara planta poate fi frezata pentru ai da un aspect nou si tufos. Taiati ramurile lungi lasind doar 1/3 din lungimea acesteia. Din ultima pereche de muguri de sus vor porni 2 ramuri noi, planta creste rapid si isi va redobindi aspectul sau estetic foarte rapid. Pentru ai da plantei un aspect de tufa se pot lasa 3 ramuri principale, de la care la rindul sau vor porti a cite o pereche de ramuri. Daca planta este tinara si are doar o tulpina atunci planta se taie scurt, lasind 2-3 perechi de muguri de la suprafata solului.

Pasiunea Begoniilor începe cu varietăţile Begonia rex!!!


Buna tuturor! Nu demult am descoperit căteva varietăţi de begonii, care le-am procurat de la o piaţă de flori cam amărăte erau, dar după un an m-au răsplătit cu o bogăţie de frunze pestriţe şi o mulţime de ramificări care iesă din fiecare nod al frunzelor mai vechi. Cînd am dat un search pe internet să văd ce varietăţi de begonii mau sunt, am rămas uimit de ceea am văzut, aici începe pasiunea... ! postez cîteve poze şi aici să vă îmbolnăvesc şi pe voi... mîine plimb toate pieţele din oraş să-mi măresc colecţia... Enjoy!!!!!!! În linkul de mai jos la fel sunt cîteva varietăţi de begonii...http://www.naturelens.net/pages/Flora/Begonias.htm

Ceva mai mult despre begonii şi îngrijirea lorinformaţiile sunt preluate de pe gradinamea.ro Des intalnita in colectiile multor iubitori de plante de apartament, begonia este cultivata mai ales pentru frumusetea florilor, pentru diversitatea formelor si culorilor. Nu multi stiu insa, ca exista si begonia care se cultiva pentru aspectul deosebit al frunzelor. Begoniile decorative prin frunze, caci despre aceste plante este vorba, ne incanta prin varietatea formelor si a combinatiilor de culori si nuante ale frunzelor. Genul begonia cuprinde cca 900 de specii si cateva mii de varietati. Desi pana in prezent, specialistii au reusit obtinerea a peste 1500 de hibrizi si peste jumatate din ei sunt cei cultivati pentru frumustetea florilor, si begoniile decorative prin frunze s-au bucurat in ultimii ani de atentia deosebita atat a cercetatorilor din domeniu, cat si a colectionarilor. Originea lor se situeaza undeva in N-E Indiei , de unde, cateva specii au fost aduse mai intai in Marea Britanie, si mai apoi raspandite in toata Europa. Cea mai reprezentativa pentru begoniile cu frunze este Begonia Rex. Specia adusa din India , s-a pierdut pe parcursul timpului, astfel ca toate varietatile detinute in ziua de azi de iubitorii lor, sunt doar hibrizi ai acestei specii. Prezentare: Begonia are aspect de tufa compacta cu crestere dreapta sau curgatoare. Tulpina nu este intodeauna vizibila la plantele tinere. Pe parcursul inaintarii in varsta, begoniile se degarnisesc de frunzele de la baza, lasand sa se vada o tulpina carnoasa de un verde crud. Florile sunt mici, singulare sau in inflorescente reduse, de culoare alba, usor galbuie, roz sau rosie si fara importanta decorativa. Tocmai din acest motiv, dar si pentru a favoriza dezvoltarea frunzelor, aceste flori se inlatura imediat ce apar. Frunzele reprezinta punctul de atractie al acestor plante. Avand forma de inima, stea, sulita sau oval, un pic cam asimetrice, ele pot varia ca marime de la 2 cm pana la 30 cm. Deseori cu aspect incretit - usor gofrate, acoperite cu tepi moi, fini sau ascutiti, iar uneori netede si cerate, frunzele begoniei sunt parca "pictate" cu diverse modele.Begonia Rex - specia cu cei mai multi hibrizi, dintre cele cu frunzis, se deosebeste de acestea prin forma de inima a frunzelor sale si mai ales prin multitudinea de combinatii de culori si nuante prezente pe suprafata acestora. Pe o singura frunza putem distinge 3-4 culori si tot atatea nuante. Printre cele mai spectaculoase varietati, deosebim:-B.rex. Merry Christmas: cu nuante de grena, rosu, galben si verde, dispunerea lor facandu-se gradual, de la centrul frunzei catre margini.-B.rex. Silver Queen: nuante de verde si argintiu. Atat de diverse ca textura, forma si culori, begoniile cu frunze necesita in general conditii de ingrijire similare. Lumina este extrem de necesara cresterii frumoase a frunzelor si colorarii lor in nuantele atat de deosebite fiecarei specii. In tot timpul anului se vor aseza in fata unei ferestre bine luminate sau foarte aproape de aceasta. Dar in perioada caniculara se va evita expunerea in razele directe ale soarelui si se va opta pentru asezarea in semiumbra. Temperatura ideala de cultivare se situeaza intre 18 si 25 de grade. Pe perioada verii planta poate stagna o perioada din crestere, datorita excesului de caldura, dar si iarna, cand temperatura scade sub 18 grade, planta poate intra in repaus vegetativ. Udarea in perioada de vara se face la fiecare 2 zile, avand grija ca pamantul sa nu se usuce prea tare intre 2 udari. Se va uda la suprafata ghiveciului fara a se stropi frunzele. Picaturile de apa ajunse pe frunze vor produce arsuri inestetice plantei. In perioada de iarna, in acelasi timp cu scaderea temperaturii si a luminii primite, se va reduce foarte mult si udarea.Planta nu prezinta necesitati ridicate in privinta ingrasamintelor. O doza extrem de redusa de ingrasaminte pentru plante verzi va asigura formarea unui frunzis bogat. Substratul in care se simte cel mai bine begonia cu frunze, este compus dintr-un amestec de pamant de gradina, mranita si turba sau pamant de flori in amestec cu turba si nisip. Inmultirea begoniilor cu frunzis se realizeaza prin seminte sau cel mai adesea prin frunze.Generat în 0.476 secunde. Thumbnail Screenshots by Thumbshots